Last news in Fakti

31 Януари, 2017 06:29 16 072 20

Пловдивчани се избиха за винетки в последния момент

  • винетка-
  • пловдив

Годишните винетни стикери за превозните средства от категория К2 се изчерпаха на някои бензиностанции в града

Годишните винетни стикери за превозните средства от категория К2 се изчерпаха на някои бензиностанции в Пловдив, съобщава Marica.bg.

Ден преди да изтече валидността на миналогодишните, голяма част от дистрибуторите отбелязаха наплив от шофьори, оставили покупката за последния момент.

Бензиностанциите и пощенските клонове се бяха заредили от по-рано с пълния набор винетки в очакване на традиционния наплив. На всяко гише, което посетихме, имаше поне по двама клиенти. Всички, без изключение, си купиха годишен стикер.

„Годишните винетки за леките автомобили и за камионите се търсят най-много. Никой не е поискал от седмичните”, свидетелства служителка на „Петрол” на бул. ”Васил Априлов”. В „Шел” на бул. „Шести септември” бяха свършили годишните стикери за камиони.

Изтичащите стикери са последните, които важат за 13 месеца. Валидността на тазгодишните е до 31 декември 2017 година.

„Монитор”: Бавачки друсат деца с хормони, за да спят

Бавачки друсат деца, които са им поверени, с хормони, за да спят. Такива предупреждения се завъртяха във „Фейсбук“ и във форумите за майки през последните дни.

Проверка на „Монитор“ дори откри студентка, която давала мелатонин на 3-годишно дете, за да може тя необезпокоявано да си чати и да гледа телевизия, докато то спи. Момичето на име Вяра, което дори е студентка по медицина, пита за съвет в един от популярните форуми дали може медикаментът да се засече при кръвна проба и тя да си има проблеми. След като не получава отговор, тя гордо заявява, че се е консултирала с лаборантката в университета си, която я успокоила, че при кръвен тест няма да бъде установено дали детето е приемало медикамента или не.

Освен това Наказателния кодекс не предвиждал санкции за даването на субстанции, които не са забранени, каквато е хормонът мелатонин. Той стимулира отделянето на вещества, които подобряват качеството на съня.

При по-възрастни пациенти той действа ползотворно, но при деца, какъвто е и случаят, може да е опасен.

„Сама изпих 3 мг от лекарството и усетих, че дозата е доста сериозна. Затова започнах да давам по 2 мг на детето. То спеше по 20 часа, а през това време аз можех да правя каквото си искам“, споделя Вяра.

Други пък детегледачки се оказва, че укротяват поверените им хлапета, като ги тъпчат с хапчета, които също ги успиват. Пост със зловещата история беше споделен в затворените групи „Черен тефтер на некоректните потребители“ и „Майките на София“. В него потребителка с име Пламена Самуилова пише: „Дрогиране на 2-годишно дете от детегледачка, моля за съвет? Детенцето на моя роднина е било дрогирано в продължение на няколко месеца от детегледачката си и карано да спи по цял ден“. От разказа й става ясно, че родителите на детенцето се усъмнили в действието на бавачката, след като то станало агресивно и започнало да посяга.

Затова те монтирали камери. „След като изгледали записа с ужас установили, че детето прекарва 90% от деня в леглото като през повечето време спи. Не му е давано да става преди 10,30 часа и след това е каран да ляга да спи отново в 12,30 часа и така е държан в леглото до 16,30 часа, точно преди да си дойдат родителите му.! Шишето с водата на детето цялото миришело на валериан“, уточнява Стоилова.

По думите й родителите искали да изследват дали в урината на детето се съдържат упойващи вещества, но от няколко лаборатории им отговорили, че не правят такъв тест. Ходили и в полицията, за да подадат жалба, но униформените обяснили, че това е безмислено, тъй като не са предупредили изрично бавачката да не дава валериан.

„От записа още е чуто как детегледачката говори по телефона и обижда многократно майката на детето и как трябвало да се бие детето й, за да се възпита, но нали майката била против можело и само с разтърсване на детето да стане“, дава още подробности за потресаващия случай Стоилова. Тя твърди, че родителите на детето щели да се обърнат към адвокат, но моли за съвети и във „Фейсбук“.

Монитор: Чисти ръце и обаждане на ветеринат пазят от птичи грип

Стриктна лична хигиена и обаждане на ветеринар при симптоми на птици болни от инфлуенца спасяват ловците от заразяване с птичи грип и разпространение на заразата, пише "Монитор".

„В област София-град ловът на пернат дивеч не е забранен, но ловците трябва да са запознати с мерките за безопасност. Ветеринарните власти трябва да бъдат уведомени незабавно при засичане на птици с некоординирани движения и изменени вътрешни органи, като ловецът трябва да спазва стрикна лична хигиена, заяви Венцислав Рангелов, началник на КОС-СДВР.

Според инструкциите трябва стриктно да се предоставят проби за изследване от ловните трофеи и отпадните продукти от трупа на дивеча да се обезвреждат чрез загробване. Най-застрашени у нас са фазаните, лебедите пеликаните и чаплите. При тях смъртността е почти 100 процента и се наблюдават характерните кръвоизливи, некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, както и некоординирани движения.

Болестта е опасна и за човека и затова ловците стрикно трябва да спазват инструкциите за безопасност при лов на пернати и боравене с ловни птици, категорични са инструкциите. „Птичият грип е сериозен проблем, не само за ловците, а и за икономиката. Стотици хиляди птици бяха унищожени. Застрашено е човешкото здраве“, заяви още Венцислав Рангелов.

„Тук ловците могат да бъдат много полезни. Те са тези, които могат да сигнализират за диви птици, със симптоми на грип или за открити мъртви птици в районите, където все още няма забрана за лов. За момента забраните са за 11 области и в тази връзка на 6 януари 2017 г. комисията по Ловно стопанство заседава и едно от решенията й бе информацията за болестта и мерките срещу разпространението да стигне до всеки ловец на нашата територия“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телевизора на Елвис

    5 3 Отговор
    Кат' не си ги гледат сами да не реват. Айде де.
  • 2 Бойко Тиквата

    26 3 Отговор
    Валидността им е до 31.01.2018. Не залъгвайте хората, а си проверявайте информацията.
  • 3 ШАРАН БГ

    6 4 Отговор
    Ако ми даде шефа 10-тина дни отпуск през пролетта или лятото, тогава ще си взема седмична винетка. Сега като ми я продадат, мога ли да я ползвам, когато искам за време една седмица? Или тя ще важи от датата на продажбата в продължение на 7 дни?Ако е последното - къде ще ходя в този сняг и студ? Служителката на Петрол добре ли е ?
  • 4 просто

    9 1 Отговор
    за леки автомобили винетката е К 3!!!
  • 5 наблюдател

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "На всяко гише, което посетихме, имаше поне по двама клиенти."
    Двама са останали, останалите са ИЗБИТИ.
  • 6 Васичка Атанасова

    16 11 Отговор
    глупендери после защо им вдигали цената
    не народ а мърша И . Вазов

    Коментиран от #18

  • 7 Васичка Атанасова

    16 10 Отговор
    нека никой да не си купува
    и вижте как ще им свалят цените
  • 8 Гого

    15 4 Отговор
    Явно народа е полудял да дава пари за дупки в норманите държави се дават пари за пътища!
  • 9 незнайко

    2 7 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Валидността на тазгодишните е до 31 декември 2017 година. ) Новите са за една година от датата на закупуване както е писал "Бойко Тиквата".
  • 10 ввнв

    15 4 Отговор
    Начи у Пловдив може да се вдигне винетката още - щом се избиват!
    Тука у Шоплъка никой не се избива - просто не ги купуваме и караме без, ма това щот сме софийски тарикати - нема как да давам 100 кинта за свинетка! Дебелата не е познала!
  • 11 Пловдив

    8 4 Отговор
    Как така се избиват колко са жертвите има ли деца
  • 12 Lexus IS220

    6 3 Отговор
    Годишната винека за 2017г. важи до 31 януари 2018 година!
  • 13 Алфата

    2 1 Отговор
    Дистрибуцията на "две кофички мляко и два кренвирша", дето скача от тротоар на тротоар в градове и села изкупила винетките за бусовете и баничарките, и вече имаме новина!
  • 14 бай Пешо

    9 1 Отговор
    Васичка Атанасова ......Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! Петко Р.Славейков и прав човекът защото вършиме всичко в последният момент и после все някой ни е виновен.
  • 15 БОКО

    8 1 Отговор
    Полека,майнички !Лилянчето е напечатала достатъчно!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ташунко

    3 0 Отговор
    ГЕРБ ги няма а продължаваме да и ядем л............та
  • 18 Варненски Гларус

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Васичка Атанасова":

    Петко Р. Славейков .... а не Иван Вазов , невежо същество ....!

    Коментиран от #19

  • 19 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Варненски Гларус":

    АКО НАИСТИНА СИ ВАРНЕНСКИ ГЛАРУС
    ЩЕ ТЕ ПОЗНАВАМ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове