23 Август, 2017 12:00 5 062 8

Дунавската равнина и Стара планина в НАТУРА, заради несъществуващ степен пор

  • дунавска равнина-
  • стара планина-
  • територия-
  • натура 2000-
  • пор

Както екоминистърът Димов и ресорния му вицепремиер Симеонов обявиха, процесът по разчертаване на НАТУРА в България е бил опорочен от самото начало, като границите са чертани с "фулмастер" от НПО-та в един от кабинетите на МОСВ

Дунавската равнина и Стара планина в НАТУРА, заради несъществуващ степен пор - 1

Взривилата се в Каварна "бомба" на НАТУРА 2000 изглежда като Коледа в сравнение с предстоящите проблеми на държавата с мрежата от защитени зони, пише "Труд".

Както екоминистърът Димов и ресорния му вицепремиер Симеонов обявиха, процесът по разчертаване на НАТУРА в България е бил опорочен от самото начало, като границите са чертани с "фулмастер" от НПО-та в един от кабинетите на МОСВ.

В огромна степен, без теренни проучвания, истинска емпирична наука и задължителните по закон обществени обсъждания. Всичко това се потвърждава веднага при най-малкото "разразяване на документацията.

Например, половината Дунавска равнина и Стара планина се оказват включени в НАТУРА 2000 като хабитати на степния пор, който така и никой не е виждал.

Дунавската равнина и Стара планина в НАТУРА, заради несъществуващ степен пор

За разлика от всички останали европейски държави, България възлага определянето на зоните по НАТУРА на неправителствени организации, вместо на инженерни компании с утвърдена дейност в областта на опазването на околната среда на научната общност.

На двете НПО-та Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците се дава буквално неограничена власт да определят съдбата на българската земя и готи в първите два етапа от проекта.

По това време Зелени Балкани се управлява от Тома Белев и Симеон Марин, който е син на вицепрезидента от БСП Ангел Марин.

Срещу 2 150 000 лева двете неправителствени организации се ангажират с определянето на зоните на НАТУРА 2000 в България и съставяне на предложенията на защитените зони, които българската държава ще изпрати до Брюксел.

Едно от защитените местообитания, заради което се включват огромно територии българска земя в НАТУРА 2000 е това на степния пор.

Първична информация за съществуването на този вид пор в България датира от теренните наблюдения на Спасов и Спиридонов от 80-те години, както и някои публикувани данни за наблюдения отпреди повече от 100 години.

Информацията е набрана на базата на анкетни данни, сведения от научни публикации, персонални съобщения и т.н. На базата на посочената информация е изготвена и карта, която е публикувана през 2007 г. в Червената книга. Авторите й са Николай Спасов и Жеко Спиридонов.

Към момента в МОСВ няма документи, които да удостоверят, че Зелени Балкани са извършили теренни проучвания и лично са открили местообитания на степния пор в България.

Дунавската равнина и Стара планина в НАТУРА, заради несъществуващ степен пор

Очевидно Белев и Марин са решили, че да търсят малкия хищник из страната е прекалено трудоемко начинание и при такъв или иначе липсващ държавен контрол, могат просто да очертаят едни територии с флумастер върху картата.

Именно така те решават, че степният пор трябва да бъде опазван в 26 защитени зони от мрежата НАТУРА 2000.

Така разработената по незнаен начин, от Зелени Балкани, документация за тези 26 зони е приета безкритично от българското екоминистерство и подадена в Брюксел.
През 2011 година МОСВ започва нов етап от процедурата - детайлно картиране на зоните по НАТУРА.

Карта на наличните точни регистрации на вида за периода 2005-2011 г., установени на този етап, е представена горе в дясно. Информацията отново е набрана на базата на анкетни данни, сведения от научни публикации, персонални съобщения и т.н.

Както е видно става въпрос за едва 5 регистрации на пора, отбелязани на картата.
В рамките на 24 месеца, избраният консорциум разполага 530 души на терен, в това число екипирани с 60 фотокапана, чрез които се опитва да намери степния пор.

След две години усилено търсене на терен екипите не откриват нито един екземпляр.
За изчезването на живелия по времето на комунизма у нас степен пор, има напълно логично обяснение.

Макар в дивата природа той да се храни с лалугери, гущери и птици, в България порът се е навъртал основно покрай селата, които по времето на социалистическия режим са развивали силно домашно животновъдство и земеделие.

При смяната на режима, трудно - интензивната икономика в българското село колабира и то започва да се обезлюдява. Можем да направим обосновано предположение, че с изчезването на българските домашни селски стопанства и малката популация на степни порове у нас по естествен път също е изчезнала.

Несъмнено е, че българската природа трябва да бъде опазвана и съхранявана, но да заградим 1/3 от България с ограда, защото трима еколози са зачертали земите с фулмастер срещу откраднати 2 млн. лева е пълна глупост.

Прелюбопитният случай на степния пор у нас е показателен за начина, по който са се определяли защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 у нас - по престъпен и безхаберен начин.

Днес е отговорност на цялото правителство да признае този проблем по безспорен начин и да се разграничи от хората, които са го забъркали, вместо да ги приема за неофициални съветници в своите кабинети.

Ако това не се случи и българските власти бъдат принудени от собствената си глупост да заградят 1/3 от територията на страната с огради, то несъмнено по улиците ще избухнат такива безредици, че някои хора ще трябва да се крият по дупките като порове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    2 0 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: За разлика от всички останали европейски държави, България възлага определянето на зоните по НАТУРА на неправителствени организации, вместо на инженерни компании с утвърдена дейност в областта на опазването на околната среда на научната общност....“ ПОЗОР! НЯМАМЕ ЛИ СИ УЧЕНИ, НЯМАМЕ ЛИ РАЗВИТА НАУКА, НА КОЯТО ДА СЕ ВЪЗЛОЖИ ТАКОВА НЕЩО, А СЕ ВЪЗЛАГА НА НЯКАКВИ ХОРА БЕЗ СЪОТВЕТНОТО СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАЖ ПО НЕГО, ДА ПРЕНАЧЕРТАВАТ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ ЗАСЯГА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ?! ТОВА Е НЕ ПРОСТО БЕЗОБРАЗИЕ- ТОВА Е УМИШЛЕНО ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАУКАТА, НА ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ, ТОВА Е ВРЪЩАНЕ КЪМ СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ! Ако имате апандисит, пак ли ще викате сульо и пульо от нпо-тата да ви лекува или ще искате оператор- хирург да ви извърши операцията, която обикновено е животоспасяваща? Е- в конкретния казус ситуацията е същата!Сега- който е допуснал тази средновековна варващина, на секундата да бъде СЪДЕН за упражняване на професионална дейност без необходимото специализирано образование! То е ясно, че УМИШЛЕНО в България всичко се опростачва, защото ако един човек се подчинява само на “онези 3 неща“, се управлява, дои и стриже най- лесно, но чак такава гавра не бива!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 натурален

    4 0 Отговор
    Много ясно, идеята е била да се вземат парите по проектите и после, кой от къде е, гушнали са милиони.
    Сега трябва да ги търсят и съдят и да им конфискуват имуществото, което няма как да стане, защото са замесени хора на високо ниво, излагацията е пълна, като сцена от КТБ, никой нищо не знае, никой нищо не е чул или видял, олигофренията по тия ширини няма край.
  • 3 натурален

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Како, не се задълбочавай толкова. За какви специалисти говориш!? Ти не знаеш как стават нещата в нашата татковина?
    Събират се една група партийни тарикати, гробари, хващат няколко човека да им пишат проектите и после ги лъзгат на ЕК, повече проекти повече пари, ЕК им отпуска парите на юнашко доверие, никой не е проверявал, защо ли? За да докарат повече проекти са си измисляли разни видове, без да им пука, че после се налагат рестрикции върху тези райони, взели са парите и са си били камшика, сега ще ги хванат за оная работа, знаеш ли колко ги е*е за частната собственост или за гражданите?
  • 4 ААА

    2 0 Отговор
    А частната собственост--СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА ,Аа????????
  • 5 Гошо

    4 0 Отговор
    И всичко заради един несъществуващ пор?!?!

    Коментиран от #7

  • 6 onq s konq

    7 0 Отговор
    Може и да няма в момента степни порове,но след като вече е очертан хабитата им,постепенно хората ще си накупят от това животно и ще си ги разхождат там на каишка.
  • 7 Пръцко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Нееее, заради едни няколко милиона :(
    А с пора си приличаме - той е изчезнал, а ние - българите сме изчезващ вид :(
  • 8 Светльо Чернев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Не можеш да си представиш, за какво иде реч. КТБ е като детска игра.
    За съжаление в България е правило със специализираните дейности да се занимават неспециализирани хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове