Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 17:49 2 406 5

Манолова в с. Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност

  • манолова-
  • с. хитрино-
  • фирма превозвач-
  • гражданска отговорност
Манолова в с. Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност - 1

Омбудсманът Мая Манолова ще направи предложения за промяна на текстове в Закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Целта е да станат по-ясни размерите на застрахователните суми, рисковете, които покриват те, вредите, които обезщетяват и изключенията, които биха възникнали. Това обяви тя в село Хитрино, където днес организира изнесена приемна за пострадалите от взривилата се влакова композиция миналия декември жители на селото.

Омбудсманът изрази недоумението си от факта, че фирмата превозвач „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД, която извършва високорисков железопътен превоз, няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, каквато имат всички шофьори на леки автомобили. Според проверката на омбудсмана, такава застраховка има само дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД и то единствено като собственик на мотрисите, превозвали композицията при инцидента.

„Някой от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ не си е свършил работата“, подчерта пред журналисти Мая Манолова.

Тя допълни и, че застраховката, която има дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД, е със застрахователна сума 100 000 лв.

„За съпоставка ще кажа, че всеки собственик на автомобил има застраховка „Гражданска отговорност“, която покрива при вреди на повече от 1 лице до 10 млн. лв. Възниква въпросът, защо едно дружество, което извършва високорискова дейност, високорисков жп превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лв. и даже, в конкретния случай ще се окаже, че застраховката не е на превозвача, а на дружеството - „майка“, на собственика на неговия капитал“, заяви Манолова.

По думите й, престъпление срещу гражданите е застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лв., защото това е близо 100 пъти по-малко от вредите, които би причинил един автомобил от най-нисък клас.

„Адвокатите на дружеството ми обясниха, че водят разговори за извънсъдебно решаване на спора, обезщетяване на неимуществените вреди в извънсъдебен порядък, тъй като става дума по груби сметка за около 5 млн. лв., които биха претендирали и близките на загиналите и самите пострадали при този зловещ инцидент. Застрахователната сума, която може да се получи е в размер на 100 000 лв., плюс има 500 000 лева държавна гаранция за дружеството, плюс предвидени още 100 000 лв., но цялата история е доста притеснителна“, подчерта Манолова.

Тя изнесе и друг факт - лицензът на „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД е получен през 2015 г., дотогава той е притежание само на дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД.

„Аз като омбудсман ще следя този случай и ще подкрепя хората, така че да не остане нито един човек, който да не е получил справедливо възмездие за причинените му вреди“, категорична бе Манолова. И допълни: „Истината е че няма как да бъде възмездена загубата на близък, но това, което съществува по българското законодателство трябва да бъде реализирано в пълен размер и аз стоя категорично зад тази позиция.“

По-рано през деня омбудсманът присъства на раздаването на топъл обяд, осигурен за 4-те зимни месеца, обезпечен за 160 000 лв. от Националната дарителска кампания на Българския Червен кръст.

„Ние сме длъжни да осигурим максимална прозрачност за всеки похарчен лев и това, което се прави трябва да бъде максимално полезно и в интерес на хората от Хитрино", категорична бе Манолова.

По думите й след огромната вълна на съпричастност и набраните повече от 2 млн. лв. по сметките на дарителска кампания на БЧК кметът Нуридин Исмаил и екипът му са длъжни да се справят максимално бързо и ефективно с разпределянето и отчетността на средствата, изцяло в интерес на хората.

„Аз поех ангажимент към Националния обществен съвет, който управлява средствата от дарителската кампания на БЧК, да се срещна с хората и да информирам съвета, затова как се приема последното разпределение, което беше направено, дали наистина всички са доволни и от темповете и сроковете. Кметът се ангажира, че ще има пълна отчетност, която ще се представя ежемесечно, затова как вървят разходите, така че накрая да е ясно до стотинка кое семейство, какво е получило, за какво е похарчено, какъв е процентът на публичните пари и какъв е на дарителските пари“, подчерта още Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знаещият

    9 0 Отговор
    Нищо ново за България. Богаташите не са свикнали да плащат. Те иска само да пребират по-големи печалби.
  • 2 СИЧКО Е ТОЧНО

    5 0 Отговор
    АМИ ДА .БАЩАТА С ЛАДАТА ПЛАЩА ЧИННО И ГРАЖДАНСКА И ВИНЕТКА ЩОТ Е МУЛТИБЕДНЯК ПЪК ТИЯ С МИЛИОНИТЕ ОСВЕН ЗА К..ВИ И БМВ ТА ПАРИ НЕ ДАВАТ.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Какво значение има фирмата ! 2 200 000 се дават от събраните в Червен кръс. Колко струват 15 нови приземни къщи ? Стига сте ни манипулирали ! В Хитрино се борят за пари, хора които даже не живеят там.
  • 4 Лъчо

    1 0 Отговор
    Манолова, кефиш ме с костюма ала капитан на кораб. ходи ти моряшка фланелка да знаеш! Ако се праснеш с капитанска фуражка, морящка фланелка, бермуди и с АК в ръка, на плакат с надпис - купувайте само застраховано сирене! Ще вдигнеш оборота на млекопреработването до небесата... Аъзаз ъастрахоовките си права. Но катастрофата според мен е саботаж, а дали има или няма застраховка това няма да предотврати катастрофата... Проблема е, че НЯКОЙ е искал влака да дерайлира. КОЙ ли? Глупостите че машиниста влязал в завоя с висока скорост и заспал са бабини дивотии. Кой постави релсата така, че да закачи и дерайлира вагона? Тук в тоя кенефчийски мафиотски абсурдистан, не си струва да се мъчи човек! Поне за мен не си струва. Но опитай с реклавата - честно много ти ходи моряшката визия! бас държа, че ако направиш плакат, ще продават нашите сиренето и до края на света. Ако срещу теб застане и Искра Федосова с бухалка и надпик - Нямаш бодигард? тогава идвам да те застраховам аз! Това ще вдигне и застраховки и персоналната охрана до небето. Абе кефиш ме честно. Аз имам визия за медийната реклама, нищо че не работя това. Но мога да продам вестник дори като носна кърпичка, ако се амбицирам.
  • 5 Лупи

    0 0 Отговор
    Добре бе, поне от такива трагедии не крадете!
    Една нова къща едноетажна лека конструкция тип американско строителство се прави за 2 месеца и струва между 40 и 60 хиляди лв в зависимост от обзавеждането и квадратурата, но за къщичка с 70 кв.м жилищна площ с най-евтините мебели не повече от 50 000 лв!
    Ами за хората дето преживяха наводнения и потопи преди години, още са без къщи, къде са парите?
    1 000 000 лв стигат за поне 20 къщи, къде са парите? Вие знаете ли, че 1 000 000 за бюджета е нищо и такива трагедии трябва и е редно да се покрият от държавата... ама какво се случва в действителност- на някой фургон за 500 лв, а на друг палат за 500 000 лв...
    При такива трагедии трябва да се строи еднотипно и бързо в рамките на бюджет, няма как всеки да се обезвъзмездява индивидуално, защото е по-добре еднаква къща 70 кв.м. вместо нищо или е по-добре 2 семейства с такива къщи вместо 1 с къща 140 кв.м.
    Всеки откраднал от такива пари събрани за благотворителност, задължително доживотна каторга да се научи на труд или отрязани ръце, което сам си избере това да е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове