Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 11:34 3 481 32

„Тренд“: ГЕРБ – 29,7%, БСП – 28, 7% при избори днес

  • избори,-
  • тренд-
  • герб-
  • бсп-
  • проучване
„Тренд“: ГЕРБ – 29,7%, БСП – 28, 7% при избори днес - 1

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки „Воля“ са сигурни участници в следващото Народно събрание. Това сочи проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“ и реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. На въпрос, ако днес се проведат парламентарните избори за коя партия бихте гласували, анкетираните отговарят по следния начин ГЕРБ - 29,7%, БСП- 28,7%, Обединени патриоти - 9,9%, ДПС - 9%, Воля 3,4%, Да България - 2,3%, Нова Република - 2%, АБВ - 2%, ДОСТ - 1,3%, Друго - 2,5%.

31% от анкетираните са на мнение, че ГЕРБ ще спечели предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. За формацията на Веселин Марешки ще гласуват 6,5% от запитаните.

За най-подходящ за министър-председател на България анкетираните са посочили Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).

Обединените патриоти, ГЕРБ и БСП пък са най-приемливите участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС, сочат още данните от проучването.

Поради практически сигурния коалиционен формат на следващото правителство, от "Тренд" са предложили на респондентите различни варианти на коалиционни формули. Всеки един от анкетираните е имал възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки „Воля“. Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП.

От „Тренд“ уточняват също, че по време на провеждането на анкетата АБВ и „Движение 21“ са подписали споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство“.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията публикувани на сайта им, официалната им страница във фейсбук, както и в печатното и електронното издание на вестник „24 часа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    20 24 Отговор
    Дано се запази преднината на ГЕРБ че иначе сме загубени

    Коментиран от #4, #11

  • 2 рврврв1

    23 15 Отговор
    Герб няма да получи нищо - надали на някой му е харесало подобно управление! Да се вдигат цените, да се правят магистрали с евтини и некачествени материали, да се взимат заеми от ЕС и тн. Така че сега каквото и да говорят не им вярвам - това са празни приказки на демагози. Видяхме ги за тези години в които управляваха какво направиха!

    Коментиран от #5

  • 3 Ник

    13 4 Отговор
    Нека се обърне внимание на точно поставеният въпрос!
    Не е за кого ще гласувате, а кой според вас ще спечели. - Това са два различни въпроса!
    Аз мога да твърдя че ГЕРБ ще спечели заради манипулаций на изборите, но не означава че ще гласувам за тях! Което променя тематиката. На същия принцип мога да твърдя че БСП ще спечелят заради манипулации, но да гласувам за друг. - Възможна версия ли е? - Възможна е!
    Друг е въпроса какво реално ще се случи.
    Аз мисля, че ГЕРБ и БСП няма да имат толкова голяма разлика 3-4%. Тези две партии са компрометирани достатъчно за да получат отлив от гласоподаватели, макар че БСП прави опит за подмяна на кадри докато ГЕРБ остават твърда авторитарна партия по модел от преди 1989год. Всички които сме над 40 добре помним какво напрактика означава тоталитарно управление и то не се различава от управлението на ГЕРБ.
    Вожда и групичката му нареждат управленското тяло, а останалите нямат право на глас - те са просто електорат. Който се противопостави бива изхвърлен.
  • 4 👽👽👽зелени човечета

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ти си си загубен и с ГЕРБ и без него!Ако ще и ние зелените човечета да дойдем - пак ще си останеш загубен!Положението е трагично и непоправимо!

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "рврврв1":

    Кога сме взимали заеми от ЕС ? ЕС не е институция, която дава заеми галфон такъв. ЕС съфинансира проекти по различни програми, а тези за които ти говориш се съфинансират до 80%. Само .ереш по форумите, а нищо не разбираш.
  • 6 мсимов

    14 6 Отговор
    бдп дпс значат нова катастрофа
  • 7 до госта

    10 7 Отговор
    Колко милиарда заем зема Бойко бе?
    Къде отидоха ? Ти пари от тях взе ли?
    Кой ще ги връща бе? Галфона си ти и хубаво че си анонимен - защото такива разбирачи като тебе ги обичам особено!
    Но странно защо в лицето никой не ми се държи толкова арогантно като по форумите... !

    Коментиран от #9

  • 8 На Батман Баткото

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "👽👽👽зелени човечета":

    Дясното е бъдещето, мощна дясна коалиция! На обществото му е писнало от лъжи, корупция, евтин популизъм, от рода на БСП, ПФ и прочие. Воля не знам какво представлява, но предполагам, че има амбиция, но едва ли и необходимият потенциал като администрация за реформи и конструктивна политика в близкосрочен план!
  • 9 ГОСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "до госта":

    Ужас.... ти си и агресивен.
    Не може да имаш няколко години бюджетни дефицити и да не вземеш заем, но това е друг въпрос.... сега трябва да ти обяснявам що е то дефицит, бюджет, как се прави, защо, от кой ... а не искам защото такива като теб трябва да си остават тъпи, да седят до на майка им фустата и да и се молят за 2 лева днес.
  • 10 вълк

    3 0 Отговор
    до онзи с скопеният кон
    а дано ама на дали
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 onq s konq

    4 2 Отговор
    До там ли я докарахте бе подли русофили-ДА ПИШЕТЕ С МОЯ НИК ОЛИГОФРЕНСКИ ИЗКАЗИ ,КАТО ЦЕЛ НОМЕР 1 ВИ Е ОПРОСТАЧВАНЕТО МУ?!Еееей...не 1 и 2-ма-ВСИЧКИ ВИ ЩЕ ИЗВЛЕКА НА ГЪРБА СИ КАТО БУЛДОЗЕР!А ти бе ном1...добре е да си си наясно,че който и да спечели на изборите,пак ще си останеш същия невзрачен и безпаричен лумпен и единствената ти радост ще е да драскаш от мое име.Дерзай:)

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Оня с танка

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    А бе ти отново започна да контактуваш сам със себе си !!!Лоша работа !!!

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Оня с танка":

    А ти искаш ли да ти демонстрирам как сам можеш да се благословиш по най цветущия начин?А после да ти кажа "загрижено" че имаш спешна нужда от психиатър:)
  • 15 НА БАТМАН БАТКОТО

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с магарето":

    Засрами се бре! Как може да лаеш срещу борец за ДЕМОКРАЦИЯ, който мисли и твори в полза на народа!

    Коментиран от #18

  • 16 Да го тура на Катъра

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Лоша работа магаре! - И за теб и за мен!
    Сега ще трябва да внимавам да не си излея гнева върху някой друг вместо на теб.
    Разбира се тезата за тоталното ти изпращяване ще бъде също проверена

    Коментиран от #19

  • 17 приказко

    5 2 Отговор
    Странно че има още хора, които вярват на Бойко Борисов !?
    Вероятно същите тези хора биха казали и че Дядо Коледа съществува. Явно живеем в страната на елфите !?
  • 18 Бат Сали

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "НА БАТМАН БАТКОТО":

    Така е за съжаление, наблюдава се тенденция в която масово се правят опити за опростачване на интелектуалци, като свидетелство на което служи примера по горе. Безусловно трябва да подкрепяме, такива просветители, носещи тежкото бреме на ДЕМОКРАЦИЯТА и народната култура, нравственост, морал и икономически просперитет!

    Коментиран от #21

  • 19 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да го тура на Катъра":

    Ти ако не си руснак е па на ! Даже съм сигурен че си ушанка !!!
  • 20 Лупи

    3 2 Отговор
    Щом има още народ да гласува за Боко и БКП, значи скоро нищо няма да се промени.
  • 21 Кирлива Ушанка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бат Сали":

    Абсолютно съм съгласен относно вашето становище Бат Сали! Алкохолизма, шуро-баджанащината, потъпкването на ДЕМОКРАЦИЯТА и това опростачване, издигането на корупцията и селенията в култ, лежат в основата на тези храненици на неокомунизма!
  • 22 румен стоянов

    2 0 Отговор
    А според „Агенция” РУМЕН221 – РИСЪРЧ, с въпрос:
    (сред неизвестен брой респонденти по неясна и немеждународна методика)

    Как ще гласувате, ако все пак е възможно вашият глас да се “преброи честно” и ако коалицията “БСП-лява демокрация” въведат:
    - Средноевропейска ставка на плоския корп. данък от 25%;
    - ДДС за учебниците и детските облекла от 5%;
    - МРЗ и необлагаем минимум на доходите от труд = Обществения мин.от 640лв.;
    - Мин. пенсия = Жизнения мин. от 460лв;
    - Само Солидарни и Доброволни пенсионни вноски, при пенсионна възраст с 12 г. по-ниска от средната продължителност на живота (73 г./61 г.);
    - Лични здравно-осигурителни дебитно-кредитни карти за здравни “лихвоточки” (според вноските), които са и здравни досиета?

    Резултата е:
    - БСП-лява демокрация - 36%
    - Патриоти - 18%
    - ГЕРБ - 12%
    - ДПС - 7%
    Другите са „под масата с мръвките”, но…

    В шаба на ГЕРБ, след преизчисляване извършено от М.Константинов по метода „Костинброд-2”, с Американският супрекомпютър зад Централна поща, контролиращ всичко в държавата ни (разкрит по делото “Червеи), получили “правилния” резултат:
    - ГЕРБ - 52%
    - РБ - 20%
    - Патриоти - 15%
    - БСП - 6%
    - ДПС - 5%

    Реалностите в близкото бъдеще – Кратка прогноза:
    - Сорос ще организира пак бутафорни протести, този път срещу Президента Р.Радев…
    (Но при строго спазване девиза на соросоидите – “Мъч мъни - протест стори, ноу мъни – айм сори…”…)
    - Президента Р. Радев вече поведе морално “чистачите” на политиче

    Коментиран от #23

  • 23 Чорбаджи Ставро

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "румен стоянов":

    Малко са 52% за ГЕРБ! Да ги пишем 62%! От бонлук глава не боли!

    Коментиран от #24

  • 24 onq s konq

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Чорбаджи Ставро":

    Както и да гласувате ГЕРБ ще спечели защото вас никой не ви пита!Ето това е хубавото на демокрацята защото ако ви питаха вас щехме да пропаднеме като държава!Пък ако иска нека пише с моя ник някой!Това си е негова работа!Мъдроста която струи от моите редове той не може да постигне и всеки тук го разбира!

    Коментиран от #26, #31

  • 25 2332

    0 0 Отговор
    Хората го казват: "Практически сигурен коалиционен формат" Ами, нагледах се на хора, които твърдят че имат идеи, но демонстрират само ламтежи. Така че, каквато и да е коалицията, тя ще е поредният бъркоч. Все едно, да ми забъркате в една паница шкембе чорба, таратор и компот от джанки и да ме убеждавате, че сте ми сервирали телешко варено. А за общият ген на политическата ни класа знаем отдавна, така че... Трудна ни е работата пред урните, ако искаме резултат.
  • 26 Чорбаджи Ставро

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Така си е, просто се пошегувах! ГЕРБ е бъдещето, БСП е старческа болест! Старческия електорат за съжаление е умствено атрофирал и няма как да разбере безперспективността на тази изкуфяла партия!
  • 27 нвнвн

    4 2 Отговор
    Герб не е бъдеще а минало чорбаджи!

    Коментиран от #28

  • 28 Мършата

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "нвнвн":

    Не се** там където ядеш или не яш там където се**ш, имаше такава поговорка, която е точно за тебе! Учи материалната част! Как не те е срам да плюеш срещу тез, които дадоха толкова много за бъдещето ни, това че някои се голтаци и нехранимайковци, аз кво съм виновен? Ас ходих да работя в Германия, събрах си парици, купих си беемве и всячешки се старая да подръжавам на пионерите на ДЕМОКРАЦИЯТА и просперитета на държавата ни, като коментатор номер 24!
  • 29 ндндндндн

    1 1 Отговор
    Абе мършо / това не е обида, цитирам прякор на участник в дискусия /
    Не се мъчи да се правиш на оригинален, понеже както е видно не ти се отдава!
    -
    Герб не дадоха нищо на никой, а само взеха! Аз работя в частния сектор не помня да ме е хранил някой, сам съм се хранил винаги.
    Не хич не ми е кеф да изкарам 150лв днес и да дам 80 от тях на Герб и компания под формата на редица налози, измислици, повишени цени, данъци, винетки и тн. Бих дал с удоволствие и 100лв от изкараните, но да виждам, някакви реални резултати. То резултати няма, а само кражба и пълни гуши на олигарси! А и аз разчитам в бизнеса си на крайния клиент / обикновения човек / и Герб като го удари в парата, ми спада оборота! Така че мършо, има защо да пиша така... пари от тази работа Герберската не съм взел !!! И не ми се живее скотски, за сметка на бат ти Бойко! Ай със здраве !
  • 30 гост

    1 2 Отговор
    А да ви кажа ли и аз една прогноза, която по разбираемите причини на "който плаща, той поръчва" едва се забелязва в графиката към статията:
    Чаках малко да видя кого ще привлекат, но що пък не:
    ВОЛЯ в топ 3?!
    Нека видим, дали ще се получи отново тоталната изненада за платените социолози, какъвто бе избора на Радев. А за ГЕРБ - съдбата им може да се окаже по-злочеста от тази на НДСВ: 30%?!, забрави...на 15 ще се радват според мен!
    И ГЕРБ и БПС ще бъдат тотално зависими от начинът по който си изиграят картите партията на Марешки. Просто гласоподавателите се оглеждат и чакат някой нов да им спечели доверието поне на приказки. На старите отдавна вече не вярват, без значение какво им обещават.
  • 31 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Кон, спомням си колко въодушевен и сигурен бе и на президентските избори. Гледам си си възвърнал утопизма. Ама нали правиш разлика между утопизъм и оптимизъм?
  • 32 гражданин на България

    1 0 Отговор
    Печките в столипиново ще си подкрепят БСП. Зависи в България печките с колко са се умножили, с толкова пропорционално се вдига и вота на БСП. на следващите избори като се влее новата младежка вълна от тъмнокожи избиратели, БСП вече ще е неизменно първа политическа сила.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове