Last news in Fakti

5 Юли, 2017 15:32 2 226 11

БСП: Циганите са детонатор за взривяване на България

  • цигани-
  • детонатор-
  • взривяне-
  • българия

Това е знак за сериозно отношение към интеграцията на ромите

БСП: Циганите са детонатор за взривяване на България - 1

Дали ромите са детонатор за взривяването на България и доколко те са интегрирани в обществото, спориха днес депутатите.

Парламентът прие мониторинговия доклад за 2016 г. на кабинета, в който се отчита изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.)

"За" бяха 103-ма депутати, 66 - "против", 21 се въздържаха. Докладът беше подкрепен от от ГЕРБ и Обединените патриоти, БСП и ДПС гласуваха "против" и "въздържал се", от "Воля" също се въздържаха.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика на правителството, заяви, че за първи път НС разглежда толкова подробно такъв доклад, което е знак за сериозно отношение към интеграцията на ромите. Той подчерта, че готовност за решаване на въпроса има и правителството, и самият етнос.

Симеонов отговори и на коментари, че не е най-подходящият човек, който да се занимава с проблемите на етносите, като обяви, че лично е направил много за приобщаването на ромите.

"В частен план беше внушено, че в мое лице може да се направи сравнението с лисицата, която трябва да пази курника - грешният човек, който да решава етническите проблеми", каза той.

И подчерта, че в негови фирми има наети няколко десетки цигани, а в партията му НФСБ има немалко такива, които заемат постове на председатели, секретари и координатори. В областта на спорта пък европейският шампион по бокс Даниел Асенов бил възпитаник на клуб, на който е председател, изтъкна вицепремиерът.

"За религията - аз и общински съветници на НФСБ изградихме храм в кв. "Победа", Бургас", каза още Валери Симеонов.

"Ние, патриотите, не разделяме българските граждани, за мен е странно да се говори за национална стратегия за интегриране на ромите, защо не на арменците например? Трябва да се изисква от всички граждани да спазват конституцията и законите. Ако нарушаваш закона, трябва да има санкции, това не е дискриминация", категоричен беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Депутатът от БСП Иво Христов обаче отправи предупреждение.

"Циганите ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия. Кой разреши заселване на огромни цигански маси в градовете безконтролно? Кой разреши създаването на незаконни постройки на територията на тези гета? Кой разреши вкарването на наркотрафик и организирана престъпност, което се знае и от компетентните органи? Кой разреши там да се развива фундаменталистка дейност, което се знае и от ДАНС? Да не би циганите?“. Това попита Иво Христов.

Той определи пловдивския квартал "Столипиново" като "огнището на ислямския фундаментализъм в България". Според него преди 25-30 г. това малцинство е било интегрирано, но след това ромите се оказали изхвърлени от цивилизованото общество.

Хайри Садъков от ДПС допълни, че фактите говорят за недобри резултати, затова трябва начинът на прилагане на стратегията да бъде променен.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче каза, че докладът изразява реалната ситуация и може да помогне за вземането на решения. Според него не можем да говорим за интеграция на ромите, когато няма бързи и ефективни наказания при нарушаване на законите.

„Интеграцията се провали. От 2004г, откакто започнахме да си пишем стратегии, колко години минаха какъв е резултатът – трагичен!“, заяви народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя попита за каква интеграция може да се говори, след като голяма част от ромските деца не ходят на училище и не са образовани. Депутатът постави и въпроса дали ще се вмени на полицаите, които днес протестират поради лошите условия на труд и отново без увеличение на заплатите, да ходят всяка сутрин да ги извеждат от вкъщи, за да ходят на училище.

„Интеграцията допуска всеки личен избор, спазване на договорени правила за толерантност, уважение и съществуване“, заключи Надя Клисурска.

В доклада е записано, че през 2016 г. е планирано 18 100 безработни от ромски произход, регистрирани в бюрата по труда, да бъдат включени в дейности за повишаване пригодността за заетост и квалификацията, осигуряване на заетост и насърчаване на предприемаческата им култура.

Броят на обхванатите по различните дейности в плана е 30 757 души, което е 170 на сто изпълнение на годишния план. От тях 17 978 са жени, 11 505 са младежи до 29 г., 6 184 - на възраст над 50 г., а 13 862 са продължително безработни. Включените в дейности за повишаване на пригодността им за заетост и квалификация през годината са 11 334 души, при план 7500.

Включени в заетост са 19 380 души, което е 185% изпълнение на плана. В обучение за стартиране и управление на собствен бизнес са включени 43 души. 92 ромски медиатори по Националната програма "Активиране на неактивни лица" са мотивирали за регистрация в бюрата по труда 11 946 обезкуражени, от които 2795 души са намерили своята реализация.

3482 безработни младежи на възраст до 24 г. са включени в различни форми на обучение и заетост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    22 0 Отговор
    Безумните опити за извличане на вино от камъни продължават с пълна сила
  • 2 me be re

    15 0 Отговор
    Каква интеграция, какви 5 лв.
    Само крадат едни пари всички интегратори ...
  • 3 долубсп

    12 1 Отговор
    Циганите са паразити, никакъв детонатор не става от тях.
  • 4 бълХария

    10 0 Отговор
    Преди време по ТВ-то един циганин, чиято рода искаха да интернират от едно село понеже всички бяха пропищели от тях, крещеше пред камерата:
    "Аз какво съм виновен да ме интеГрират"
    Е това е, какво повече да го коментираме.
  • 5 onq s konq

    5 3 Отговор
    Валерка, отивай да им набиеш бабите в гетото :)))) пахахаха ! Моее ли си толко..............!
  • 6 Спиро

    7 0 Отговор
    Ама защо не мислите как се им отразява, когато преди избори стоварите в гетото тенджерата с кибапчетата и друсате кьочеци заедно с тях???
    Обещавате им лапачка и бенефити на гърба на всички онези, които редовно и добросъвестно си плащат данъците.
    Всички, без изключение им правите вятър в платната преди избори, а прокурорите не смеят да ги тикнат зад решетките, когато се налага.
    Ами тогава, ще си развяват байряците... ще търпим, докато нанякой не му писне и вкара в някое гето отбор юнаци с калашници....

    Коментиран от #7

  • 7 Хан Крум до кокал

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Спиро":

    Да има полицейски участък във всеки катун (гето,махала и техни пройзводни)полицайте може да са и роми, цигани ,но с истински контрол от Държавата ,а не от някоя партия.Раждане само след 18 годишна възраст,строг контрол над родителския контрол.Родител под тази възраст да се прилага закона като за Българи.Които са с незаконни бараки ,къщи и др.да им се разреши узаконяване и плащане на мястото като всички Българи.Ако нямат пари Държавата да ги ориентира към БАНКИТЕ.Ипотека на имот като повечето Българи.Голяма част от Ромите в София живеят незаконно на апетитни места,Банките много бързо ще ги интегрират.
  • 8 abv

    2 0 Отговор
    Под 5 % от тях могат да се интегрират. Останалите са смукатели. Участват в разни измислени програми на бярата по труда и общините измислени точно за тях, за да могат да оцелеят. Това го гледам вече 9 години и никой не е в състояние да ме убеди в противното. В програмите от 20 човека, 19 са цигани. Коментар не е нужен.
  • 9 Иван

    2 0 Отговор
    Имали още идиоти да не знаят какъв патриот е черния валери , според него в партията му имало много цигани и това било нормално за патриотична партия .
    Валери Симеонов не оглавява патриотична партия . Валери Симеонов е скъпо платен актьор , поставено лице от малък кръг бивши членове на ЦК на БКП заграбили държавата .Като са създали цяла мрежа от спящи и активни клетки . Старото ДС и вишите членове на ЦК на БКП унищожиха България .
  • 10 БайМанаф

    0 2 Отговор
    Като ти гледам боята май и тя е от м...лски тип! Да оставим това дето ще остане от тебе в политиката и икономиката - лъжи и кражби безброй!
  • 11 гощо

    3 0 Отговор
    Можем пък да станем най големият износител на сапун?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове