Last news in Fakti

13 Юни, 2017 22:13 1 086 1

Нинова: Даваме на Конституционния съд Закона за публичните финанси

  • бсп-
  • съд-
  • закон-
  • финанси
Нинова: Даваме на Конституционния съд Закона за публичните финанси - 1

„Подготвили сме и внасяме тази седмица жалба до Конституционния съд, с която искаме обявяването за противоконституционни на текстове от Закона за публичните финанси. Става въпрос за чл. 51, ал. 2, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на МС”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с кметове на БСП от цялата страна, ПГ на „БСП за България” и ИБ на НС на БСП, посветена на проблемите на местната власт.

Тя заяви, че левицата оценява това като изключително порочна практика, защото както е станало ясно в последните години, ГЕРБ умишлено, занижават приходната част в бюджета, приеман от НС. Нинова обясни, че това се прави, за да осигурят излишъци, и след това тези излишъци да не се обсъждат в парламента, и да не се разпределят там, а да се разпределят с постановления на МС. „Правителството разпределя тези средства субективно, по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в общините, където са избрани, живеят български граждани с равни права на всички останали”, аргументира се председателят на БСП. Тя припомни, че левицата многократно е искала корекция в това поведение, но не е срещала разбиране и затова пристъпва към крайната мярка – Конституционния съд.

Корнелия Нинова заяви, че по време на разговорите е установено, че в последните години ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности, без да им осигурят финансиране за това. Тя допълни, че над 100 нормативни акта, в последните 2 години, са прехвърлили на общините задължения, без те да са финансово обезпечени – контрола върху незаконното строителство; прехвърлени са професионалните гимназии към общините, без финансиране; общинските болници масово се закриват, фалират поради дългове.

„Кметовете споделиха, че общините са подложени на недопустим натиск за влизане в ВиК асоциациите и макар неофициално, се стига до поставяне на условия – ако не влязат насила, ще им бъде спряно финансирането по различни оперативни програми и ПУДООС. Този натиск върху кметовете и местната власт е абсолютно недопустим”, заяви Нинова. Според нея местната власт по Конституция трябва сама да взима решения с общинските съвети. Тя обясни, че има общини, в които има печеливши ВиК предприятия, които ако влязат в тези асоциации, ще бъдат на загуба и това ще доведе до повишаване на цените на водата за потребителите в пъти.

Корнелия Нинова обясни, че според кметовете от БСП на редица места много нисък процент концесионни такси влизат в общините. „Според тях правителството, абсолютно неразумно и неотговарящо на националния интерес при сключването на договори за концесии и определяне на концесионера, определя много ниски концесионни такси. Те са категорични, че това ощетява националния интерес и трябва много по-голяма част от тези такси да остават в общините”, каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че е обсъден и случаят- при проведен референдум в Трън, в който хората от общината са си казали мнението по въпрос, касаещ концесиите, законодателството е такова, че МС може да не се съобрази с него. „За нас това също е закон, който подлежи на обсъждане и промяна. Не може хората да изразят желанието си по най-демократичния начин и МС да им натрапи решение срещу волята им. Предстоят промени,които да гарантират, че най-демократичният начин на взимане на решение, референдумът, ще бъде уважен от изпълнителната власт”, коментира лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП оценява като най-важна местната власт и такива срещи ще се провеждат на всеки 2 месеца, за да може регулярно левицата да организира дейността си по проблемите, които имат хората по места- работата на ръководството на партията и ПГ, със своите законодателни инициативи. „Общото ни намерение е по всички тези теми да има професионална подготовка, чрез помощта на кметовете, тяхната експертиза и опит по места- за мобилизация и подготовка за бюджет 2018 г. Всички обсъдени въпроси ще намерят своя образ през политиките, които ще бъдат заложени в него”, заключи Корнелия Нинова.

В пресконференцията участваха членове на УС на Сдружението на общините, кметове от БСП – Донка Михайлова, кмет на община Троян; Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев; Владимир Георгиев,кмет на Самоков; Георги Георгиев, кмет на Тунджа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 2 Отговор
    А тебе кога ще те дадат на съд?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове