Last news in Fakti

28 Август, 2017 08:39, обновена 28 Август, 2017 08:43 7 077 26

Пълниш резервоара в София - даваш 20 лв. повече

  • гориво-
  • бензин-
  • дизел-
  • газ-
  • цени-
  • бензиностанции

Цените на дизела се разминават с до 42 стотинки на различни места у нас

Пълниш резервоара в София - даваш 20 лв. повече - 1

С 34 стотинки поскъпва масовият бензин А95 от морето до София. Така разликата при пълнене на един среден по размер резервоар от 60 л може да излезе около 20 лева според това къде зареждаме. Това показва проверка на в. "Стандарт", направена на базата на личен опит и въз основа на актуалните данни в специализирания сайт https://bg.fuelo.net.

При средна цена на горивото от 2.00 лв. в петък, 25 август, разликата е 17 на сто.

Още по-фрапиращо е разминаването в цените на дизела в различните части на България - до 42 ст. При средна цена от 1.98 лв., това е 21%.

В последния работен ден на миналата седмица бензин А95 на най-ниска цена можеше да бъде зареден в бензиностанцията на ОМВ на бул. "Русия" в Добрич, както и на обекта Europe на бул. "България" в Русе - 1.77 лв. за литър. Следват ниските цени на масовия бензин на бензиностанция "Гап" на ул. Иван Ведър" в Русе, на обекта от веригата "Круиз" на пътя Севлиево - Габрово и на "Терминал Гард" в Елхово - 1.78 лева за литър.

От веригата VM Petroleum на станалия известен с борбата си срещу картела в търговията с течни горива лидер на ПП "Воля" Веселин Марешки най-евтино в петък продаваше бензин А95 бензиностанцията на ул. "Найден Геров" в кв. "Трендафил" в Габрово - 1.79 лв. за литър. В класацията следват цените на бензина в обекта на "Никсметал груп" в Ботевград - 1.81 лв./л, и отново в обект от веригата VM Petroleum в Горна Оряховица - 1.82 лв./литър.

Най-евтин дизел в петък продаваха "ЛУКОЙЛ" на ул. "Брянска" в Габрово и обектът на "Глобекс" в кв. Сини камъни в Сливен - 1.69 лв./литъра.

Допреди година градът с най-ниски цени на бензина и останалите горива у нас беше Варна (благодарение на откриването на първата бензиностанция на Марешки VM Petroleum). През последните месеци обаче се появиха доста ценови конкуренти. Прави впечатление например, че цените на горивата в най-големия ни пограничен и традиционно скъп град - Русе, вече повече от година са едни от най-ниските цени у нас. Така в петък VM Petroleum на придунавския бул. "Тутракан" в Русе предлагаше А95 за 1.82 лв./литър. На тази цена масовият можеше да бъде зареден и в обектите на същата верига бензиностанции в Айтос, Бургас, Пловдив и Разград. В същото време бензин А95 в двата търговски обекта на Веселин Марешки във Варна се предлагаше със стотинка по-скъпо - за 1.83 лв./литъра.

От старите големи вериги най-евтино в петък предлагаха масовия бензин обектите на "Петрол" на ул. "Околчица" в Русе и в жк "Победа" във Варна - 1.82 лв./литъра, а станцията на SNG до митницата в Силистра - за 1.83 лв. за литър.

Традиционно София си остава най-скъпият град у нас по отношение на цените на горивата. Така в края на миналата седмица бензиностанциите на "Шел" в жк "Дианабад" и на бул. "Вл. Вазов", както и на веригата "Еко" в жк "Малинова долина", на бул. "Цариградско шосе" в жк "Младост", на бул. "Н. Вапцаров", на "Ломско шосе" и на "Околовръстен път" в "Царско село" предлагаха А95 за 2.10 лева.

Като цяло най-скъпо течните горивата наистина се продават в столицата, но отделни обекти - шампиони по цени, има далеч извън нея. Така най-скъпият масов бензин в петък се предлагаше на бензиностанциита на "Шел" на ГКПП Калотина, както и на трите обекта на същата верига на автомагистрала "Тракия" - "Пазарджик Север" в посока Бургас - София, "Пазарджик Юг" в посока София - Бургас, както и на "Шел Тракия Юг" на км 118 035 в посока София - Бургас - 2.11 лева.

От автомагистралите "Тракия" беше и си остава най-скъпа за пълнене на резервоара. Най-скъпият дизел също се предлага далеч извън София - от "Бултрейд" в Омуртаг - 2.11 лв./л.

Сериозна е например разликата между цените на обикновения бензин в "Шел Дианабад" и "Шел Бели брези" в София - съответно 2.10 и 2.04 лв. Още по-фрапиращи са разликите в цените на обектите от една верига в различни краища на България. Така например на бензиностанциите на "Петрол" - на бул. "Източен" в Пловдив бензинът струва 2.09 лв., а в цитираните по-горе обекти във Варна и Русе - по 1.82/литъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ани Салич

    16 1 Отговор
    Не виждам в статията новина

    Коментиран от #17

  • 2 ХХХ

    28 3 Отговор
    А защо са такива големи разликите?!
    Някоя институция не трябва ли да отговаря а уеднаквяване на показателите цена-качество-местоположение?

    Коментиран от #24

  • 3 onq s konq

    21 5 Отговор
    За бога братя-не купувайте!

    Коментиран от #26

  • 4 Охоо

    4 0 Отговор
    В Кюстендил са най- скъпи цените.
  • 5 me be re

    7 0 Отговор
    В гр. Троян газта 1.02 лв.

    Коментиран от #6

  • 6 картела

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "me be re":

    и в София е толкова почти навсякъде
  • 7 Гост

    23 2 Отговор
    Затова си ходя до Марешки, дори да ми е далеч. Като напълня догоре пътя се избива няколко пъти, но и не зареждам от картела.
  • 8 Не купувайте

    22 0 Отговор
    А добро утро ... Картел няма при бензиностанциите нали така?
  • 9 Цвети

    16 1 Отговор
    Най евтината газ е в град Дунавци 66 стотинки.
  • 10 Зорлем

    23 0 Отговор
    Затова съм отсвирил тотално "големите" вериги, независимо каква е цената в конкретен техен обект. Просто не заслужават да зареждам от тях щом могат да продават с такива разлики на 200км разстояние. ДГД!

    Преди години бях точно обратното - гледах да зареждам от голяма верига с надежда, че качеството се контролира по-добре, но вече колите ми поостаряха, така че все по-малко се впечатлявам какво точно гориво им сипвам.
  • 11 Грую

    2 17 Отговор
    Като е скъпо пробвайте да налеете вода. Много по-евтино е. Дори след увеличението е около 2 лева и то за кубически метър. При мен не се получи, но при Вас пък може да стане. Няма как да разбере човек докато не пробва!
  • 12 Uflaf

    13 0 Отговор
    Почти всяка събота и задължително в неделя на шеловете във Варна слагат конусите на колонките с газ. Без никаква видима причина като зареждане или суетня на хора които да ремонтират. Просто за да зареждаш другите скъпи горива. Ако не щеш ,пътуваш на друго място. Не я разбирам тая тактика на нож с две остриета ,но не е и особено приятно да те правят на балък ако си стар клиент. После защо било празно при тях в тези дни? Редуват ги винаги в почивните дни като поне две са с конусчета в различните квартали.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Uflaf":

    Точно заради сходни неща спрях да зареждам на шел въобще, в помощ ми заредиха 30 литра газ в бутилка с капацитет 27л. която не бе напълно празна.
  • 14 1111

    15 5 Отговор
    Цена нефта 120 USD - Цена на бензина 2,40 лв.
    Цена на нефта 50 USD - Цена на бензина 2,10 лв.
    И после да ни замазват очите, че Лукойл не е монополист и не прави каквото си иска .... естествено със специалното участие на властта.
    А за Марешки, и той взе да си продава с различни цени навсякъде, взе си гласовете на изборите и сега си трайкаме.

    Коментиран от #21

  • 15 незнайко

    6 2 Отговор
    Тази статия е само в полза на Марешки, като доказва това срещу което се бори той.
  • 16 Гост

    16 0 Отговор
    абе да питам, как в Бургас никога не е най-евтин бензина? :)
    т.ва е кладенеца с преработката да е до теб, да нямаш дори транспорт и пак не се нареждат в класацията.

    Коментиран от #19

  • 17 555

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ани Салич":

    Виждаш каквото заслужаваш
  • 18 гост

    19 0 Отговор
    Нищо бе те софиАнси имат пари - нали цяла България им се отчита ко реват
  • 19 ССС

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Щото бил най пресен ...
    Няма логика ама и аз съм на туй хоро.
  • 20 гост

    4 0 Отговор
    Ловеч са едни от най-скъпите горива благодарение на благодетеля на Ловеч газ 1.09лв бензин 2.09лв дизел 2.06
  • 21 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "1111":

    Я посочи къде е започнал да продава на различни цени Марешки? Или отново ядеш л@.н@
  • 22 filo

    2 6 Отговор
    За българина угодия няма. Когато цените бяха еднакви навсякъде имало картел. Сега, когато цените са разлиични пак не било правилно, но при разлика в цените все някъде е по-скъпо, нали така. Аз пък помня времето когато нямаше бензин и баща ми пълнеше туби от София, за да се върнем от морето с москвето. Освен това опашките бяха по няколко километра, а имаше и период когато се зареждаше с купони по 30 литра месечно. Това го казвам за тези които не са виждали подобно нещо и не могат да разберат, какво е да няма. Това да не би да е по-добре от факта, че в някои райони ще дадеш малко повече пари. Абе важното е мрънкането да върви.

    Коментиран от #25

  • 23 Кофти

    5 1 Отговор
    Е, ма как - драгите столичани искат хем най-високите заплати, хем най-ниските цени.... Елате в чужбина да видите дали е по-различно... Ама нали българинът все си мисли, че е най-онеправдан....
  • 24 Познавач

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХХХ":

    Цената от 1.82 лв./л в Русе и Варна на Петрол са на бензиностанции които са на самообслужване, без персонал.
  • 25 Зорлем

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "filo":

    Въпросът е когато има разлики в цените на една и съща верига. Дори само в рамките на София на една и съща верига бензиностанции можеш да видиш различни цени в отделните части.

    Подозрително, колкото повече отиваш към Люлин, толкова по-евтини стават горивата. Предполагам това няма общо с наличието на една определена бензиностанция на Околовръстното в онзи район...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове