Last news in Fakti

27 Юли, 2017 13:46 3 866 5

Удължават учебната година и променят изпитите

  • мон-
  • учебна година-
  • ваканция
Удължават учебната година и променят изпитите - 1

По-дълги ваканции и удължаване на учебната година с 1 седмица, както и провеждане на матурите и НВО за 7 кл. на различни дати, предвижда МОН.

Националното външно оценяване в VII клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати, предлага Министерството на образованието и науката.

Провеждането на двата изпита в различни дни ще е облекчение и за учителите, които трябва да се справят с по-сложната организация за матурите, които се провеждат на модули, обясняват от ведомството.

Като други причини те посочват, че предложените дати за изпитите от националните външни оценявания са максимално късни, за да се усвои повече учебен материал, както настояват и родители, и учители. В същото време е предвиден разумен срок за проверка и оценяване на изпитните работи и за спокойно приключване на училищните дейности.

По-късната дата за изпита по български език и литература от националното външно оценяване за седмокласниците дава възможност за провеждане и на държавните изпити за степен на професионална квалификация в същия ден.

Министерството на образованието и науката предлага и проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г.

Графикът предвижда почивки за учениците в почти всеки месец. Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са малко по-дълги от ваканциите през миналата учебна година.

По-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция ще ползват всички ученици от I до ХI клас. Така те ще бъдат задържани по-дълго в училище и ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно.

Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е резултат от по-дългите почивки през годината.

Създадената обществена нагласа за провеждане на държавните зрелостни изпити преди 24 май налага графикът на учебното време за учениците в ХII клас да е по-различен, като за тях ваканциите ще бъдат по-кратки от тези на останалите ученици, с изключение на междусрочната ваканция. За дванадесетокласниците тя ще е по-дълга с един ден, уточняват от МОН.

Начало и край на ваканциите с изключение на лятната (учебната 2017-2018 г.):

28.10.2017 г. – 01.11.2017 г. вкл. есенна

3.12.2017 г. – 07.01.2018 г. вкл. коледна за І – ХІ клас

23.12.2017 г. – 02.01.2018 г. вкл. коледна за ХІІ клас

08.02.2018 г. – 11.02.2018 г. вкл. междусрочна за I - ХI клас

03.02.2018 г. – 07.02.2018 г. вкл. междусрочна за ХІІ клас

31.03. 2018 г. – 09.04.2018 г. вкл. пролетна за І – ХІ клас

06.04.2018 г. – 09.04.2018 г. вкл. пролетна за ХІІ клас


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    3 0 Отговор
    Така ваканциите ги определихте,но помислихте ли при кого ще останат децата от първи до пети клас през зимната ваканция,ако нямат баба или дядо в къщи,а родителите им са на работа?Кой ще им даде толкова отпуск?Те сега не могат да излязат за 20 дена,а какво остава и зимата?Пак необмислени работи ,не забравяйте,че ВСИЧКИ НЕ СА ДЕПУТАТИ И НЯМАТ ТАКИВА ГОЛЕМИ ОТПУСКИ. После работодателите ще писнат отново,че работниците са МЪРЗЕЛИВЦИ. Май мъзеливците се изказаха кои са като определиха големите ученически ваканции според собствените си ВАКАНЦИИ. ХА-ХА-ХА.
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    А лятото ще колабират в жегите
  • 3 Грънчарова

    2 0 Отговор
    Престанете с експериментите, така преливате от пусто в празно, за какво им е на децата по-дълга зимна ваканция, за сметка на лятната. Искате съвсем да ги отблъснете от училището. Мислете, не се правете, че работите!
  • 4 7 клас

    2 1 Отговор
    Като ни одължават учебната година с една седмица тази седмица е важна защото като ни дадат по 15 книги примерно и то повечето дебели книги с по 400 страници като ..Под игото.. И други подобни и какво ще правим няма да имаме време да излизаме на вън ами ще си стоим в къщи и само книги!😦😦😦какъв е смисълът 😦😦😦

    Коментиран от #5

  • 5 Атина Палада

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "7 клас":

    Смисълът, мило дете, е, че може би ще станеш по-грамотно. Защото сега не си! Не се пише "одължават", "на вън", ползват се запетаи... Повече време в училище и повече време насаме с книгите със сигурност ще ти се отрази добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове