23 Март, 2017 09:51 7 841 34

Украйна: Български танкер наруши ембаргото на Крим (СНИМКИ)

  • украйна-
  • танкер-
  • крим-
  • ембарго
Украйна: Български танкер наруши ембаргото на Крим (СНИМКИ) - 1
Снимки: Sirotencu Liviu/MarineTraffic.com

Плаващият под български флаг „Поларис“ е нарушил наложеното от международната общност ембаргото на анексирания от Русия полуостров Крим. Това се посочва в официална нота на посолството на Украйна в София до външно министерство.

От документа става ясни, че танкерът за втечнен природен газ „Поларис“ е акостирал между 26 декември 2016 г. и 2 януари 2017 г. в морското пристанище на Керч, което е затворено за международно корабоплаване. Това е второ нарушение на танкера. Предишното е от 2015 г., припомнят от украинското посолство.

Според резолюция на Генералната асамблея на ООН от 27 март 2014 г. за „Териториалната цялост на Украйна“, която е подкрепена и от България, се задължават всички държави да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да се тълкуват като признаване на промяната на статута на Автономна република Крим и град Севастопол.

Освен това чл. 94 от Конвенцията на ООН за морско право задължава всяка държава да упражнява ефективен контрол над корабите, които плават под неин флаг, припомнят от украинското посолство. По тази причина в нотата се искат както обяснения от МВнР за влизането на танкера „Поларис“ в Керч, така и да се вземат мерки, за да бъдат наказани виновните и да се предотвратят подобни нарушения в бъдеще.

Проучване на Факти.бг разкри, че два кораба на регистрираната в Русе компания „Булмаркет шипинг“ са попаднали в „черния списък на Украйна“ за нарушение на санкциите, наложени от ЕС и САЩ, спрямо окупирания от Русия украински полуостров Крим. Причината е, че танкерите „Бриз“ и „Поларис“ са навлезли и акостирали в акваторията на кримското пристанище Керч, което е едно от деветте пристанища на полуострова, попадащи в зоната на ембаргото.

Във въпросното пристанище съдовете на „Булмаркет Шипинг“ са товарили руски газ (LPG), доставящ се там чрез ферибот за железопътни цистерни. Танкерът „Бриз“ е бил в Креч два пъти – на 21 април и на 21 май 2015 г., както и „Поларис“ – на 27-28 март 2015 г. и на 4 август 2015 г.. Санкциите на ЕС са в сила от 25 юли 2014 г, а тези, наложени от САЩ, са от 19 декември 2014 г.

„Черният списък“ се изготвя от неправителствената организация „Майдан външни работи“, в тясно сътрудничество с Военноморските сили на Украйна. Списъкът е предназначен за ползване от правителството в Киев, а също и от редица международни организации. В него досега са попаднали общо 105 морски съдове. Освен танкерите на „Булмаркет шипинг“, има и трети български кораб. Това е ветроходът „Royal Helena”, взел участие в отбелязването на Деня на Русия в акваторията на Ялта, между 11 и 13 юни 2014 г. За него е посочено, че след отправена забележка, собствениците му са се въздържали да нарушат повторно санкциите.

Украйна: Български танкер наруши ембаргото на Крим (СНИМКИ)



Мажоритарен собственик на капитала на „Булмаркет“ е компанията „Вектра консулт“, зад която, чрез поредица офшорни фирми, стои кипърският гражданин Георгиос Георгиу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    53 13 Отговор
    Тея да не искат държавата да загърби интересите си за тяхна утода. Каква ни е ползата от тях?

    Коментиран от #2, #6, #10, #12

  • 2 Гост

    13 33 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    ТЕЯ са участвали в освободителната война на България. В Крим по време на кримската война са хвърлени всички татари, българи и други народи да умрат, защото са ги считали за предатели, затова че очаквали западните сили като освободители. По този начин много територии са станали руски, американски, турски - избиваш населението и слагаш твои, а после - ми то тая територия винаги си е била наша.
  • 3 Russia

    37 10 Отговор
    Усраина духа

    Коментиран от #11

  • 4 Гост

    54 6 Отговор
    Всяка държава си има своите интереси и трябва да си ги устоява, България също! На Украинците, въобще не им пука за нас!

    Коментиран от #7

  • 5 Стамат

    29 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Мажоритарен собственик на капитала на „Булмаркет“ е компанията „Вектра консулт“, зад която, чрез поредица офшорни фирми, стои кипърският гражданин Георгиос Георгиу. "

    Я, ПИБ и Шиши!
  • 6 трололюбец

    21 11 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    Каква държава и чии интереси бе? Булмаркет е 100% частна фирма , при това на чужд гражданин и е същата на която частния влак съсипа Хитрино за нищо ! Какво общо видя в далаверите им с България или за тебе е все тая ?

    Коментиран от #8

  • 7 трололюбец

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И за тебе се отнася същото : Публикувано във факти.бг: Каква държава и чии интереси бе , пишльо ? Булмаркет е 100% частна фирма , при това на чужд гражданин и е същата на която частния влак съсипа Хитрино за нищо ! Какво общо видя в далаверите им с България или за тебе е все тая ?

    Коментиран от #9

  • 8 мдам

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "трололюбец":

    Тази държава нали взема акцизи, ддс-та и кво ли не от тази фирма?
  • 9 кроко

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "трололюбец":

    По принцип дъжавата трябва да защитава интересите на гражданите и юридическите си лица, защото е в полза на икономиката и. Всички го правят и то по всевъзможни начини гледат да осигурят работа за ной-мощните си фирми. А че в България се дупим на чужди интереси, не означава че е правилно. Именно затова сме на въпросното дередже, тия дето управляват дъжавата мислят като теб: що да си създавам главоболия ако няма нещо за мен, а в международните отношения сме свикнали да питаме западния колонизатор какво може и какво не. И резултата виждаш какъв е!

    Иначе въпросната фирма какви нарушения има България, е частен случай. Това пак е в отговорностите на държавата и там пак някой като теб е намерил лична изгода за да си затвори очите за нещо.
  • 10 Sergiy

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    "интереси" викаш, 1877-1878г. Шипка-българи дадоха пъти повече жертви от московити и най важно, че в 10 000 армия на "руснаци" основна бяха финландци и украинци, "руснаци" (които се наричаха тогава така само 70-100г. преди тези дати (московити преди това 300г.) бяха пъти по-малко в тази армия, макар че на теб все тая.

    Коментиран от #23, #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Sergiy

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    и последно трол номер 888. сръбско-българска война, въпрос- защо когато сърби започнаха: московити, австро-унгария и британия казаха ще това е вътрешна "проблема" на Балкани, а пък когато българи отесниха сърби обратно и дори остана малко да вземат белград, същите пратиха нота (за спиране на настъпление), на правителство на БГ.. Отговор има, само че не за такива тролове като теб )))
  • 13 no name no face no number

    12 2 Отговор
    Sergiy извинавяй man, ти история учил ли си или от google се информираш?

    Коментиран от #21

  • 14 tost

    13 0 Отговор
    Според Sergay България са появява на картата след руско-турската война,благодарение на западните сили,които са били загрижени за българския народ.А руснаците са се криели из шубраците докато финладци,булгари и румънци са ни освобождавали от турците.
    Защо немога да намеря Украйна на старите карти? И какво означава украйна на руски?,щото на български означава покрайнина на Руската империя.

    Коментиран от #17

  • 15 Апропо

    13 1 Отговор
    Факт е , че в българския език няма дума " московит ". Факт е , че е имало война между Сърбия и България. Факт е , че нямаше да има такава война ако не беше Русия и нейния цар , защото нямаше да има България. Факт е , че една самозабравила се персона си позволява да обижда на развален български. Факт е , че неговата така наречена държава опорочи Евровизия. Факт е , че въпросната персона се крие зад полата на жена си , вместо да воюва с "окупаторите" . Факт е , че не отговори на нито един зададен от мен въпрос а ми обяснява как е "помагал " и къде е "бил" . Факт е , че такива като него обстрелват градове и села с мирни жители , убиват деца. Факт е , че такива като него горят живи хора. Факт е , че такива като него през ВСВ са вързвали децата с бодлива тел в така наречения " галицииски венец ". Факти.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 jimmy

    7 4 Отговор
    хайде чупката бе тъпи хохли, скоро няма да имате държава защото окраината е Русия и 10% България

    Коментиран от #19

  • 17 Sergiy

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "tost":

    Глупости пишеш пълни, "според Segiy" и тръгна със своите предположения.
  • 18 Segiy

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Апропо":

    Ето го, новите (поостарели, ама поне не от 2013г.)методички с "факти" от кремъл пристигнаха )), давай не спирай с тези глупости, сега е момента да правиш $ ))
  • 19 Sergiy

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "jimmy":

    ти си сигурно в дъно на йерархията на "информационни" войски на кремъл ))
  • 20 Segiy

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Апропо":

    Публикувано във факти.бг: "Факт е , че такива като него през ВСВ са вързвали децата с бодлива тел в така наречения " галицииски венец "
    Това е от методички на 2013г. )) снимки които тогава бяха в нета, са на семейства с деца, които фашисти убиха, не власовци (московити) и не никой друг, а СС. Бъркаш методички, наистина мислих че си поучил "нови". Слаба работа (( що така? риторичен въпрос-не отговаряй, pls.
  • 21 Sergiy

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    от russia today, russia-24 и т.н., нали знаеш че там "най-обективната история", както и при комунисти беше ))
  • 22 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Като изключим обидните реплики:
    Имало е Московска Русия и Киевска Рус (т.н Руско Галичко княжество)
    Гадориите, които извършват през 967-970г. под внушенията на Византия също са истина.Нахлуват заради обещанията на византийския император, за богатства и злато.
    Самият княз Светослав иска да премести своята столица в т.н "Малък Преславец".Това е видно в едно писмо до майка му Олга.
    Тя на свой ред го "нахокала" не на шега.С Призив да се завърне в стрната си и да си гледа държавните работи.
    Нашите печенежки съюзници го убиват при един от праговете на р. Днепър, но злото е сторено.
    Цялата североизточна България е с повредени крепости, и византийците с Йоан Цимисхи завладяват столицата Преслав, преименувана на Йоанопол(градът на Йоан).В Дръстър са убити 300 боляри-българи по заповед на Светослав, защото "изменили на съюза си със скитите (русите)"... и т.н
    Колкото до истината тя е тази.Преди години нашия проф.Божидар Димитров беше предложил на украинците да наименоват държавата си Скития , вместо Украjна(население от покрайнините), просто защото звучи обидно...Те си знаят, Украйна си остана и така
  • 23 Андрей Родионович Сорокин

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Sergiy":

    Виж сега, вярно е, че финландците и украинците са били мнозинство в руската армия, но те са били на служба при руския цар, нали, а не при украинския. Богдан Хмельницкий предлага услугите си на руския самодържец след отказа на поляците да предоставят дворянски и шляхтицки статут на украинските благородници, мисля, в 1654 г. Хайде, нека погледнем нещата от гледна точка на спорта! Златан Ибрахимович е швед от босненски произход и играе за шведския национален отбор по футбол. На чия сметка се пишат головете му в националния отбор? На Босна или на Швеция? Армен Назарян, който е бивш съветски състезател по борба, за кого се състезаваше напоследък? Май за България и там се вдигаше българкото знаме. Българите, които вдигаха тежести за Катар и донесоха световни и олимпийски медали за емирството - на чия сметка пишат медалите си? Не на българска, нали?

    С какво право тогава говориш за присъствието на украинци в руската армия, след като Украйна тогава е просто географско название и въобще не съществува като самостоятелна държава или автономна област?

    Коментиран от #30

  • 24 оросяване

    3 2 Отговор
    Некой може ли ми сметне колко пари са украдени от тези два танкера. Ама иначе много бием контрабандата. Ще увеличаваме заплати и пенсии....май. Това е мега контрабанда придружена от мега корупция за жалост тука нема държава
  • 25 Апропо

    5 2 Отговор
    Г- н Бандера , имам други начини да печеля $. Всъщност са € но за Вас няма значение. На Вас Ви плащат в $ за да скачате и да крещите по площадите. Колко бяха , пет милиарда $ ?
    Това което пиша е история , не от 2013. Просто на Вас и съратниците Ви не Ви изнася.
    По склонен съм да вярвам , че Вие пишете от едно определено посолство.
    Поне веднъж отговорете директно :
    1. Коя е единствената държава в Европа , чиито главен прокурор няма юридическо образование ?
    2. Кой и как даде Крим на УССР ?
    3. Щеше ли да има Западна Украйна и Лвов във вашите граници , ако не беше Сталин ?
    4. Спасявала ли е Русия от заколение жителите на вашата географска област , от кого и колко пъти ?
    Благодаря предварително !
  • 26 Андрей Родионович Сорокин

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Sergiy":

    И да добавим, че мнозинството от украинците и финландците са само част от една армия - тази, която се е намирала в Южна Русия. В Русия всичко е по много, така че можеш да разчиташ, че в останалите армии (защото тя не е само една) положението е било различно - преобладавали са воини от други националности, не украинците и финландците.

    На мен ми е все едно кой точно дава свободата на България, важно е, че България се освобождава. Естествено е да отчитаме достойното дело на всички тези воини, проляли кръвта си за нашата днешна свобода, както и да имаме предвид мотивите на руския цар да тръгне с войски към Проливите и Цариград. Не, тези мотиви не са благородни, напротив, плод са на завоевателни стремежи, обаче да посочим и това, че всеки от нас ходи на работа не от желание толкова да помогне за добруването на останалите, а поради нужда от пари, т.е. икономическа принуда! Всички войни в историята се водят за пари, ресурси и блага и няма в това благородство. Рекламата по телевизията не е от желание да ти направят услуга, а за да почувстваш необходимост да си купиш нещо тяхно. Но руският цар прави нещо, в резултат на което ние сме се дистанцирали от Османската империя и за пръв път от векове чувстваме възможност сами да определяме съдбата си. Това заслужава уважение!
  • 27 Юмер

    5 1 Отговор
    Няма МОРАЛ у раята. Само келепира им е в главата.

    Коментиран от #29

  • 28 СССР

    8 2 Отговор
    КРИМ Е РУСКИ, БИЛ Е РУСКИ И ЗА В БЪДЕЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ Е РУСКИ!!! А НИЕ ЩЕ СИ ПЛАВАМЕ КЪДЕТО СИ ИСКАМЕ ГЛУПАВИ АМЕРИКАНСКИ Г.ЗОЛИЗЦИ!!!
  • 29 кроко

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Юмер":

    ердоган от много морал ли търгуваше с петрол на ИДИЛ, лекуваше бойци на ИДИЛ, осъществаваше трафик на оръжия и бойци през неговата граница и т.н.?
  • 30 Sergiy

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Андрей Родионович Сорокин":

    Отново пък, чул си нещо, ама не до край. 1648-1654гг. Переяславска Рада подписана в последната година и в нея имаше ДВЕ и само ДВЕ основни (това го подчертавам-основни) точки: 1) Икономически съюз (днешна търговия без мито) и 2) Военно подпомагане (днешно НАТО, на един нападат, значи на всички).
    Нямаше "закрила", "поданство", и т.н. След това, че с всеки нов Гетман и цар на московия неща се променяха, това вече е друг въпрос и няма да го коментирам, а акцентирам внимание на Переясловска Рада 1654г. и нейно съдържание, това беше условия на Хмелницки и те (двете страни) го подписаха, само че след смъртта му, неша тръгнаха на така както подписаха. както и Будапещки Меморандум 1994г. (така че история показва отново и отново,че подписано с московия "споразумения", "меморандум" каквото и да било, не струва хартия на която подписано). Така че, тези "закрили" са за други хора които искат да вярват в това, което им се напъхва ))P.S. Други неща няма да коментирам защото няма смисъл, а и време.
  • 31 Бай хой

    2 1 Отговор
    А ве козяшките тролове така ли не разбраха че в миналото е съштествувала Киевска русь. Никъде не се споменава за киевска украйна. ФАКТ.

    С една ьума от дълбока древност тези земи са принадлежали на русите. Усрайна е измислено изкуствено раково образувание.

    Коментиран от #34

  • 32 Sergiy

    0 2 Отговор
    "Апропо","russia" и още един-двама които променят никове, напомняте ми 2012-13г. когато коментирах въпроси с 10-13 московитски тролове наведнъж (за сметка на съня) в един популярен не български сайт и когато ставаше нещо смислено, 3 оставаха (други ги махаха своите, да не пречат )), а пък между тях имаше една "мадама" -Главната )) . Имаше и дискусии и спорове и срещи на живо в различни страни, ама смешна работа. Сега, това го пиша защото не виждам главният сред вас московитски тролове, още не цъфнал, а и пак по рядко вече влизам в такива дискусии и ресурси, така че не се "напрягайте" със задаване на едни и същи тъпи въпроси (отговори вече дадох веднъж, повече няма) по методички на кремъл (copy/paste), загуба на време ))
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Segiy

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    Русь (Киевска), московия-на 800км. на север от Киев, село москва, от там и московското царство от 15 до 18 век (нищо общо с Русь), и след това петя-1 променя името в 18в. на россия (московия). Сега, нито ти нито аз, не сме лингвисти, но аз в отличие от теб, правя и виждам разлика между Киевската Русь (Киев- 8-9в.) и москва (15 век) и "россия" (18 век) 800км. на север от Киев, обаче при вас в методички на кремъл пиши друго )) P.S. Защо Гърция оспорва Македония в името, това ти е подсказка, тролл. Само че не вдигай сега "история" и т.н. на мекодонци-контекст на казано само в името, "работни" на кремъл ))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове