19 Септември, 2017 11:56 4 767 19

Д-р Боряна Холевич: Отнемането на инвалидни пенсии е геноцид

  • боряна холевич-
  • инвалидни-
  • пенсии-
  • отнемане-
  • геноцид

Парите се спират с цел „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли за фаталния ефект върху живота на хиляди хора с увреждания

Петиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България тръгна в социалните мрежи.

Сред инициаторите е д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, предава "Марица".

Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкова са споделили текста.

За пореден път българско правителство иска да спре инвалидните пенсии на хората с увреждания, които все още могат да работят и въпреки своите увреждания се опитват да дадат нещо полезно на обществото и плащат своите данъци.

Поредното оправдание е, че броят на инвалидите в България нараствал „прекалено бързо“ и това се отразявало зле на парите в НОИ.

Целта е някаква „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли изобщо за фаталния ефект от тази промяна за хиляди хора с увреждания в Българи.

Изобщо не се отчита реалността в страната - съсипано здравеопазване, липса на профилактика, нарастваща безработица, ежедневен стрес и недохранване, нездравословен начин на живот.

Под прага на бедността са милиони българи.

При тази ситуация процентът на инвалидите в България е доста по-нисък от този в редица държави, където подобни социални и здравни проблеми въобще липсват.

Последното предложение на управляващите е, след като минат през медицински комисии, болните с увреждания да се явяват на втора комисия към НОИ.

Вторите комисии ще работят въз основа на документите, издадени в рамките на медицинската експертиза, като по преценка ще могат да изискват повтаряне или извършване на допълнителни изследвания.

Именно тези комисии ще решават кой да получава инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа.

Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на така наречената „реформа”, като това се дефинира едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания.

От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия, защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото.

Разделянето на системата за оценка на уврежданията влиза в противоречие с модела на Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, приета през 2001 г. от всички държави, членки на ООН, която определя увреждането като комплексен феномен и съчетава медицинския и социалния подход в една концепция и следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип.

"Съгласна съм, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най-вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума - геноцид!", каза Холевич.

Идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия в случаите, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност, е в противоречие с основни закони.

В Конституцията на Република България правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства, предвидени в Закона за пенсиите, е гарантирано като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд.

Идеята да бъдат лишени лицата с инвалидни пенсии от правото да упражняват трудова дейност противоречи и на чл. 4, т. 4 от Конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана със закон, приет от 41-вото Народно събрание на 26. 01. 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 26 Отговор
    На госпожата ще й секне кранчето и почва да вие!
  • 2 ДДР

    34 5 Отговор
    Мда, най-лесно е да се спрат парите на беззащитните хора...
    Иначе пари за нова сграда на "независимия" Български съд има...
    Пари за нови коли на депутати, министри и прочие свол-ч има...
    Пари има за много работи, но не и за народа...

    Коментиран от #3

  • 3 До кога

    19 11 Отговор

    До коментар #2 от "ДДР":

    Айде стига с това "беззащитните хора"!!! Ако човек наистина има заболяване или увреждане, което му пречи да работи и живее пълноценно, то аз съм твърдо ЗА да получава помощ и подкрепа от държавата и то в значително по-големи размери от даваните сега. НО няма да търпя от моите данъци и осигуровки да се плащат луди пари на една камара измекяри, които си плащат за да получават инвалидни пенсии!
  • 4 стига измами

    19 1 Отговор
    Пълно е с фесове и цигани,които с рушвет са взели инвалидни пенсии.На наш гръб паразитират,а тези с белите престилки прибират рушветите.
    Крайно време е да се дават пенции само на хора които наистина имат нужда.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "стига измами":

    Значи се проследяват от мобилен екип и се проверява от представители на НОИ дали свидетелството за ТЕЛК на тези "фесове и цигани" отговарят на истинското им състояние. Не се спират на работещите. Защо ли? Защото е същото като с децата. За един работещ родител е много по-трудно да работи, гледа дете и да посреща всичките му нужди. На пук на трудностите държавата изрязва всички възможности за добавки и облекчения за работещи родители, като изключим вариант за минимална заплата, много деца и самотна майка или др. крайности, там може да се вземе някой смешен лев. Работещите плащат данъци и вноски, а неработещите не. Работещите са тези, които издържат неработещите в системата. И въпреки това държавата иска да спре работещите и да ги направи неработещи. Също е порочна практиката на раково болни, диабетици и други с неизлечими болести да се намаля процента инвалидност, все едно те могат да оздравеят, само и само да се пестят пари, а на циганите помощите се раздават на калпак понеже те по документи са си винаги социално слаби.
  • 6 Гостенин

    6 1 Отговор
    Е хора ,нали вървим все напред и нагоре.От 8 години , де!
  • 7 куку руку ку

    30 0 Отговор
    До всички, на които им "вадят" очите инвалидните пансии. Да не дава Бог да изпадате в положението на инвалидите. Друго исках да ви пожелая, но ще си натрупам аз карма.
  • 8 silvia

    14 2 Отговор
    То тогава не трябва и всички работещи пенсионери,пенсионери с навършен трудов стаж да получават пенсия и заплата!!!!!!!!!! Или да престанат да наемат 70,80 годишни на работа!!!!!!
  • 9 ГОСТ

    20 0 Отговор
    Да спрат пенсиите на циганите дето плащат на лекарите да им измислят болести ,а тези от нои им пожелавам на нашето място да са , да го видя тогава !!!!
  • 10 Безумие

    23 0 Отговор
    Това наистина е геноцид срещу хората в неравностойно положение.Да се замислят управляващите, ако на това място са те, родителите им или децата им. Освен основната терапия, колко средства още са нужни за поддържане на вече увредения организъм.
  • 11 Христо Иванов

    13 1 Отговор
    По отношението на една ,,държава" към болните и възрастните хора може да се разбере какви изроди ни управлят и че целта им е физическото унищожение на българския народ. Такава политика се нарича ГЕНОЦИТ.
  • 12 Гост

    5 0 Отговор
    Искам да се разменя с тези който искат да премахнат телковете на работещите граждани на България.Ще бъда щастлива с тяхната заплата ,с тяхната служебна кола и шофьор, с тяхната храна и тяхното здраве.Е ако могат да живеят с заплата 380лв и пенсия 180 лв за втора група със студент при които един учебника е 120 лева , нека да заповяда да видим колко ще издържат.Хора Вие ще ни накарате да се махнем от вашата държава България. Ние болните българи ще се принуди да се изселим.А кой ще остане да гласува за Вас, многодетната майка с двете овредени деца който не ги дава за осиновяване защото ще вземе за тях 1800 лева до навършване на 18 години на детето .А тя дотогава ще роди поне 5 и няма да ги дава за осиновяване и хоп пенсия като многодетна майка .Постъпления в бюджета няма .защото сивата икономика е на мода о тя е ваша .осигуровки на прага за професията а заплата в плик.Е откъде пари от гърба на болният работещ българин.Браво.
  • 13 Гост

    7 1 Отговор
    Искам да се разменя с тези който искат да премахнат телковете на работещите граждани на България.Ще бъда щастлива с тяхната заплата ,с тяхната служебна кола и шофьор, с тяхната храна и тяхното здраве.Е ако могат да живеят с заплата 380лв и пенсия 180 лв за втора група със студент при които един учебника е 120 лева , нека да заповяда да видим колко ще издържат.Хора Вие ще ни накарате да се махнем от вашата държава България. Ние болните българи ще се принуди да се изселим.А кой ще остане да гласува за Вас, многодетната майка с двете овредени деца който не ги дава за осиновяване защото ще вземе за тях 1800 лева до навършване на 18 години на детето .А тя дотогава ще роди поне 5 и няма да ги дава за осиновяване и хоп пенсия като многодетна майка .Постъпления в бюджета няма .защото сивата икономика е на мода о тя е ваша .осигуровки на прага за професията а заплата в плик.Е откъде пари от гърба на болният работещ българин.Браво.
  • 14 Галя

    11 0 Отговор
    Дано никога никой от здравите хора да не се разболява! Така е: Проблемът на давещия си е на самия давещ се!, докато и гледащия не стане давещ се, тогава става друго! Така сме ние хората: Ситият на гладния не вярва! Жалко за ситите, за гледащите и за здравите! Утре вие ще се наредите сред болните, давещите се и гладните, болестите не подбират, повярвайте ми!
  • 15 ОНКОБОЛНА

    12 0 Отговор
    Не пожелавам на тези, които замислят спирането на инвалидните пенсии да са на мястото на някой със сериозен здравословен проблем. След много тежки курсове на химиотерапия преди операцията, операция, след това отново химиотерапии и лъчетерапии дали няма да ми е по-добре да разчитам на тази пенсия която е трън в очите на тези хора. Да - започнах работа защото не е възможно да се разчита само на тези така обсъждани пенсии. Но аз си знам колко ми е трудно да работя. А работя за да мога да си купувам поддържащи лекарства, не да забогатея. Никой, абсолютно никой не си задава въпроса: ЗАЩО РАБОТЯТ ХОРАТА С ТЕЛК?
  • 16 Доби

    2 0 Отговор
    Това не е нормално да отнемат пенсията на която разчита момиче което няма ридители и е с лекарства който не минават по здравната каса и сама си ги копува. И не може да работи. А какво остава да си копува храна дрехи . Това е корупция спрямо хората инвалиди. Не се чудете Защо младите хора напускат България.
  • 17 СТРАХ

    0 1 Отговор
    Изпитвам страх , какво ще се случи , ако на истински Ч.У. му отнемат степента на инвалидност - съответно бъдат спряни средствата за препитание и живуркане. Рядко някои от тях получават над 200 лв. Ако на такъв човек в инвалидна количка АЛИКАТАР сложи 2-3 кг ТНТ
  • 18 НИКОЙ

    0 0 Отговор
    ЗНАЕ ТИ ЛИ БЕ ХОРА.АЗ СЪМ ИНВАЛИД С ОТДРЯЗА НА ДЯСНА РЪКА ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА ИМАМ И 30 ГОД ЗАД ГЪРБА РАБОТА С ЕДНА РЪКА.ЗДРАВИТЕ НЕ РАБОТЕХА КОЛКОТО АЗ ПИТАТЕ ЛИ МЕ.ДА ТЕЗИ ГОДИНИ ЕДВАМ ДОПРЯХ ДО 200 ЛВ.И ТЯХ СПРЯХА .ЕТО ТОВА Е СОЦИАЛНАТА ПОДКРЕПА В БЪЛГАРИЯ.УЖАС.НО ЩЕ ИЗКАЖА МНЕНИЕ И ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДОБРО.И ИСТЕНСКА ПОДКРЕПА ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.ВЯРВАМ ЧЕ И В НАЙ ЛОШИЯ ПОЛИТИК ДЕТО ГО КАЗВАТ ИМА ЧОВЕНА. НЕМОЖЕ ДА НЯМА.
  • 19 НИКОЙ

    0 0 Отговор
    ЗНАЕ ТИ ЛИ БЕ ХОРА.АЗ СЪМ ИНВАЛИД С ОТДРЯЗА НА ДЯСНА РЪКА ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА ИМАМ И 30 ГОД ЗАД ГЪРБА РАБОТА С ЕДНА РЪКА.ЗДРАВИТЕ НЕ РАБОТЕХА КОЛКОТО АЗ ПИТАТЕ ЛИ МЕ.ДА ТЕЗИ ГОДИНИ ЕДВАМ ДОПРЯХ ДО 200 ЛВ.И ТЯХ СПРЯХА .ЕТО ТОВА Е СОЦИАЛНАТА ПОДКРЕПА В БЪЛГАРИЯ.УЖАС.НО ЩЕ ИЗКАЖА МНЕНИЕ И ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДОБРО.И ИСТЕНСКА ПОДКРЕПА ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.ВЯРВАМ ЧЕ И В НАЙ ЛОШИЯ ПОЛИТИК ДЕТО ГО КАЗВАТ ИМА ЧОВЕЩИНА. НЕМОЖЕ ДА НЯМА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове