Last news in Fakti

6 Март, 2017 16:16 3 624 24

Проверяват Езикова Гимназия "Иван Вазов" след материал на Факти.бг

  • ученици-
  • труд-
  • езикова гимназия-
  • иван вазов

Главната инспекция по труда разпореди проверка в Езикова Гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив след статия във Факти.бг. ,публикувана на 02.03 2017 г. - Полагали ли са непълнолетни ученици труд според закона?

В сигнал до редакцията разтревожени родители сигнализираха, че децата им, които са ученици във въпросната гимназия, са били принуждавани да работят на пълен работен ден, без заплащане и без съгласието на настойниците им на Винария 2017 г. в гр. Пловдив. После децата са били принуждавани да подписват декларации със задна дата, след заплахи, че учителите са хората, които могат да решат бъдещето им и дали ще завършат училище.

Редакцията потърси отговори на тези обвинения от зам.-директорката на Езиковата Гимназия г-жа Вихра Ерамян. Тя категорично отрече учениците да са карани да работят и обясни, че всички са участвали на доброволен принцип, като за да се запишат собственоръчно, предварително са им поставени условия да разговарят със своите родители.

Присъствието им на форума било единствено и само с цел развитие на комуникативните им способности, запознаването им с италиански, традиционни производства, различни професии и позиции във фирмените структури, с цел и професионалното им развитие.

Спорът така и не бе решен, затова се обърнахме за компетентно мнение към Главната инспекция по труда. Ето какво отговориха от ведомството:

Главна инспекция по труда се запозна с материала още в деня на неговото публикуване. За съжаление сигналът е подаден след приключване на цитираното в него събитие, което създава обективна невъзможност инспекторите по труда да установят на място полагали ли са непълнолетните лица нерегламентирано труд.

ИА ГИТ няма правомощия да установява полагане на труд със задна дата, независимо дали се касае за непълнолетни, или пълнолетни лица. Контролните органи на Инспекцията могат да предприемат действие за отстраняване на нарушение, установено само към момента на проверката.

Въпреки това е разпоредена проверка по документи в цитираното в материала училище и ако бъдат установени нарушения, за които ИА ГИТ може да предприеме действия за отстраняването им, такива ще бъдат предприети. Проверката ще бъде използвана и като повод да бъде информирано ръководството на училището за изискванията на закона, свързани с полагането на труд от непълнолетни лица, стажове, обучения и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р. Златева

    7 10 Отговор
    Ние учителките нямаме вина.Зам Директорката и казахме , че трябва разрешение от родителите децата да работят 7 дни на панаира по 10 часа. Все пак влизат приходи в гимназията за техния труд и си има и фактура пусната .И ние учителите имаме нужда от кафета и минерална вода.
  • 2 Гост на панаира

    7 5 Отговор
    Как може учителите да си позволяват да казват на "черното"-"бяло" и на "бялото"-"черно"? При наличието на толкова хора и медии на мероприятието на панаира, където аз и всички останали гости, които желаеха да си закупят каквото и да било...сирена, вина, кашкавали, тостери, сладкиши, меса ме обслужиха точно ученици зад щанда, боравеха с пари и връщаха ресто.... Да говориш, че учениците са ми били преводачи ХаХаХа при факта, че толкова хора са видели децата и медиите са ги отразили!!! Учители..., учители поне, като говорите не се оплитайте сами в лъжи, защото и гостите на панаира го видяхме... Но къде бяхте Вие? Или просто така Ви изнася?
  • 3 Роман дизел

    3 2 Отговор
    Малеййй гооолема издънка.Егаа го другарко цял клас вдигна ръка вие баш мене ще изпитвате.
  • 4 Бай Иван

    7 3 Отговор
    Абе,кого че проверявате !!!!Какъв ти инспекторат.Че същата зам.директорка ,,Ерамян"бе директорка на инспектората на образованието в град Пловдив. Само ще ви припомня ..........Гарван,гарваново око не ????? Продължете го сами.
  • 5 Нели Аврамова

    6 5 Отговор
    За съжаление имаме колеги учители които гледат облагата и подараците от страна на заможни родители или ползването на учениците за работна ръка.
  • 6 Боб

    5 2 Отговор
    Не съм точно запознат с цялата история, но откога да накараш големи ученици да положат някакъв труд, а не да се снимат пред огледала е нещо лошо?
  • 7 Мишо

    2 0 Отговор
    Абсолютно си прав Боб, но не и за да се облагодетелстват учители за сметка на учениците. Ако пък ще правят дарения на учители и училище нека си го кажат на децата и да си го направят законово, а не сега да се оправдават даскалите
  • 8 Гост

    6 4 Отговор
    Снимката поне да беше на училището,за което пишете.
    Доста жълта статия от типа "Една жена казА".
    Някой разгневен родител е впрегнал мощности, за да си почеше Егото,пък fakti.bg са имали нужда от малко трафик.
  • 9 Гост

    4 2 Отговор
    До гост! Явно, че важните и съществени неща за Вас в тази страна нямат значение, а стигнахте до снимката. Смях! Правилно, защо ли да им обръщаме внимание! Смях! А, после се оплакваме какво се случвало в държавата ни, институциите, управлението в страната ни и защо има толкова емигрирали хора в чужбина! Защо ли? Защото има закони, а в България явно само наши и ваши! Изводите си ги правете сами, но без да се оплаквате след това
  • 10 Родител

    5 2 Отговор
    Защо всички пропуснахте момента на сивата икономика в страната. Всички ходим на работа и плащаме данъци в тази страна, плащаме осигуровки на нашите служители и ако вземем на работа персонал без трудов договор институциите ще ни съсипят. С какво е по привелигировано това училище? И част от вас родителите плащате пари за частни уроци, когато децата ви ходят при тези учители, но кой от вас или вашето дете е получило касова бележка за това? Кой? Плащат ли данъци на държавата? Но ако в нашата фирма не издадем касов бон или фактура, всички се жалват по различни институции!
  • 11 Велко

    5 4 Отговор
    Защо толкова елитна гимназия в която съм завършил и самия аз ще страда от лоша реклама и отрицателна енергия затова ,че една Зам.Директорка печели пари на гърба на учениците....... незнам , но ако излезне ,че найстина всичко това е ставало без знанието на родителите и със заплахи на самите деца тук трябва да се намеси прокуратурата.

    Коментиран от #14

  • 12 Милан И

    4 2 Отговор
    А къде спят в Министерство на Образованието или са си тяхни хора и си ги пазят.Явно 😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Прощавайте но аз съм В неееетрезво състояние.А пък имам и роднина учител в тази гимназия трябва да кажа нещо. Извинявай те
  • 14 Друг

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Велко":

    Велко, явно не е е
    толкова елитна щом не са те научили да пишеш грамотно.
  • 15 Диана Апостолова

    8 2 Отговор
    Здравейте на всички "възмутени" граждани! За разлика от повечето от вас, аз няма да крия името си, нито пък възмущението си. Изумена и отчаяна съм от това, че си изобщо си позволявате да квалифицирате училищни преподаватели по подобен начин, още повече с едни толкова неграмотно написани и плоски коментари!!! Жалко за българските деца, които, загубили обичта и отдадеността на своите учители заради подобни низки действия на малки хора, остават единствено със светлия пример на "свръх информираните" си родители и "съвестното" гражданско общество! Отвратена съм от тази проява на крайна наглост и елементарност - в мисленето, в изказа, на съществуването! Наясно съм, че не мога да направя нищо повече от това да призова всички вас - малки хора, да погледнете към себе си, да почистите калта от ръцете си и да осъзнаете какво "светло" бъдеще изграждате за вас и за децата си!
  • 16 Батю

    4 3 Отговор
    Еее голяма работа станала. Изгърбили се от работа, те и без това не ходят на училище. А на учителите толкова им големи заплатите, че на опашка чакат за назначаване, затова във въпросното училище вече пет месеца няма учител по немски за 9-ти клас.
  • 17 Бивш учител

    9 3 Отговор
    Класически случай на "Пази боже сляпо да прогледа". Но нека да преровят всичко проверяващите и накрая да открият, че всичко се прави безкористно и без заплащане за учителите и училището. Защото българският учител, колкото и да не му се вярва на родителството, все още е на поста си и работи за това да има образовани и кадърни хора в България. И не само това, а е заместил и родителите в много от техните родителски функции, защото мнозина от тях се оказват неспособни и нежелаещи да се справят с проблемите на собствените си деца. Проблеми, които не успяват даже да разпознаят и признаят. И тогава, когато се установи, че обвиненията са безпочвени и са с цел лично отмъщение, този родител няма да има достойнството да застане с името си и да се извини (та той няма достойнството да застане с името си и когато хвърля кал по хората!). Макар че едно извинение не може да замаже пошлостта на твърденията му и грозното отношение към онези, които дават ежедневно опита и знанията си, за да направят от детето му знаещ и можещ човек. И за тях имам въпрос? Докога ще търпите недостойното поведение на някои повърхностни и измерващи ви с техния аршин на дребни чиновници хора? Докога ще позволявате да петнят имената ви такива жалки персонажи? Това е клевета и родителят трябва да понесе отговорност за нея!
  • 18 Виктор

    3 5 Отговор
    На кой, превеждаха тези деца !!!! Те всички посетители бяха българи или турци. Нерде италянци бе како ( връщай парата да ти е мирна главата)
  • 19 Бивш учител

    1 0 Отговор
    На Велко не му харесахме само думите ,,прокуратура,, че там лошо.
  • 20 В.Малеваа

    5 5 Отговор
    До, Вихра Ерамян..
    Всичко се връща на този свят и който използва децата с цел да се облагодетелства, попада под тежкия удар на Закона.( рано или късно).Знаете ли защо ,защото Пловдив не е България а град в България и ако се спасявате постоянно с връзките в тази партия в която сте член и мислите да тормозите както ученици така и учители и да плашите едните с уволнения а другите деца с със слаби оценки ... Е само дави кажа ...Преминахте всички граници на човешкото търпение. Браво на хората сигнализирали по този случай,браво имало и будни граждани които не търпят да им се подиграват с децата.
  • 21 Учител

    2 1 Отговор
    Инспекцията по труда няма никакъв проблем да докаже, че децата са били на стаж, че даже и в събота и неделя. А в понеделник отново на училище - 2 седмици без почивка. Има достатъчно снимки и статии в пресата за събитието. Даже не е необходимо да доказва каквото и да било, защото двете страни /родители и училищни власти/ са декларирали писмено този факт.
  • 22 Учител

    2 1 Отговор
    Забравих да добавя - редно е проверяващата комисия да отчете подобаващо и факта, че този стаж се провежда от 2007г. системно всяка година /по думите на ръководството на училището/,
  • 23 незнайко

    1 0 Отговор
    Защо навремето, когато непълнолетните от техникумите ходеха на стаж, нямаше оплаквания? Много просто- нямаше демокрация . Летните бригади също, но тогава беше "гадния сациализъм".
  • 24 Klient

    1 3 Отговор
    I sega daskalite kakvo li ste napravqt.
    Sled snimkite i lyjlite im prikazki? Sigurno podpiski na daskali, uchenici i roditeli ?
    I kakvo ot tehnite podpiski, iskam i az da se podpisha
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове