13 Юли, 2017 15:24 1 177 5

Депутатите: Учените да са бедни

  • бан-
  • учени-
  • заплати
Депутатите: Учените да са бедни - 1

Депутатите не приеха да има минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия.

Със 77 гласа "за", 40 "против" и 69 въздържали се парламентът отхвърли внесените от "БСП за България" промени.

Предвиждаше се базисните възнаграждения да са обвързани с минималната работна заплата за страната и да отразяват качеството на тяхната научна дейност.

По изчисления на вносителите за реализиране на предлагания модел за трудови възнаграждения щяха да са необходими 70 млн. лв. от държавния бюджет.

Анелия Клисарова /"БСП за България"/ коментира, че целта на законопроекта е да преодолее изтичането на мозъци и застаряването на академичния състав.

Учените в БАН и в Селскостопанската академия получават с 200 лева по-малко от средната работна заплата за страната, а заплатата на млад учен е равна на минималната работна заплата, посочи Клисарова. Тя отбеляза, че докторантите получават по 400-500 лева и поиска заплатите им да бъдат удвоени.

Според ГЕРБ законопроектът на левицата не е финансово обоснован, докато измененията, предложени от мнозинството, гарантират прекратяване на масовото присъждане на академични степени и предвиждат наказания за плагиатство.

"Последните седем години палачите на науката са точно финансовите министри на ГЕРБ и това са защитниците на посредствеността. И всичко това е разбираемо, защото единствената книга, която е прочел министър-председателят на Република България, се нарича "Винету", коментира Стоян Мирчев.

"В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера", отговори му Снежана Дукова.

Парламентът все пак одобри на първо четене въвеждането на минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РСД

    4 0 Отговор
    Когато премиерът е овчар и иска да има овце, които да гласуват за него така става
  • 2 onq s konq

    4 4 Отговор
    Традиционно когато са на власт,комунистите са по-стиснати от железен юмрук на Червената армия.Когато обаче са в опозиция,непрекъснато се опитват да правят помен с чужда пита,т.е. с бюджета който Борисов се опитва да напълни след грабежите им.
  • 3 Грую

    6 0 Отговор
    Аз не искам никой да е беден. Ако всички около мен са богати и аз няма да съм беден, но ако човек е богат защото е откраднал, а другият е беден защото са го обрали, значи в държавата всичко е главата надолу. Най - грозния и вандалски грабеж е този на способности и труд. Способният и трудолюбив човек няма дълго да понася да го грабят. Точно поради тази причина над 20 процента от най-трудоспособното население на България е извън страната след 1989г. та досега. Сред тях има и много научни работници. Ако един учен е кадърен и полезен с труда си не може и не трябва да бъде беден. Може да бъдат бедни само тези, които са носители на звания без да имат достатъчно заслуги и способности и по тази причина трудът им да не е толкова ценен. Има и такива.
  • 4 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Академик Марков написа една книга от 122стр. и безвъзмездно я предаде на Външно министерство.Очевидно, Захариева не я е чела, когато се изказва преди дни за Македония.Какво да се признава и какво не.
    Там е описано, като един наръчник какво да се избягва в българската политика, като са изведени грешките и поуките от българската история от последните 140г.
    Ама, няма кой да чете
  • 5 321

    6 0 Отговор
    "В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера", отговори му Снежана Дукова.
    Това е казано в отговор на нападка към грамотността на премиера.
    Тази г-жа напълно доказва, защо преди 30 години само най-неграмотните ставаха учители - филолози. Извинявам се на тези, за които професията е призвание.
    На това недоразумение трудно ще му се обясни, защо не е логично на учителката, влязла с тройки в университета заплатата да е 2 пъти по-висока от асистента по молекулярна биология в БАН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове