Last news in Fakti

5 Март, 2017 11:32 1 360 6

Вигенин: За нас Русия не е заплаха

  • кристиан вигенин

При огромен интерес премина срещата на водача на листата на "БСП за България" Кристиан Вигенин с членовете на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД в Ямбол. Темата на срещата бе "Новата външна политика на България".

"Външнополитическите позиции, които заема "БСП за България", в много по-голяма степен отразяват очакванията и вижданията на българските граждани. И наша отговорност е те да се превърнат в реална политика при следващото управление на левицата", каза Вигенин и допълни: "Ние сме убедени, че българската външна политика може да бъде много по-независима и основана на българските интереси, че можем да имаме собствен глас и роля, а не просто да пригласяме на големите."

Водачът на червената листа и бивш външен министър се спря в детайли на отношенията между България и Русия и на системните опити от страна на българските десни партии да затрудняват тези отношения. "В една изключително конфронтационна среда между ЕС и Русия, не се поколебах да поканя руския външен министър и той посети България през юли 2014 г., за да отбележим 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Нито след това, а и дълго време преди това руски външен министър не е посещавал България. Това само по себе си е оценка за балансираната политика, която водихме тогава и която стана силно антируска с идването на служебното правителство на Плевнелиев и с второто правителство на ГЕРБ.", припомни Вигенин времето, когато ръководеше българската дипломация. Той подчерта, че на политиката на санкции трябва да бъде сложен край, защото се е доказала като неефективна, носи загуби и на двете страни и от нея страдат хората. "Трябва да се отърсим от комплексите си и да водим политика, основана на българския интерес, а не на предположения и догадки как биха реагирали във Вашингтон, Брюксел или Москва. Само така ще предизвикваме уважение, а не снизхождение", убеден е бившият външен министър.

По негово мнение засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа не води до увеличаване на сигурността, а напротив - до засилване на напрежението заради струпването на повече въоръжение и жива сила от двете страни на границата с Русия. "И в управление, и в опозиция винаги сме отстоявали тезата, че България и българите не се чувстват заплашени от Русия, затова не желаем разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас или в Черно море, а нашите партньори трябва да се съобразяват със спецификата на всяка страна от Алианса. Тази позиция, обаче, беше ревизирана от бившия президент и от правителството на Борисов, каквото и да обяснява той днес", подчерта Кристиан Вигенин

Политиката на "БСП за България" ще бъде ориентирана към по-силно сътрудничество между страните от Югоизточна Европа и активна работа в международните организации, в които страната ни членува, за намаляване на напрежението в съседните региони. "Стабилността на Балканите е твърде крехка, противопоставянето и конфликтите от близкото минало лесно могат да избуят отново, провокирани от външни интереси. Затова ми се иска този път да действаме превантивно и съвместно, за да не допуснем нови разделения."

Водачът на листата с номер 10 обърна внимание и на намеренията на социалистите да инвестират повече усилия и ресурси в работата с българските общности в чужбина, които могат в много по-голяма степен да допринасят за развитието на България. "Аз самият положих много усилия, за да покажа съпричастността на българската държава към проблемите на нашите сънародници зад граница - като министър за по-малко от година бях два пъти в Одеса, два пъти в Тараклия. Платих висока политическа цена за това, че без колебания защитих българите в Украйна през март 2014 г., но благодарствените им писма са най-силното потвърждение, че съм постъпил правилно." Вигенин обясни, че чрез медиите е била наложена една различна и невярна версия за визитата му в Киев и Одеса и призна, че е сбъркал, като е подценил медийната среда - урок, който по думите му няма да забрави. Според него "точно тези, които ежедневно повтаряха едни и същи лъжи, представяха се за приятели на Русия, че даже стартираха кампанията си за Европейските избори в Москва, днес са прегърнати в една коалиция с партия, чийто лидер е употребявал най-грозните квалификации по отношение на Русия. Не зная как се чувстват хората, които излъгаха."

На срещата бяха дискутирани редица въпроси около енергийната политика и големите проекти като Южен поток и АЕЦ "Белене", развитието на Европейския съюз, визовата политика към Украйна и Молдова, вижданията на БСП по въпросите на имиграцията и охраната на границите, отношенията със съседните страни.

"Светът се променя и ние трябва да отговорим адекватно на тези промени. Затова смятам, че новото правителство трябва да започне работа по нова външнополитическа стратегия на България, като заедно с това се инвестира повече в развитието на българската дипломатическа служба, за да има способностите да отговаря на новите предизвикателства. Времето, в което беше достатъчно просто да се присъединява към европейските позиции отмина безвъзвратно.", заключи Кристиан Вигенин.

В срещата се включиха също Николай Пенев и Даниела Сивкова- втори и трета в кандидатската листа на "БСП за България".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 10 Отговор
    Какво ще рече "за нас "??В НАТО си. И ако ти кажат заплаха ще е заплаха.. Да не си Турция да имаш право на свое мнение?
  • 2 АЗ САМ

    5 4 Отговор
    Така ли мислеше когато отиде на визита в киев като министър! Пак ще излъжат оскотелите и оглупели от мизерия членове на БСП да гласуват за тях!
  • 3 Д'Мин

    7 1 Отговор
    Последно не разбрах, Русия ще ни хибридизира ли или дехибридизира?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Хората от моето поколение, а и по-възрастните естествено си спомнят каква гордост предизвика у западните и американски политици падането на берлинската стена, тогава те гръмко обявиха на целия свят, че са спечелили студената война и вече светът няма от какво да се бои, но постепенно патосът от тази победа заглъхна заменен от неловко мълчание, изведнъж се оказа, че няма кого да побеждават, няма с кой да плашат избирателите и с кого да оправдават огромни военни бюджети. Няколкото войни (Ирак, Либия и особено Афганистан) показаха недвусмислено, че е много по-добре само да се дрънка оръжие и да се трупат ненужни арсенали, които да предпазят западните цивилизации и САЩ отколкото да се влиза в открит бой, но от кого да пазят нали студената война свърши, не останаха и диктатори, които може да бъдат победени с лекота, проектът ИД се провали и тогава движещата се от производство и продажба на оръжие американска икономика реши отново да обърне глава на изток и да започне една нова студена война, обявявайки Русия за заплаха използвайки и марионетните правителства на редица страни, които изведнъж видяха страшната заплаха и заповтаряха в хор колко са застрашени и уплашени, след което НАТО се видя принудено да защити новите си съюзници и то с нови оръжия и колелото се завъртя, но за здравомислещите, чийто мнение не се продава нещата са ясни и прозрачни
  • 6 Моята партия - вън от ЕС и НАТО !

    1 0 Отговор
    И за широки дружески връзки с РУСИ - икономически, политически и военни! В Казахстан развиват бизнес 7,000 руски фирми и предприятия! О о о бой ! Ако отворим само 1,000 предприятия в България, алъш вериша ще стане на берекет! Ти ко ш каиш? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове