Last news in Fakti

21 Септември, 2017 12:41 1 035 0

Кой спъва иновациите в България?

  • иновации-
  • фирми-
  • ниф-
  • национален иновационен фонд

Недоволни от тази ситуация са всички фирми. Недоволни и излъгани са и външните експерти - учените, които оценяват проектите

Когато става дума за иновации, един от основните фактори е времето. Иновацията е успешна, когато се случи възможно най-бързо, защото темповете, с които се развиват технологиите в съвременния свят, не търпят забавяне за реализирането на добрите идеи.

Забавяне на класирането от повече от година би притеснило всеки кандидат,

но тук положението е още по-лошо, защото става дума за иновации.

Докато в другите държави се подкрепят иновации, които са разковничето на прогреса в икономиката в наши дни, в България, фирмите, които не могат да си позволят сами да финансират идеите си, вече една година чакат Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), част от Министерство на икономиката, най-накрая да си свърши работата.

Недоволни от тази ситуация са всички фирми, тъй като класиране няма и до ден днешен. Недоволни и излъгани са и външните експерти - учените, които оценяват проектите.

Да видим къде е заровено кучето?

Процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националният иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена. За това ще настоява пред управителния съвет на фонда изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева, казаха от агенцията късно във вторник. От съобщението става ясно, че не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите, като нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства.

Твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа.

До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията“.

Това се посочва в открито до медиите освободеният в края на август заместник- изпълнителен директор Никола Стоянов.

Той дори припомня, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттеглила всички възложени му пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор, уточнява Никола Стоянов.

Той предупреждава, че ситуацията може да доведе до загуба на нови 5 млн. лв., които са заложени в бюджета за 2017 г.

В същото време и учените, и собствениците на фирмите-кандидати апелират за отговорно отношение на държавата към иновационните идеи на българските фирми и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители ще получат своето възнаграждение.

Припомняме, че през 2004 г. е създаден Националният иновационен фонд, чиято цел е да се подкрепят иновационни проекти с държавно финансиране. През годините са проведени 7 сесии, през които са финансирани над 450 проекта. Според направените анализи, резултатът е повече от приличен за фонд, управляван от държавата.

Ето и писмото на Никола Стоянов:

ДО

Г-н Бойко Борисов,

Председател на

Министерски съвет на Република България

ДО

Г-н Емил Караниколов,

Министър на икономиката

Копие ДО:

Г-жа Мая Манолова,‎

Омбудсман на Република България

Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към Вас с открито писмо, тъй като името ми беше замесено в редица медийни публикации, свързани с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ). Официалното прессъобщение на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези публикации, съдържа редица неистини и като бивш заместник изпълнителен директор до 24 август 2017 г. смятам за мой дълг да изясня фактите, каквито са, за да не се спекулира повече с името ми и с интересите на участниците в проектите, финансирани от Фонда.

В същото време искам да изразя безпокойство от случващото се в ‎ ИАНМСП и да заявя, че разбирам напълно проблемите, с които се сблъскват фирмите, кандидатствали със свои иновационни проекти за държавно финансиране през осмата сесия на Националния иновационен фонд, както и независимите експерти, ангажирани с оценката им.

На първо място, държа да изясня, че твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа. До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията.

Същевременно, искам да подчертая, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттегли всички възложени ми пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор.

Доказателство за липсата на сигнали за нередности е официалният протокол от последното заседание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев, където изпълнителният директор на Фонда г-жа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, но след като председателят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.
Този протокол е официален документ и се пази в деловодството на Министерството на икономиката и ИАНМСП.

Самото твърдение за сигнали за нередности противоречи на логиката, тъй като и до сега няма класиране на фирмите, не са обявявани никакви оценки на проектите и съответно няма как някой да се оплаква от несъществуващи резултати.

Припомням, че 8-мата сесия на НИФ стартира през есента на 2016 г. и доведе до рекорден брой кандидати – 192.

След края на срока за подаване на проектни предложения (31 октомври 2016 г.), стартира административната проверка на проектите за тяхната допустимост. Междувременно, чрез конкурс бяха избрани около 60 външни независими оценители и техният списък беше утвърден от министъра на икономиката. В края на 2016 г. те започнаха техническата оценка на проектните предложения и в края на април 2017г. си свършиха работата - напълно в съответствие с всички нормативни актове и изисквания. Въпреки че гражданските договори на външните оценители са оформени и съгласувани на всички нива в агенцията и подписани от самите тях още в началото на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния директор и до ден днешен не са. Съответно, не са разплатени и одобрените им по правилата на процедурата хонорари за вече извършената до края на април работа.

Научните работници все още се надяват да си получат парите, но това може да доведе освен до съдебни искове срещу агенцията, до отказ на експертите да участват в оценяването на следващите сесии на НИФ. Това ще постави под въпрос бъдещето на Иновационния фонд като цяло.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, но не от нередности в проверките, а от огромното забавяне на класирането на проектните предложения. До напускането ми в края на август писмата и обажданията от недоволни кандидати до Агенцията бяха ежедневие. Постъпиха и официални сигнали, входирани през приемната на Министерски съвет и екипът на Агенция положи всички усилия да успокои недоволните и да ги убеди, че 8-ма сесия ще бъде в най-скоро време приключена.

Това трябваше да бъде и сигнал, че скоро ще бъде стартирана следващата, 9-та сесия, за която е предвиден финансов ресурс от още 5 милиона лева в бюджета за 2017 г. При сегашното забавяне, рискът от загуба на тези средства е огромен, което значи, че иновативни български фирми няма да развият идеите си, а бизнеса ще загуби тези средства.

Уважаеми дами и господа,

Независимо от клеветите по мой адрес, за които ще потърся отговорност от виновните по съдебен ред, не бих се обърнал към Вас, ако не бях искрено притеснен от блокирането на процедурата по оценка на иновативните проекти.

Вие сте хората, които носите високата отговорност България да се развива като модерна и достойна европейска държава.

Бизнесът и научните работници по никакъв начин не са виновни за неуредиците в Агенцията. Опитите вината за блокираната процедура да бъде прехвърлена върху учените и напусналите Агенцията служители са несъстоятелни, което може да бъде доказано с наличните официални документи.

Надявам се на бързата Ви реакция.

20 септември 2017 г. С уважение:

Никола Стоянов

Зам. Изп. Директор на ИАНМСП

от август 2015 г. до август 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове