Last news in Fakti

22 Август, 2017 14:49 3 947 9

МОСВ представи приоритетите си (обновена)

  • екология-
  • въглища-
  • отопление
МОСВ представи приоритетите си (обновена) - 1
Снимка: МОСВ

Един от основните приоритети в програмата на МОСВ е чистотата на атмосферния въздух. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция за представянето на приоритетите в сферата на околната среда, заложени в управленската програма на правителството за 2017-2021 г.

„Знаем за констатациите на Световната здравна организация и други международни институции, че чистотата на въздуха е тясно свързана със здравето на хората - с респираторните заболявания и особено с алергиите при подрастващите“, каза министър Димов.

Затова проблемът трябва ясно да се припознае от кметовете, които носят отговорност в населените места. Според министъра голяма част от програмите за намаляване на замърсяванията в атмосферния въздух в общините са изтекли и местните власти трябва да бъдат по-активни за набелязване на мерки за подобряван. За актуализация и нови общински планове в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) са предвидени 3 млн. лв.

Създадена е и междуведомствена работна група за подготовка на законови промени, с които ще се ограничи използването на въглища с високо съдържание на сяра и пепел за битовото отопление. „Това е основният проблем в 21 от 25-те града, в които се наблюдава замърсяване на въздуха над нормите“, допълни министърът. Предвижда се създаване на онлайн информационна система за подаване в реално време на данни за качеството на атмосферния въздух като част от националната система за мониторинг.

Друг приоритет в управленската програма е устойчивото управление на отпадъците. „От изключителна важност във връзка с наказателната процедура срещу страната ни от Европейската комисия, е прекратяване на експлоатацията на старите общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство“, заяви Нено Димов. Според графика, представен на ЕК, до края на 2017 г. трябва да бъдат затворени 113 общински депа. Досега са пуснати 49 от предвидените 55 регионални системи за управление на отпадъците, които трябва да заместят старите депа. Приоритет в сектора е намаляването на депонираните отпадъци за сметка на увеличаване на рециклираните. За насърчаване на рециклирането и използването на отпадъците като ресурс е обявена и процедура на стойност 91,5 млн. лв. за кандидатстване по ОПОС.

„При незатваряне на старите депа на страната ни ще бъдат наложени санкции. Например Италия е била глобена еднократно с 40 млн. евро плюс дневна санкция до изпълняване на изискванията“, съобщи зам.-министър Николай Кънчев. Той беше категоричен, че старите депа ще бъдат затворени, а там, където все още се изграждат новите системи, отпадъците ще се извозват към съседни общини. Кънчев съобщи, че две общини вече са излезли от риск за неспазване на изискванията - Пазарджик и Златица. Проблемни остават Благоевград, Бяла, Дупница и Провадия.

Друг важен акцент в програмата е намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса и гражданите. В МОСВ най-тежките режими, които имат възпиращ ефект, са свързани с получаването на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологичната оценка, комплексните разрешителни и рисковете от големи аварии с опасни химикали, заяви министър Димов.

Той посочи, че на срещите си с работодателските организации е поел ангажимент да се намали броят на необходимите документи, като се искат по служебен път между администрациите. Предвиждат се промени в 14 закона и 16 наредби за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Приоритет за МОСВ е и чистотата на водите. Работата в тази сфера ще бъде насочена към изграждането на пречиствателни станции, модернизиране на ВиК мрежите, по-ефективното използване на питейната вода като ресурс и управление на риска от наводнения. В сектор „Води“ са предвидени 2,3 млрд. лв. по ОПОС.

Във връзка с Председателството на България на ЕС, зам.-министър Атанаска Николова обяви, че приоритет в околната среда е запазването на качеството на живот, опазването на природата, преходът към кръгова икономика и екоиновациите. Предвижда се в периода 5-6 февруари 2018 г. в София да се проведе конференция на високо министерско ниво, която се организира от България и ЕК за подобряване на качеството на атмосферния въздух и екоиновациите в тази сфера.

МОСВ ще инициира създаването на научен съвет към министъра, който да представлява ефективна платформа за взаимодействие при справянето с екологичните предизвикателства. Според Нено Димов това ще е знак за добро партньорство и инструмент за взаимодействие при повишаване на информираността и общественото съзнание за ролята и значението на политиките по опазване на природата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклуци

    7 13 Отговор
    А колите, които бълват всяка секунда токсични газове и замърсяват въздуха, тях кога ще спрете? Баба ми и дядо ми цял живот бяха с печка на дърва и въглища и въздуха беше чист! Истинските замърсители са 20-30 годишните кюмезарници по пътищата! ТЯХ СПРЕТЕЕЕ!

    Коментиран от #4

  • 2 Мафия

    10 10 Отговор
    Какви коли,какви замърсявания... Зимата като горят печките не се диша,не говорете глупости ...
  • 3 Природолюбител

    6 20 Отговор
    Време беше да се забрани със закон копаенето на въглища, както навсякъде така и под град Перник. Перничани винаги са знаели, че при едно земетресение къщите им ще пропаднат с няколко метра. Ето, че преди няколко години те бяха "разтресени" (усетихме го и в София) без земетресение. А мръсния въздух, който правят въглищата е пагубен за живота ни.
    После закона трябва да засегне и старите коли. Казват, че в Швейцария нямат проблем със замърсяването на въздуха, защото карат само нови коли. На всеки 5 години ги сменят, предишните заминават, например към България.
  • 4 Глория

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Боклуци":

    Хората днес масово ползват дърва за отопление.Не зная някой да ползва въглища.Според мен въздуха се замърсява от новите измислени еко брикети т.н. пилети.Това са смесени стърготини с отпадни масла.Те даже успяха да затрият едно младо семейство преди време отишло си от задушаване.Да се сложат масово пречисватели-филтри на комините по подобие на колите и нещата ще имат значително подобрение.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Пазарен Либерализатор

    9 0 Отговор
    Очаквайте нови цени на тока :)
  • 6 ATAVETO

    15 0 Отговор
    Господин Министър мога ли да задам въпроса а кой се отопляват на дърва и въглища може и да знаете или се правите че не знаете,Това са по бедните хора нашите майки и бащи който с пенсийте си не могат да платят скъпия ток на климатика, който още лятото купуват въглища защото тогава са по-евтини,дано и вие един ден не се отоплявате по същия начин защото голямо реване ще е ,не е трудно да разберем че се защитават лобиски интереси ,а не интересите на хората както бяхте обещали
  • 7 трололюбец

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глория":

    Така ли мислиш ? По-добре чети вместо да мислиш ! Ти ще ставаш ли потри пъти всяка нощ за да гориш само дърва , не че и от тях не излизат достатъчно боклуци ! За твое сведение само Брикел произвежда годишно над 750 000 ТОНА брикети , които се изгарят само в България , щото друг такива боклуци няма да погледне , даже ги раздават за "енергийни помощи" , та циганите ги горят в най-долнопробни кюмбета от които всичко наоколо става като след изригване на вулкан .
  • 8 Елена

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глория":

    И с какво да се отопляват хората?България не е само София и голяма част от населението няма достъп до парно и газ.
  • 9 Spider

    2 0 Отговор
    А ще затворят ли американските ш...ни централи, които работят на въглища и ни набутват 44% от ел. . енергията на космически цени????? Или Боко Тиквата ще остави само тях?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове