Last news in Fakti

23 Юли, 2017 07:29 10 493 37

23 юли 1942 г. Разстрелът на Вапцаров

  • разстрел-
  • никола вапцаров-
  • поет
23 юли 1942 г. Разстрелът на Вапцаров - 1

В 11,45 часа преди 75 години състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава

все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка, припомня в блога си Дани Иванов.

Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като белогвардейски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Банско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни интелектуалци като поетите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фамилията Вапцарови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юношата с цар Борис ІІІ. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

След дипломирането си

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД

в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция,

той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата

го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът.

Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП(к) е призован за свидетел.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“

Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.

Драма: Вълната, която бучи


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червен каскет

    31 41 Отговор
    Една пионка в ръцете на болшевишката пасмина. Не сте писали, че като слуга на руснаците е работил в ущърб на българите в македонско, като е защитавал яростно тезата за "макенодски език" и съответно "македонска нация". Ако не беше членството му в радикалното крило на комунистите, за което е осъден, най-вероятно ВМРО щяха да го баститас (както те си знаят).

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    29 16 Отговор

    До коментар #1 от "червен каскет":

    Боже, прибери си вересиите!
  • 3 висок

    31 39 Отговор
    Браво на редакцията. За първи път намирам публично описана антибългарската дейност на Вапцаров. Да, талантлив поет, но слуга на Коминтерна. Касиер на терористи, живее на заплата от Масква, в голямо жилище в центъра на София..... абе като днешните слуги на Масква от БСП!
  • 4 Жан Себастиян де Гол

    46 11 Отговор
    Господа, Вапцаров е обрацов поет с идеали, потекло, социален статут, образование, имал е кауза и се е бирил за нея, независимо как тя се разглежда през 2017. Колко от Вас могат да похвалят със същото? Хубаво е когато критикувате нещо или някого да се в позиция, която Ви дава възможност да го правите.

    Коментиран от #6

  • 5 руснаците отровиха Борис

    20 36 Отговор
    Така им се полага на терористите.Тогава е имало държава Истинска България.
  • 6 Гостенин

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Жан Себастиян де Гол":

    Много си прав , ако не е останал без работа и без пари сигурно нямаше да се наложи да получава съветски пари и да се стигне до разстрел.Много го харесвам като поет
  • 7 АНОНИМЕН

    45 3 Отговор
    ПИСАЛ Е СЪЩО И ,,ПРОЩАЛНО'' ПОСВЕТЕНО НА ЖЕНА МУ,В НОЩА ПРЕДИ РАЗСТРЕЛА.....
    И ЦЯЛАТА МУ ПОЕЗИЯ Е ПРОСТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНА И ПРЕКРАСНА !!!!

    ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ !!!!
  • 8 tost

    10 1 Отговор
    Извода е :

    Ние сме на всеки километър.
  • 9 Киро

    17 35 Отговор
    Това заслужава всеки национален предател, работещ за интересите на враг, без значение с талант ли е или без.

    Коментиран от #34

  • 10 така да

    20 6 Отговор
    Поклон пред паметта на поета!
    Но даите си сметка ,че с такава биография щеше да бъде разстрелян или веднага след девети или в първите години на масовите убииства('народен съд").
    Дори да му бяха дали висока държавна длъжност,както се случва с други идеалисти като него ,след време ги ликвидират точно заради това ,че са истински идеалисти ,желаят и работят за доброто на своя народ.Остават само бесните и малоумни кучета ,които не им пука кого,защо и как ще убият в името на партията и разбира се за да си запазят кожата.
  • 11 така така

    15 25 Отговор
    Талантлив поет, но като повечето комунисти е бил мързелив, гледал е лесното, при първа възможност за лесни пари от Москва се е съгласил д а работи срещу родината си, но както става обиконовенно няма безплатен обяд.
  • 12 Пазарен Либерализатор

    16 26 Отговор
    Терорист, спомогнал за комунистическата разруха на България. Руска подлога и национален предател.

    Коментиран от #17, #28, #35

  • 13 гостуващ

    23 8 Отговор
    Много забавна "логика" се заформя в главите на гладкомозъчните джудженца, когато темата е антифашистката дейност на българите по време на Втората св. война. Според Кирето и разслоената му на много никове личност антифашизма е национално предателство. Кире, ако псувам Вапцаров и прославям Хитлер ще мога ли да се намърдам като прост редник във вашия строй? Само за малко, колкото да почувствам блаженството на плиткоумието, че старанието ми да мисля със собствената си глава ме напряга.

    Коментиран от #36

  • 14 Лупи

    29 6 Отговор
    Слепите злобни дребни човеченца нека замълчат пред делото на големия поет и борец за справедливост. Нямате качества за 1 милионна част от неговия косъм, а сте тръгнали да съдите и раздавате неадекватните си мнения на всеослушание. Поне се засрамете и си замълчете. Дребни човечета, като вас никога няма да разберат, за какво се борят големите души и винаги ще си останат в калта при свинете, без значение дали калта е американска, турска, българска или марсианска. Това ви отличава от борците срещу неправдата. Голям поет, пламенен борец за една идея(може би утопична за някой хора), честен и почтен човек! Вечна му памет!

    Коментиран от #15

  • 15 Пазарен Либерализатор

    11 16 Отговор

    До коментар #14 от "Лупи":

    С такъв плам орките от ИДИЛ описват мъртвите си водачи, по същия начин.
  • 16 Гоуст

    11 10 Отговор
    Само хубави неща за Вапцаров, но като поет. Като личност и убеждения, не искам да пиша(обиждам)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бесен Язовец

    16 12 Отговор
    Фашистите убиха човека на тази дата черна а потомците на фашагите днес плюят по светлата памет на добрия човек и патриотите български погнуса се надига в мен докато чета някои коментари настанал е час долните да имат право на глас .Пу

    Коментиран от #19

  • 19 Пазарен Либерализатор

    13 18 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    В България никога не е имало фашизъм. Тероризма се наказва с куршум. Вапцаров е продажник и родоотстъпник. Най-добрият комунист е застреляният комунист.
    Комунистите вкарват България в третия свят чрез т.нар "соцблок". Преди руснаците да ни наложат комунизъм българският лев е бил златен и конвертируем. После землянкаджиите спонсорирани от ушанките вземат власта и най-неграмотната и проста прослойка навлиза смело в дебрите на властта. Резултат-три национални фалита и пълна разруха.

    Коментиран от #21

  • 20 ......

    14 6 Отговор
    Не говорете лошо за Вапцаров, мишоци, не е хубаво така...
  • 21 Бесен Язовец

    11 10 Отговор

    До коментар #19 от "Пазарен Либерализатор":

    Соца ни вкара в 3 свят а капиталузма ни изтреля напраео на дъното А относно бг.фашизма същесъвува още от времето на Самболов в хазната е имало точно 5 златни лева.Чу ли бе фашиски наследнико и вврвай ми скоро оня меморял в София на фашагите скоро няма да го има.

    Коментиран от #22

  • 22 Пазарен Либерализатор

    5 15 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Баш ме брига за някакъв паметник, за нас беше важно да осъществим реституция и да възстановим семейните имоти, заграбени от комунистите. След дълги процедури и дела всичко си дойде на мястото, демокрацията ни върна заграбеното от червените боклуци.
    Вапцаров е поредния червен мишок, искал да седне на богата трапеза и да преяжда.

    Коментиран от #23

  • 23 Бесен Язовец

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Пазарен Либерализатор":

    Семейните имоти дадени от турците но споко пак ще ви ги вземем какви имоти след 500 г.робство бе ония дадените от османлиите в знак на благодарност за предадените другари ли бе ?

    Коментиран от #24

  • 24 Пазарен Либерализатор

    1 13 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    Както ги взе Вапцаров ли? :)

    Коментиран от #25

  • 25 Бесен Язовец

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пазарен Либерализатор":

    Не като Вапцаров а като баща ти,дядо ти,пра дядо ти и прапра дядо ти душманите

    Коментиран от #26

  • 26 Пазарен Либерализстор

    4 12 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    Трябва да свикваш с фактите, отколешна семейна традиция е да работим и да увеличаваме активите на рода. Така възпитавам и децата си. Комунистите заграбиха нашето, алчно и безскрупулно. С демокрацията си го върнахме, че даже и от горе. Всеки натрапник, като Вапцаров, който иска да седне да яде на готово получава това, което заслужава. Вече няма активни борци, ятаци, пасивни борци и т.н. Света се движи от капитализма.

    Коментиран от #27, #30, #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Барчо

    10 1 Отговор
    Всички българи след освобождението ни от доста продължилото непоканено турско гости у нас, сме слуги. Едни на комунисти, други на фашисти, трети на американци, други на руснаци. Но никога на народа си. И това ще продължава дотогава, докато съществува България. В момента съществуваме на теория. Каквото ни кажат отвън, това и правим.
  • 30 Барчо

    16 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пазарен Либерализстор":

    Прав си. Сега няма комунисти. Има мошеници, измамници, крадци и държавни престъпници, които се наричат демократи и капиталисти.
  • 31 Пазарен Либерализатор

    2 9 Отговор
    Сега се радваме на плодовете на труда ни. Живеем. :)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бьлгария

    17 2 Отговор
    Шапки долу за ГЕРОЯ на Бьлгария.
  • 34 пффф

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Бесило за тебе малоумнико.
  • 35 На всяко гърне меродия

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    Не знаех, че във "Йосиф Вондрак" учите политология, идеология и политикономия.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    НЯМА ДРУГ ТАКЪВ НАРОД
    КОЙТО ДА УБИВА НАЙ ВИДНИТЕ СИ ЛИЧНОСТИ
    КАТО ГЛЕДАМ СЕГА КАКЪВ Е СВЕТЪТ И НА КЪДЕ ВЪРВИ
    СЕ ЧУДЯ ЗА КАКВО СА СЕ БОРИЛИ ТЕЗИ ХОРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове