14 Септември, 2017 14:46, обновена 14 Септември, 2017 14:57 4 284 24

Официално: Глоба и отнемане на книжката за каране в аварийната лента

  • аварийна лента-
  • глоба-
  • шофьорска книжка-
  • санкции-
  • движение по пътищата

Шофьорска книжка пък вече ще се взема само след завършен 10-ти клас

Автомобиилните шофьори, движещи се в аварийната лента на автомагистрала, ще се наказват с глоба от 1000 лв. и с лишаване от книжка за 3 месеца. Това реши Народното събрание с промени на второ четене в Закона за движение по пътищата.

Предложението за текста бе направено от ПГ на „БСП за България“ и бе прието със 133 гласа „за“ и 1 – „против“. Предвижда се наказание с лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба 1000 лв.

Драгомир Стойнев от левицата благодари на депутатите и даде за пример как нарушенията в аварийната лента са много опасни и преди месец дете едва не е починало в линейката, която е била затруднена от нарушители, а кола е помела мъж от Пътна помощ, който е поправял кола.

С други промени стана възможно глоба за шофиране с наркотици да се налага, дори ако те са били приети в предишни дни, а не непосредствено преди и след като водачът се е качил в автомобила.

Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не го направят, нарушителите няма да получават и шофьорската си книжка.

С отнемане на книжката за срок от 2 години и глоба от 2000 лева пък ще се наказват водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици или алкохол, реши още Народното събрание.

Депутатите приеха и ново ограничение - шофьорска книжка ще се взема само след завършен 10-ти клас. Досега ограничението беше до 8 клас. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    46 4 Отговор
    Дано да се прилага и за полицейските автомобили без сирени. Законите са за всеки!
  • 2 Илиян

    22 7 Отговор
    Не вярвах ще някога ще го кажа но................БРАВО!!!!!
  • 3 Гоуст

    26 5 Отговор
    И 1 млн да направите глобата, като няма кой да приложи закона кел файда
  • 4 Анонимен

    16 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не го направят, нарушителите няма да получават и шофьорската си книжка."

    Тоест ако не им се харесаш на спиращите те - ще ти праснат една проба без видима причина, за да те одерат. Умно.

    Коментиран от #7

  • 5 Morgoth

    30 1 Отговор
    10-ти клас? Че то всичкото сиган без книжка ще остане бре!
  • 6 Пазарен Либерализатор

    33 2 Отговор
    Защо след 10 клас, книжка само при завършено успешно СРЕДНО образование. За изборите пак същото и мир.
  • 7 Бенц

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Е как ще стане ако пробата е отрицателна....
  • 8 onq s konq

    13 8 Отговор
    Е са как да го навия тоя малкя келеш да учи до десети клас като само ми пофтара - тате искам като тебе да стана и беенве като твоито да карам???Май освен диплома и книшка ше требе да му купувам!!!Голема мъка!!!
  • 9 Тъпак

    8 3 Отговор
    Като ми говорят толкова много, ми става ясно, че е за пари. Ще има субективни оценки на шофьорите колкото искаш
  • 10 гост

    9 3 Отговор
    Ако излизат 10ти клас и пак не могат да четат какъв е резултата? 8ми клас е достатъчен, защото се предполага, че всички до 4-5клас могат да четат и пишат.
    България има хубави закони, но не се прилагат. Колко патрулки сте видяли по магистралата? Колко полицейски коли с камери сте видяли, които да заснемат нарушители, да ги спират и санкционират? За говорене по телефон, за липса на колани, за липса на детски седалки, за опасна дистанция, за това, че не пускат мигач при маневри? Нали за такива неща трябва да има МВР на място, инак как се доказва.
    Не приемат видеорегистраторите: видя се, че дори и да е сниман нарушител, той не бива издирван от МВР и няма да бъде санкциониран.
    В Германия преди 15г. осъдиха тестов шофьор на мерцедес заради това, че с висока скорост е приближил опасно кола, чиято шофьорка се е уплашила и е самокатастрофирала с фатален край. И това без контакт, без камери и записи на инцидента.
  • 11 ердоган

    6 2 Отговор
    Не важи За беемвето.
  • 12 Лост

    6 3 Отговор
    На всеки спрян шофьор ще се взема кръв и урина и ще се правят лабораторни анализи, за да се види дали е пил или е вземал дрога преди една седмица! Пак някви ненормални закони измислиха УМНИЦИТЕ.

    Коментиран от #13

  • 13 иво

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    Ами и ти си нарушител ясно
  • 14 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    4 2 Отговор
    Хубаво е, че вече са взети мерки за аварийната лента. Обаче за пореден път искам да попитам защо превишаването на скоростта със 101км/ч. над допустимата да се наказва от закона не като нарушение, а като опит за убийство? Това ще рече, че като в населено място максимално допустимата скорост е 50км/ч, а някой си позволи да мине със скорост от 151км/ч. да бъде обвинен в опит за убийство. Тези пък, които преминат в извън населено място със 191км/ч, при ограничение на скоростта от 90км/ч. също да бъдат съдени.
  • 15 KAT

    8 4 Отговор
    алчници такива , само с глупости се занимавате ,3 мсеца лишаване 1000 лева глоба ,досега продадохте сумати шофьорски книжки , на Роми ,,неграмотни ,незнаещи да четат и пишат ,даже някои от тях и Български език незнаят ,,Хванете ги тези ваши хора дето са продавали книжки
  • 16 me be re

    9 0 Отговор
    Спрете корупцията бре идиоти.
    Докато има корупция всичко ще отива по дяволите.
    10 ти клас, ми до сега си купуваха дипломи за 8 ми клас, сега ще си купуват за 10 ти клас. Пък после ще си купуват книжки.
    За да се оправи държавата първо трябва да се изкорени корупцията и после да се „осветли” сивата икномика, а и да се спре кражбата и всичко ще е ок.
  • 17 Лост

    5 1 Отговор
    Не насърчавам нарушенията, но на всеки може да се случи! Важното е да не ви е приоритет в живота, да нарушавате закона. Глобите трябва да бъдат обвързани с доходите на БЪЛГАРИТЕ! ОПРАВЕТЕ СИ ДЪРЖАВАТА И ПОСЛЕ СЛАГАЙТЕ ГЛОБИ ОТ 1000/2000 лв. МАЛОУМНИЦИ ОТ КЛАСА!
  • 18 Лост

    7 1 Отговор
    Държавата (ГЕРБ) изстисква гражданите си като лимон, цигани вилнеят, мутри трошат и чупят, ЧСИ- та секвестират,народа бяга на терминал 2! КАК Я СМЯТАТЕ ВИЙ БРЕ???
  • 19 червени глоби

    5 4 Отговор
    Глобите в Германия за навлизани в Аварийна лента са от 60 до 120 евро..при плащане на момента 30 евро ..но българските политически изроди решиха че този народ могат да го дерат както си искат...и най жалкото че глобата са я предложили червените боклуци в парламента като по този начин наказват едно цяло семейство на глад ..а уж били поддържници на бедните ., гладните и онеправданите ...Народен съд и за червените Злобна сган парламентарна

    Коментиран от #21

  • 20 Banda

    4 4 Отговор
    Голяяяямо пискане! Ами научете се да спазвате правилата и няма да ви глобяват.
  • 21 МАЗГА

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "червени глоби":

    Като не можеш да си позволиш лукса да караш в аварийната лента не карай там. Който има излишни 1000лв. нека си кара. Негова воля. Плаща и продължава.
  • 22 ОП оп

    1 0 Отговор
    .аси ,добре че го взех тоя 10ти клас..сега да видиш как карам !!!!
  • 23 Петър

    3 2 Отговор
    Как никой не се сети и пита какво ще правят 16 и 17 годишните защото по новите няма да могат вземат СУМПС от категориите АМ, А1 и В1

    Коментиран от #24

  • 24 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    По новите правила
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове