Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 16:47 1 465 29

Американското присъствие на полигона "Ново село" се засилва

  • ново село-
  • полигон-
  • военна техника

15 бронирани машини „Брадли“ и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес, 20 февруари, на Учебен полигон „Ново село“. Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица, съобщиха от Министерството на отбраната.

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция „Атлантическа решимост“ на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

„България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността“, каза пред представители на медиите полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ в Министерството на отбраната. Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

„Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа“, заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът. Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон „Ново село“ в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е „Saber Guardian 17“, което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

„Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво“, обобщи полковник Йорданов в заключение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 27 Отговор
    Добре дошли братя !!!

    Коментиран от #3, #7, #16, #19, #29

  • 2 Ранко

    21 7 Отговор
    Едно време в Ново село бяха братушките.Сега са Американците..Ония бяха окупатори,а тези какви са ,не разбирам.Помня едни думи на един пписател.Който няма своя армия,храни чужда.Ето го доказателството..-Нашите управници демократи,пак ни направиха подлоги на чичо Сам..А сме били демократична страна.!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    9 3 Отговор
    А сега защо няма коментари че тези са продажници??? Или тези сега просто са дошли на учение ,а ние само си дрънкаме
  • 5 БРАВО

    5 16 Отговор
    Дано скоро да станат повече и в повече български градове.Щом монголо-татарите от Азия ни бяха братя,защо и американците да не станат братя.Брат брата не храни,но тежко му на този който го няма.

    Коментиран от #20

  • 6 Реалист

    3 9 Отговор
    Дано ги пратят на поход по селата че да пооправят мостовете на междуселските пътища.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 jambazina

    5 1 Отговор
    А българското присъствие как е в Ново Село, има ли? Или е само оня на бариерата

    Коментиран от #11

  • 9 Бате Любо

    15 2 Отговор
    Едно време нямаше нито един Руски войник тук в България....Чудя се чий го дирят тия американци тук...Имам чувството че ще ни запалят чергата както запалиха целия арабски свят и после ни лук яли ни лук мерисали
  • 10 Все още гербаджия

    13 1 Отговор
    Абе Бойко, тази простотия (нагъзване) на турците и американците май тръгна от теб ?!!
  • 11 леля Пена чистачката

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "jambazina":

    А, среща се обслужващ персонал.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кроко

    2 10 Отговор
    Още американска техника трябва да се вкара тази е малко. Плюехте по Боко , а сега мълчите хейтъри платени недни.
  • 14 Трьмп

    2 14 Отговор
    Подкрепям Америка!
  • 15 Kim Bu

    11 0 Отговор
    Казармата трябва да се върне и не е лошо да я направят както си беше 27 месеца!
    Ще спя по добре и по спокойно, като знам че ме пазят нашенци + това, пари нема да излизат от държавата - ще си остават тук
    За всички спомогнали да се премахне казармата 200 год. строг тъмничен затвор и конфискуване на имуществото . . !
    Казах . . . .
  • 16 на коня под опашката

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ти сестра ли им си?
  • 17 киро

    14 1 Отговор
    А къде бяха тия "братя" през турско робство - аааааааа сетих се - продаваха пушки "Уинчестер" на турците и правеха дебели вратове ! А сега много са се загрижели за нас - ХА ХА ХА ! Ако не бяха РУСНАЦИТЕ на които свалям шапка щяхме да сме Хасан , Айше , Айдън и т.н.
  • 18 херодот

    10 0 Отговор
    ....искаш ли да направиш сигурна грешна стъпка-влез в България.
    справка:Византийска империя,турска империя,Руска империя,хилядолетния raih,коминтернската империя.Сега и демократическата империя.....Абе никой не чете история напоследък
  • 19 Дресьор на кранти

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Мъжки гледам днес вожда ти се изказа против по този повод, пък ти говориш "Добре дошли братя". Сега да не се обърнеш на опаки?
    Тате каза не! - Ти наопъки!
    Тате ли е изкуфял или ти не си в час! кое е вярното?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Maria3

    2 0 Отговор
    NA DAli AKO TRJBVASHE DA ZASHITAVAT BAIGARIA,A NE GEOSTRATEGICHESKI INTERESI SHJHA DA SA TUK.
  • 22 комат хлеб

    5 1 Отговор
    Абе за България няма никаква заплаха! Нас никой не ни иска -мързеливи, чакат на другия, завиждат, клепат се и само пари искат от някъде да дойдат. Държава не разработена - бедничка на ресурси - малка по площ ... така че за чий някой, ще ни пази от някой друг?
    Това са игри между други държави на които ние угаждаме поради стратегическата позиция - географска локация дето е избрал ювиги кхан Аспарух с помощта на Тангра навремето. Красива природа - мизерен народ. Навремето сме били храбро племе -- жалко!
    С хлеб и сол ги посрещнете. После руските ракети откъм Черноморието дано да спрете - язък! Гласят огнева зона на Балканите - хубуто е че АЕЦ-а се още работи и ако треснат по него ще се отровят и те - само това ми е надеждата да няма масови бомбардировки тук!
  • 23 Магарешки ХОЙ

    5 3 Отговор
    Като ги гледам колко глетави са американските войници - ако се стигне до пълен контакт човек срещу човека. На един руснак - трябва по 3-4 американеца да се падат.

    Коментиран от #27

  • 24 стст

    6 1 Отговор
    Това ако сме нормални хора трябва да излезем по улиците и да протестираме. За да си ходят тези не искаме чуждо военно присъствие тук!
  • 25 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Вижте, България е магистрала.
    Преди да влязат немците през Втората Световна война, цар Борис до последно е запазвал неутралитет(официален), а в сферата на икономиката зависимостта от Райха достига пик от 62.2% стокооборот.... и т.н
    Царят до последно отлага влизането в съюз с немците, два дена преди влизането на 500 000 немски войници, които унищожават Гърция и Сърбия, той привиква военните с един въпрос."Можем ли да се противопоставим на немците"-отговорът е не.
    Немците, в рамките на няколко дни се придвижват под абсолютен военен строй, през страната, което прави силно впечатление на българското население.Хитлер заявава в Бундестага: Българите са наши бойни другари още от времето на Първата световна война", макар да не са арийци."Германците и до днес имат симпатии към нас, както и жертвите на холокостта -евреите.
    През, комунизмът пък се е разчитало, че ако бъде нападната България ние е трябвало да издържим 3 дни преди да дойват съветските въоражени сили..
    Изводът е, че каквото и да направим сме една магистрала и най-правилното нещо е да се наведем, колкото се може по-ниско до земята и да постъпим, като истински българи,без да се надупваме, докато отмине бурята
  • 26 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    голям проблем еи.нато ще прави общо учение и се оказва че ние сме се нагъзили:)))!познатата народопсихология:))!вместо да се радваме че се изгражда колективна структура за сигурност и се смазват механизмите и се риве,а се риве щото е насочено срещу путин,дето много хора виждат в мокрите си сънища като любимия диктатор,дет шъ ги опраи!

    Коментиран от #28

  • 27 в86щ

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Магарешки ХОЙ":

    А ще се мажат ли с вазелин тия руснаци или и на сухо ще издържат на по 3-4 американци?
  • 28 Отпушвам уши всякъкви

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Стояне!
    Не мислиш и не четеш какво пише! Тези ну са тук за учение. Ще стоят 9 месеца и после ще бъдат подменени с равен по численост състави техника други военни!
    Ти наясно ли си за какво става въпрос? -М?
    Какво означава да ги ротираш с други? -М?
    Не ти се отдава май много мисленето!
  • 29 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Yankee Go Home
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове