Факти.БГ

Сакскобургготски и Плевнелиев в мозъчен тръст за председателството ни

Светослава Ингилизова

В нелек, турбулентен и тежък период България поема председателството на ЕС. Тази позиция изрази министърът за европредседателството Лиляна Павлова по време на конференция за 10 години членство на България в ЕС. Европа повече от всякога има нужда да бъде единна, каза тя.

Амбицията й е да се справи с разделението в общността. За България българското председателство е балканското председателство, посочи Павлова.

10 години след членството в ЕС се променихме много, увери министърът. Икономическият растеж и конкурентоспособността са важни теми за страната ни. В наши ръце ще са големите инициативи за законодателната рамка за единния енергиен съюз.

"Темата за миграцията също ще е актуална по време на председателството ни. Трябва да бъдем балансирани и неутрални, когато председателстваме, трябва да бъдем балансьор", каза Лиляна Павлова.

Това не означавало, че няма да защитаваме националните си интереси. Нелеки теми, които разделят ЕС, ще трябва да бъдат дебатирани точно по време на председателството ни. Ще покажем на Европа богатото си културно богатство, стана ясно от заявката на Павлова. Има какво да покажем, категорична бе тя.

Министърът по европредседателството очерта приоритетите ни в ръководството на общността. Ще организираме дигитална асамблея догодина, стана ясно от коментарите на Лиляна Павлова. Не може да даваме фалшиви очаквания на гражданите от Западните Балкани, посочи още тя. Ще дадем реалистичен план на страните в региона за членство в ЕС.

Длъжници сме на Черноморския регион, смята Павлова. Мозъчен тръст ще ни помага за председателството. В него влизат Симеон Сакскобургготски, Жан Давид Леви, Ханс Герт Пьотеринг, Херман ван Ромпой и Росен Плевнелиев. Този мозъчен тръст е създаден по идея на министър-председателя. Участниците в него са като посланици на председателството ни.

България