Last news in Fakti

14 Септември, 2017 11:07 1 345 12

Мика Зайкова: 80% от хората у нас живеят в бедност

  • бедност-
  • данък-
  • заплата

80% от хората у нас живеят в бедност, едва 5% са с добри доходи. Това каза пред Фокус независимият финансов експерт Мика Зайкова във връзка с предложението на синдикатите минималната заплата да не се облага с данък, за намаляване на данъчните ставки за учебници и лекарства.

Тя изчисли, че около 40-50 лева ще остават в джоба на всеки с минимален доход, ако данъкът за него отпадне. По думите й по този начин потреблението има възможност да нарасне.

„50-те лева не изглеждат много пари, но ако ги вземете в годишен разрез това все пак са близо 600 лева. Да облечеш, да обуеш и да изпратиш едно дете на училище, според изчисленията за тази учебна година, е между 300 – 400 лева в най-скромен аспект. Тези две мерки имат за цел две неща – да повишат нетния доход на гражданите.

Важното е, че България върви напред и има ръст от 3,6%, а моторът на този ръст е потреблението. Тъй като в България инвестиции няма, моторът на този ръст е колективното потребление или потреблението на домакинствата. Потреблението може да е мотор, но то не създава потенциал в икономиката и не разкрива нови работни места“, коментира Мика Зайкова.

Финансовият експерт допълни, че страната ни се нуждае от подобрение на бизнес климата, както и от реформи в съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    11 3 Отговор
    Хахаха
    Бедни , гладни и болни
    Но свободни
    Хахаха
    Искаме демокрация, не високи пенсии и заплати, здравеопазване или култура
    Стигат ни Боко и Доган
    Хахаха

    Коментиран от #6

  • 2 Различен

    12 8 Отговор
    Когато вземат такива "експерти" да ръсят ценности, бяс ме хваща!!
    Г-жо Зайкова, Вие на колко години сте, че давате ценни указания??
    Вашите деца къде са???
    В чужбина, нали???
    Ами ако бяха останали в България, да работят тук и да плащат данъци, то и заплатите и пенсиите щяха да бъдат по високи!!!
    Всички на които децата им са в чужбина, или те са в чужбина, а са си оставили родителите и децата в България за доотглеждане, трябва да бъдат сериозно наритани и изгонени от всякъде!!!
    Оставиха си родителите, децата, внуците тук и ние простаците трябва да блъскаме по 12-14 часа дневно за да ги храним тях и децата им, а те си внасят данъците и осигуровките в чужбина!
    Де храним тях, ами и изхранваме още 1 милион държавни паразити, 1,5 милиона мангали, всякакви псевдо безработни, псевдо инвалиди, псевдо социални, а кьораво, гърбаво и сакато ни дава ценни указания и ни дава съвети как да го правим!!!!
    Ами разбирачите, ЕЛАТЕ и ни ДЕМОНСТРИРАЙТЕ, как се прави това!!!!
    А Ако не можете, то се наврете в миша дупка и не се показвайте, камо ли да ръсите "ценности" и "указания"!

    Коментиран от #3

  • 3 Пазарен Либерализатор

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Различен":

    За съжеление си прав. И за още по-голямо съжаление и Зайкова е права.
  • 4 Киро

    8 7 Отговор
    Поредната мумия от соца, дрънкаща глупости!

    Данъкът НЕ трябва да отпада за никой, защото:

    - Всеки в България е длъжен да си плати лептата към държавата. Без значение от доходите! Плоският данък е идеален, с него всеки си плаща 10%.
    И дрънкането на глупости от страна на мозъчно изтърбушените социалистчета, че богатите не плащали повече - факт е, че при плоския данък богатите плащат повече, едно е да платиш 10% на 500 лева и друго е да платиш 10% на 5 000 лева!

    - ако махнат данъка на ниските доходи ще е супер грешно - първо е несправедливо едни да плащат данъци, а други не и второ - на следващия ден огромна група от служители ще почнат да се трудят на доходи за без данък (и останалото в плик), а държавата ще издуха приходите от данъци!

    На такива мумии, като тая Зайкова, не трябва да им се дава думата в общественото пространство!
    То бива слабоумие и популизъм, ама такива направо са първенци!

    Трябва да вървим към вдигане на доходите, а не към неплащане на данъци!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Azazel

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    И какво общо има демокрацията, с ниските доходи? По време на комунизмът бяха високи, ли? Тогава трябваше човек да работи 2-3 месеца за една пералня или телевизор, и три-четири месеца за един хладилник. Сега можеш да си ги купиш и трите с една заплата. Това, че тогава нямаше нищо в магазините и затова хората не разбираха колко са бедни, не значи, че не са били бедни. Още повече, че демократичните държави малко по-назапад от нас хич не са бедни, че да мислиш, че демокрацията има нещо общо с бедността. Корупцията и лошото управление имат общо с бедността, а тях си ги имахме в изобилие и в комунизма. А, какви култура и здравеопазване си фантазираш, че е имало преди демокрацията, само ти си знаеш, но днес българската култура и медицина са на световната карта, а преди 89-та бяха просто изостанали имитации на дейност, предназначени за местно ползване.
  • 7 Варна

    7 3 Отговор
    Каква е ситуацията?
    По справка Данъчните приходи в страната са: 26 млрд. лева
    Неданъчните приходи са следно 2-3 млрд. лева
    Субсидии от ЕС средно 2-3 млрд.лева
    Това е в общи параметри бюджета на страната!

    Сега идват другите числа:
    - Консолидиран дълг сектор Държавно управление (нетен) 27 млрд. лева ( Брутен към 30 млрд. а вероятно ще стигне 35 млрд. понеже няма да ги платим в срок)
    - Дългът спрямо БВП също е нарастнал от 2009г. когато Винету дойде на власт от 13,7 % на 29,5% към 2016г.
    - Емиграция с постоянен темп от 50 000 души на година
    - Отрицателно търговско салдо от 680 млн през 2016 до безумните 1,8 милиарда през 2017 год. и отчетният период не е приключил!
    -Основният ни двигателна на износ са суровини - мветни метали!
    - Увеличаваща неграмотност. Всяко следващо поколение по- тъпо от предходното!
    - Дупки в бюджета на Здравната Каса, Пенсионната Система, Полицаите, Военните, Соицалните служби, Образованието и разбира се Общините понеже наглите от ГЕРБ започнаха дапрехвърлят част от разходите на Републиканският Бюджет към общинските зада може какво? - За ма може да кажат че бюджета излиза на "+", което както виждаме не е вярно!
    Тоест искам да кажа, че това с необлагаемият минимум е чиста популистка идея, която няма реализация в настоящата обстановка! Парите през 2020 свършват, икономиката ни е в коляпс, а парите за пансионерите ще стигнат само до набор 73.
    Междувременно предстои да затворим всички ТЕЗ по разпоредба на ЕС и имаме 2 ре
  • 8 ОПААААА

    2 1 Отговор
    Според моята статистика 90 % сме бедни. Дори да работиш за 700 лв. това са само за храна. И ако имаш дете ,??? Ами ако си на квартира? Плюс транспорт??? Ами ток вода ??? Аааа и зимата наближава???
  • 9 Колю

    2 0 Отговор
    Моторът на ръста е потреблението .Ръст има на база увеличени цени ,но помислете за количеството потребено в страната. Пример-свиваш потреблението на тока с години ,а сметката все по-голяма. И пари за пенсии няма да има още за 62 набор , а не за 73. Ще взимат само държавните служители , а другото е социални помощи за бедни. Те и за това си вдигат масово заплатите . Нищо ,че е на гърба на данъкоплатеца и от глоби,санкции ,такси ,комисионни ,лицензи , задължително заплатата на банкова карта ,за държавната услуга 5 лв и за банката 3 и безкрайни други начини за ограбване на народа.
  • 10 ААА

    2 0 Отговор
    Боже Господи, коя държава , или общност е оцеляла без ДЕЦА. Там е заложен и растежа и доходите , и просперитета . Един човек си "отива" Една лампа изгасва,един хляб остава незамесен, една къща се руши, една машина напразно очаква , да бъде пусната в действие , да произвежда. Децата и високата раждаемост на българина са ни вадили винаги от "батака" , през загубени войни , и национални катастрофи. Няма как свивайки се и намалявайки , да надскочим себе си. Изграждането на потребителско и консуматорско общество уби чистата човешка радост и възможности ,да се радваш на деца. Никой за сега от власт имащите , не се събужда с въпроса - Ще ни има ли , и аз какво правя по въпроса, освен да крада , да давам възможност и други да крадат , и да натискам народа с данъци.
  • 11 Патриот

    1 0 Отговор
    Всеки трябвало да даде своята лепта на държавата. Съгласен съм. Какво получава насреща - стабилно финансиране на определени етноси, които вредят на общественият ред - Да. Здравеопазване ли?
    Образование ли? Сигурност ли? Справедливост ли? закони, които го защивата ли? Не, законите си ги поръчват същите тея, които данъкът 10% ги удовлетворява и си кууват закони от същите тези, които народа издържа с данъците си. Т.е. плаща данъци за да бъде мачкан и унижават. Не получава нищо обикновеният човек.
    За сметка на това пък е важно, че останалите 5% живеят като Арабски шейхове. Това е демокрацията и европейските ценности.
  • 12 поланд

    0 0 Отговор
    Всички Българи го знаем Ти какво ще направиш, сигурно ще спреш да се хилиш и ще тръгнеш да търсиш пазари по света за БГ икономиката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове