23 Януари, 2017 09:07 2 667 5

Новите глоби няма да спрат джигитите

  • кат-
  • полиция-
  • глоби

За последните дни от влизането в сила на промените на закона за движение по пътищата са хванати около 30 души – основно те са били без шофьорски книжки или употребили алкохол. Това съобщи председателя на транспортната комисия и инициатор на измененията Настимир Ананиев.

Наложихме тези по-строги мерки в закона, които влязоха в сила от 21 януари, за да се намалят жертвите по пътищата. Само да първия ден на действието на закона са свалени номерата на 30 автомобила за каране без книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване.

Това каза в студиото на бТВ Настимир Ананиев от Реформаторския блок, председател на Транспортната комисия в Народното събрание.

Санкциите вече са по-строги за шофьорите, карали с алкохол над 0,5 промила или употребили упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за т.нар. джигити, които правят гонки по пътищата. Ще се свалят номерата на автомобилите за такива нарушения още на пътя, каза Ананиев. За нарушителите с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева за в града и 600 лева за нарушение извън града, обясни той.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на Транспортната комисия в Парламента, каза Ананиев. През 2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни. Наказанията са тежки - това е целта, за да спрем войната по пътищата, подчерта Ананиев. Той даде пример с убиеца на тримата млади души до Луковит, който е шофирал без книжка и има 91 регистрирани нарушения, след които избяга в чужбина и се наложи да бъде върнат от органите на реда, като Ананиев посочи, че за формиране на санкциите по закона са взети под внимание и подобни тежки прецеденти.

Христо Радков, председател на МЕНСА, е категоричен, че новите глоби няма да променят броя на загиналите, а тенденцията през последните години е да се увеличават санкциите, но и загиналите.

Данните на Радков се разминаха с посочените от депутата и по думите му 2016 г. е била поредна по ръст на жертвите. „Мерките няма да променят нищо, защото се акцентира върху скоростта и алкохола. Към 2015 г. те са причина за 15 загубени живота на фона на 700. Други 685 души не ги спасяваме. Превишената скорост не е проблема. Проблемът е, че се кара със скорост несъобразена с пътните условия – това дава 36 на сто от катастрофите с жертви”, уточните председателят на МЕНСА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Morgoth

    4 0 Отговор
    Радвам се, че след 15 години правене само на едно и също с доказано никакъв резултат почват да се появяват и мислещи хора. За съжаление все още няма такова мислене в парламента.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Сле като свалят табелите трябва да извикат пътна помощ да им закара колата на служебен паркинг или директно в КАТ с дневно таксуване докато не си платят глобите. Когато ги платят тогава си получават табелите и може да си откарат колата, ако остане 2,3 месеца да се конфискува и да се продава на търг в полза на КАТ, не на държавата. Ако има само такси и глоби няма да има ефект, вижда се че само 25% от актовете и глобите се плащат. Навремето не можеше да продадеш кола без платени данъци, сега може, е как да се получи. Как е възможно да имаш право да избираш кои данъци да платиш и кои актове да оставиш да отпаднат по давност, това е подигравка с хората писали актовете. Това не са дарения а санкции и докато не се оправи това няма как глобите да са ефективни.
  • 4 Pekania

    0 0 Отговор
    Както иконтролните органо да попълнят семеиния бюджет , 90 % сте предпочетат да си решат проблема на място за 1/3 от цената ,а момчетата и те са хора и искат да карат свястно МПС с полицейска заплата как да стане.....????
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен, че с новите глоби ще изгори само някой и друг нещастен човечец, който е пропуснал да забележи напълно нелогично ограничение от 40 км.ч. на прав и равен път. От това само ще се пълни държавния джоб, а убитите в края на годината пак ще са толкова, вероятно и повече. Целта на тези промени е прибиране на парички. За безопасност никой не е мислил, нито пък го итересува. Нещата няма да се променят, докъто на пътя висят статични полицейски екипи и камери. Необходимо е да се пуснат на пътя мобилни екипи, които да движат с необозначени автомобили. В тези автомобили трябва да има камери за запис /като видеорегистраторите/ и данните от тях да важат в съда. Мобилните екипи трябва да засичат само истинските джигити, и да не закачат хорицата за дребни нарушения. Има го в някои държави и работи. Да видим как въпросните ще се правят на състезатели, след като знаят, че всяко прогнило Пежо или Рено зад тях може да е пълно с полицаи и камери. Всичко друго е измама и звънкане в държавната касичка, ако ще глобите да станат по 10000000...... лева. Проблемните шофьори глоби и камери за скорост не ги стряскат. От тях се вълнуваме само аз и ти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове