10 Март, 2017 15:14 4 539 19

Паоло Кортези: Сега и аз съм бежанец

  • паоло кортези-
  • бежанец-
  • отец паоло кортези
Паоло Кортези: Сега и аз съм бежанец - 1
Снимка: Факти.бг

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Моите началници са решили да ме приберат в Италия. OBBEDISCO! (подчинявам се - итал. език). Това написа католическия свещеник в Белене отец Паоло Кортези на фейсбук страницата си.

„Сега и аз съм бежанец. Аз си отивам от България, с вдигната глава, с чест, невинен.
Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Търсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любезни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сирийци.
Това не е политика. Това не е гордост. Това не е нищо друго извън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.
Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.
Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.
Довиждане и успех.
Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.
Няма да се подчинявате на никой. Не се страхувайте и не се срамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.
Смелостта на нашите български мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви показват пътя”, заявява още отец Паоло Кортези.

Факти.бг припомня, че преди дни избухна скандал в Белене, заради семейство сирийски бежанци, които отецът бе приютил в католическата църква. Решението му обаче предизвика недоволство и протест след част от жителите на града, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото той трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на мигрантите. "Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им”, коментира тогава отецът.

От общината контрираха, че сирийците - съпрузи с две големи деца, са пропуснали двуседмичния срок да подадат заявление за адресна регистрация. Бежанците обаче сами напуснаха заради натиска.

Католическата църква у нас защити Кортези в специално изявление, в което се казваш, че всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност, има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това.

Междувременно църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 000 лева годишно, а отец Кортези отмени богослуженията в храма.

Отецът бе заплашен и със смърт заради помощта си към бежанци, след което той обяви, че си тръгва от България.

Отец Паоло Кортези е католически енорийски свещеник в Белене. Живее в България от шест години и през 2014 г. инициира Обществен комитет за създаване на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене“ Парк-мемориал за жертвите на комунизма.

През последните три години той и последователите му в града станаха основни организатори на годишните чествания в памет на загиналите по време на тоталитарния режим. Отец Паоло Кортези неотдавна в интервю за Факти.бг заяви, че „подобни паметници има в цяла Европа и българите искат да видят такива в родината си – в Ловеч, Скравена и Белене – остров Персин. Трудно беше осъществяването на идеята, но всичко се случи. Съединението прави силата”. В отговор на въпрос българите обичаме да се делим за всичко. Как стана така, че един чужденец дойде и прегърна една спорна за много българи идея?”, Кортези заяви: „За мен беше много по-лесно, защото аз не съм политик и не стартирам от позицията на политик, а от позицията на своята човечност. Ние желаем да бъдат почетени невинните жертви независимо кой ги е убил. През 20 век има много невинни жертви, чиято памет трябва да бъде почетена. Ето за това се борихме. За мен е абсолютно същото, когато почитам жертвите на Хитлер, Мусолини и Сталин, това са ценностите. Местата, където хората са страдали са много важни, там са падали сълзите им. Тези места имат духовна сила. Такава сила извира, когато всеки българин чуе Шипка. Така е и с Белене”.

Дали пък българинът не е дорасъл все още и не осъзнава тънката граница между нелегалните икономически имигранти и легалните бежанци?! Дали не проумява какво значи думата „човечност”, както сам отец Паоло се изразява. Дали българинът не оцвети в предизборни краски едно добро намерение?! Така или иначе въпросите са много, и доколко в Белене могат да са горди с тази си постъпка, е отделен въпрос....

Но отецът със сигурност питаеше добри чувства към България. Ще припомним отново заключителните му думи в интервюто на Факти.бг към българите:

„Пожелавам на всички българи да продължат да се гордеят със себе си, те много добре знаят за какво говоря. Пожелавам ви тази гордост да не ни пречи да сме отворени за другите. Вие не сте много като количество, вие сте колкото половин Истанбул или половин Париж, но качеството на българите е добро. Това качество ни дава шанс да даваме богатството си и на другите, да живеем всички заедно”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    22 10 Отговор
    Винаги си бил бежанец и паразит и нагъл при това
  • 2 имуноглобулин

    5 20 Отговор
    Сега бедниге граждани на Белене ще чакат помощи от хибридчията Тодоров!!!
  • 3 АНАЛИЗАТОР

    18 4 Отговор
    Правилно го изтеглат.Във българия трябва да проповядат само БЪЛГАРСКИ ОТЦИ!ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ ИДВАТ ЧУЖДИ ХОРА ДА ПРОПОВЯДВАТ!ПОЯВИХА СЕ БЕЗБРОЙ СЕКТИ ДА ПРОПОВЯДВАТ КАКВА ЛИ НЕ РЕЛИГИЯ!ВСИЧКИ ТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН!АКО НЯМА ЗАКОНИ ТОГАВА БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ!
  • 4 дреме ми на к.ра,аз съм Беленчанин

    17 6 Отговор
    Прав ти път!Няма да липсваш на никого!Кого си мислиш,че изнудваш?
  • 5 кроко

    20 3 Отговор
    Викнали са те обратно именно заради скандала дето разпали. Сирийците ще си ги защитаваш у дома или в Сирия. Тука може единствено българи да защитаваш, така че няма да липсваш на никой. Ако искаш взимай си ги в италия тия сирийци. Или поне вземи онизи трол №2 „имуноглобулин”!
  • 6 Zoro

    15 3 Отговор
    Като са толкова достойни тия араби,що не си останаха в родината и с оръжие в ръка да се борят за правотата си, както са правили Ботев и Левски,които явно не са толкова достойни според този "отец".Ще ми спряга автора думата човечност,човечност и достойнство са две съвсем отделни понятия.
  • 7 jambazina

    16 2 Отговор
    Пределно ясна е агендата на Католическата църква, помним как показаха папата че мие краката на някви орки в Рим, това беше сигнал за неговите хора да помагат за заселването им из Европа
  • 8 БАТЕ ЖОРО

    10 3 Отговор
    явно чете коментарите тук. писах му да си ходи и заминава. ако не прави интриги, кой ще му плаща да стои тук? лошото е, че може да го изпратят на нова мисия и изцяло зависи от местните как ще завърши тя.
  • 9 гост

    2 8 Отговор
    е - поне им олекна на внуците на убийците от Белене.
  • 10 Марш

    8 2 Отговор
    Айде марш от тука!
  • 11 qwe

    3 9 Отговор
    Искам да Ви споделя КОЙ е Красимир Тодоров.
    Нека започа от начало. Казвам се *** ***, 36 години съм живял в Белене преди да напусна градчето, търсейки насъщния. Познавам почти всичко и всички в града.
    Познавам и Красимир Тодоров. Нереализиран семинарсист, бивш дисководещ в беленските дискотеки, човек, който няма и един ден реален трудов стаж. Човек, който не е забил през живота си и два пирона в една дъска....
    Въпросният индивид е кръстен от беленчани като Краси "Пуйката". Въпреки че далновидността не е качество, присъщо на беленчани, Красимир е "кръстен" много правдоподобно. Вскички, които Го познаваме, знаем, че умственият му капацитет не е много поразличен от птицата, на която е кръстен!
    Аз, като беленачнин, ЗАСТАВАМ ЗАД ОТЕЦ ПАУЛО!!!!
    И съжалявам, че не се намер ни един, който да застане открито зад него!!!
    Освен това, аз КАТО БЕЛЕНЧАНИН, се срамувам, че Краси Пуйката е човек, който определя дневният ред в Община Белене!!!

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    6 8 Отговор
    до какво падение го докара българина,да прогонва свещенници!да прогонва хора бягащи от воина ,да прогонва деца!!!!за съжаление всичко това ще ни се върне и ни се връща по закона на всемирната справедливост както и да го наричаме.толкова ли забравихте вашите братя и сестри хванали по белия свят и приети в него ,макар че сред тях е пълно с крадци,проститутки и убиици?как тръгвате за германия или испания с надеждата да ви приемат като мерите с този аршин тук?нещастни страхливци!

    Коментиран от #15

  • 15 кроко

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Абе, ти нормален ли си?! Кви братя, кви деца те гонят? На нас кой кога ни е дал нещо даром, някой да ни е подарил земя, права, дуржава ей-така?! В Германия и Испания имаме спогодба като членове на ЕС да се движим или като туристи или право на достъп до пазара на труда там. Тия афганистанци нали бяха много добре, трол лъжлив, що не си седят в Афганистан?! Или какво сме виновни ние, че американците решили да раздават в Сирия оръжия и демокрация, та хората, бягащи от тях, се юрнаха към германия по покана на кукуферкел? Що ние ьа ги гледаме? Айде да та и либералния трол лъжлив!

    Коментиран от #17

  • 16 metalkriss

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "qwe":

    много българи избягаха зад граница , интересно ми е какво ли е отношението на обществата в страните от европейския съюз за икономическите и неграмотни бежанци - българи. за жалост ги приемат , а ние не заслужаваме такова отношение , защото се изродихме .
  • 17 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    кроко ти си ембелматичния пример за българския електорат,със самочувствие и въпреки че си постоянно прее.ан пак повтаряш старите щуротии.българите скъпи кроко бягат от българия далеч преди да влезем в ес и бяха приемани като бежанци поне милион -прочете ли добре ?без никави спогодби се настаняваха в германия,испания,португалия ,америка...сред тях имаше и огромен брои криминални престъпници които увеличиха в пъти криминогенната обстановка на местата дето отидоха ,но никаде там не гонеха свещенници дето подпомагаха българите,запомни никаде!тези дето ги изгониха от белене са сириици и са огромната група от четири човека прютени в църквата.да изгониш хора от такова място е срам ,огромен срам за хората дето са го сторили,но ти няма как да го разбереш ,щото ти не си християнин подобно на хилядите като теб посткомунистически творения .северозападна българия затова е черното петно на европа щото там комунизма повля наи-силно обществото ,там са наи-големите комуняги и затова разрухата е тотална.сигурен съм че в родопите няма да ги изгонят тези хорица .
  • 18 Факт

    2 0 Отговор
    Българинът в своята хилядолетна история, изпълнена с православни светии чудотворци и мъченици е доказал хилядократно своята зрялост в човеколюбието и милосърдието и точно заради православното си съзнание има и разсъдителност, която липсва на еретическия католицизъм, отстъпил от Господ Иисус Христос от 1054 година насам! За разлика от католиците, които в своята голяма заблуда обслужват светската власт и глобализма, православният българин разбира и се предпазва от ислямската инвазия, подготвена му от световния политически елит! Някой има ли съмнение къде е Истината - в православието или католицизма!
  • 19 Факт

    2 0 Отговор
    След католическата инквизиция, кръстоносните походи срещу православието, огромната нехристиянска самомнителност на папата да се представя за наместник на Бога и да има банка, днес виждаме с какви извратени средства се налага католицизма по подобие на протестантството! Чрез фондации, които КУПУВАТ вярващи! И биват заплашвани, че ако не вършат това, което ересианската католическа "църква" изисква, ще им спре помощите! Срам! Католиците трябва да разберат, че вярата не се купува и продава! Вярата се засвидетелства!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове