27 Февруари, 2017 16:13 1 082 14

Икономисти от БАН предлагат увеличаване на данъците

  • бан-
  • икономисти-
  • данъци

Увеличаване на преките данъци предлагат водещи икономисти от Българската академия на науките. То трябва да стане плавно и да засегне домакинствата и бизнеса, но без най-нискодоходните групи, смятат експертите.

По-високият данък върху доходите трябва да бъде съчетан с намаляване на ДДС, което ние плащаме през покупките си, смята пред БНР проф. Митко Димитров.

Реформата трябва да бъде съчетана със семейно подоходно облагане, при което се възстановяват разходите за отглеждането на децата. Ако единият от родителите печели 2000 лева, а другият не работи, защото гледа двете деца, това семейство ще мине под минимума за издръжка.

Проф. Иван Ангелов е привърженик на необлагаемия минимум, но ставка от 25% за доходите на физическите лица. При фирмите - повишаване на данъка върху печалбата до 20 процента, но без облагане на малките и семейните фирми, както и с облекчения при реинвестирането на печалбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kabagaidarov

    20 2 Отговор
    Докога с това увеличение. Съдрахте го народа....
  • 2 Зузу

    24 1 Отговор
    Ето до какво води хрантутенето на бюджета на безполезни тикви, а са стотици хиляди и партии и БАН и какво ли не? И как така изчислихте, че трябва да се вдигнат данъците? ЗАЩО? Защото стотици хиляди паразити лапат наготово пари и никаква полезна работа не хващат, че да продърлжи хрантутенето ли? Ами уволнете ги! И партии и БАН и останалатап лява на бюджета! Ето така се гради българия, не като вас!
  • 3 ккк

    23 1 Отговор
    Тея големи учени защо не предложат как да спрат партиите и политиците да крадат държават,а предлагат как да се смъкнат още няколко кожи от хората и фирмите,за да могат политиците и партиите да крадат повече?!?!?!

    Коментиран от #9

  • 4 Иван

    14 2 Отговор
    Замириса им на нова власт и просто се подмазват, че като дойдат БСП и кажат вдигаме малко данъците почвата да е подготвена от рано. А те пък ще вземат некой и друг лев. Ма прав е Бойко, че ги нарече изкуфели старци. Къде ще вдигаш преки данъци от 10 на 20% и ще намалиш ДДС, което поне се събира, ми нали всички ще скрият тея 20%. че защо и да ги плащат да хранят такива като тея. И как ще делиш на малки и семейни фирми. Нали всички ще станат малки и семейни тогава. Тея съвсем не са наред от ближегъзничество гледай какви тъпотии измъдрят. Дали са заработил някой лев сами се питам или само книги са чели и на студентите са обяснявали политикономия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    11 1 Отговор
    Тия да вземат да ги закрият! Ддс се плаща освен от българите и от всички туристи и преминаващи през страната. Те ще плащат по-малко, а повече ще плащаме тези, които работим тук и плащаме данък върху доходите. Гениални!

    Коментиран от #10

  • 7 А добре дошли и заповядайте!

    6 3 Отговор
    Нека ни е честита новата деРмократична придобивка! Ви ни избирате а сетне протестирате, те на това се казва двойни стандарти. Бюлетините от вас а таксите от нас!
  • 8 Варна

    6 1 Отговор
    Истината, е че при тези дългове чиновниците ще прибягнат до увеличение. Ако справките в министерството на Финансите са верни, то приключваме към 31 декември с 26 млрд. лева дълг. А по справката за консолидираната програма декември месец разходите на държавата отново надвишават приходите и единствената причина да не сме отново на дефицит е постъпили финансови средства от ЕС.
    Относно изказването на професора ... Личното ми мнение, е че това е изказване на типичният чиновник, който не знае как и от къде идват парите.
    Нека не забравяме, че чиновника винаги мисли като кърлеж! Той мисли само как да вземе от Вас за да задоволи собствените си потребности! Поради тази причина смятам, че това е изказване на теоретик. Сиреч нищо не разбира!
    Тенденциите са за спад в БВП, а увеличението му за тази година се дължи на по-високите потребителски цени, а не на повишени производствени индекси.
  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ккк":

    Ами защото БАН от край време е крило от най личните номенклатури на БКП . Съдирането на народа и ограбването на държавата си продължава по план . Но чудно ми е какъв е тоя мърдясал народ , колкото по го е--ш по се дупи .
  • 10 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Те тия в БАН са от некадърник на горе , сложени там на хранилка щото са на стари комуняги чеда всичките до един , боклуци . На тези акъла им стига , да откраднат , да измамят , да се изгаврят с народа който е основния който генерира блага с труда си . Като изключим разбира се че за 28 години заграбиха и присвоиха всички държавни пари, предприятия и активи . И като създадоха изкуствена бедност изкупиха и земята на хората на безценица със собствените им пари . Какво заслужават тези народни убийци оставям на вас да определите . И да ви питам ,какво чакате ??????????????????????????????!
  • 11 Дядо поп

    2 1 Отговор
    Ще гласувам с две ръце за онези,който закрият БАН и
    най-вече разните му там икономически,политически,
    пазарни и др.институти,да останат евентуално само
    биологическите и някой технически.Ще се вдигне и
    стандарта ни без да се вдигат данъците ако изметат и
    малко чиновническа измет, като ДАИ и разните му там
    хиляди агенции за,кво ли не защото там е истинското
    убежище на комунизма да издържаме хора,който не работ-
    ят сложени там като кърлежи да намират маану и да смучат
    кръвта ни.
  • 12 Киро

    5 0 Отговор
    Икономисти от БАН ???

    Това е като саудитски християни или като градинари от Столипиново...!

    Айде по-сериозно малко, моля!
  • 13 Морков или тояга

    1 1 Отговор
    Трябва да отпадне ДДС за лекарства и храни от първа необходимост. Алкохол, черен хайвер и разни деликатеси да им се начислява ДДС.
    Плоския данък е бич за бедния човек, а в България 90 % са бедни и за това трябва да се въведе подоходното облагане, но без да има необлагаем доход. От 10 до 20 % данък печалба за фирми производители, а за фирми в областта на услугите, консултантските и т.нар. Аутсорсинг данъка да е от 30-80% .
    Фирми с годишен оборот по-малък от 250 000лв. да минат с данък от 10% и пропорционално да стига до 20% за оборот до 2 500 000лв, след него горната схема.

    Господа умници от БАН ето ви напълно безплатно една идея за промяна в преките данъци, но да наливаш в продънено гърне то пак ще остане празно и това е проблем, за който Румънците може да Ви подскажат за решението му.

    Първо да поправим гърнето, после да мислим за пълненото му!!!
  • 14 гост 1

    2 0 Отговор
    Трябва дъъъ...ълго да си мислил, мнооо...ого да си учил и да си голям учен за да предложиш увеличаване на данъците на хората в тази бедна и изнемощяла държава (най-бедната в Европа !!!). На тази "е-БАН" хародът и плаща под формата на отпуснат бюджет...и за какво ?...за да излезнат със становище "по-високи данъци" нещо за което и една проста овца на село ще го каже без дори да мисли !!!
    Няма предложения от типа... как държавата да ограничи източванията, корупцията, излишните лапачески институции или къде и как да се инвестира утре да има по-голяма възвращаемост....АМИ ТАЗИ ГЛУПОСТ !!! Чудно що не ме учудва някакси това ? БАН излизат и Ни казват..." неспособни сме, за нищо не ставаме, харчите излишни пари за нас а Ние дори не мислим...!" ......и народът си трае !?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове