10 Октомври, 2017 08:58 868 2

Димитър Главчев: Ще призова президента да разсекрети стенограмата от КСНС

  • кснс-
  • корупция-
  • заседание
Димитър Главчев: Ще призова президента да разсекрети стенограмата от КСНС - 1
Снимка: БТА

Оставката на Антон Тодоров ще бъде дискутирана на заседание на парламентарната група. Довечера групата ще прецени дали да я гласува. Всяка една оставка е личен акт, оттам насетне политическите структури ще решат дали да го защитят и дали е неправилно обвиняван. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ председателят на НС Димитър Главчев.

„Призовавам всички, преди да се произнасят, внимателно да изгледат записа на интервюто. Това бе предупреждение за евентуална заплаха, но не от страна на Антон Тодоров. Тя би дошла от другаде, но не и от ГЕРБ. Би трябвало и двете страни да спазват стандартите на професията си“, призова той.
Въпреки това не смятам, че влизането на Антон Тодоров от гражданската квота в ГЕРБ е било грешка, подчерта Димитър Главчев.

Председателят на НС коментира и вчерашния КСНС при президента. „Ако още някой заяви, че КСНС е бил бойкотиран от ГЕРБ, ще призова президента да разсекрети стенограмата или следващото заседание да се предава онлайн. Тогава ще видят в каква атмосфера е преминало заседанието.

Нямаше дух на бойкот, всеки изложи своите теми, изслушаха се докладите на службите,

проведе се дебат. Между никой нямаше напрежение“, увери председателят на парламента.
По повод проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност правосъдният министър Цецка Цачева уточни, че не е имало и следа от бойкот и подобни разсъждения.

„Нещата се случиха изненадващо за мен, когато г-жа Нинова е решила да им даде воля пред журналисти“, коментира Цачева. По думите ѝ подобно говорене цели влизане в противоборство. Според правосъдния министър диалогът между президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов е бил спокоен и нормален, а след почивката държавният глава е обявил пред членовете своето решение да прекрати заседанието и да насрочи ново за 17 октомври.

„Право на президента е да се опита да намери консенсус между двата законопроекта

и да се обединим около принципи за антикорупционния закон“, допълни Цачева. Цачева уточни още, че у нас има нужда от нова концепция относно наказателната политика и промени в НПК.
Вчерашното заседание на КСНС е било провалено, заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ Деница Златева от БСП.

„Не може да издигаш като обновен приоритет антикорупционно законодателство и когато президентът е свикал КСНС по тази тема, да напускаш заседанието. За нас изглежда, че има умисъл. Това е опит за неглижиране на институцията и бламиране на президента“, категорична бе тя. По отношение на българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Златева заяви: „Надявам се, че евро председателството ще бъде свързано с приоритетите ни, а не с ремонтите на НДК. Ще бъде жалко, ако го сведем само до битовизми“.

Това беше демонстрация. Демонстрация, която целеше да постави на място президента.

И тя беше според нас срамна. Това коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по повод проваленото заседание на КСНС. По думите му така се подкопава доверието на една от последните институции в България, в която такова все още е останало.

„Надявам се другата седмица всички политически лидери да поемат отговорност“, добави политикът. Според Зарков шансовете да се проведат успешни дискусии и да се направи нещо по въпроса с корупцията са големи, ако всеки прояви здрав разум. „Трябва ни силен разследващ орган, който да се включи в наказателното разследване. Той трябва да е независим от централната власт“, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП.

Не бих казал, че има скандал. Това беше логично начало на тази среща,

каза в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Кольо Колев по повод провала на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията". За да създаваш нова структура, ти създаваш ново звено на властта и това е изключително опасно.

Трябва стъпка по стъпка да се направи. Радвам се, че се действа така, а не се тръгна на щурм, заяви Колев. КСНС пострада тежко от разсекретяването на стенограмите за КТБ, отбеляза политическият анализатор Георги Харизанов. Форматът трябва да бъде преразгледан, след като вече не е секретен. Това беше тежък удар върху смисъла на КСНС. Този формат се превърна в отложена пресконференция, посочи Харизанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    4 1 Отговор
    Да беше Кратунков щеше да ти е ясно. Боко рече не се будалкайте с Президента а ти пак не си разбрал. Уж си Главчев но май си Главочев.
  • 2 МММ

    1 1 Отговор
    Поне половин България знае, че този е с купена диплома.Просто е домашен любимец на Б.Б.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове