6 Септември, 2017 16:19 2 738 22

Борисов: Няма сила, която да спре българския народ

  • съединението-
  • йорданка фандъкова-
  • димитър главчев
Борисов: Няма сила, която да спре българския народ - 1
Снимки: фейсбук

Управляващите отправиха поздравления по повод днешния празник на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

"Честит празник на Съединението и на тържеството на българската воля и дух!

Събития като днешното са най-яркото доказателство, че няма сила, която да спре българския народ, когато защитава национална кауза!", написа Бойко Борисов във фейсбук.

"Три са принципите, от които са се водили българите преди 132 години – единство, държавност и самостоятелност!Съединението успява, защото го подкрепят всички политически сили и организации, ярките и авторитетни личности като Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Константин Величков, дипломати и военни. То е общо дело за всички – от обикновения българин до княз Александър Първи!
Честит празник!", поздрави от социалния си профил председателят на НС Димитър Главчев.

"Да помним и честваме великото дело на Съединението на България е да знаем и помним, че голямата ни сила като народ е в това да сме заедно. Нуждаем се и днес от този урок и пример за непримиримост пред стремежите на нацията.

Съединението е кауза, зад която застават и българите, и държавниците ни от това време.
Нужно е да помним имената на княз Александър I Батенберг, на Захари Стоянов, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на военачалниците ген. Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Христо Попов, на дипломата Иван Евстатиев Гешов и много други – които са имали волята и куража да обявят Съединението и да покажат, че българите имат силата сами да пишат своята собствена история.

Решенията на Берлинския конгрес нанасят изключително тежък удар върху мечтите и стремежите, но не прекършват българският дух. И само седем години по-късно българите успяват да наложат на европейската сцена своята собствена воля, без да търсят одобрение и без да молят за подкрепа.
Съединението на България показва, че големите каузи, зад които заставаме заедно, могат да пишат и нашата, и европейската история с дързост и достойнство.

„Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано“, пише по-късно Константин Иречек.

Съединението на България показва ясно, че силата на една нация е в силата на нейния дух, във висотата на целите й и в единението на копнежите на сърцата. И в дни на лутане неговата светлина чертае пътя. Защото показва, че онова, което ни обединява като народ е добруването на всеки българин - желанието заедно да направим живота си по-добър, с усилия, с работа. Не без трудности, не без превратностите на времето, но с несломим български дух, с достойнство и чест.
Честит празник!
Честито Съединение!", написа кметът на София Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    38 15 Отговор
    И Русия не можа да го спре!

    https://frognews.bg/novini/zaharii-stoianov-koi.html
  • 2 българин

    47 4 Отговор
    Най-великата дата в новата ни история! Слава и поклон пред българите сътворили това велико дело!
    Честит празник!
  • 3 Еее

    17 0 Отговор
    Ами ние сами се спираме.

    Коментиран от #22

  • 4 Све

    28 22 Отговор
    Eвропа винаги е била и е срещу България
    Сега е същото

    Коментиран от #6

  • 5 КЪМ КОЙ ОТ ТРИТЕ ПРИНЦИПА ДНЕС СЕ ПРИДЪРЖАМЕ

    24 16 Отговор
    ЕДИНСТВО, ДЪРЖАВНОСТ И ДАМОСТОЯТЕЛНОСТ ! НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ ПРИСЪСТВА В ДЪРЖАВНАТА НИ ПОЛИТИКА. РЕЧТА НА БОКО, Е ПИСАНА ОТ ПИАРА, ЗА УПОКОЕНИЕ НА НАИВНИТЕ. БОКО НЯМА ИНТЕЛЕКТУАЛНИ СИЛИ ЗА ДА СКАЛЪПИ ЕДНО СЛОЖНО ИЗРЕЧЕНИЕ. РЕЧТА МУ Е ВЯЛА КАКТО ВИНАГИ НАПОСЛЕДЪК СЕ ПОВТАРЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, БАНАЛНО ЧЕСТВАНЕ С ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕЧ НА ПРЕМИЕРА /да каже нещо на масите/ и то е нищо друго освен чисто СЛОВОБЛУДСТВО! Боко едва го изтърпял и с удоволствие се е отправил към "масовата работа - редене и пияне! Всичко друго е БОШ ЛАФ! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА КОЯТО ЩЕ УНИЩОЖИ НАЦИЯТА!
  • 6 Все

    25 15 Отговор

    До коментар #4 от "Све":

    Също и Русия винаги е била против България! Какви са изводите от това за нас българите? Датата и случилото се на нея ги казват - обединение и отстояване на интересите без много зяпане на изток и на запад!
  • 7 до 1 и 2

    21 24 Отговор
    Един и същи трол,който вместо на днешният ден да говори за съединението на нацията ни---си троли и сам си слага плюсове...Е не мога да ви разбера това НПО подлогите....Национален празник е-а на вас все Русия ви е в кратунделите...

    Коментиран от #8

  • 8 Очо

    10 21 Отговор

    До коментар #7 от "до 1 и 2":

    Това е оная"юрист"-минала е на друг ник. Защото никой не и четеше простотиите под ника"юрист"---направо и праскаха минусите.
  • 9 Пълен цирк

    26 6 Отговор
    Суджука раздели България на Север срещу Юг а сега тръгнал да философства......Хемус още я чакаме.......9 години НИЩО. НА юг -Марица,Струма и Тракия.......

    Коментиран от #10

  • 10 onq s konq

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "Пълен цирк":

    След като България ОТДАВНА Е РАЗДЕЛЕНА НА ИЗТОКА СРЕЩУ ЗАПАДА как си мислиш че може да се дели вече разделеното?Чакал си 9 г."Хемуса"...а имаш ли яко БМВ да перкаш с 200 + като я направят?
  • 11 До Бойко

    28 10 Отговор
    Има такава сила! 28 години корумпирани правителства като на ГЕРБ! "НАРОДА" намаля наполовина, а според проучвания след още 28 години ще е почти на изчезване! Та има такава сила господин премиер кратуна!!!
  • 12 Лост

    27 5 Отговор
    НЯМА СИЛА, КОЯТО ДА ВИ СПРЕ ДА ОГРАБВАТЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ТИ И ШАЙКА ДЕПУТАТИ В КОЧИНАТА НАРЕЧЕНА " БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ"!
  • 13 Халдип Исйолов

    7 5 Отговор
    Миле Китич до дупка и смело напред!
  • 14 Хъм

    16 6 Отговор
    Е как да няма такава сила.Има и това е един бостан с тикви наречени герб и техните верни тъмнозелени гласоподаватели.
  • 15 Мигрантът

    22 8 Отговор
    Няма сила,която да спре българина..........,да имигрира.
  • 16 Бесен Язовец

    16 13 Отговор
    Сигурно говори за преди 30г.сега народ няма има племе
  • 17 Emperorex

    10 3 Отговор
    Даже и на празника не спирате да хейтвате и все се делите на някакви си фили,само Българофили май няма в България.Честит празник на всички които се чустват българи,другите да ми ядът ...

    Коментиран от #18

  • 18 Бесен Язовец

    10 14 Отговор

    До коментар #17 от "Emperorex":

    Фили = успех, фоби+ 27г.= мизерия елементарна аритметика
  • 19 Банан

    8 3 Отговор
    Язовче,редил ли си се за банани в Показен магазин когато бехме "фили"?:) Фоби сме един към друг,точно заради разни фили и секви други неудачници и некадърници-хрантутници!Имало е едно време Съединение,докато не станахме фили-республика на народа!Народа бачкаше безплатно за неколко фили от върхушката,та оди се гръмни с черешово топче:)
  • 20 Москвич

    6 6 Отговор
    А бе нема ли некой Бесен Язовец да мъ купи,че никой нормален не иска да ме ку пи?:)А пък съм евтин,много-евтин?:)
  • 21 someone

    3 1 Отговор
    Няма какво да се празнува държавата отдавна е разпродадена, а българите като нация сме на изчезване до 2050 сме малцинство, няма нужда. от излишен патос и глупави дразги.Аз съм почти на 30 и ми е жал за малкото деца тук заради това, което ги очаква.
  • 22 345

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее":

    Не, спира ни калпавият материал който комунистите направиха елит, така хем немаме кой да върши черната работа хем немаме и свободни места в "елита"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове