17 Август, 2017 11:11 19 611 35

Българите могат да останат без пенсии

  • пенсии-
  • българи-
  • заети-
  • работещи-
  • иван нейков

Хората, родени от 1973 до 1977 г. в България, са застрашени да останат без пенсия

Българите могат да останат без пенсии - 1

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии, заради демографската криза у нас.

Няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата,

анализира bTV.

Британски икономисти от „Лондон бизнес скул” изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия. Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Ще получават ли пенсии днешните работещи българи и кое е поколението Х у нас – Стоян Георгиев приложи същите сметки към българската пенсионна система и демографската картина в страната.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил. Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Според бившия социален министър Иван Нейков

опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

„Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.”, пояснява Нейков. По думите му ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

„В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят”, пояснява Нейков.

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни – английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например.

„Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем”, припомня Нейков.

„В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС – при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас – 2 издържат 1”, пояснява още Нейков.

По думите му

безработица при висококвалифицираните служители у нас няма,

като проблемът е при т.нар. „отчаяни безработни” – „Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме”, пояснява Нейков.

Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Етнос

    12 25 Отговор
    Българите са слаб и прост народ. Ние сме бъдещето, за нас да има пенсии и социални е важно. Иначе ще се вдигнем на бунт!!!!
  • 2 гост

    33 7 Отговор
    Ще работят сиганите.

    Коментиран от #25

  • 3 само питам

    33 7 Отговор
    "След 20 г. ще има 500 хил. пенсионери"?! А работещите щели да са по-малко? Излиза, че България ще има около 1 млн. население?! Тези хора мислят ли какво пишат?!

    Коментиран от #6

  • 4 Радо

    42 3 Отговор
    Това го прозрях още преди 7г. и спрях да се осигурявам за пенсия, 20г. осигуровки ги прежалих и край, макар че в Германия, Швейцария и др.страни с 5г. трудов стаж и имаш право на минималната пенсия, а при нас не....пенсионната система у нас е финансова пирамида в най-чист вид, так че не се ли захранва с нови участници, които да се увеличават, е обречена на фалит.

    Коментиран от #35

  • 5 истината

    52 2 Отговор
    Ако се вдигне много възрастта, хората няма да могат да си харчат парите за пенсия, така, че защо въобще трябва да плащаме за пенсия, която няма да може да ползваме!?
    Държавата в момента води политика на ГЕНОЦИД, крадат се фондовете, източват се банките, дават се помощи на циганите, които НЕ РАБОТЯТ, но се множат, като хлебарки, държавата се затрива УМИШЛЕНО.
    Ако няма пенсии ще има гражданска война със сигурност, защото хората няма да има от какво да живеят!
    Ако не се вземат мерки сега, утре ще е много късно, проблема е лошия бизнес климат и високата циганска раждаемост!!!!!!!!!
    Не е проблема в ното в размера, нито във възрастта! Стига манипулации!
  • 6 Сокерес ромалеа

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Е, неяснотата е разбираема, но се има предвид границата, при която пенсионерите от набор 1973 - 1977 ще са около 537 хил., а работещите млади специално за пенсиите на тези 537 хил. души ще са по-малко от необходимото. Специално нашите вече планират при 2:1 работещи спрямо пенсионери, но не бих се учудил след 20 години съотношението да е 1:1.

    При всички положения България е доста зле в това уравнение, защото е необходимо да има работни места, почти пълна заетост, раждаемост с поне 3-4 деца в семейство, но това предполага интеграция на ромите, прекъсване на бягството на български граждани към чужбина и сериозен поток инвестиции към България. Въобще не ми побира главата как ще се интегрират ромите, за да има кой да работи и плаща пенсии, кога чуждите предприемачи ще погледнат сериозно на България и как българско семейство ще направи 5 деца, след като се притеснява да има дори едно. Дори и това да се случи, в пенсионната система на страната има задаваща се дупка и единствената реформа, която се предвижда засега е вдигане на пенсионната възраст.
  • 7 това е геноцид приемете последиците

    25 2 Отговор
    Начин има, но този начин е висока норма на инвестиране в България от порядъка на десетки милиарди евро ЕЖЕГОДИШНО. Ако у нас наливат много пари, това ще доведе и до увеличаване на стандарта на живот, както и до повишаване с много на заплати и пенсии. Проблемите с м...те ще изчезнат от само себе си щом веднъж започнат да работят, а за да се случи това, трябва безработицата сред българите да бъде преодоляна и здраво да се търси работна ръка. Инвеститори могат да се намерят, макар да не е лесно.

    Като имаш осигурен живот, ще мислиш и за деца, и за пенсии, ще живееш като бял човек. В този момент самите българки не се наемат да раждат, пък после - няма деца! Как да има, като срещу българина тече геноцид?!

    Коментиран от #34

  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    19 3 Отговор
    Не раждаите и не правете планове да живеете в бг щото виждате ко ше става тука
  • 9 Дядо поп

    17 3 Отговор
    Че то и сега мъжете в диапазона 60 до 65г и жените от 55
    до 63 са без пенсия,каквато би трябвало да взимат.Тоя
    ,,разбирач,, Нейков вади стъкмистика за работещите,като
    цяло,а на практика и пенсии и брутен нац. продукт ги из-
    работват хората от производството,земеделците и заетите
    в услугите.Чиновници и всички останали на държавна ясла
    само лапат осигуровки и пенсии,като единствената им
    работа на голяма част от тях е да пречат на реално про-
    извеждащите продукт.А тези,който могат да работят се из-
    насят с бурни темпове навънка тъй,че много му здраве на
    Нейков и тайфа бъдещето без пенсии е много по- близо.
  • 10 no name no face no number

    24 4 Отговор
    Тогава защо ни красете от заплатите уж за пенсия а??? Да ви е..а и наглеците без никакви извинения.
  • 11 no name no face no number

    11 2 Отговор
    Германия няма минимална пенсия отдавна.
  • 12 приятел

    23 3 Отговор
    всичко е толкова просто да вземат готов закон от англия когато получаваш пенсия да не работиш и когато работиш да нямаш право да получаваш пенсия по този начин ще изчезне безработицата и ще стигат парите за по високи пенсии
  • 13 Учуден

    25 1 Отговор
    А аз си мислех, че всеки сам си плаща пенсията, чрез осигуровките за първа и допълнителна пенсия! Странно! Изведнъж се оказа, че плащам чужда пенсия, а за моя - няма!

    Коментиран от #16

  • 14 дос

    29 3 Отговор
    А пари в българия има и то много ако тия мутри по морето с големите хотели си плащат данаците ако тия арендатори си плащат данаците и изобщо ако всички милионери си плащат данаците хазната в българия ще е препълнена а за хазната се грижем само ние бедните работещи е как да има пари садраха ни и кожата от гърба
  • 15 Гого

    24 2 Отговор
    ТАКИВА ПАЛЯЧОВЦИ КАТО НЕЙКОВ НИ ДОКАРАХА ДО ТУУУУК....
  • 16 Пенсионер

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Учуден":

    Според вноските, които внасяш, и доходите, които декларираш, ще ти изчислят пенсията, която ще получаваш като му дойде времето. В този смисъл сам си "ковеш" пенсията. Иначе, понеже системата е солидарна, на практика плащаш пенсията на родителите си. Ама баш на практика, от системата се точат едно при, които отиват за лентяйстващите мангали - да им се изплащат помощи и т.н. Ако това ощетевяане на едните, които работят, за да се плаща на онези, които могат, ама не искат да работят, спре, тогава в системата ще се натрупат достатъчно пари, с които да се запушват дупки, възникнали поради демографския срив. Но изходът е единствено в създаване на работни места, спиране на помощите за циганите, ограничаване на раждаемостта в малцинствата и драстични мерки срещу укриващите доходи.
  • 17 Кочо

    12 2 Отговор
    Ех, Нейка, Нейка! Нали ти я направи тази "риформа"? Нали КСО се пръкна по твоето време? Вече от години повтаряш едно и също нещо и толкова. Помниш ли Татяна Лолова как те направи за смях? Затова започнахте ремонтите на недоносчето ви още от същата година. Нормата за самоосигуряващите се пенсионери беше променена. После през годините започна едно рендосване, което надмина и бай Тошовия КТ. И какво? Нищо.
  • 18 Набор 75

    11 1 Отговор
    3 години стаж с казармата имам,пенсия в шестък.
  • 19 Порнопейски съюз

    11 2 Отговор
    ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ И ТО ОТ МНОГО ВРЕМЕ, ЧЕ ЕДИН ДЕН НЯМА ДА ВЗИМАМЕ ПЕНСИИ и не заради демографската криза, а защото малкото работещи ще изхранват мигранти и купища бюрокрадци...
    Който е ЛУД да им плаща пенсионни, здравни и т.н.!
  • 20 арчим яко

    3 4 Отговор
    Примерът е неуместен! В UK ина много емигранти, те ще ги издържат! У нас! Нещо контрабандица! Хм, ако мое а скараме сърб с алб , и да повлекат и мак, или тур и гър за територия, нещо! Ще се отвори поминък!
  • 21 Гост

    23 1 Отговор
    Странно внушение се прави от бивш министър. Еди колко си работещи издържали пенсионери. Уважаеми г-н министър хората са си изкарали пенсиите чрез осигуровки. Казвай кой взе парите и институциите каква роля имат в престъпната схема?
  • 22 бъдещ пенсионер

    8 0 Отговор
    Шефка на пенсионен фонд взима 200 000 лева заплата на месец.
    http://www.mignews.info/shefka-na-pensionen-fond-vzima-200-000-leva-zaplata-na-mesets/
  • 23 бъдещ пенсионер

    6 0 Отговор
    Шефка на пенсионен фонд взима 200 000 лева заплата на месец.
    http://www.mignews.info/shefka-na-pensionen-fond-vzima-200-000-leva-zaplata-na-mesets/
  • 24 Шаро

    7 5 Отговор
    Понеже българите не искат деца, а си гледат кучета, то тогава кучетата ще работят и ще изкарват пенсията на хората.

    Коментиран от #26

  • 25 .Д.Кънев

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Кога си видял циганин да работи ако няма надзор.Аз не съм видял през краткият си живот доста над 70 години.И ти сигурно не си видял.
  • 26 .Д.Кънев

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шаро":

    Интересно но как ще стане.А иначе идеята е прекрасно.
  • 27 .Д.Кънев

    1 0 Отговор
    Интересно но как ще стане.А иначе идеята е прекрасна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гражданин

    0 0 Отговор
    Да махнат тавана за осигуряването, не само да увеличават осигуровките и ще събират повече пари. Защо над този таван парите не се облагат? Така тежестта е прехвърлена върху най-бедните и клонящите към средната класа. А тези с по-високите доходи са си защитили парите и не им пука. Те не разчитат на държавна пенсия, въпреки, че точно на тях ще се пада максимална пенсия. Изобщо социалното осигуряване в България е доста извратено.
  • 30 До N:1

    4 0 Отговор
    Ако ви закарат на о-в Белене в резерват и ви дават закуска, обяд и вечеря с включено здравно осигуряване,но не ви дават социални България ще просперира.Но...бай х.й не мисли така иска неграмотен, прост и нагъл електорат.
  • 31 Гадината

    3 1 Отговор
    Боклуциииии спрете и пенсиите за да има кво да крадете.
  • 32 данко хайрсъзина

    1 1 Отговор
    Един бивш премиер беше казал за вдигане възраста за пенсиониране
    "Ще бачкаш докато умреш" Нема човек,нема пенсия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "това е геноцид приемете последиците":

    НЯКАК СИ,МНОГО ЛЕСНА ТИ СЕ ПРИВИЖДА ТАЗИ ДИЛЕМА! 1)ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ ДУХОВНО ЗРЕЛИ,ЧЕСТНИ,СМЕЛИ, ДЕЕСПОСОБНИ,ОБРАЗОВАНИ,ИНИЦИАТИВНИ И ТРУДОЛЮБИВИ ГРАЖДАНИ!НА ТЕЗИ КРИТЕРИИ ЗАСЕГА ОТГОВАРЯТ САМО ШВЕЙЦАРЦИТЕ! И ВИЖДАМЕ,ЧЕ ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ СА ВОДЕЩИ! ИДЕТЕ И ВИЖТЕ!ТАМ,ЕДИНСТВЕНО ИМА ПРЯКА,А НЕ ПРЕСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ!МИСЛЕТЕ БЪРЗО! НЯМА ВРЕМЕ!
  • 35 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Такива като тебе сега най много пищят че са им малки пенсиите. Докато са млади много са наперени но времето минава много бързо. Жалкото е че политиците се бъркат в пенсионната система за осигуряване на гласове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове