Last news in Fakti

11 Септември, 2017 14:35 3 082 9

Митничари си просят пари за кафе

  • подкуп-
  • митничари-
  • кафе

Рекет за шофьорите на камиони по границите извън шенгенската зона. Жертвите в този случай са тираджиите, които пътуват от или през България към Западна Европа. На всяка граница те са принудени да оставят десетки, а понякога и стотици евро под формата на “пари за кафенце”, разказва репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия.

Красимир Петров е дългогодишен шофьор по пътищата на Европа, преминал стотици граници. Тръгва на поредния маршрут от над 1000 километра. 17-те часа пътуване са най-малкият проблем за шофьора.

Камионите за дълги пътувания са като миникаравани, оборудвани с всичко необходимо. Изнервящият момент е преминаването на границите преди влизането в Шенгенската зона. Освен стандартния контрол, тук почти навсякъде се плаща под масата. Дребни, понякога и по-големи суми, които ти гарантират бързо преминаване.

На българо-сръбската граница всички документи за камиона и товара в него са налице. От българската страна на граничен пункт “Калотина” Красимир преминава без перипетии. Спира до сръбската контролна будка и там се чува фразата: "Пари за кафе?" Това е паролата, с която граничните служители си искат своето.

Красимир подава 5 евро и не получава ресто. Ако този служител провери 100 камиона през деня, в джоба му влизат безотчетните 500 евро. Същото се повтаря и на следващия контролен пункт на границата. "Има ли за кафенце?" Давайки “парите” за кафенце, Краси получава пломба, за да пломбира товара си.

Граничният служител дори не си прави труда да отиде да я сложи лично, както е по правилата. Камионът приближава сърбо-хърватската граница и един от пунктовете от сръбската страна. След преглед на документите отново се чува познатата парола. "Ти си дал за кафенце? За кафенце дал ли си?" Тук “кафето” за сръбския митничар “струва” 5 евро.

Красимир продължава към хърватския пост на ГКПП "Батровци". И отново същата ситуация: "Кажи ми нещо за нас има ли? За кафе имаш ли?" Следва проверка на документацията на камиона в сградата на митницата. И тук служителят не пропуска да си изпроси почерпка.

Преминаването на граница с камион е по-сложно от това с лек автомобил. Всеки граничен пункт има няколко контролни точки от двете страни на браздата. В почти всяка будка или гишенце искат отчисление.

Красимир прави равносметката: "Олекнахме с 50 евро. Пари за кафе, за цигари, това е ключовата дума, с която си искат от шофьорите. Това си е изнудване!" За един курс от България до Западна Европа и обратно всеки шофьор трябва да подготви поне 50 евро за скъпото митничарско кафе. Пари, които шофьорите плащат, само и единствено, за да преминат.

Пари, с които Красимир би могъл да купи подаръци за своите две деца вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dynamo

    14 0 Отговор
    Вие, г-н Христов ( автор на статията) ни открихте топлата вода. То да бяха само 5 евро...
  • 2 Хан Крум

    14 0 Отговор
    Тези митничари да не мислите, че не се отчитат - като пропусне и бум качулатите правят акция! Навсякъде е така и така и ще бъде! Да не мислите, че чорбаджиите на транспортните фирми незнаят за това - знаят, ама защо да не плаща шофьора! Не съм шофьор, но всички институции се гаврят с тези хора! А тези дето просят толкова нагло са боклуци!!!
  • 3 Скитник1

    4 0 Отговор
    Монтана, община Димово, моста, Оршова ...... да пътят е труден и тесен, но пък за кафе не искат ..... като стигнеш Сегед, примката се олабва :)
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    Отчитат се още как,ако не вземе от теб после той си дава от джоба,а сърбите са даже едни от най - скромните.Шефовете си знаят и си ги осребряват ,така че подаръци за Красимировите деца ще има.Споко
  • 5 тайник

    7 0 Отговор
    Ако не плати какво ще стане .................. най - много да го проверят по - качествено и да извадят разни неща скрити по долапите в кабината ..............

    Коментиран от #8

  • 6 onq s konq

    6 2 Отговор
    Нямам идея кой измисля тия тъпи и абсурдни заглавия на сатиите,но явно новинарите са си обявили съревнование по тая дисциплина."Митничарите си просат"...ПРОСИ ПРОСЯКЪТ И ТИ МОЖЕШ ДА МУ ДАДЕШ,А МОЖЕШ И ДА НЕ МУ ДАДЕШ И ДА ОТМИНЕШ!Ама на митницата къде ще "отминеш"?А той съвсем не проси,А ПОСТАВЯ УЛТИМАТУМ-със добро ли искаш или обратното?И е добре да се знае:ДОБРИЯТ МИТНИЧАР,КАТАДЖИЯ ,ЧЕ И ВСЯКАКЪВ ПРОВЕРЯВАЩ ДЪРЖАВЕН ОРГАН ВИНАГИ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ЗА КАКВО ДА СЕ ХВАНЕ,ЗАЩОТО МАКСИМАТА Е "ВСИЧКИ СА НАРУШИТЕЛИ И НЯМА И ЕДИН ЧИСТ"...независимо дали умишлено или неумишлено от незнание.Затова и е казано:"Учи,за да ти е лек живота"!
  • 7 ПРОСТАK ХИХOFF

    3 2 Отговор
    ПРИБИРАМ СЕ ОТ ТУРЦИЯ. 2 ЧАСЪТ ВЕЧЕРТА,ПРОВЕРИХА ДОКУМЕНТИТЕ,ОТВОРИХ БАГАЖНИКА НЕ ГО ПОГЛЕДНАХА.ПОЖЕЛАХА МИ ПРИЯТНА ВЕЧЕР И ВНИМАТЕЛНО ШОФИРАНЕ.СЕДНАХ В КОЛАТА И ТЪКМО ДА ЗАТВОРЯ ВРАТАТА МИТНИЧАРЧЕТО МИ ВИКА:"ТИ СИ ЗА СОФИЯ,НАЛИ И ЩЕ КАРАШ ЦЯЛА ВЕЧЕР ВЗЕМИ ТОЗИ РЕДБУЛ ЗА ДА ИЗДЪРЖИШ И НЕЗАСПИШ КАКТО КАРАШ."ВЕРВАЙТЕ,БЛИЗО МИНУТА ОСТАНАХ НЕАДЕКВАТЕН,САМО ДЪЩЕРЯТА УСПЯ ДА МУ БЛАГОДАРИ.
  • 8 отворен Тираджия

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "тайник":

    Не бе Ще ти загубят 3-4 часа(ТИР карал ли си че се обаждаш)Да си чувал за работно време и раб.смяна??Не стига ,че се виси с часове докато влезеш в самата граница ,а и вътре ще си губим времето!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Корумпирчик

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "отворен Тираджия":

    Та и аз така казвам , има и добри митничари. Те го при теб се случило, ама да не си митничар да си праиш реклама??? Щот това нито се чуло и видяло. Освен , Всичко му е пълно и няма де да ги прибере?
    И все пак това не може да бъде в България, митничар да те черпи.
    Знаешли колко е платил за тая работа??? Знаеш ли каку са тарифите??? Еми нали трябва да си ги избие , и за шефа трябва да се отчете. Не ни правете на идиоти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове