5 Октомври, 2017 12:12 16 116 10

Погнаха "милионерските" хотели в "Слънчев бряг"

  • слънчев бряг-
  • курорт-
  • министерство на туризма-
  • хотели-
  • нарушения-
  • ветко арабаджиев

Институциите са установили редица нарушения

Погнаха "милионерските" хотели в "Слънчев бряг" - 1
Хотел Чайка Бийч

Съвместна проверка на Министерството на туризма, Икономическа полиция-Бургас, Национална агенция за приходите-Бургас, дирекция „Инспекция по труда- Бургас“, Областната дирекция по безопасност на храните в града и РЗИ на хотели в „Слънчев бряг“, направена през септември, установи нарушения в задължителните елементи, които трябва да притежават, за да отговарят на изискванията за съответната категория. Това разкриха от Министерството на туризма.

Сред собствениците на проверяваните хотели са едни от най-богатите мъже в България - Ветко Арабаджиев, Георги Цурев, Сава Чоролеев и т.н.

Групата от инспектори провериха хотел „Шипка“ в к.к. Слънчев бряг. Той е категоризиран с 3 звезди, но на място експертите са установили, че към датата на проверката липсва действаща категоризация. За това има подадено заявлениe от края на май, което е разгледано от Експертната комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти (ЕККСТО). При работата на групата е установено, че има нередности в документите, за което управителят на хотела е своевременно информиран. Към средата на септември обаче, по време на проверката, няма открита процедура по категоризиране на обекта и не е издадено временно удостоверение. Сред другите сериозни нарушения на хотела са, че част от стаите и баните не са с нужната квадратура. Вместо 15 кв. м те са между 12,30 км. м и 13,26 кв. м. Банята и тоалетната са с размери от 1,82 кв. м до 4,08 кв. м при изискване за обща площ 4,3 кв. м.

Инспекторите са установили и други липси, сред които са място за паркиране на хора с увреждания, аптечка и място на рецепцията с височина 90 см за обслужване на хора с намалена подвижност, няма и универсална инвалидна количка и др.

Проверен бе и хотел „Гранд Виктория“ (собственост на Георги Цурев), който е категоризиран с 4 звезди. При него е установено, че удостоверението за категоризация е изтекло, като ръководството на хотела трябва да подаде заявление за започване на процедура по издаване на ново удостоверение. Инспекторите са установили още, че липсват обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност, няма и съблекалня при открия басейн, кът за деца и др.

Четиризвездният хотел „Белвю“ (собственост на Петко и Владимир Кисьови) също е бил сред проверените от инспекторите от институциите. Пропуските при него са липса на съблекалня при открития басейн, както и място за обслужване на хора с намалена подвижност на рецепцията, обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност и др. Обектът е бил запечатан от органите на НАП заради извършени данъчни нарушения.

Четиризвездният хотел „Платинум“ в „Слънчев бряг“ е бил проверен на 12 септември. При него също са установени пропуски, които са задължителни за място за настаняване с тази категория - няма фризьорски и козметичен салон и детска занималня. В някои от стаите банята и тоалетната са с по-малка от разписаната обща площ от 5,1 кв.м и др.

При извършена проверка на хотел „Чайка Бийч“ (собственост на Ветко Арабаджиев), к.к. Слънчев бряг, е установено, че рецепцията обслужва едновременно и хотел "Метропол-Аркадия". Служителите на Министерство на туризма са констатирали, че в хотел „Чайка Бийч“ липсват достъпни хотелски стаи, които да разполагат с необходимото хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за хора с намалена или ограничена подвижност. В момента на проверката не са били представени документи на персонала – трудови договори, дипломи за завършено образование, трудови книжки и други. Сред несъответствията за категория „четири звезди“ са и липсата на тоалетна за хора с намалена подвижност, както и минимум едно паркомясто за инвалиди. Установено е, че липсва оборудвана фитнес зала, няма лоби бар, а детският басейн се ползва от двата хотела и др.

Проверката на хотел „Гларус“ (собственост на Бедо Догянян) в курорта показва, че в сградата има стаи и санитарен възел за хора с намалена подвижност, но не са изцяло оборудвани със съответните приспособления. Сред несъответствията за категория „три звезди“, с която разполага хотелът, са и липсата на универсална инвалидна количка, както и обозначено място на рецепцията за обслужване на хора с намалена подвижност и др.

При направена проверка на хотел „Искър“(собственост на Бедо Догянян), к.к. Слънчев бряг е констатирано, че липсва обособена стая със санитарен възел, който да е оборудван за ползване от хора с намалена подвижност, съгласно категория „три звезди“, която има хотелът и др.

В хотел „Колизеум I“ (собственост на Веселин Налбантов) в Слънчев бряг при проверката бе установено, че няма информация за юридическото лице, МОЛ и работно време. Констатирани са несъответствия за категория „четири звезди“ – липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, съблекалня при открития басейн. Няма обслужване с единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с рецепцията. Липсват също обособени и достъпни стаи с необходимото хотелско и санитарно оборудване за хора с намалена или ограничена подвижност. Няма план-схема на обекта, телефон-дериват, ръкохватки и защитна преграда на ваните, и др.

Инспекцията в двузвездния хотел „Нимфа – Русалка“, също в Слънчев бряг, констатира, че липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, тоалетна за такива посетители, както и телефонна инсталация с единен вътрешен номер 9 за връзка с рецепция. Не са представени документи на управителя и персонала. Липсват план-схема на обекта, багажник в стаите, душ със завеса и др.

При проверка в хотел „Изола Парадайз“ (категория 4 звезди, собственост на Иван Петров) в Слънчев бряг също са открити несъответствия с наредбата. Няма място за хора с намалена подвижност на паркинга и тоалетна за тях. Липсва магазин за продажба на стоки, сувенири, цветя, както и санитарен възел с необходимата площ в двойните стаи и др.

По повод установените нарушения Министерството на туризма ще наложи административни наказания на хотелите според тежестта на несъответствията с изискванията на Закона за туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VETO

    20 2 Отговор
    И какво само за пред хората виждате ли правим нещо ще ги глобят някакви джобни пари и каквото било било от сега нататък пак същото
  • 2 B52

    16 2 Отговор
    И кво? Да не би случайно да ги санкционират?
    Прах в очите, в нашите очи ...
  • 3 Иванов

    6 3 Отговор
    Сега е време да погнат и престъпниците като Цветан Василев!
  • 4 123

    3 1 Отговор
    А сега да видим тяхната асоциация какво ще каже. Нали все ние клиентите и правителството сме им виновни. Пак да се радват че са ги оставили да изкарат сезона.

    Коментиран от #9

  • 5 всички

    7 0 Отговор
    инспектори са на наша издръжка и с тези глоби няма да си покрият заплатите за 1 месец!
  • 6 mediator37

    10 1 Отговор
    90% от нарушенията са за една бройка паркомясто за инвалиди и изобщо на тема инвалиди- ръкохватки, количка, ниска масичка 90см. на рецепцията и др. такива, които очевидно са нови изисквания и не са ги спазили от обикновена немърливост и незнание. Не е чак толкова трагично положението с легловата база в България, а съм сигурен, че никой от тези хотели няма да остави инвалид без особено внимание и грижа. Да не бързаме да плюем.
    Сериозно и непоправимо е несъответствието на архитектурните размери на стаите за хотела с три звезди- там отърване няма, губи една звезда.
    Нямало съблекални към басейните, сякаш някой от хотела ще ползва. И съблекалня ще сковат за три часа от гипсокартон и ще има.
  • 7 Крум Янкулов

    8 2 Отговор
    Абе хора намериха за какво да се хванат,последните 5 години ходя на почивка в западна европа,нямате си представа там хотели с 3 и 4 звезди какви бардаци са.
    Искам да кажа че категоризацията в България и Турция е най добра.(това съм го видял лично никой не ми го е казал)
  • 8 Скитник1

    5 1 Отговор
    това не са нарушения които се отразяват на качеството на хотелската услуга . Ясно е че инспекторите трябва да си заработват заплатите, но не става всеки месец и пак са в тежест на бюджета.
  • 9 ДС-тата ли ?

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Асоциацията на ДС-тата присвоили държавни активи изпрани в хотели ли ?
  • 10 СандалТурист

    4 1 Отговор
    Аха ... басейна се ползвал от 2 хотела , нямало ръкохватки на ваната.... а кат се лапат кинти и не се плащат данъци може ....тц тц тц толкоз ли за тъпи ни имате? Нека държавата да направи мин заплата 3000 евро на всеки , и после да идват и да проверяват дали съм с чисти гащи или съм се изкъпал с хубав шампоан
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове