3 Март, 2017 06:31 905 3

Пускаме вот с бюлетина за 18 стотинки

  • бюлетини-
  • вот

Малко над 18 стотинки ще струва хартиената бюлетина за предсрочните избори на 26 март. Това става ясно от документацията на ЦИК относно обществената поръчка за отпечатването и доставката им, пише „Монитор“.

Печатницата на БНБ ще има двама подизпълнители. За секциите в страната са предвидени над 7,54 млн. бюлетини, а за чужбина 300 000, което с точно с 50 000 по-малко, отколкото на президентския вот в края на 2016 г. ЦИК ще отдели са бюлетините близо 1,43 млн. лв.

Бюлетините трябва да бъдат доставени с областните центрове най-късно до 21 март. Тези зад граница трябва да пристигнат до външно министерство до 12 март. Извозването ще става по график, като колите , който пренасят бюлетините ще бъдат пломбирани.

В изискванията е записано, че хартията за бюлетините трябва да е бяла, непрозрачна и полиграфична защита.

Общо 11 организации са регистрирани 135 души наблюдатели за вота, като 3 от тях са международни - ОССЕ, ПАСЕ и ПАЧИС. Международните наблюдатели досега са 53 души.

Същевременно от ЦИК отчетоха, че близо 45 000 българи от чужбина са подали заявления за гласуване. Все повече нашенци подават заявленията онлайн, отколкото чрез посолствата. За две държави – Турция и САЩ, има подадени заявления за над 35 секции, колкото е лимитът за секции извън дипломатическите ни мисии. ЦИК ще решава за местата за секциите зад граница на 4 март. 36 кандидати за депутати са заличени, като окончателният им брой е 4725.

„Стандарт“: Москва ни размаха пръст за Альоша

От Кремъл са изпратили протесна нота до България, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Причината за това е паметника Альоша, който на 22 февруари бе изрисуван с пречупен кръст, пише „Стандарт“.

Захарова се отбеляза, че в Москва е получен голям брой брожения от руски граждани във връзка с инцидента. Руското посолство е изискало да се изчисти паметника и да се проведе щателно разследване на инцидента.

"Предполагаме, че компетентните български власти ще направят всичко възможно, за да предотврати по-нататъшни престъпни действия срещу историческите паметници на Русия и България", заключи Захарова.

“Дневник”: Полицейски шеф е осъдил МВР за случая "Лясковец"

Бившият шеф на криминалната полиция Атанас Илков, който бе уволнен заради трагично завършилата акция на МВР в Лясковец през 2014 г., се върна в системата като началник на полицията в Пловдив. Той ще изпълнява длъжността временно, съобщи "Дневник".

Сегашният директор Христо Разсолков бил в болничен. Илков стана началник на криминалната полиция по времето на Цветлин Йовчев. След идването на следващото ръководство на МВР той бе посочен като един от виновниците за провала на акцията срещу Петко Петков, при която бе убит баретата Емил Шарков. Жилището на Петков бе атакувано от Специализирания отряд за борба с тероризма, но мъжът ги посрещна със стрелба, уби Шарков и рани негови колеги.

Впоследствие от МВР заявиха, че двама полицаи са провалили акцията, като са отишли да снимат жилището на Петков, който ги забелязал и се подготвил с оръжие, муниции и барикади. Петков бе осъден на доживотен затвор без замяна от две инстанции, сега се чака окончателното решение. Илков беше уволнен от шефския пост, но наказанието му бе отменено от Върховния административен съд. Той е спечелил няколко дела, показа справка на "Сега". Освен уволнението му са отменени и забраната да бъде повишаван за една година, както и отстраняването му от длъжност. Съдът напълно отхвърля тезата на МВР, че Илков е заблудил бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, като му е представил работно становище на института по психология вместо окончателно изготвен психологичен портрет. Освен това нямало доказателства, че Илков е бил ръководител на злополучната операция.

“Труд”: Осъждан 20 пъти похити три баби за ден

Полицаи задържаха рецидивист, осъждан 20 пъти за кражби, който нахлу в домовете на три възрастни жени в град Велики Преслав, Шуменско. Васил Стоянов (55г) търсел пари, отмъкнал от едната жертва 170 лв., но от другата бил бит с бастун. Крадецът е арестуван в сряда, благодарение на доброто описание, което дала безстрашната жена на 88 г., пише „Труд“.

И трите посегателства Васил осъществил за един ден във вторник, като подбирал къщи на самотни старици в градчето с една цел да им вземе парите. По обяд той се вмъкнал в дома на болнава 83-годишна жена и си предложил услугите да й помага в домакинството. Докато обяснявал какво може да върши ловко отмъкнал портфейл с всичките й пари от пенсията 170 лв. След като напуснал къщата стопанката усетила кражбата, оплакала се на съседка, а тя подала сигнал в полицията. През това време Васил вече бил при следващата жертва на 88 г.

Влязъл в къщата, но домакинята го посрещнала с викове. Решила, че иска да я изнасили, защото почнал да я бута по гърдите. Жената събрала смелост и започнала да го бие с бастуна си по гърба. Васил си тръгнал, за да не го усетят съседи.
Вмъкнал се и в трета къща, а там заварил жена на легло. За лош късмет синът й се прибрал и Васил се скрил под леглото. Едва успял да се измъкне без линч.

След подадените сигнали и по доброто описание полицейски екип засякъл серийния крадец в града и го отвели за разпит в РУ-Велики Преслав. Открит е захвърления празен портфейл. Васил е от шуменското село Струйно и е осъждан за кражби 20 пъти, като последната му присъда е от 2011 г. Тогава е наказан с 3 г. и 4 месеца затвор за кражба на ракия и хавлии от частен дом. Изтърпял наказанието преди месеци и пак се впуснал в стария занаят. Още е в ареста и вероятно ще остане там за постоянно по искане на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАТЕ ЖОРО

    0 0 Отговор
    аз предлагам, по време на задължителното гласуване, всеки да плати по 1,20 такса. 18 ст за бюлетината, 2 ст за комисията и по лев за обещетение на партиите, за разходите по организирането на гласовете за изборите. за секциите в чужбина по 10 в съответната валута.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове