8 Февруари, 2017 18:03 1 321 8

Горанов: 4, 2 млрд. лева на година ще струва изпълнението на програмата на БСП

  • горанов-
  • програма-
  • бсп
Горанов: 4, 2 млрд. лева на година ще струва изпълнението на програмата на БСП - 1

Сумата, която ще е необходима на БСП за реализиране на програмата, която предлага, е 4,190 млрд. лева. Това каза на пресконференция ексминистърът на финансите в правителството на Бойко Борисов Владислав Горанов относно предизборната програма на БСП. По време на брифинга бе представен подробен финансов разчет на заложените в програмата на БСП разходи в редица сектори. „Върви се към изхарчване на натрупаните резерви или дългосрочно поддържане на разхлабена фискална политика“, заяви Горанов. Бившият финансов министър призова БСП да бъдат честни пред българските граждани и да кажат дали смятат да увеличават данъците, или просто нямат намерение да изпълняват предизборната си програма.

Относно промяната в плоския данък и облекчението за работещите родители, заложено в програмата на БСП, Владислав Горанов коментира: „373 млн. няма да постъпят в бюджета, ще останат на разположение“. Във връзка с предложеното облекчение за ипотечните кредити на млади семейства в програмата на БСП, той заяви, че едва ли БСП предлагат да задължат банките да отпускат тези средства. „Ако приемем 5% лихва върху 100 хил. лева ипотечен кредит, сами може да сметнете колко е това на година“, каза Горанов. Според него мярката за младите предприемачи, анонсирана от БСП, създава опасност само след една година да бъдат загубени стотици милиони от корпоративното облагане.

Владислав Горанов бе категоричен, че увеличението на пенсиите трябва да следва ръста на икономиката и заложения модел в пенсионната система. „Неприемливо за системата е да увеличим изпреварващо пенсиите на една категория хора за сметка на други. Ако увеличим само най-ниските пенсии, какво ще се случи с останалите? Трябва да има пропорционално увеличение за всички пенсионери, за да се запази пропорцията от техния принос към пенсионната система“, обясни бившият финансов министър. Горанов посочи, че според изчисления на НОИ осъвременяването на всички пенсии към 2015 г. би струвало 1 700 милиона.

Председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев заяви, че в сметката, представена от ГЕРБ, не е отразен големият енергиен шлем, за който настоява БСП. „Да добавим Белене - 20 000 000 0000; 7-ми блок: 10 000 000 000; Южен поток - 10 000 000 000; Бургас Александруполис - 5 000 000 000.Това са още 45 000 000 000“, категоричен бе Добрев.

Според вицепремиера в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев най-добрият вариант е БСП да не смятат да изпълняват тази програма, защото реализирането й би било с катастрофален ефект върху икономиката и ще доведе до отлив на инвестиции.

Относно мерките, които левицата предлага за увеличаване на населението на страната до 8 милиона, Дончев коментира, че това означава населението да се увеличи с 847 хиляди за четири години. „15-20% трябва да скочи раждаемостта. За това са нужни 50 години. БСП 50-годишен мандат ли планира? Жените във фертилна възраст трябва да бъдат извадени от пазара на труда и да се занимават с възпроизводство, което ще навреди на икономиката“, заяви бившият вицепремиер.

Дончев обясни, че има мерки, които ГЕРБ одобрява. „Всички мерки в сферата на професионалното обучение са на място, приветстваме подобен подход. Това трябва да бъде обект на надпартиен консенсус - готови сме на разговори и преговори в тази насока“, каза той.

По думите му, доходите трябва да идват от една работеща икономика. „Ние надграждаме икономическия ръст с мерки за икономически растеж. Комбинираме го с мерки с гарантиране на сигурността, правосъдието и образованието. Всичко това би довело до ръст в доходите, не само на работещите, но и на тези, които разчитат на социалната система“, подчерта Томислав Дончев.

За предлаганите от БСП фонд „Индустрия“ с държавни средства в размер на 500 млн. лв. и фонд „Иновации“ с начален капитал 150 милиона лева бившият вицепремиер обясни, че идеята звучи добре, но само на първи прочит, защото вероятно би довела до увеличаване на данъците. „За сметка на кой останал разход ще бъдат създадени двата фонда - трябва ли да се увеличават данъците? По какъв начин ще се определят предприятията, които ще участват във фонд "Индустрия"? Има ли опасност от сблъсък с европейското финансиране, защото и в момента имаме 2,5 милиона в оперативната програма за конкурентоспособност. Някой от левицата запознат ли е с европейското законодателство и няма ли опасност от наказателна процедура, свързана с държавната помощ?“, каза още Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    0 0 Отговор
    В случая герберите са прави с извода. раздаването на пари като стимули наготово е стимул за едно семейство да харчи, а не да се инвестирав п редприемачеството на новостартиращи работещи дребни фирми. Всяка инвестиция в харчене, е ПАСИВ, а той не носи приходи. Актив е всяко инвестиране във възвръщаеми средства било човешки ресурси било недвижими или движими и интелектуални. Да даваш пари на полуграмотни човечета да правят много деца е престъпление и пред ЧОВЕКА и пред иконввомиката. А да наливаш в обръчи от фирми за да усвояват, както правеха и бСП и ГЕРБ е също престъпление. И двете партии са пълни със смъртоносни за нас постъпки. но извода на Горанов е правилен в случая. Повечето разходи не означават повече ползи! за съжаление и двете партии сте наш ГРОБ с повечето си дела.
  • 2 Иван

    7 3 Отговор
    Истината е, че герб са пълен провал, там няма хора със собствено мнение. Каквото каже шефа/разбирай Бойко /всеки повтаря като папагал думите му.. За съжаление, и той излезе поредния далавераджия и измамник в очите на обществото, с вечно затегнатите финансови колани, За бсп какво да кажа, и те лъгаха мазаха и за това си заминаха бързо бързо.... Ако все пак трябва да избирам между съвременния БАЙ ГАНЬО И БСП определено ще са вторите...
  • 3 Ник

    4 1 Отговор
    Всички, абсолютно всички лъжат! Тези глупости с завишаване на социалните разходи е почти невъзможно. Каква е реалността?

    1- Застаряващо и емигриращо население,
    2- Отрицателен търговски прираст,
    3- Нарастващ дълг (29,4 от БВП)
    4- Корупция
    5-Лоша структура на на частният сектор
    ( 45% от фирмите с до един работник и 85% с до 5 работника)
    6- Огромен държавен апарат от кърлежи
    7- Лошо разпределени на държавните средства, безхаберие и готовност на чиновника да увреди нечии интереси за сметка на онзи който му предложи подкуп

    ГЕРБ бяха на власт от 2008год. до сега, характеризиращо се с безумни скандали всеки месец.
    Въпреки, че другите явно спекулират с обещанията защо трябва да давам тежест на думите на този? - Той не е по- различен! Нека не забравяме, че няма правителство до сега което да е докарало дълга на страната до размерите на почти годишният ни бюджет..

    Никаква милост за ГЕРБ! - Там има хора, които трябва да изгният в затвора
  • 4 Венков

    3 2 Отговор
    Ако трябва да избирате ГЕРБ гласувайте с +1
    Ако трябва да избирате БСП гласувайте с -1

    Коментиран от #6

  • 5 мунчо

    4 0 Отговор
    искате да се оправи държавата?!......ЗАБРАВЕТЕ!
    и аз много искам, ама НЕМА да стане,нема начин!
    докато сме в ес,а и къде другаде да бъдем като
    нема,това ще бъде:мизерия,безработица,глад,катастрофи,
    рушене на всичко построено от "цоциализЪма",защото
    требе и некой да грижи за него и т.н.!
    та който и да дойде на власт,дори и Левски и Ботев да
    се родят отново и да ги изберем да управляват,ако НЕ
    ги харесат от измислицата ес,ще се спрат еврофондове,
    пари,помощи ит.н. и ще паднат от власт,защото купени
    "патриоти" като "протестърите"още от първия ден,ще
    залеят страната със "стачки и протести"/справка случката
    с правителствата на всички досега,с исключение на герПП/
    а ако все пак искаме да мръднем малко напред,единственото
    спасение е което и да е правителство избрано след изборите
    веднага да вкара в затвора цялата въхрушка и управляваща
    част на ОПГ герПП!
    тогава имаме шанс,иначе.......капут!
    ги
  • 6 Самолиот

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Венков":

    Не сега ще ти кажа +1 за БСП защото ми омръзна от разни далавераджий на власт.Програмата на БСП е добра и имам доверие в Корнелия,че ще си държи на думата.
  • 7 Българин

    4 3 Отговор
    Ей Самолиот ти нормален ли си това да вярваш на комунистите е равно на мизерия!!!! Тези комунисти 5( пет ) пъти ни докарваха само мизерия те освен да крадат друго не могат то за това и хората все с камъни ги изпращат и сега пак нагли и лъжат хората

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Къде 5 пъти бе пич? Кога това? Кога са ги гонили с камъни? 2008 по-малко хора ли имаше в България от колкото сега? плюс това, даваш ли си сметка че тиквата и той е комунист?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове