Last news in Fakti

15 Януари, 2017 15:35 1 531 8

ГЕРБ, БСП и ПФ се ангажираха въпросите от референдума да влязат в новото НС

  • рефендум-
  • народно събрание-
  • парламент-
  • герб-
  • бсп-
  • пф

Основните политически сили в парламента окончателно отхвърлиха възможността до края на мандата да разгледат резултатите от референдума и промените в изборните правила, които да установят мажоритарен вот.

Представители на ГЕРБ, БСП и Патриотичният фронт, които според социолозите ще присъстват и в следващия парламент, се ангажираха в ефира на предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ това да е първата задача на новото народно събрание. Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че партията е изразила подкрепа за промяната на правилата, още щом са станали ясни резултатите от референдума:

Подкрепяме резултата от референдума така, както беше обявен. Да, не ни е изгодно, но правилата на състезанието следва да се приемат от суверена и ние следва да се съобразим, ако искаме да участваме в това състезание.

Промяната в изборните правила, което от ГЕРБ предлагат, не е необмислена, допълни той:

Това не са два месеца, през които ние, екипът на Инициативния комитет и на омбудсмана седяхме и гледахме. Това е време, през което сме анализирали, писали сме, търсили сме конкретни решения в един енергичен, стегнат график. Ще припомня, че през декември имахме около 3 седмици преговори с коалиционните ни партньори, през което време бяхме поставили като приоритет въпроса за приемане на мажоритарната система.

Предизборната кампания на ГЕРБ ще бъде различна от президентската, допълни Кирилов, който отчете, за изминалите 2 години над 400 законопроекта са били обсъдени в НС. Приети са над 300 нормативни акта. Заложени са перспективни решения и обобщи:

Имахме стабилно и успешно управление. Въпреки коалиционния формат постигнахме множество успехи, развихме и решихме проблемите в много от секторите.

Ангел Найденов от Коалиция за България, заяви статистиката в законодателството е добра, но е много по-важно какво е качеството:

От тази гледна точка, имам всички основания да кажа, че това беше един слаб парламент, който няма да остане с кой знае какво в историята на парламентаризма на България, освен с факта на поредния незавършен мандат или със странната конфигурация на управлението.

Найденов разкритикува предложението на ГЕРБ за промяна в изборните правила в последните дни на настоящия парламент:

Ние сме заявили като политическа позиция, че трябва да търсим въвеждане на по-силен мажоритарен елемент, но нашето мнение е - в една смесена избирателна система.

Това, което се случва през последните дни е напълно неприемливо и, донякъде, нелепо поведение на мнозинството. Да правиш сега предложение за съществени промени в рамките на 6 календарни работни дни или общо на две седмици, е висша проява на лицемерие. Да оставим настрана тези два месеца, които имаше след 13 ноември!

Християн Митев от Патриотичния фронт беше категоричен, че формацията не е имала намерение да прекратява мандата на НС след две години управление, когато е подписвала споразумението. Според него за двете години е била постигната основната политическа цел – страната да бъде гарант за стабилност в Европа. Относно промяната на изборните правила в останващите дни на настоящето НС той коментира

Докато нямаме влязло в сила решение на ЦИК, което да може да ни ориентира в това, дали тези резултати са абсолютно задължителни или не, няма как да дискутираме каквото и да е.

По един начин би следвало да се гледа на резултати, които водят до задължителност на решението от референдума, тогава не мисля, че изобщо ще има кой знае какъв дебат по отношение на това какво ще въвеждаме като избирателна система, а по съвсем друг начин биха изглеждали нещата, ако имаме незадължителност на тези решения. Тогава вече е въпросът какъв да бъде елементът на тази мажоритарност и дали ще бъдем към смесена система, или ще вървим към засилване на мажоритарен елемент в пропорционална система.

Ако има промени в изборното законодателство, това не трябва да бъде правено в такъв къс хоризонт, категоричен е той.

Няма нужда да повтаряме, за пореден път, препоръките на Венецианската комисия затова, че една година преди избори не е препоръчително да се направят промени в изборното законодателство, още повече пък толкова радикални.

ПФ е готов за предстоящите предсрочни избори, категоричен е Митев. Темите, дебатирани в кандидат-президентската кампания ще бъдат и в основата на предизборната, допълни той и акцентира върху защитата на границата и достойните пенсии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    4 0 Отговор
    Трай коньо за зелена трева.
  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Пълна лустрация и смъртни присъди за тия.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ГЕРБ, БСП и ПФ се ангажираха въпросите от референдума да влязат в новото НС-то въпроса не е да влязат,а да излязат от там.
  • 4 реформатор на деформаторите

    2 0 Отговор
    Въпроса е в новото Антинародно събрание да влязат не повече от 10 от сегашните депутати , за да може то да стане Народно и да приеме волята на суверена!!!!!!
  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    Управлението през последните 27 години ще се запомни с едни от най големите престъпления срещу народа за всички времена .
  • 6 тънки сметки

    3 0 Отговор
    Президентските избори ясно показаха, че БСП и ПФ(в коалиция с ВМРО и Атака)са в подем. Те нямат изгода от промяна на избирателната система точно сега защото се очаква на следващите избори да получат голяма подкрепа за сметка на страшно безпринципната сбирщина, наречена реформаторски блок и реално безличната и безсмислена АБВ. ДПС и ДОСТ няма да получат нужната подкрепа и реално няма да могат да оказват въздействие в политическия живот. Може би Герб отново ще бъде първа партия, но то ще бъде с малка разлика и в никакъв случай няма да съставят праителство сами, а никой не иска тиквата за премиер, така че те са обречени, отсега нататък ще вървят само надолу. БСП и ПФ ще заложат основно на национализма и социалната сигурност в предизборните си кампании и това ще им донесе успех, защото хората са безработни, гладни, смачкани социално и морално и не виждат никакъв път за подобрение без по-сериозна промяна в статуквото. Така че с БСП, която традиционно обръща внимание на социалната политика и със сигурност ще търси сближаване с Русия, както и с ПФ(евентуално ВМРО и Атака), които пропагандират борба срещу нелегалните мигранти и държат за по-стабилна национална позиция нещата може да се подобрят. Наивно е да се мисли, че няма да има корупция и няма да се краде, въпроса е да бъде по-малко и да остава повече за хората, както и да се очертае един приемлив път за развитие на страната оттук насетне.

    Коментиран от #8

  • 7 Morgoth

    1 0 Отговор
    Лесно се обещава в 4 годишна рамка. А още по-лесно се обещава преди избори. Една единствена партия беше и продължава да стои зад мажоритарния вот (естествено, защото ще спечели от него), така че на предсрочните избори си правете сметка дали искате мажоритарен вот или да дадете на БСП пореден шанс за скапване на така и така крехката ни икономика.
  • 8 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "тънки сметки":

    И е така, и не е точно така.
    След осирането на реформаторите и разпада на АБВ е много вероятно да има патов парламент с ГЕРБ, БСП, ДПС и ПФ. Възможността за тройна коалиция отпада, защото няма как ДПС и ПФ да са заедно, а всеки вариант за един голям и един малък или ще бъде математически невъзможен или ще бъде много нестабилен. Какво остава?
    Вариант 1 - ГЕРБ управляват сами, но с негласната подкрепа на ПФ и ДПС, като и едните и другите получават по-ниски и по-невидими постове. Баланса тук също ще бъде много труден и изкарването на 4 години изглежда невъзможно.
    Вариант 2 - ГЕРБ и БСП заедно. Естествено, че преди изборите това ще бъде отричано до последно, но какво ли ще стане при тази патова ситуация след изборите? В момента БСП дадоха назад с премахването на плоския данък, дали това не е знак за бъдеща коалиция с ГЕРБ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове