Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 15:24 4 340 11

Бедността в България се увеличава заради неадекватна структура на икономиката

  • бедност-
  • българия-
  • икономика-
  • константин проданов
Бедността в България се увеличава заради неадекватна структура на икономиката - 1

Бедността продължава да се шири в България заради неадекватна структура на икономиката и експлоатацията на хората. Огромен проблем е и начинът, по който страната ни организира външната си търговия. Това заяви по време форум под надслов „Бедност, доходи, неравенства“, организиран от дискусионен клуб „Промяна“, председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

„Експлоатацията вътре в страната ни се изразява в ниски заплати и пенсии, ниски доходи, износ на национален капитал. На нас се опитват да ни отредят мястото на периферия и да ни направят донор на суровини и човешки капитал и пазар за ширпотреба и полуфабрикати. Структурата на българската икономика в момента е типична за страна от третия свят, изнасяща главно материали и суровини с ниска степен на преработка и ниска добавена стойност. Високотехнологичните стоки заемат едва 3,4% от износа ни при 18% средно за ЕС. В същото време вносът постоянно надвишава износа. Това означава, че или държавният, или частният сектор (или и двата) перманентно функционират на кредит. Това не е устойчив модел за икономически растеж“, заяви Проданов.

По думите му в България отсъства едър национален капитал, което закономерно води и до липса на големи по международните стандарти компании, които имат ресурс и търпение да инвестират, а 99% от фирмите в страната са микро предприятия – с до 10 заети, работещи предимно в дребната търговия и услугите, които просто се борят за оцеляване. Теза, която се подкрепя и от доклад на социалното министерство, в който се посочва, че нуждите на пазара на труда до 2018 г. са за продавач-консултанти, шофьори и автомонтьори, все професии с много ниска добавена стойност. „С такава икономическа структура България ще бъде обречена на бедност. За да се преодолее това състояние са необходими активни действия на държавата в три основни, взаимообвързани направления. Първо, необходимо е радикално преструктуриране на икономическото пространство. Това означава идентифициране на няколко икономически сектора с висока добавена стойност и силен експортен потенциал, които ще бъдат източници на растеж в следващите десетилетия.Трябва да се планира ресурсното им обезпечаване във финансово, кадрово, енергийно отношение и т.н. Вниманието трябва да бъде насочено към високотехнологичните, наукоемки отрасли.

На второ място, България е с най-социално несправедливата данъчна система в ЕС, с най-високо съотношение между косвени и преки данъци. Тя товари в най-голяма степен най-уязвимите слоеве. Това води до понижаване на степента на доверие, а оттам и до липса на мотивация и лоша работна етика, ниска производителност и прочие. Не на последно място, настоящата данъчна система у нас води до ниски приходи, което ограничава инвестиционните възможности на държавата. Промените минават през цялостна данъчна реформа, насочена към умерено прогресивна скала за физически лица, семейно подоходно облагане. За бизнеса запазване на плоската корпоративна данъчна ставка, нулев данък за реинвестираната печалба в дълготрайни производствени активи и т.н.

На трето място трудът в България трябва да бъде адекватно оценен. БВП на глава от населението е 47% от средното в ЕС, а средната заплата е само 25% от тази в страните Европа. Продължавайки да се рекламираме пред света единствено като страна с евтина работна ръка, сме обречени завинаги да останем такава. Затова именно е необходима политика по доходите. Това не означава поголовно вдигане на заплатите на общо основание, а постъпателен, дългосрочен процес на повишаване на възнагражденията. Трябва да се използват активно механизми като минималната работна заплата, която трябва да е по-висока с 30 процента за висшисти. Възнагражденията трябва да бъдат обвързани с производителността на труда, и приноса, и обществената полезност. Например по-високи възнаграждения за учители и лекари, които поемат ангажимент да работят в проблемни региони.“

В заключение Проданов отбеляза , че друг сериозен проблем е изсмукването на мозъци от страната, което ни струва милиарди и влошава демографската ситуация драматично. Според него възможно решение тук са два специфични механизма, които се обсъждат от леви партии в Европа. Това са Пан-европейски фонд за гарантиране на заетостта и Пан-европейски фонд за борба с бедността.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    9 3 Отговор
    Цар Тиква говори друго!
  • 2 Гоуст

    11 5 Отговор
    Сега е момента някой да почне да разправя как преди 1989г. сме произвеждали всичко и сме изнасяли по цял свят ама дали е било рентабилно и като му теглиш калема на плюс ли е или не вече никой не смее да коментира.

    Коментиран от #6

  • 3 мъжкар

    10 5 Отговор
    Интересен анализ на Проданов.Само че този анализ закъсня с цели25 години.Това нещо започна да се вижда поне за тези които имаха очи да го видят още на 4-тата година от прехода.Тези предложения които ги е дал остават в сверата на СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ И ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ НА КОИТО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВЯРВА.Аз имам по-рационално решение на така наречения проблем с бедността и демогравската катастрофа състоящо се в няколко точки.1Частния бизнес да се върне в ръцете на държавата а не както е сега в ръцете на хора ОТ ДЪРЖАВАТА и бившите ком. структури.2Вкарване по затворите на всички така наречени бизнесмени защото всеки знае вече как те станаха такива в този преход.3Конфискация на всичките им капитали движими и недвижими имоти защото те ги натрупаха точно заради НЕ ДАВАНЕТО НА ЗАПЛАТИ ТОЛКОВА ГОДИНИ на гърба на хората.Идете в провинцията и ще видите за колко се работи там.4 с тези капитали които всъщност са на хората може да се направят доста нови предприятия където малкото останали хора в тая държава да бъдат обучени и квалифицирани да работят по най-модерни стандарти и тогава вече можем да започнем да произвеждаме нещо и да се рекламираме като високоплатена работна ръка.4Възстановяване на политическия баланс между ИЗТОКА и ЗАПАДА и отстояване на националния интерес трябва да водим балансирана политика с Русия а ако Запада иска да инвестира тук ще може да го прави при определени условия които са в полза на държавата и хората а не както е сега.Но за да стане реално
  • 4 мъжкар

    13 8 Отговор
    А относно коментара на ГОУСТ ти можеш ли да ми кажеш кое по-точно от това което се произвеждаше преди 89-та не ставаше дали стоманата в перник и кремиковци дали химическите продукти текстилната и консервна промишленост.Огромния проблем е че ВСИЧКО СТАВАШЕ и това не се хареса на нашите НОВИ ПАРТНЬОРИ които видяха голяма конкуренция която можеше да заеме голяма част от техните пазари.Сега вече внасяме тръби и стомани от Турция които до 89-та нямаха никаква идея що е това металургия текстилни стоки от китай а храните са едно ИСТИНСКО И КАЧЕСТВЕНО ГМО за разлика от едновремешните храни произведени по БДС.Но може би на теб ти харесва да ги консумираш.Тази индустрия която имаше тук беше завидно голяма за страна с нашите размери ако се беше запазила сега България щеше да 20 000 000 души а ние от 9 станахме 6.
  • 5 Мафията Партийна

    7 2 Отговор
    Партийците са виновни. Нали те управляват и са нагли и безочливи
  • 6 кроко

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Отдавна трябваше да ти дойде момента и на теб и най вече на тия в политиката, когато да спрете да гледате на зад и да започнете да мислите занапред. К'во има в болните ви глави, та все 89-та ви е там?

    Въпроса по който трябва да мислиш, е дали сега това което става е „рентабилно” и понеже отговора е ясен, защо не е, какво да се направи. В общи линии човека е прав, за 28г. демокрация трябва да ви е станало ясно че няма как държавата да вдига ръце от всичко, а нещата да вървят напред. Нужно е държавата да планира и определя кое как да се развива, щото „стратегическите инвеститори” ги видяхме: били и кауфланди и ЕРП-та, само точене на ресурси, изнасяне на пари и съсипване на работещи дейности.

    Коментиран от #8

  • 7 Айай

    8 1 Отговор
    Анализа е страхотен - поздравление! тъкмо си мислех, къде е Боце Велики и Цура Мама да чуят и прочетат това нещо? И тогава да се тупат в гърдите и да казват - Градим България! Очевидно много е съградена, понеже цял свят ни знаел като мястото на най-евтиният за тях секс-туризъм. Май и алкохолен туризъм? Което в превод означава, че масово кифлите си въртят и продават сексуално персоните за ен Мъней. А това ни води до велик просперитет. нищо чудно утре да почнат да ни викат - ковренската държава? къде си Баце, я ела тука да видиш, какъв доклад са ни тука постнали? да чуеш Баце, да знаеш, че кога градинки засееш, со папрат с европрограми, това Баце народ и държава не праи, само пачки на някого нейде си твари. Я излез, Баце и кажи - защо не давахте 20 000 на новостартиращ бизнес както обещахте от ЕФ? Или и тях усвоихте? ЕЕЕЕ, много усвояваща държава сме, затова и народ и държава не остана тук... Но анализа на човека е страхотен. Аз от десетилетия псувам по нета същото към властта, но освен ядове и бели коси друго не видях. Браво човек - експерт си! Уважение!
  • 8 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    Така наречените стратегичекси инвеститори може да направиш справка колко точно са инвестирали след придобиването на съответните дружества.. НУЛА! Нищо, просто си смъчкат сладко като кърлежи понеже са си платили рушвета когато е трябвало...
  • 9 Бай Тен

    2 0 Отговор
    Проз народ слаба държава. Със малко повече акъл можем да имаме и безплатен ТОК и хиляди работни места дори и без някакви инвестиции, ама го няма пипетоу. Мисли се само за сучене и марфа
  • 10 Morgoth

    1 0 Отговор
    Хубав анализ с правилни констатации и дори някои хубави предложения, но всеки икономически грамотен човек може да го направи на хартия. Съвсем друг е въпроса как може да се подобри положението, а левите поне до сега са доказали, че само могат да го влошат.
    Структурата на данъците ни не е случайно направена така. Преките данъци "наказват" хората които спазват закона. Косвените хващат всичко - включително доходите в сивата икономика и парите изпращани от гурбетчиите. Докато половината доходи на българина са в тези две групи няма нищо по-справедливо от високи косвени и ниски преки.
    Различна минимална заплата за висшистите също е глупост. Реално в момента има минимален осигурителен праг по специалност, който в повечето случаи е над минималната (т.е. важно е какво работиш, а не какво си завършил). Ако това се обърне висшистите които не могат да си намерят работа по специалността няма да могат и на по-ниско платена да отидат, защото работодателя няма да ги вземе, понеже ще трябва да им плаща повече.
  • 11 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Хубав анализ,но няма надежда докато повечето хора не
    осъзнаят,че вече големия враг на народа и държавата не
    са комунистите а държавните чиновници.И по точно тези
    който ги назначават в такова изобилие.Издръжката на
    чиновниците,отопление,заплати,командировки,осигуровки
    и други знайни и незнайни разходи,изяжда парите за
    пенсии за здраве,образование,пътища и кво ли не.
    Оня ден Герджиков,като изреждаше само агенциите със
    сбъркани обществени поръчки ми се зави свят само от
    бройката,а това освен заплати и помещения са и служебни
    коли,шофьори,секретарки и и и,докато не се редуцира тази
    сволоч и законите дефиниращи я до една адекватна на БВП
    бройка няма оправия.
    Като гледам предизборните платформи на партиите, няма
    надежда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове