11 Октомври, 2017 08:29 19 683 54

Ралица Агайн: До 200% скача „Гражданска отговорност“ за нарушителите

  • гражданска отговорност-
  • кфн-
  • застраховка-
  • пътища

Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия, са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия

Средната цена на застраховката „Гражданската отговорност“ трябва да запази едно оптимално равнище. Шофьорите, които правят повече произшествия, обаче ще плащат по-скъпо. За това предупреди пред „ Тази сутрин “ по бТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Агайн даде пример, че за един изряден шофьор цената може да е 100 лева, а за нарушителите тя скача с до 200% и може да стигне до 600 лева. „Най-опасни са нарушенията с превишаване на скоростта, тъй като те водят до 30% от ПТП-та. Разходът за пътни инциденти за последните 10 г., изплатени от Гаранционния фонд са над един милиард лева, като ще достигнат до 2 милиарда, тъй като се изплащат по-късно“.

„През последната година и половина свързахме застрахователните данни с тези на МВР. При сключването на застраховката всички данни ще се наливат автоматично от регистъра на МВР, без да се въвежда ръчно. През системата ще излизат и наказателните постановления на всеки. На базата на тези данни ще се плаща по-висока цена. Това е в резултат на въвеждането на "Бонус-малус" системата. Тя ще влезе в сила от началото на 2018 година“. Предвидено е хората, които нямат пътни нарушения, да плащат съответно по-малко.

Агайн посочи, че сме първенци по смъртност на пътя. „Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия, са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия“, посочи заместник-председателят на КФН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    34 41 Отговор
    Ами правилно е за лумпените дето пикливият автомобил е смисълът на живота им и карат като гламави ГО да им е по скъпо,но това няма да ги спре-просто все повече няма да правят ГО
  • 2 Петър

    30 19 Отговор
    Сега по долу припозналите се ще започнат да пишат че ще карат както си искат,ще регистрират колите си на баба,вуйна или на шуронайка

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Ядеитн

    44 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    На никой не му пука за фирата по пътищата. Важното е пари да са взимат. ГО пак ша е нагоре - за едни по-малко, за други - повече, ама пак ша е нагоре дори и за за бабичките.
  • 4 Гоуст

    47 1 Отговор
    Браво, за увеличение постоянно чуваме, а за намаление на тези, които нямат нарушения?
  • 5 Дедо Грую

    40 3 Отговор
    Още един способ за изтупване на брашнения чувал.На никой не му грижа за хората. Пътят към ада е постлан с добри послания.
    И това име "агаин" не е много българско. Все такива ни превземат и управляват.
  • 6 Again and again

    40 3 Отговор
    Не отдавна експерти в застраховането й искаха оставката - явно вече нещата стоят по различен начин хахах

    Каквото и да става всичко ще поскъпва - докато не играе дървото

    Коментиран от #39

  • 7 Боко главата

    32 2 Отговор
    НЕНАЯДНИЦИ това са те вдигнаха всички възможни глоби правят масирани проверки и какво? НИЩО само си пълнят джоба промяна в смъртността на пътя няма никаква, но ще изкарат един фалшив доклад за това колко много работа са свършили колко наркомани дето са пушили цигара преди седмица са хванали? Как системата видиш ли работи просто ние не влизаме в час, за това се стои на табелите за ограничение само пари и глоби да има човешкия живот майната му нали отчитаме дейност и си пълним джобеца със сухо.Скриха статистиките за жертви на пътя понеже 2017 спрямо последните 5 е най ниска и изкараха някаква черна само да си осигурят зелена светлина за действие..
  • 8 гост

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Пешо най добре е да се одобрят видео регистраторите в КАТ и съда !!!!! Така всеки ще види кой нарушава правилата и ЯКИ ГЛОБИ !!!!!! Не се ли пазим от заснемане няма да има управия !!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Петър

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Принципно си прав,но болшинството от тия дето нарушават грубо и цинично правилата за движение предполагам ги знаеш какви са-комплексари,мутри,псевдо бизнесмени,политици или най обикновени простопеди,и вероятността като се явиш като свидетел по някакво нарушение заснето с видео регистратор да ти строшат главата с въпросният видео регистратор е 99%
  • 10 Един

    18 7 Отговор
    1во - Тая мома да ми намери застраховка за 100 кинта да си я напраправя, че и на приятли да кажа да си направят!

    2ро - Тая що не вземе да отвори скапаната статистика на КАТ превишената скорост е причина за под 1% от ПТП, а за миналата година има мисля 4 катастрофи бяха причинени от превишаване на скоростта!

    Що не ходи да се проветрява вместо да бълва мас-пропаганда и откровени лъжи?!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Петър

    10 11 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Скоростта е главната причина за ПТП даже и АЛКОХОЛА е след нея като причина-световна статистика от последните 3-4 години

    Коментиран от #12

  • 12 Един

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Петре вместо да си адвокат на Престъпниците от застрахователния бизнес вземи че отвори официалната статистика на КАТ там ясно си е записано какви са причините за ПТП и колко са жертвите от всеки вид нарушение!!!

    над 70% от ПТП са причинени от НЕСЪОБРАЗЕНА скорост и Отнето предимство, а превишената скорост против която толкова скачате и викате браво на ченгесарите че ви глобявали е прична както казах за 4 или 5 БРОЯ!!! катастрофи!!!

    П.С.
    И госпожа всезнайката да ми намери акт писан за неспазване на дистанция (не след ПТП) че да си го снимам и да си го окача на стената. Едно от нещата за които най-много псувам е, че глупаците никога не спазват дистанция и не може да изпревариш, щото не ти оставят място - трябва да ги натиснеш да те пуснат при което въпреки че са виновни почват да свирят святят и т.н простотии.

    Тия с превишената скорот са най-ама най-безопасната част от шофиращите!
  • 13 Темида

    12 3 Отговор
    А глобата за липса на гражданска 100лв ли ще е? Щото нали е по добре да караш без книжка пиян като блъснеш някой (условно 6 месеца и 200лв глоба - справка присъда на Варненския съд за 3 промила и блъснат пешеходец на пешеходна пътека)
    Моля не спирайте войната по пътищата. Колкото по-бързо се избиваме толкова по-бързо ще изчезне този прогнил и боклучав "народ"
  • 14 оня

    13 1 Отговор
    А застраховка НА ИМЕТО НА ВОДАЧА кога? Или тука ще правим оня специалния бонус-малус - за всяка кола отделно, ама видиш ли ще гледаме водача кво е правил. Еми ще се регистрират коли на баби и дедковци не ами пушек ще се вдига

    Коментиран от #23

  • 15 mdaaa

    10 1 Отговор
    30% от ПТПтата са заради "превишена и НЕСЪОБРАЗЕНА скорост", като във второто се включва да паднеш в дупка през нощта на завой, т.е. удобно извинение когато вината е на държавните институции. А скоростта се мери само с техническо средство, т. е. за да се ДОКАЖЕ че е виновна скоростта трябва някой катаджия да ти е измерил скоростта и след това да направиш катастрофа

    Коментиран от #17

  • 16 Голям прос

    9 0 Отговор
    Това несъобразена скорост е голяма тъпня. Ще ми скочи някое говедо върху пешеходната внезапно и как да реагирам? С 10км/ч да карам, няма да мога да спра. За видеорегистратори съм съгласен, ама да им се направи възможност да пратят нарушението в КАТ когато има нужда. Иначе няма голям ефект

    Коментиран от #19

  • 17 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "mdaaa":

    Говориш глупости, скоростта се мери по 100 начина дали е била превишена или не, по спирачен път по сила на удара, деформации и т.н. чакай ти ченге с радар да "фота" катастрофата...

    Коментиран от #25

  • 18 ПНСД

    4 5 Отговор
    Повече нарушения - повече разходи! Писна ми някакви безмозъчни и комплексирани индивиди да си показват "уменията" зад волана. Няма ден, в който да не се сблъскаш с някой "ганьо" по пътищата. Ама това сме ние - държавата на е.*чите и шофьорите... или май на комплексарите!
    Развиващите и напредничави държави са не тези, в които бедните могат да си позволят личен автомобил, а тези, в които богатите се придвижват с градски транспорт!
  • 19 Един

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Голям прос":

    Както не веднъж съм казвал, след като ме държат отговорен за несъобразяване на скоростта с условията на пътя що не ме оставят да съобразявам дали да карам със 110 или с 10 ами са наслагали малоумни 60 на всеки полски път щото евентуално някога си приесен можело да излезе от там каруца с продукция - нали сте ме натоварили с отговорността да съобразявам и съм виновен даже когато спазвам вашите правила...
    Просто си измиват ръцете за безхаберието си и го отнасяшофьора а не някой държаввен служител или фирмаджия, че не си е свършил работата по поддръжка на пътя
  • 20 onq s konq

    4 5 Отговор
    И слет като тая година три пъти са ме снимали че карам беенвето с 240 и два пъти че сам с 260 по магистралата колко ше ми гражданската ?

    Коментиран от #21, #50

  • 21 Един

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    само един въпрос ме терзае... абе пич ти де намери магистрали в БГ :D
  • 22 Анонимен

    9 0 Отговор
    Oh, no - not Again!
  • 23 герберизми

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня":

    Точно така си е ! Тази част естествено не е измислена! Баба му, ще има бе ен ве и ще плаща, 100 лв, а той ще си го джигити със 100 акта !
    А какво става с колите на лизинговите компании???? Там как, ще е ако юридическото лице на компанията няма нарушения добре, ама ако е газил лука дебела застраховка хахаха !?!?
    Това на Бойко малките тиквички да ти раждат семки закони заеби...
    Тая Агайн да вземе да се вземе с тоя със стоповете и психотестовете па да идат някъде и да се чифтосат та нов премиер да се роди, че тоя е прекалено умен !!!
  • 24 Morgoth

    11 0 Отговор
    Просто усещам как системата в Бонус-малус от страна на бонуса няма да са изрядните шофьори, а застрахователите.

    Коментиран от #49

  • 25 mda

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Един":

    Това са косвени улики които нямат доказателствена стойност.

    Коментиран от #27

  • 26 fdadsa

    8 1 Отговор
    МИ НАПРАВЕТЕ ЕДНА ДЪРЖАВНА И ДА СЕ ОТЧИТАМЕ САМО НА НЕЯ ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ОНЕЗ КОЙ ЗНАЙ КАКВИ ЛУДИ ПАРИ УКРИВАТ АЗ ШЕ ИМ ПЛАЩАМ ТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА ПЕРФЕКТНО КАК ДА ИМ ИЗЛИЗА НА КИРИЯ ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА А ИМА МНОГО НЕ СМЕ ПРОСТИ ОБИРДЖИИ
  • 27 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "mda":

    Това е техническа експертиза на вещо лице. Базира се на научни доказателства и чиста физика и тях даже по-трудно може да излъжеш отколкото радара, който като техническо средство може да е зле калибрирано и неизрядно :)
  • 28 ЪРП

    7 1 Отговор
    А, НЕЧУХМЕ НЕЩО ТАЗИ ЧОФФФКА ЛОБИРАЩА ЗА КРЪВОСМУЧЕЩИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ -"АГАЙН" , ДА КАЗВА ,ЧЕ ЗА РЕДОВНИТЕ ШОВЬОРИ СПАЗВАЩИ ПРАВИЛАТА ......ТАКСИТЕ ,ЧЕ ЩЕ СТАНАТ СИМВОЛИЧНИ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Абе много

    1 6 Отговор
    по-тъпи идеи не съществуват...по-евтино, няма да видите...няма такова място, дето живота да става по-евтин...идеята е добра и се прилага във всички нормални държави...че даже и по-строго...ревльовци...
  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    Работата е ясна - колата се регистрира на бабата на името дето книжка в живота си не е виждала, отбелязваме че ще я кара само жена ми дето прави 150 км на 2 години и всичко е шест.

    Кога ще има Гражданска отговорност на гражданите/селяните?

    Това в момента е МПС отговорност!!!

    Коментиран от #31

  • 31 Давай

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    отивай да прехвърляш, кво чакаш аххахах мн си прост, ако си мислиш, че така елементарно ще се измъкнеш...
  • 32 dadov

    4 0 Отговор
    тази девойка от БКП си изкара живота, като член на политбюро. .аси държавата
  • 33 Ангел

    7 1 Отговор
    Г-жо Агайн, думите Ви са все за ПО ВИСОКИ ЦЕНИ, но аз например от 18 години НЯМАМ НИТО ЕДНО НАРУШЕНИЕ ИЛИ ГЛОБА С ФИШ, защо за такива водачи цената да не падне надолу, е не може да е с 200 процента, но поне на половина, да не говорим че сумите които изплащате за обезщетение са МИЗЕРНИ , а и пълното каско е със смешни условия, но както се казва в рекламата ТОВА Е БЪЛГАРИЯ , тук може всички абсурди да са нещо реално.
  • 34 пак аз

    5 0 Отговор
    тая патица да вземе да каже как и защо някои застрахователи отказват да изплатят обезщетение при попълнени протоколи без извикан КАТ, че вече два пъти ми се случва. Имало изискване видиш ли виновния да присъства при завеждане на щетата.
  • 35 Димитър

    14 1 Отговор
    Да предоставя друга гледна точка върху нещата.
    ГО покрива имуществени и неимуществени вреди до 2 милиона лева. Кога застрахователите и фонда ще започнат да изплащат такива вреди. Още повече, че масово отказват плащания по ГО.
    - Малоумник отваря завой и удря друга кола Убива двама души. Прокаратурата го оневинява, защото няма свидетели и достатъчно доказателства за вина. Застрахователят и Фонда си клатят краката и са щастливи, че няма да платят нищо.
    - Малоумник удря друга кола и убива човек. Застрахователят и Фонда плащат 15000 лв. обещетение и то след съдебно дело. Какво трябва да се случи с мъртвият, за да му се изплати максималната сума - 2 милиона ???

    Коментиран от #46

  • 36 Само така

    11 0 Отговор
    Банкери и застрахователи вече знаят къде ще бъде следващата им екскурзия, каква ще е новата лимиузина, къде ще запишат децата по частните колежи, колко ще струва новогодишният подарък за любовницата или тъпкача, и вече конкретно могат да кажат какво увеличение им трябва, за да бъде платено от раята.
  • 37 jambazina

    5 0 Отговор
    Пак демагогия, а с фирмените коли какво правим, на тях как ще им се определя бонус-малус?
  • 38 Гост

    6 0 Отговор
    Това предполага, че ако в едно семейство едно превозно средство се управлява от двама или повече шофьори, всеки поотделно трябва да си прави застраховка!
  • 39 Маргарита

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Again and again":

    Бои на тая не наяде се
  • 40 Русенец

    3 0 Отговор
    За да стане това нещо ГО трябва да е на шофьора , а не на колата !
    С 300% да им вдигнат ГО на бабаитите стига да ги идентифицират правилно, а не пак да има свои хора, дето карат служебни автомобили. В Русе най-мъжкарското е да се похвалиш, че стигаш до София /320км./ за 2ч.30мин. и това е репертуара на служебните шофьори на кмета и компанията му ! Тях дали ще ги хванат !?
  • 41 Бай Санде

    12 0 Отговор
    Целата работа се праи за да може алчните застрахователи-бивши мутри да могат да стрижат по-яко шофьорите. За чий муй ше ми дигат застраховката при положение, че нямам виновно причинени ПТП, обаче видиш ли чичко ушев се скрил у храстите и ме засекъл с 20км. превишение на прав равен път. Едно че ше си платим акта, ами видиш ли после и застрахователите мутри ше ме порежат и те с по-висока застраховка, без да съм предизвикал застрахователно събитие!
    Аман от такива калинки като таа тъпа патица дето къде ли не я слагаха, преди да я вкопаят в КФН. Е затова сме на тоя хал, щот почти всеки се занимава с това от което не разбира или просто е откровен лобист, както смърди от тези т.нар. промени.
  • 42 станишев

    6 2 Отговор
    Добре де, някой като си кара бързо и си плати по-скъпа ГО по-бавно ли ще започне да кара? Освен това някаква давност няма ли за тези нарушения? Ако съм карал бързо преди 10 години като съм бил келеш, сега повече ли трябва да плащам?
  • 43 Хондата

    5 0 Отговор
    НЕНАЯДНИЦИ
  • 44 гост

    4 1 Отговор
    Добре. Аз тази година плащам 200лв. Имам златен талон и не съм имал произшествия. Това значи ли, че идната година ще платя да кажем 150лв за същото нещо, а като натрупам 30г стаж без инциденти тогава ще платя 100лв? Защото с това изказване "може" всичко е догатки и хвърлени думи без точни данни. Да не се окаже, че за моята примерност ще получа 2 процента намаление или към 4лв. Всички промоции са такива "до 99%" значи "от 1% до 99%".
  • 45 Някой си мисли че открива топлата вода

    3 0 Отговор
    Така е в нормалните страни. Въпросът е, обаче какъв бонус ще получават коректните шофьори и как ще се предотврати очакващото се прехвърляне на автомобили на хора с книжки, които не шофират?
  • 46 Пепи

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Димитър":

    За хората извън бранша:

    1. Няма застрахователна компания в България, която да печели от ГО. Загубите са големи. Това е лесно проверим факт в сайта на КФН. Смисълът на ГО е много прост и няма да изпадам в детайли. Печалбите на застрахователните компании идват най-вече от корпоративен бизнес и инвестиции.
    2. Обезщетенията за имуществени са до 2 милиона, а за неимуществени до 10 милиона. При ПТП със смърт или телесни повреди се изплащат доста големи обезщетения, от 5 до 6 цифрени, които растат всяка година.
    3. Четвъртата моторна директива на ЕС осигурява покритие на ГО в ЕС. Много наши сънародници правят щети в страни членки с особено високи щети, тъй като там обезщетенията са по-високи, но са за сметка на българския застраховател.
    Ако някой е решил да шофира рисково, то е съвсем в реда на нещата да плаща повече, и обратно. Агайн не е водеща фигура и нищо не решава. Не си хабете нервите по нейн адрес.
  • 47 Илиев

    7 0 Отговор
    Г-жо Ралица! Ай да ми обясните вашето малоумно ценообразуване и да кажете на аудитория, защо по дяволите застраховката на автомобила зависи от обема на двигателя, а не от конските сили на същия?
  • 48 Миро

    7 1 Отговор
    За едно нарушение ще плаща ме по два пъти .Веднъж глобата към КАТ и веднъж глоба към застрахователя който не сме ощетили с нищо след като няма ПТП.Това не е ли незаконно!!!!!!
  • 49 бургас

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Morgoth":

    То се разбира от самосебе си това:)
  • 50 ГАЗ ДО ДУПКА

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    веднага ти го смятам - 240+240+240+260......общо 980лв, ама ти нали си ларж ша им дадеш 1000лв на цяло.
  • 51 Гостенин

    1 0 Отговор
    Дерете кожи!
  • 52 Гост

    1 0 Отговор
    Как ще стане то ГО е за колата не е на шофьора .
  • 53 Диян

    1 0 Отговор
    Само на мен ли ми се струва абсурдна тезата им че това се прави с цел ремонт на повредените пътни мрежи вследствие на ПТП?А виновния водач не си плаща пре скъпо акта,когато нацели мантинела и друго съоражение,дори и да не нацели нищо пак плаща акт за причинител на ПТП??? Поредната измамна схема с цел да си пълнят гушите....
  • 54 Фиро

    0 0 Отговор
    PАгайн даде пример, че за един изряден шофьор цената може да е 100 лева, а за нарушителите тя скача с до 200% и може да стигне до 600 лева. Точно така 100лв по 200 процента прави 300 госпожо агайн тези неща се учат 4-5 клас не се излагайте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове