Last news in Fakti

17 Януари, 2017 19:06 917 10

Патриотите: Без работеща икономика няма да преборим бедността

  • патриоти-
  • икономика-
  • пребори-
  • бедността
Патриотите: Без работеща икономика няма да преборим бедността - 1

Милион и половина пенсионери в България живеят под прага на бедността, 600 хиляди са работещите бедни, 900 хиляди души са напълно неграмотни, а 40% от учениците са функционално неграмотни.

С тези думи заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов откри кръгла маса на тема „Бедността – начин на управление в България“, която се проведе в парламента под негова егида. Инициатори са народните представители от ВМРО в групата на Патриотите Искрен Веселинов и д-р Султанка Петрова.

В кръглата маса участие взеха представители на бизнеса, работодателските организации, синдикатите и държавните институции.

Темата с бедността е вечна. Около нея всички партии се обединяват предизборно. Аз осъзнавам риска да бъдем обвинени като политици, че това е популизъм и предизборен ход. Обвиняват ни, когато говорим за пенсиите, за престъпността, за неграмотността. Аз не се притеснявам, защото това е реалността в България и тя не трябва да бъде премълчавана, категоричен бе Каракачанов.

В основата на всяко общество е справедливостта. Справедливост по отношение на хората, които живеят в бедност. Ние формулирахме нашата теза за пенсионерите, именно на базата на справедливостта. Не е справедливо хората, които са работили за тази държава 30-40 години, днес да са оставени на произвола - социален, здравен, държавен, допълни той.

Една от темите, които ще са водещи в работата на следващите парламент и правителство е бедността с всички произтичащи проблеми – безработица, лош здравен статус, престъпност, демографска катастрофа. Ние - Обединени патриоти, ще бъдем факторът, които ще настоява да се налагат адекватни политики в тази област, завърши изказването си Красимир Каракачанов.

Искрен Веселинов постави на преден план регионалния дисбаланс. Той подчерта, че бедността означава, че едно общество не е в състояние да мобилизира своите ресурси, за да гарантира достоен и равен живот за хората. Демографията е важен социален фактор, обясни той.

Регионалният дисбаланс – развитието на София за сметка на Северна и Северозападна България, е моделът, по който се управлява държавата. Този тип политика за генериране на бедност е порочна практика на всички управления до сега, посочи Веселинов.

По думите му едва 60 хиляди са новородените деца през миналата година, като по време на войните са се раждали повече. По статистика на ЦРУ сме на второ място по смъртност, а хората не могат да си позволят адекватно лечение, защото са бедни, подчерта Веселинов.

Д-р Султанка Петрова припомни, че Патриотите са тези, които поставиха на дневен ред социалните проблеми - на пенсионерите, на хората с увреждания и на всички онеправдани социални групи, които четвърт век нито едно правителство нямаше воля да разреши.

Нагледахме се на стратегии, планове, програми, но без никакъв резултат. Ние искаме всички хора в България да живеят свободно, спокойно и достойно и ще го отстояваме до край, допълни д-р Петрова.

Д-р и.н. Димитър Нинов, член на Съюза на икономистите в България, подкрепи тезата на Патриотите, посочвайки, че дебатите за проблемите с бедността не са популистки, защото тяхното поставяне на дневен ред и решаването им са жизнено важни за държавата.

Контрабанда, обществени поръчки, сгрешена политика, за която пазарната икономика е панацея – всичко това е в основата на задълбочаващата се бедност. Оттук идват и демографските проблеми. 39% от двойките са с едно дете и не искат второ. 24% от двойките, които са с две деца имат доход на член от семейството под прага на бедността. Ето това е в основата и на демографската катастрофа, допълни позицията си Нинов.

Неравенството в доходите на населението по региони се задълбочава. Това са част и от световните тенденции, каза Весела Караиванова – Ненчева, подуправител на НОИ. Тя посочи, че разходите за социални плащания се увеличават, за да компенсират различията в социалните групи. Като пример тя даде парите, предвидени за 2015 г., които са били 4 млрд. лв., а за 2017 г. те са 10 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сасасаса

    8 3 Отговор
    Патриотите са най-адекватни за проблемите и решаването им. Имам им доверие. На Бойко и ГЕРБ нямам никакво доверие.
  • 2 азбест

    5 0 Отговор
    Това, което описвате са последиците. Основната причина е липсата на ясни, справедливи и непроменящи се Закони, които да канализират правата и задълженията на участниците в пазара. Не, че е пазар тази олигархична монополно покровителствувана от политически чадъри провинция колония тук? Лично съм писал на префуканият ви бат Бойко и други лица в политиката какво да се промени за да потръгне, но те едно си знаят едно си баят с техните усвоявания по игрища тревички и тротоарни плочки? а папрати градинки не произвеждат инициатива... нямате нито един кадърен аналитик икономист на постовете, който наистина да срита управляващите да променят манталитета си. за военни ии висши ченгета да не говорим - те от 28 години и при соца още бяха не пазители на българският народ, а слугинаж на властта за заплати и привилегии главно - не броим отделни второстепенни проявления. така, че тези констатации няма какво д променят. БСП-пак предлага нови простотии, има и няколко правилни. ГЕРБерите също така правят? нямате нито познанията нито ясната визия всимчките за справедливо уреденадържава, законодателство, пазарен механизъм, нищо че теоретически ги знаете. Просто нямате мерака да го направите - все искате от постовете главно властта и лапкането. А това ако е цел на политика, справедливост няма как да се въдвори.
  • 3 ВНВ

    4 0 Отговор
    Тези факти са абсулютно реални! Констатициите са ясни но трябват реални действия! Първо трябва да се рестарти образователната система - по-високи заплати за преподавателите, на неграмотни да не се дават помощи....

    Коментиран от #4

  • 4 азбест

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ВНВ":

    За да не кажете, че съм ТРОЛ на някой си, ето пример: БСП предлага всекис месечен доход над 10000 лв. да плащал повече от другите. Това също не ес праведливо - казвам го нищо че нев земам дори добра заплата тук. А се чанча яко. Но? Законът трябва да е един за всеки от милионера до просяка! И да не натоварва невинен, зад а хрантути друг готованец! както го правите и ГЕРБери и БСПари и всякакви досега. не може да натоварваш някой работищ, зад а храниш някой дето искал 3 и повече деца, имал нужда! Ами като има нужда да направи 2и да ги храни и изучи! Или да бачка повече...! вие нямате мерило за справедливост затова няма как да установите правилните Закони. юимате някакви токъси за отделни фрагменти и щипнете по малко тук и там и приказвате за политика. А това е просто отлагай и живей на софра. Визирам всички партии на власт досега, защото съм искал именно справедливии закони и прилагане, без значение кой е на поста. но се видя, че политиците не желаят това, нищо че приказват постоянно за това. Идеите и делата често н са едно и също...
  • 5 азбест

    1 0 Отговор
    По законите на природата Бога данъка върху доходите не трябва да надвишава 10% върху чистата нетна печалба на лицето ФЛ ЮЛ! Какво става обаче на практика? Престъпниците законодатели разделиха по 10% на ЮЛ и по 15% за ФЛ. Отделно патентни лицензни такси отделно административни разходи и административен терор чрез примерно презаверки касови апарати и други хранилки на паразитната бюрокрация? Отделно и 20% ДДС върху стоките, които си ги лапат администрацията... ? Отделно куп други. И така? Данъка надхвърля на дребните хорица 40 %, като прибавим и данък автомобил и данък НИ и човек плащан а многохилядната паразитна октопод бюрокрация куп пари, а не получава нищо освен пречки? Е, може ли такава държава да има здрав и проспериращ народ? НЕ! затова, че докато не съкратите поне 200 000 Калинки из бюро по труда НОИ НАПоме разни агенции и не останат малко но работещи администрации, докато не се оправят Законите справедливо, нито ще има здрави българи освен малцината олигарси с милиони и милиарди толерирани от мафиоти на постовете нито ще се появи и българия! Това, което наричате България е просто една тоталитарно мафиотска прослойка експлоатираща населението за своя изгода. това не е България!
  • 6 азбест

    3 0 Отговор
    По официални данни, един работещ човечец тука работи 136 дни от годината само за кефа на бюрократи или на "Държавата". Макар, че бюрократите са забравили че и човечеца е част от държавата, а не само те... може ли един нормален човек да работи за да хрантути паразити една трета и повече от дните и да е наред? че това е терор. това е грабеж над него. Това е убийство и тероризъм осъществяван от държавна-общинска администрация. Е, как да имаме демографски подем, как да сме здрави при толкова душмани паразити на главите ни? НЕВЪЗМОЖНО! резултата е видим - емиграция смъртност обедняване ...гробища. Така,ч енеуважаеми политици - вие сте проблема ни. няма ли ви, щес е оправим!
  • 7 Гладен

    0 1 Отговор
    Само дрънкат празни приказки! Що не кажат кога и как ще оправят заплатите? Глупаци!
  • 8 mihala

    0 0 Отговор
    За какво разпределение за какви 5лева говорите. Спали сте и сте проспали развитието на пазарното мислене. Почакайте дорде си отидат пенсионерите и тогава мислете.
  • 9 дасдасд

    0 4 Отговор
    Човек, който иска иска 2-3 милиарда за пенсии... Демек всичко да отива за пенсии сега ми говори за икономика... ВСИЧКО Е ЕДИН ЧИСТ ПОПОЛИЗЪМ НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ТЕЗИ... ТЕ УТРЕ ЩЕ ОТИДАТ ДА ЖИВЕЯТ НА НЯКОЙ ОСТРОВ А НИЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА... ЕДИНИЯ РЕШИЛ ДА САНИРА ЗА 10 Милиарда ДРУГИЯ ПЕНСИИ ДА ДАВА НА ГОДИНА ПО 2-3 Милиарда ТРЕТИЯ ЩЯЛ ДА ДАВА НА МАЛКИЯ БИЗНЕС МИЛИАРДИ .... АЗ ЛИ СЪМ ПРОСТ КАК МОЖЕ 5 ПАРТИИ 5 РАЗЛИЧНИ ИДЕАЛА ЗА РАЗВИТИЕ.... ДОКОГА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ НА БАЛЪЦИ... ХОРА ИМА ПРОФЕСОРИ ПО ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ ЗНАЕЩИ МОЖЕЩИ ТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАК ДА СТАНАТ НЕЩАТА НЕ НЯКВИ ПОПУЛИСТИ ДЕТО ПО ЦЯЛ ДЕН ЯДАТ КЕБАПЧЕТА... НАГУШЕНИ ДО НЯМА И КЪДЕ..... И СЕ ПРАВЯТ ЧЕ РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО... АВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 10 Гост

    0 4 Отговор
    Първо вие не сте никакви патриоти , а откровени национални предатели .
    Второ всички сте или агенти на ком. ДС или номенклатури или техни деца .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове