Last news in Fakti

21 Юни, 2017 16:53 7 087 20

Дилърът на Mercedes-Benz опроверга прокуратурата за колата на Лозан Панов

  • лозан панов-
  • мерцедес-
  • болтове-
  • mercedes-
  • mercedes-benz

Мнението на експерт е било манипулирано от държавното обвинение

Дилърът на Mercedes-Benz опроверга прокуратурата за колата на Лозан Панов - 1
Снимка: БТА

Тезата, че болтовете на мерцедеса на НСО, ползван от Лозан Панов, са се развили сами, не почива на експертно мнение, а е била манипулативно наложена от прокуратурата. Това става ясно от отговори от официалния представител на Mercedes-Benz за България Silver star до в. "Капитал".

Преди близо две седмици сайтът "Правен свят" съобщи, че по време на командировка до Берковица шофьорът на Лозан Панов е открил, че два от болтовете липсват, а три са разхлабени. Прокуратурата се самосезира и образува скоростна проверка, която завърши с отказ за образуване на досъдебно производство, подписан от бившия военноокръжен прокурор на София полк. Спас Илиев.

Допускането, че болтовете на задната джанта на мерцедеса са паднали заради вибрациите и острите завои, стои в основната на постановлението, с което Софийската военноокръжна прокуратура отказа да образува разследване.

От отговорите на дилъра на Mercedes-Benz се разбира, че становището на компанията е било "орязано", за да пасне на тезата на прокуратурата. В позицията на Silver star се казва, че, ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои. Прокуратурата е оставила само втората част от изречението, т.е. че е възможно болтовете да се развият по неравен път, без уточнението, че за да се случи това, те трябва да не са били затегнати.

Експертната справка, използвана от държавното обвинение, е подписана от шефа на сервиза на Silver star, който по телефона категорично отрече пред "Капитал" да е твърдял подобно нещо, "защото най-малкото не е логично". Той каза, че е дал обяснения пред жена, която впоследствие му е дала да подпише експертната справка.

"Нямаме информация за подобен случай в България. Също така от Daimler не са ни информирали за изтегляне на автомобили поради такъв проблем. Разхлабването на болтове може да се дължи на човешка грешка или ако са манипулирани умишлено, но не е производствен дефект", коментираха от Silver star. "При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото. При два липсващи болта и три разхлабени шумът от вибрациите ще е чувствителен и ще се увеличава при движение", казват още от компанията, която най-малко би имала интерес да представя автомобилите си за несигурни.

Във вторник председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че се отказва от колата на НСО и ще ползва служебна кола от автопарка на съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерцедес фен

    41 4 Отговор
    От 15 години карам само мерцедес и никога до ден днешен не е имало проблем с болтове и разхлабване или развиване. Тази марка автомобили са се доказали като едни от най надеждите. Писаното в статиите са пълни глупости.
  • 2 Мерц

    35 1 Отговор
    Проста прокуратура. Защо не я осъдят питам аз?
  • 3 смърди

    41 1 Отговор
    А "Добър ден" както се казва и какво излезе сега ??? Не стига че говорят глупости ами явно прокуратурата забележет е видоизменила демек сещате се за истинската дума показанията на експертите. А от Мерцедес вече имат повод и за още едно дело да заведат и не знам какво още чакат ???
    Всичко е толкова смърдящо, а хората чакат правосъдие в тази държава !?
  • 4 Ghost1

    30 1 Отговор
    Това доказва нежеланието на главния прокурор да извърши разследване на един много сериозен прецедент. От мерцедес със право са направили собствено опровержение, което единствено потвърждава в какво състояние се намира българската прокуратура след отказът си да потърси отговорност на извършителя. СРАМ за нереформираната прокуратура и нежеланието и за реформи!!!
  • 5 гамена

    27 1 Отговор
    В прокуратурата са пълни ид.оти, що не се застрелят и без това за нищо не стават. Развинтени са техните болтове в главите им.
  • 6 ПРЕЗ ПРОСОТО

    10 6 Отговор
    Ха ха ха, смях в залата. Тия съвсем "през просото" я подкараха. Цирк или по-скоро театро. Някаква жена взела обяснение от шева на сервиза и после му дала да подпише заключението ?!?!? - чл.152 от НПК /наказателно процесуален кодекс/ експерта сам пише заключението и го подписва.
    Та в случая не мога да се сетя каква тежест има тази "експертиза" и що всички си траят като щипани моми - вкл. и Панов, който е наясно със Закона.
  • 7 Miti

    6 16 Отговор
    Stanaha banalni s toz tikvrnik lozan
  • 8 Miti

    4 16 Отговор
    Stanaha banalni s toz tikvrnik lozan
  • 9 Нисшии простосмъртньх

    13 1 Отговор
    О Велики строители на съвременна България, като купувате такива евтинджоци, кво очаквате?

    Не се подценявайте и не се пристисквайте повече и си купете кола като кола, скъпа кола - която наистина всички Вие заслужавате, всуе Вождът и неговата ордата на Просветените - непобедими в изб...ри !

    А сега какво : ни кола, ни верна съдебна експертиза, ни дупките и завоите са оправени !
  • 10 Станслав

    12 2 Отговор
    Мафиота Цацаров вече започна да си нагласява и законите на физиката и механиката! Тоя за Бог ли вече се взел?! Да вземе, да направи къщата ми от злато, като е толкова всемогъщ! Кога другия мафиот, Борисов, ще разкара тази пеевска подлога Цацаров от прокуратурата? Ама, както изглежда - никога, защото Борисов е пеевската подлога в изпълнителната власт...
  • 11 Хипотез

    7 3 Отговор
    Язе си мисля, че причината е повече от банална - не са затегнали добре болтовете при врътка на зимни/летни гуми. По принцип това се прави в оторизирани сервизи, когато автомобилите са за специализиран транспорт (НСО), и извършващия операцията се подписва в протокол. Използват се калибрирани с точния въртящ момент гайковерти. Но както винаги тук някой се е оакал, а може обяснението да е най-очевидното - накарали са шофера да смени гумите с кръстачка, с цел да се спестят едни 50 лв. Знам, че в служби като НСО, МВР и пр. ще оставят да изгори къщата за да спасят сламата.
  • 12 АЗ САМ

    12 0 Отговор
    " В НСО работят едни МУХАЛИ с коли със саморазвиващисе се болтове но който изпадат в движение ..кардани...двигатели...капаци " (ген.Марков ) !!!
  • 13 Гост

    19 0 Отговор
    Лъха на на безпомощност и тотален непрофесионализъм. Можеха да измислят хиляди други причини,а избраха най-смехотворната.
  • 14 Гост

    6 1 Отговор
    Защо не осъдят прокуратурата ли? Който не се е хванал той не я е осъдил - проблемът е че плащат гражданите, а т.нар. институция пет пари не дава. С казуса "болтовете" институциите са отново на "висота" и печелят одобрението на гражданите.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бук

    5 0 Отговор
    Прокуратурата вън от съдебната система. Цацата и неговите д...ли са най корумпирани
  • 17 Пано Лозанов

    0 4 Отговор
    Стига сте си чесали езиците напразно. Кой ще тръгне да убива пано лозанов? Пълен некадърник, който си живее в неговия измислен свят. Да не говорим за "шофьора" му. Ако не му е бил приятел от детските години, сигурно щеше да проверява колата всеки път, преди да тръгне на път с нея...
  • 18 курчо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Болтовете са в сеифа на КТБ
  • 19 Борис

    2 0 Отговор
    Що за шофьор от нсо е това?2болта ги няма три се охлабили ,и през цялото време не е усетил тропаща джанта.Това не е тир и да са се охлабили болтовете на ремаркето които са на 15 м.зад теб,макар че и там се усеща.Дае новобранец шофьор добре но шофьор и то от великото нсо е смешно.
  • 20 Карай а не се вози

    4 0 Отговор
    Как може да се свали завит болт,като се развие или саморазвие! Ако е завит спазвайки заводските параметри, НИКОГА не може да се саморазвие! Ако леглото на джантата( алуминий) е изстъняло и разшерено от години пренатягане на болта (стомана) по-вече от допустимото, тогава е възможно.Въпроса е кой проверява техническото състояние и кой управлява автомобила,тоест '' слаб материал'' е най-вероятната причина за това събитие! За съжеление!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове