Факти.БГ

Нинова: Девети септември промени България

Лидерът на БСП поднесе цветя на паметниците на антифашистите на Братската могила

Константин Карагьозов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в отбелязването на 9 септември в Стралджа и Елхово. Заедно с международния секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин, народния представител Николай Пенев, представители на ръководството на БСП-Ямбол и социалисти от общините, тя поднесе цветя на паметниците на антифашистите и на Братската могила.

"Девети септември е дата, променила България. Днес едни българи я празнуват, а други - хулят. Едно модерно и съвременно общество може да се развива не чрез омраза, а стъпвайки на истината. Години наред, различни хора, с различни мотиви правят точно обратното. Твърдят, че в България не е имало фашизъм, следователно не е имало и антифашисти. Така наречените антифашисти били лумпени, терористи, мракобесни типове убийци. И се питаш кой човешки ум може да приеме, че Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Ясенов са лумпени? А кое човешко сърце може да приеме, че обезглавеният седемнайсет годишен Ангел Недков, изгореният жив Кунчо Фитлеков, шестте ястребинчета и още 250 избити невръстни деца и пеленачета са мракобесни типове убийци?", заяви Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

"И понеже са такива, те бяха обругавани, а плочите им разрушавани. Кажете ми коя държава и кой народ по света постъпва така с паметниците и паметта си? Ето защо ние днес сме тук, не за да мразим, а да помним и почитаме онези, които са имали идеал за друго бъдеще и са загивали за него, както и руските воини, дали живота си за България. Това бъдеще, след 9 септември 1944 г., също е оценявано противоречиво. Най-често се изтъкват грешките му и се подминават фактите на съграждането и модернизацията на България, създаването на производство, земеделие, образование, здравеопазване, сигурност", подчерта още лидерът на БСП.

По думите ѝ днешната политическа класа е незряла да прочете обективно историята на страната ни, а фактите се манипулират според конюнктурния интерес. Тя посочи още, че през 2010 година лидерът на ГЕРБ, запитан за социалистическия период, е казал, че и една стотна да се построи от онова, което е построено тогава, и да се постигне такъв икономически ръст, би било успех за всяко правителство. Нинова посочи още, че вчера същата тази партия, която днес управлява и не може да даде перспектива на страната ни, се е върнала назад и е определила онзи период като човеконенавистнически и разрушителен, а днешната дата - като най-черната.

"Лекарството за това политическо озлобление и отрицание, за подмяната на историята е само едно - мъдростта на народа ни. Академик Георги Марков казва: „Историята е ДНК-то на народа ни. Не бива да я подменяме“. Сигурна съм, че българският народ няма да позволи никой да подмени ДНК-то ни и ще се бори да има мир и справедливост!", каза също Корнелия Нинова.

България