13 Януари, 2017 20:33 4 381 21

Санкциите срещу Русия скоро ще отпаднат

  • румен радев-
  • интервю-
  • русия-
  • санкции-
  • франс 24

Румен Радев в интервю за "Франс 24"

В ново интервю за "Франс 24" новоизбраният президент на България Румен Радев изрази мнение, че скоро санкциите срещу Русия ще отпаднат. Излъчването на разговора с Радев предстои на 14 януари, а в него той коментира Русия, Крим, ЕС, мигрантската криза, енергийната диверсификация и новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Радев е категоричен, че историята ясно показва, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни. Решението на ЕС за вдигането на санкциите трябва да бъде единодушно, солидарно. България ще следва тази политика, посочва той.

По отношение на анексирането на Крим от Русия Радев отговаря, че са необходими реализъм и прагматизъм. Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим, заявява той. Според него много важен въпрос е дали жителите на Крим искат да се върнат в Украйна. Трябва да се намери цивилизовано решение, поясни бившият летец и поиска подход в политическия дебат по въпроса.

Радев смята, че членството на България в ЕС е стратегически избор. Той обяснява, че страната се е присъединила към съюза с големи очаквания, но те не съвпаднали с реалността.

"Не можем да приемем Европа на две скорости. България заслужава да стане член на Шенген, след като е изпълнила всички изисквания за членство. Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп", критикува той.

Радев коментира и кризата с мигрантите. Предоставената помощ за границата ни, по думите му, е много важна, но не е достатъчна, необходима е също и солидарност. Нашият народ е състрадателен народ, винаги помагаме на хора в нужда, подчертава Румен Радев, но и посочва, че има огромна разлика между бежанци и мигранти.

"Европейците започват да осъзнават, че безконтролният мигрантски поток носи риск за сигурността и увеличава риска от тероризъм. Не трябва да позволяваме мисленето, че терористичните атаки ще бъдат част от ежедневието ни. Социалната система е под натиск от мигрантската вълна. Готови сме да помогнем на хора в нужда, но е необходим някакъв лимит. България няма неограничен финансов ресурс, заявява още той и призовава за определяне на ясни критерии за интеграция."

Относно икономиката Румен Радев се обявява за ясен, реалистичен и прагматичен подход, като икономиката да не се поставя под контрола на политиката. Радев е убеден, че страната ни се нуждае от многостранен подход и икономиката не трябва да бъде предрешавана от политиката.

По отношение на диверсификацията на енергийните ресурси, Румен Радев съобщава, че страната ни полага усилия за различни енергийни доставки, но според него не е важно откъде идват енергийните доставки, а стабилността на доставките и ниските цени на ресурсите. Той изразява безпокойство си от последното развитие в енергийната област, тъй като България с естествената си географска позиция може да бъде център на енергийни коридори, а вместо това е заобикаляна, имайки предвид "Турски поток".

За Доналд Тръмп Радев коментира, че милиардерът мисли за бъдещето на САЩ и приоритетно поставя интересите на американците. Позитивното е, че той не е роб на политически предразсъдъци, а търси прагматичен подход, диалог с Русия, което важно за ЕС, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАРЕН

    7 16 Отговор
    Господин новоизбранный Президент !! Почитайте Будапештский Меморандум !! Может ещё господин Президент Северный Кипр признает ?? Надо быть реалистом ??? Турки уже в Северном Кипре как и русские в Крыму ... как тут быть цивилизованно ?? И не надейтесь что от русини можно что-то теперь получить или им что-то продать , они сильно обеднели от падения нефти ... деньги все ушли в развитые страны , вмести с их хозяевами
  • 2 onq s konq

    18 20 Отговор
    Още не е встъпил и започна да дрънка безсмислици!КОЛКО СКОРО ЩЕ ОТПАДНАТ САНКЦИИТЕ НА ФОНА ДА ИЗМИНАЛОТО ДОСЕГА ВРЕМЕ?Ако може да каже ТОЧНАТА ДАТА НА ИЗТЕГЛЯНЕ НА РУСИЯ ОТ КРИМ,ДА-ТОВА ЩЕ Е И ДАТАТА НА СВАЛЯНЕ НА САНКЦИИТЕ.Но така- да съобщава какво му се иска на тоя Радев/и по-точно на неговата партия/ и да не уточнява че НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО...си е точно очаквано от разумните българи.
  • 3 КАРЕН

    6 14 Отговор
    СИРИЯ ТОЖЕ ВЕЛА ДИАЛОГ С РОССИЕЙ - ДАЖЕ ИМЕЛА ДОГОВОР О ДРУЖБЕ И СОТРУДНИЧЕСТВЕ И ВЗАИМОПОМОЩИ И ГДЕ ТЕПЕРЬ СИРИЯ ?? ВТОРЖЕНИЮ ТУРЦИИ В СИРИЮ РОССИЯ НЕ ПОМЕШАЛА . С КЕМ ТАМ ДОГОВАРИВАТЬСЯ , И ЧЕГО СТОЯТ ДОГОВОРЁННОСТИ , НАВЕРНО ИМ ЦЕНА КАК БУДАПЕШТСКОМУ МЕМОРАНДУМУ.
  • 4 Диди

    13 10 Отговор
    В Германия не са казали,че скоро ще отменят санкциите към Русия.С времето ще се разбере,какво отношение има Радев към дадени важни теми.
  • 5 681 БЪЛГАРИЯ

    14 27 Отговор
    Румен Радев е прав ! Много умен човек ! А тия където плюят по него са неграмотни шматки !!!
  • 6 гладна кокошка просо сънувала

    21 20 Отговор
    Този простак няма да види отпадане на санкциите през целия си нещастен мандат
  • 7 Макариченко

    11 18 Отговор
    Румен - Генерала, дето стана президент... СТИГА ГЛУПОСТИ.. тоя е по-смешен и Плевнелиев!
  • 8 Ник

    10 8 Отговор
    Санкциите са за такива страни като нашата. Нищо в западна европа не е спирало. Техника и услуги вървят от Западна Европа към Русия, а в обратната посока вървят газ, руда, въглища, дърва, ядрено гориво и т.н. Единствено спряха 5-6 руски банки които оперираха на Европейския пазар...- Нищо друго! Търговията между тях върви- Не върви при нас, Румънците, Словенците, Хърватите ...
    Това засяга само такива смотани страни като нашата. Бизнеса си върви, просто големите си търгуват по- между си и там санкциите не важат. Търговския обмен САЩ- Русия също върви с пълна сила! Абсолютно нищо не е спряло!

    Коментиран от #12

  • 9 no name no face no number

    10 12 Отговор
    Нема д се пуашите и в Германия скоро ще кажат за отмянага на санкциите разбира се след бъдещите избори. На немците им писна от тъпотиите на Меркел. Бизнеса губи много сори соросоиди. И воля ви не съм рубладжия получавам евро и то немско зондер клаке :)))
  • 10 стоян георгиев

    15 11 Отговор
    мишонко почна с глупостите.след подобна тъпня започват и шамарите .първо ще загубим маса пари по програмите ,после ще чакаме шенген и еврозона след като падне поредния талибан тук.путинолизците обаче се насират от кеф ,този се опъна значи е пич ,прилича на путин еи тва е човека :))))))))))))))).румъния ще ни стане непостижима мечта с такива убавци начело ,нека ви са честити и повече никви като плевнелиев,тва е човека.заплата 200 евро,пенсия 100 руснаци бол ,щото много ги харесвате ,да ви учат как се живее правилно.лошото е че сега и в изпълнителната ще се пръкнат начело с шефката му и доган с руския орден дето вече не е циганин и джагал.
  • 11 VMORO

    2 7 Отговор
    А имахме ли избор?
  • 12 onq s konq

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "Ник":

    Ако се вярва на думите ти,излиза че рублата се срути до незапомнени нива,руската икономика бере душа,руснаците /НЕ ОЛИГАРСИТЕ/ се тровят масово с химикали за напиване от типа на антифриз,бръснарски одеколон и др. от беднотия,...НЕ ЗАЩОТО ЕВРОПА И САЩ СА ИМ НАЛОЖИЛИ ЕМБАРГО,А ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е СТОРИЛА ТОВА?!!И за да не я мислиш БГ че "страда" от руските санкции ще ти поясня,че ИЗНОСЪТ НИ Е 70% КЪМ ЕВРОПА... и 30% към "други страни на изток,между които и Русия.Всъщност от Русия освен газ и нефтени продукти абсолютно нищо др не внасяме!

    Коментиран от #14

  • 13 Voz

    3 2 Отговор
    Skoro skoro ako misli6 za rusiqza kakvo si v eu ?????? Nqma vlast v bulgaria samo igrachi
  • 14 Лафчи

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Нещо анализа не ти се отдава, пробвай с анаЛЛиз! Между другото долара е вече под 60 рубли, и то при неговата моментна висока стойност. Това би трябвало да ти говори нещо, но само при наличието на елементарна обща култура. Доколкото си спомням "изключително професионалните" ви анаЛЛизи бяха за 100 рубли/$.
  • 15 ха ха

    7 4 Отговор
    Когато народа масово се втурне да гласува ето такива недуразумения като ЧЕХЪЛ Радев избира
  • 16 Кики

    5 5 Отговор
    Ако има някой, който вярва, че Крим ще бъде върнат, значи не разбира от политика. Ако има някой, който вярва, че санкциите ще останат во веки веков, значи е сляп като къртица!
  • 17 Балкански

    3 2 Отговор
    Този още от улица ни казва че крим е руска територия, а като почне да работи ще ни птрупа с гафове искандали. Той приземи самолета си за винаги , а ся ще оплеска нещата в държавата. Аз мисля че истинските санкции тепърва ще дойдат. Русия или ще избере цивилизовн диалог по международни правила, или тотална изолация . Добре е че Путин отвори врата към турция ,иначе оставаше в чиста азия ...демек китай и индия . Времето ще покаже . Европа скоро ще се съвземе от бежанският шок, причинени с участието на русия в сирия. Международният съд добре се справя ,с Башарчо кой ще бъде съден още?
  • 18 дасдасд

    2 6 Отговор
    Точно САНКЦИИТЕ вредят само на БЪЛГАРИЯ НИЕ ТЪРГУВАМЕ С РУСИЯ ТЪЙ КАТО СМЕ БЛИЗКИ СТРАНИ... ЗАПАДНА ЕВРОПА И ДРЕМЕ ЗА НАС... НЕКА ВСЯКА СТРАНА САМА ЗА СЕБЕ СИ РЕШАВА ДАЛИ ДА ИМА САНКЦИИ ИЛИ НЕ... А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО КРИМ... СЕ ЕДНО БЪЛГАРИЯ ДА АНЕКСИРА МАКЕДОНИЯ. И МАКЕДОНИЯ ДА Е СЪГЛАСНА. И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САЩ КОЛКО СА НАГЛИИИ... КОСОВО КЪДЕ СЕ НАМИРА... КАК МОЖЕ ДА ГО ОТЦЕПВАТ ОТ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА... БЕЗ ДА ИМА САНКЦИИ ЗА ТЯХ... КЪДЕ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ... НАЛИ СА МОРАЛИСТИ.... НЕ ПОДКРЕПЯМ АНЕКСИРАНЕТО НА КРИМ НИТО НА КОСОВО НИТО НА МЕКЕДОНИЯ... ВСЕКИ НАРОД ОБЛАСТ СИ ИЗБИРА САМ КЪМ КОЯ ДЪРЖАВА ДА Е... ТОВА ПОДКРЕПЯМ... АКО КРИМ СА РЕШИЛИ ДА СА КЪМ РУСИЯ НЕКА ДА СА... АКО КОСОВО СА РЕШИЛИ ДА СА НЕЗАВИСИМИ НЕКА ДА СА... АКО МАКЕДОНИЯ СА РЕШИЛИ ДА СА НЕЗАВИСИМИ НЕКА ДА СА...
  • 19 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    българия спечели от санкциите с русия ,а не загуби тва е първата ти лъжа.втората е че сме търгували наи-много с русия ние,ние сме опашкари в търговията с руснаците и основно внасяме от там ,а почти нищо не изнасяме,тва по втората ти лъжа и третата е крим не се е пресъединил доброволно ,а бе окупиран и няма нищо общо със ситуацията с македония щото бе част от друга страна ,която бе нападната от русия .та виж в колко малък пост колко лъжи си написал,лошото е че радев се надява и тои на тези лъжи да станат истини!
  • 20 КРОМАЗА

    3 2 Отговор
    .аси тежкия паталогичен случай тоз човечец .... баш слагач на слагачите
  • 21 Иван Танков

    0 0 Отговор
    В руската преса и в руската телевизия се обяснява подробно как санкциите са помогнали на Русия. Как се е е увеличило производството на селскостопански стоки и на машини, също така и на козметика. Едва ли не санкциите са довели до разцвет на икономиката. Така че нашите русофили - по-точно казано, БЪЛГАРОМРАЗЦИ, няма какво да се опълчват срещу санкциите. Колкото до търговията ни с Русия, не сме загубили особено. Ние от тях внасяме десет пъти повече, отколкото изнасяме. Те и преди това са поставяли ограничения пред нашия внос. Освен това Русия винаги е използувала външната си търговия като оръжие за политически натиск. Спомнете си историите с грузинските минерални води, молдавските вина, украинските бонбони, полските ябълки, финските сирена, испанските шунки и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове