Last news in Fakti

6 Юли, 2017 13:45 12 125 31

Боршош кара Lexus, а НДК плаща наема

  • ндк-
  • мирослав боршош-
  • lexus

По 1183 лв. месечно излиза луксозното возене на директора

Боршош кара Lexus, а НДК плаща наема - 1
1,3 млн. лв. платил медиен комфорт за година и девет месеца. Снимка: Архив

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош се вози на “Lexus”, 5-литров с V-образен осемцилиндров двигател. Лимузината е взета на оперативен лизинг и всеки месец държавното търговско дружество плаща по 1183 лв. наем за екстрата на директора. Първият договор е сключен 17 септември 2015 г., а вторият – на 27 септември 2016 г. Годишно НДК дава по 14 139 лв. за луксозното возило на шефа, пресмята в. „Труд“.

Служители на НДК твърдят, че са виждали в счетоводството на двореца договор за оперативен лизинг на стойност 0,01 лв. на месец. Няма обяснение как се е появил въпросният документ, но вероятната причина е свързана с многото укори към Боршош, че пилее пари на дружеството, които не е изкарал.

Засега Боршош не е изявил желание да купи “Lexus”-а, а цената върху която е сключен договорът за оперативния лизинг е 54 400 лв., т.е. НДК плаща за нещо, което няма да влезе в активите на дружеството.

“Труд” потърси и данни за мощната подкрепа на културата, която дават кадри, назначени от Боршош в НДК.

В отдел “Азарян”, който се занимава с едноименната сцена в Зала 2 работят седем човека. Шеф на въпросния отдел е бившата журналистка от “Новинар” Ростислава Генчева. В отдел “Литературен клуб "Перото” са 11 човека. Вещото ръководство е поверено на художника сценограф Деница Аргиропулос. Далеч по-скромен е щатът в отдел “Национален център за книгата”, където освен шефа Михаела Петрова има и един “експерт по изследване на книгата” (каквото и да означава последното). Маргарита Бойчева е шеф на отдел “Външни комуникации”, в който работят двама пиари и един технически сътрудник. Шеф на “Стратегическо развитие, маркетинг и реклама” е Ия Петкова-Гурбалова, която е дъщеря на бившия областен управител на Пловдив от БСП Тодор Петков.

Шефовете на отдели в НДК, които са назначени от Боршош, са със заплати между 2000 и 3000 лв. “Труд” научи, че директорът на НДК поискал от борда на дружеството да му бъде разрешено да плаща и до 1500 лв. месечни ДМС-та (допълнително материално стимулиране) на най-заслужилите, но от борда възразили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    62 4 Отговор
    Е те кметовете в малки села са с лизинги на С-класи и джипове за по над 100х.лв., какво остава за този и генерално за дружества в София. Питайте защо в малко село няма асфалт, а кмета купува Скласа и се пъчи като пуяк. Е кой ги следи тези работи?
  • 4 Играча

    40 7 Отговор
    Нещо не се връзва.....Lexus 5.0 литра за 54400лв??!! такъв автомобил за тази цена няма!

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Дедо Грую

    56 2 Отговор
    Ха така на! Ква излезе тя?! Потомците на узурпаторите на властта през 1944г. и слугинажът им па са на лапанджос без кантар!
    И от де кинти?! От джобовете на бедния, изстрадал народ.
    Па изобретателни гадните наглеци и на службички и на "награди". Пладнешки обир.
  • 6 тъй

    66 1 Отговор
    Айде сега, конфискация на имуществото до девето коляно и по бързата процедура при Бай Ставри в Централния !
  • 7 Himler

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Играча":

    Това е цена за наемане чети малко
  • 8 За сравнение

    46 1 Отговор
    ЦЯЛАТА СТЪКЛЕНА ФАСАДА НА БУРДЖ ХАЛИФА СТРУВА 48 МЛН. $. РЕМОНТЪТ НА НДК И ЗИМНИЯ ДВОРЕЦ – ВСЕКИ ПО 50 МЛН. ЛВ. *** КРАДЦИТЕ
    Цялата стъклена фасада на Бурдж Халифа струва 48млн $. Стъкло с един пласт сребърно и един пласт титаниево покритие. Всичко на конструкция от неръждаема стомана, опасваща сградата висока 820 м. Построена е фабрика специално за проекта. 24 000 панела по 2000$. Цената включва и транспорта и монтажа.

    1. Ремонтът на Зимния дворец щеше да струва 50млн. лева.

    2. Ремонтът на НДК струва 50млн. лева.

    Към днешна дата, 50млн. $ са около 82млн. лева

    Т.е. довършителните работи на тоя кенеф наречен Зимен дворец са оценени на 60% от фасадата на най-високата сграда в света, която е изключително достижение на технологиите, за да може да издържи на ветрове, дъждове и пясъчни бури.

    Е.ати крадците.

    Ама то отдавна си е казано и доказано
    просто няма Кой да му обръща внимание

    https://www.vbox7.com/play:9febce59

    Коментиран от #16

  • 9 читател

    41 0 Отговор

    До коментар #4 от "Играча":

    54 е само за оперативния лизинг, после го връща и те си го продават
  • 10 БОРШОШ

    24 6 Отговор
    КРАДИ КОЛКОТО МОЖЕШ
  • 11 ЖЗЦ

    39 4 Отговор
    Министер Павлова, Боршош и др. крадливи и некадърни от котилото на ГЕРБ. Вервайте ми ще направят пълно мазало с ремонта.

    Коментиран от #12

  • 12 газо

    31 6 Отговор

    До коментар #11 от "ЖЗЦ":

    Защо обръщаш всичко на политика!? Те па БСП, НДСВ, ПАТРИОТИ и вся останала сволач въобще не краднаха...ама хич!

    Коментиран от #23

  • 13 Радо

    58 2 Отговор
    Най-големият ни проблем на нас българите, е неправилното харчене/разпределяне/разходване на публичните средства/финанси....не стига, че сме бедни като църковни мишки, ами и всякакви крадци, като тоя чукан, и още хиляди други държавни служители, които са за публичен разстрел, заедно със семействата си обаче - за назидание на другите, които ще дойдат след тях...иначе няма оправия в тая държава.
  • 14 centurio

    23 0 Отговор
    Брях, ни гу и срам !!!
  • 15 незнайко

    39 5 Отговор
    Пишете колкото си иската истини, никой не обръща внимание на това ! Докато системата създадена от БКП не падне оправия няма ! Това може "но няма да стане", както направиха румънците . Залъгват ни с валутния борд, които не се занимава с вътрешните финансии ! Досега да е имало стачка, която е парализирала държавата ? НЕ !!! Всеки се страхува за хляба си. Когато преодолеем това може и да ни просветне.
  • 16 изтласкване

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "За сравнение":

    Малко си се изхвърлил с цената на стъклената фасада на Бурж Халифа.... но за краденето си прав, при това е законно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПОПА

    27 0 Отговор
    То заради такива като този 27 нямаме държава!Но вината не е само негова,а и на тези над него които са знаели че го прави по този начин...те също са за затвора!
  • 19 Български дела

    16 0 Отговор
    Гепи гепи гепи и бегай
  • 20 дос

    9 3 Отговор
    а бе до кога ще ги търпим тия като няма съд за такива крадливи търтеи да освободим наглите от затвора и те ще ги оправят
  • 21 Павел Лилиев

    37 0 Отговор
    Пишете си вие пишете си а Борша нагло си кара Лекса и ви мига къси-дълги, къси-дълги на бойкостралата да му направите път щот бърза да тури чепа на една бъчва...
  • 22 jambazina

    18 1 Отговор
    Кво се вайкате всички, нали затова му викат държавна хранилка, нали затова гласуваме, та да може некви хрантутници да лапат, в това се изразява при нас властта, да се обградиш с некадърни и бездействащи, дето са зависими от теб да ги храниш, щото без теб са загинали.
  • 23 Варна

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "газо":

    ТОВА НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА ОПРАВДАНИЕ!
    Борисов управлява от 2009 год. до този момент! Това е достатъчно дълъг период за да се оправдава, с който и да било!

    Аз все задавам един простичък въпрос:

    - Ако ти се караш на свой работник, за това, че не си върши работата, а той се оправдава с работниците преди него, които ти си уволнил, какво го правиш този?
  • 24 лъва

    6 18 Отговор
    ХА ХА ХА ХАААА!!Ами много ясно че Лексус ще кара да няма да се вози на опел астра 92-ра година без климатик.Вие дето коментирате тука ако се докопате до този пост искам да ви питам кво ше карате ве???

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кибик

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "лъва":

    Абсолютно вярно. Хейтърите негодуват не защото мислят че е неетично, неморално, нередно голям шеф да кара Лексус или Мерцедес, а защото са мишоци от партера на панелката и карат 20-годишен ГоУф. . Ако те по някакво стечение на обстоятелствата се докопат до шефското място ще карат скъпа кола, ще си назначат млада секретарка с богат опит и ще крадат не по-малко от сегашните крадци.

    Коментиран от #30

  • 27 Пазарен Либерализатор

    2 17 Отговор
    Ако поверената му институция генерира достатъчно печалба от дейност под неговото управление е нормално да се вози във висок клас автомобил. Нормално е и да раздава супер бонуси на подчинените му ако с работата си те са надминали очакваните резултати. При горепосочените условия е нормално и да взима свръх-заплата, заслужил я е.

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пазарен Либерализатор":

    Ако, но не би! НДК последните години е постоянно на загуба! За това е виновен този нагъл индивид.
  • 29 гост

    9 0 Отговор
    Чужди пари така се харчат . Народа едвам свързва двата края , а тоя на милионер се вживява и по толериран от пожарникар .
    В нормална държава и адекватен народ , този щеше да лежи в затвора , а сега какво - тупат го по рамото - продължавай да крадеш и да разхищаваш , е-и го народа заслужава си го
  • 30 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кибик":

    Всеки некадърен без капка достойнство ,мечтае да се докопа до висок пост и да злоупотребява , като ти чета поста влизаш в това число . И най лошото е че повечето постове в държавата се заемат от точно такива, хем некадърни ,хем крадливи .
    Народа е крайно време да вземе нещата в негови ръце , до колкото е останал народ тук .

    Коментиран от #31

  • 31 Кибик

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Ванюша, ако ми трябваше пост за крадене и секретарка-мурва щях да си стоя в БГ. Поздрави от Монтреал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове