Last news in Fakti

31 Януари, 2017 14:51 4 691 19

Отменете решението на ЦИК за референдума

  • референдум-
  • слави-
  • прокуратура

Според прокуратурата резултатите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, трябва да са задължителни за народните представители, съобщи БНР.

Тезата защити ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която се яви от името на държавното обвинение по делото, което шоуменът води срещу Централната избирателна комисия във Върховния административен съд.

Макар и с друг прочит на закона, Ася Петрова подкрепи тезата на хората на Слави, че спорните близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея. А те са повече от необходимите 12 000 гласували, за да бъде преминат прагът, който превръща допитването в задължително.

"Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира зам.-главният прокурор. Смятаме, че изборните книжа и протоколите СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, добави тя.

На обратното мнение е ЦИК. Решението на съда се чака до две седмици, но то ще може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Още в сряда, най-късно, трябва да стане ясно как ще се реши драмата с машинното гласуване на 26 март.

Според Комисията то ще е опция само в 500 изборни секции, защото няма време да се осигурят машини за всичките 12 000. Според бившите депутати около Радан Кънев обаче ЦИК няма право на преценка и е длъжна да осигури на избиратели сами да решат – с бюлетина и или машинно да гласуват, а това е било ясно още през 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    15 37 Отговор
    Помним ли коя е АСЯ ПЕТРОВнА? -Семейната приятелка на Цв. Цв. Какво иска ГЕРБ- мажоритарни избори, че лесно се купуват, е решението на прокуратурата - Асиа петровна- ГЕРБ- СЛАВИ ТРИФОНОВ - НА ЛИЦЕ! Всичко е точно, честито на клоуна дето му платиха за този сценарий.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 утрален

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    Не , от написаното ти става ясно , че си червен трол , който се страхува от мажоритарен вот , понеже след такъв статуквото ще бъде разрушено и такива като Бат Сали и тем подобни , няма да се облажат от властта !!!
    А вероятно ще загубиш и доходите си от тролстване ;)

    Коментиран от #7

  • 3 onq s konq

    8 16 Отговор
    Е сега русуфилите ше ореват сичко щото е ясно че малко им остава!!!
  • 4 ще поживеем ще видим

    8 0 Отговор
    Спокойно, всичко е рачетено. Вместо ЦИК да обяви референдума за незадължителен спрямо законодателите по един краен и за някои неприемлив начин, се вкарва и ВАС в играта за да представя и другата страна - гражданите. Така в крайна сметка след като решението се потвърди, на по-късен етап при обжалване или при събиране на още доказателства, хората ще могат да го приемат по-спокойно, защото някой е излязъл и ги е представлявал, макар и фиктивно.
  • 5 име

    4 1 Отговор
    не всеки ,който не е за герб е ляв. това за форумците. иначе активността на цацаратурата ще замре /случайно/ в момента на избор на редовно правителство. просто трябва да си вземат частта от далаверата .
  • 6 Morgoth

    14 1 Отговор
    Интересен казус ще бъде, ако референдума е задължителен, а новото народно събрание е избрано. Ще трябва ли то да се саморазпусне след като въведе мажоритарната система или тя ще важи за следващото?
    Така като гледам от тези които ще влязат едва 1/3 ще искат нови мажоритарни избори - за останалите това ще значи да им изстинат местенцата.
  • 7 Azazel

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "утрален":

    А, от написаното от теб става ясно, че не можеш да разсъждаваш сам и затова, за това търсиш мнението "си" в тъпи чалгаджийски телевизионни предавания. Иначе, щеше да се сетиш, че такива като Бат Сали най-лесно ще влезат в парламента точно при мажоритарен вот. А, помисли малко контролираният от него вот в циганската махала на Самоков (над половината гласуващи в изберателния район там) за кого ще гласува мажоритарно - за него или за "личности"... Бат Сали даже вече няма да има нужда от ДПС за да влезе в парламента и съвсем ще си прави, каквото иска. Обзалагам се, че при мажоритарен вот такива местни феодали като него биха напълнили 2/3 от парламента....

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 8 Цв Цв

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    .аси колко си умен и прозорлив
  • 9 кроко

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Azazel":

    Пичага, бат-салитата и сега си влизат в парламента. Няма ГРОБ, няма БСП, няма ДПС или СДС, всяка партия ще те прегърне с отворени обятия, ако има изгода от теб и хич не им пука какъв си, важното е да даваш кинти или гласове.

    Въпроса е че при определен вид мажоритарна система, може покрай партийните бат-салита да влезе и някой читав човек. И такива има много, ако имат шанс, хората ще се кандидатират, а изборателите ще гласуват за тях. Не сме толкова прости или кьорави да не можем да отсеем.
  • 10 утрален

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Azazel":

    Не знам за кои чалгаджийски предавания говориш , но явно ти ги знаеш и гледаш , та да знаеш за мнението там . Ако визираш шоуто на Слави , не си познал . Не мога да го дишам , но това не ми пречи да споделям идеята за мажоритарен избор . А за батко ти Сали също не си познал , или ДПС ще го отсвирят или или неговите братя цигани ;)
  • 11 ИСТИНАТА

    4 13 Отговор
    Това е единственият начин за продължаване режима на ДИКТАТОРА! Краят на февруари ще се установи точно колко милиарда са покрили ГЕРБ, именно за да могат безпрепятствено да купуват "МАЖОРИТАРНИ ГЛАСОВЕ"
  • 12 ???

    1 1 Отговор
    И какво пък е инзвънредното на тази новина?
  • 13 made in PRC

    2 12 Отговор
    Референдумите трябва да бъдат забранени!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Маллии

    7 0 Отговор
    Абе какво се пънете тука във този форум. Докато не започнат да влизат депутати и министри в затвора - няма оправия. Евал съм ти избирателанта система.

    Коментиран от #17

  • 16 пешо от мала фуча

    4 2 Отговор
    ми тъй де,
    вече не някаква си ЦИК ще брои на изборите
    гласовете,а проКуратурата с председател
    г-жата пИтрова!
  • 17 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Маллии":

    Това - депутати и министри да започнат да влизат в затвора, не зависи от избирателната, а от правосъдната система. Това е проблемът на голяма част от искащите мажоритарна система - не разбират как функционират институциите, но искат нещо, защото са чули в чалгаджийското предаване, дето гледат вечер, докато си пият ракията, че мажоритарната система ще им реши проблемите и ще направи България great again... А, справедливостта и борбата с корупцията, са неща, които са в правомощията на съда. И фактът, че Цацаров - рожба на срастването на олигархия и корумпирани политици, се зае да брани референдума и да иска мажоритарен вот, може най-точно да покаже каво мислят Пеевски, Б.Б. и компания по въпроса....
  • 18 степчо

    4 0 Отговор
    Като че ли депутатите ги е страх от мажоритарен вот, сигурно няма да ги изберат толкова охотно. Трябва да има обаче да има и отзоваване, че май се самозабравят като отидат в парламента.
  • 19 груйю

    0 1 Отговор
    Искам да имам поне 10 деца от Айшето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове