Last news in Fakti

18 Август, 2017 12:21 7 508 22

Спират тока на богаташки къщи в Родопската яка

  • ток-
  • къщи-
  • собственици-
  • акт-
  • данъци

Над 85 процента от новите имоти в селата, прочули се като Пловдивския Бевърли Хилс, не са декларирани

Собственици на къщи с басейни в селата от Родопската яка може да останат без ток и вода, ако не ги декларират спешно в общината, пише Марица.

Над 85 процента от новите имоти в селата, прочули се като Пловдивския Бевърли Хилс, не са декларирани.

Собствениците умишлено не вадят Акт 16, за да не плащат данък, обясни кметът на община "Родопи" Пламен Спасов.

Той се закани да спре водата и тока на нередовните.

Два екипа от община "Родопи" два пъти седмично обикалят кварталите на богатите и лепят бележки, в които призовават собствениците да се явят в администрацията и регистрират имота си.

Знаем кои са, в Марково има цял квартал. Имотите са огромни, с басейни. Дори хора от Драгалевци и Банкя се дивят, като ги видят, разказа Спасов.

Той обясни, че има законови срокове, които ще спази, а след това ще пристъпи и към спиране на елзахранването и водата.

Подобни проверки предстоят в Брестник и Браниполе, напомни Спасов. И допълни, че дни след като започнали проверките, в общината регистрират активности около подаването на декларации за имотите.

Още през март администрацията предупреди, че започва проверки из вилите и къщите в Родопската яка.

Администрацията на община "Родопи" даде два месеца срок и призова собствениците на недвижими имоти, които не са ги декларирали, да подадат декларации по чл.14 от Закона за местни данъци и такси.

Инспекциите ще обхващат неправилно декларирани имоти с цел определяне на по-малък размер на данъка, както и опит за освобождаване от такъв.

Екипите ще проверяват и дали правени подобрения са вписани коректно в декларациите.

От години се коментира, че в селата като Марково, Белащица, прочули се като Пловдивския Бевърли Хилс заради огромните палати, някои от собствениците плащат данък като за колиба.

Други пък умишлено не вадят Акт 16 на завършените си имоти, за да не плащат данък.

Това предизвика напрежение сред жителите на селата и виладжиите, тъй като се оказа, че хората с далеч по-скромни имоти в селото поемат по-голямо данъчно бреме от тези във вилните зони.

В същото време живеещите в новите квартали държат сметосъбирането и почистването да е на ниво както в селата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 1 Отговор
    Това Флорида ли е?

    Коментиран от #3

  • 2 Стига права и свободи,има и задължения!!

    53 0 Отговор
    В Мутраландия,багерите трябва да работят на три смени,тогава ще има ред и тишина....
  • 3 Трол

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не Марково е, казват му още българския Бевърли Хилс. Първите китни къщички бяха на "отрудените" митничари, сега се наместиха и "изнурените" бизнесмени. Моля ви се хора, не ги притеснявайте, та те са новия елит на България!
  • 4 ejovin

    7 29 Отговор
    Много надухте гребена бе, майни. Голяма завист цари в София от пет къщи
  • 5 Пазарен Либерализатор

    5 31 Отговор
    Много ми е интересно как кмет ще спира тока на частни имоти.

    Коментиран от #9

  • 6 Политик

    23 2 Отговор
    ОТ КДЕ СРЕСТВА ЗА ТИЯ ИМОТИ .КОЙ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ?

    Коментиран от #8

  • 7 УЙЧО

    20 2 Отговор
    ИМА ЛОСТОВЕ ЗА ВСИЧКО КОРУПЦИЯТА НЯМА СПИРАНЕ.
  • 8 Ник

    38 1 Отговор

    До коментар #6 от "Политик":

    Всички слежби могат да разберат!
    - Имаме данъчни,
    - Икономическа Полиция,
    - ДАНС,
    - Специализирана Прокуратура,
    - Специализиран Съд,
    - Сметна Палата,
    - Камисията Антикорупция,
    Забравих!
    - Митническото Разузнаване също могат да проверяват,

    А най - отгоре стои Мусю Винету!
  • 9 Бай Пеш

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    Много лесно се спира ел. енергията, вода и др. Има си Закон за устройство на територията, трябва само някой да го приложи:

    Чл. 178. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в
    (4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
    (5) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от първа до трета категория началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.

    Коментиран от #10

  • 10 Бай Пеш

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Пеш":

    (6) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от четвърта и пета категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
  • 11 Политик

    10 1 Отговор
    До НИК Никой няма да си мръдне пръста. Сега сме във ваканция лятна. После идват есенна зимна и др. Защотоооо.
  • 12 моник

    17 1 Отговор
    Много ми е интересно как им е пусната вода и ток без Нотариален акт ....77

    Коментиран от #17

  • 13 Темида

    14 0 Отговор
    А не трябва ли да ги съборят ако са незаконни и не декларирани. Ама вярно то цялата държава протестира срещу небостъргача в софия и в защита на чалгата. Другото, като безнаказаността примерно, не е важно.
  • 14 Стига права и свободи,има и задължения!!

    24 0 Отговор
    Във Испания,багерите много бързо решават подобни проблеми,то след това сълзи,сополи и други течности на кило,ама там има закони.Тока и водата пък никога няма да имат, без акт 16 и другите му разрешителни,но първо данъчните ще ги разплетат тези ,,Холевудски звезди"Но в Мутраландия може,всичко!?!
  • 15 onq s konq

    2 12 Отговор
    И да е ясно на русофили колко са богати руснаците:КОЛКОТО Е ПРОЦЕНТА НА ТИЯ БЪЛГ БОГАТАШИ СПРЯМО ЦЕЛИЯ БЪЛГ. НАРОД,ТОЛКОВА Е И ПРОЦЕНТА НА БОГАТИТЕ РУСНАЦИ СПРЯМО РУСКИЯ,НО...НАМАЛЕН 2 ПЪТИ!
  • 16 РОМ

    16 9 Отговор
    Лично знам че точно там има поне 4къщи които са абсолютно незаконни.Няма ли да се самосезират ИНСТИТУЦИИТЕ и да бутнат незаконните къщи,или за богаташите има други специални закони които обикновения човек не ги знае?

    Коментиран от #18

  • 17 законен

    31 1 Отговор

    До коментар #12 от "моник":

    При законно издадено строително разрешение се пускат "времянки" за времето за построяване , които се плащат по цени за фирмена употреба , но те предпочитат да плащат по-скъп ток и вода , отколкото данък сгради и такса смет които са процент от данъчната оценка , която тук ще е от порядъка на 500 000-1 000 000 , освен това някой може да се сети да попита откъде тия пари за строежа
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Общинар

    12 4 Отговор
    Как става тоя номер,без акт 16 да ползваш ток и вода ???????

    Коментиран от #21

  • 20 Диктатурата на либералното ТО

    17 2 Отговор
    До коментар 18.Така е в Мутраландия,за роми може,за БЪЛГАРИ не може????Та затова сме вече в други ДЪРЖАВИ.
  • 21 Някой

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Общинар":

    Ти видял ли си строеж без ток и вода? Затова се пускат така наречените времянки използвани за времето, когато текат строителните дейностти! Вече изградени и обитабани тези къщи нямат разрешение за ползване и документално все още се водят като строеж. И тук е ролята на Общината и ДНСК да прилагат мерки, описани в статията!
  • 22 ДДД

    6 2 Отговор
    аз знам едни дето също не плащат данъци и ток
    ама те са свещени крави и не ги закачат
    тия все пак са платили тук там работят нещо
    е да тях ще гърбят може да вземат нещо
    а ония и да ги подгонят какво ще вземат?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове