14 Октомври, 2017 10:35 24 882 24

Сделките за коли – с данни за километража от 2018 г.

  • коли-
  • километраж

Промените ще засегнат над 3.6 милиона собственици на автомобили, 1527 превозвачи на пътници и над 15 506 на товари

Продажбата на автомобили вече ще става със задължително записване на показанията на километража в договора за покупка, разкрива Медиапул. Ако продавачът е манипулирал навъртените километри или е променил показанията на километража, той ще бъде наказан с глоба от 2000 до 7000 лв. от май 2018 г. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от група депутати, които предстои да бъдат приети.

Предлага се още затягане на контрола върху техническите прегледи на автомобилите. Предвижда се моторите, мотопедите, тракторите, развиващи скорост над 40 км/ч, и превозните средства с атракционна цел да минават всяка година на технически преглед, а не както е сега през по-дълъг период от време.

Освен това върху фирмите, извършващи прегледа, ще бъде упражняван надзор от страна на държавата. Ще се създаде и регистър на техническите прегледи на автомобилите, който ще се поддържа от Изпълнителната агенция "Административна администрация" (ИААА). Тя ще обменя тези данни автоматично с МВР.

Промените ще засегнат над 3.6 милиона собственици на автомобили, 1527 превозвачи на пътници и над 15 506 на товари. Те се отнасят и за над 1000 пункта, извършващи технически преглед на автомобилите, както и за 925-те школи за шофьори.

Целта на промените в Закона за движение по пътищата е намаляването на пътно транспортните произшествия, повишаване на пътната безопасност и намаляване на замърсяването на околната среда, е посочено в мотивите към законопроекта. Измененията се правят въз основа на европейски директиви


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    41 8 Отговор
    И как ще се докаже че продавача В БЪЛГАРИЯ е манипулирал километрите,след като те са манипулирани ОЩЕ В ЧУЖБИНА и въпросният продавач само осъществява "нов внос"?Верно че след като колата се регистрира веднъж у нас,при годишните прегледи стриктно се записват ВЕЧЕ километрите и няма мълдане,но ...след дъжд качулка.А иначе тия показания за навъртяни километри нямат никаква реална стойност и ако купувачът не изпробва колата при покупката как "дърпа",дали пуши,звук на двигатела,тракане и скърцане по ходовата част и т.н. а се довери на някакви показания на километража- ...то си е за негова сметка.

    Коментиран от #17

  • 2 Брахмапутра

    26 3 Отговор
    Покупкопродажбата задължително трябва да се осъществи с нотариално заверен договор или друг тип официален документ! С тези " продажба на фактура" как ще обвържат продавача? Във фактурата пише, че Вие купувате автомобила директно от някоя измислена автокъща в ЕС.
  • 3 Тито

    33 5 Отговор
    Ако автомобила е минал през 5-6 човека акта,който Ви напишат автоматично ще падне в съда,защото е недоказуемо кой го е направил.Ние сме в България и на това ще му се хване цаката.Дайте да оправим техн.прегледи да се минават както е редно и после да мислим за километражите.От главата за краката пак започваме май...
  • 4 Oги

    37 9 Отговор
    Живеем в джунгла,нямяме оправия,само километражите ни бяха проблем в държавата.!
  • 5 Bullitt

    78 6 Отговор
    тия коли 2-ра ръка са като жените, вика девствена съм долу като попски ръкав, все едно мяташ наденица в коридор
  • 6 Бат Мишо

    18 4 Отговор
    до Bullit
    човече 10 та минута се смея и ма боли корема ,
    кат са сетя на наш поп ставри у село , ръкавите дет са кат тунела на витиня....не мога излизам да не пукна -ще пиша после
    евала пич
  • 7 Патриот

    25 10 Отговор
    На мен и сега на всеки преглед ми записват километража.
    И какво?
    Какъв е проблема ако правя 50 000км на година преди преглед да ги правя 50?
    Така след 6 години с автомобила с реално изминати 300 000км по километраж ще са само 300 да хартия. Никой няма да усети.
    бпросто трялва да се мисли с переспектива.
    Ппроблемите на държавата са съвсем от друго естество.
    Нека да оправим тях и само това да ни остане проблема - превъртените километражи.
  • 8 Ярослав Станчев

    37 6 Отговор
    В тая държава има ли някаква законова промяна значи става въпрос за пари.Държавата пак ще дере бедния народ,а тия,които внасят боклуците от Европа с превъртените километражи пак ще се измъкнат.Същото ще е и с прегледите,бедняка с дъртата кола на газ ще го шибат,а бандита с избушените ДПФ и катализатори на джипа ще си мине като нищо.Абе в общи линии са се хванали за най-големия проблем в държавата,километрите на колите и прегледите на колите.А образованието,медицината,икономиката,корупцията,политическата мафия ще ги борим.....ама друг път.Боковото лицемерие и простотия край нямат.
  • 9 Трезво мислещ

    38 3 Отговор
    Директивите - европейски!
    Заплатите - български!
    Колите ни - повечето таратайки!
    Ремонтите - скъпи, сервизите - мошеници, авто частите - тотално ментета!
    Пътищата ни - кошмарни!
    Шофьорите - доста често пият, дрогирани, калпави откъм умения зад волана!
    Закон за бедните българи с европейските директиви?!?
  • 10 Трезво мислещ

    50 4 Отговор
    Директивите - европейски!
    Заплатите - български!
    Колите ни - повечето таратайки!
    Ремонтите - скъпи, сервизите - мошеници, авто частите - тотално ментета!
    Пътищата ни - кошмарни!
    Шофьорите - доста често пият, дрогирани, калпави откъм умения зад волана!
    Закон за бедните българи с европейските директиви?!?
    ЗА ДА ПОВИШАВАШ ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ, ПОДОБРИ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА НА ВСИЧКИ ПОДАНИЦИ....
  • 11 Собственик

    30 6 Отговор
    Добри намерения, но поради присъщата простотия и глупост на управляващите получава силно изразен комичен оттенък в крайния си вид.... Преди 2 год. си купих 5 годишна кола, на чиито километраж пишеше 60 000. Реално беше на 130- 140 хиляди. Което ме устойваше и я купих. Сега колата пише, че е на 90 хиляди, реално е на 160- 170 хиляди. Километража не съм пипал, но е бил врътнат 100%... Сега я продавам- питам ББ, министърка на винетки, Цветанов селски, но със 6 апартамента от физкултурническа заплата и сие простаци- ако лъсне, че е въртян километража кой е виновен???
  • 12 Продавачът

    16 5 Отговор
    Не се напъвайте да философствате толкова! Дали е върнат и кога е станало това, може да бъде проверено. Сигурен съм, че ще ума много тарикати, които ще опитат да минат с номера "предният собственик ги е върнал...". На много от тях няма да им се получи...
  • 13 Гост

    16 1 Отговор
    Евала.Дедо от село с мотопеда ще мине 100км.да мине на преглед.Да му вземат половин пенсия.И да му друснат един акт за манипулиран километраж.Дано се задават наште избранници.
  • 14 ГОСТ

    10 1 Отговор
    Изпълнителна агенция АДМИНИСТРАТИВНА АДМИНИСТРАЦИЯ.А как е... ЛАПАЧИ
  • 15 От там дето идват.

    7 7 Отговор
    Аз да ви кажа в Европа никои вече не връща километри модата е друга ,поставят някъде на таблото скрито малко ключе с което спират напълно километропоказателя.А скоростта си я следи в едно ъгълче на смартфона или навито.Та това е за по нататък това ни очаква така ще ни цакат.Че тогава като си вземеш такава кола няма доказване,и си караш кола на милион километри и си живееш с мисълта че някои я е взел там за да стои , и след това да ти я продаде ти да се возиш ,сигурно защото му е омръзнало.

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Семарянин

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "От там дето идват.":

    Мислят за нас хората, карат 5 години и ни дават новите си коли на 350000км. с три смени на масло без филтри, тамън разработени, ама че балъци. После Ганя вика тая била трошляк оная боклук пък само на 130000 км. ама в мечтите им.
    Дето викаш омръзват им на хората.

    Коментиран от #18

  • 17 Кочето

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абсолютно прав си,обаче нашенския дилър му се виждат много и преправените километри че ги дооправя.Включвам и смяната на маншона на скоростния лост и износения до арматурата волан.Друг е въпроса дали работи еърбега му след манипулацията.И разни дребни детайли които не забелязваме.Нали знаете като ни хване око нещо...
  • 18 Реалноста

    12 13 Отговор

    До коментар #16 от "Семарянин":

    Ами като им е омръзнало да престанат да търсят коли с пари за хладилник. Време е да разберат,че 5000лв. не са пари и като са бедни ще ходят пеша, защото безплатен обяд няма никъде.И колкото и да се дуете и да се мислите за тарикати ще ядете дървсто (ако не това ще е онова) защото това е съдбата на цървула.

    Коментиран от #23

  • 19 Расулюлах

    5 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 20 Тони

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "От там дето идват.":

    Ти луд ли си или не.дори и да е истина това , се извършва от аналога на българския ганьо, само че Ханс!
    Представям си как някой мениджър слага ключе на служебната а6/8, ес клас, или бмв серия 5/7. Нали колата е в гаранция и това ще бастише цялата гаранция. Освен това новите коли са с толковс модули и пишат километрите къде ли не, така че кой знае какво проблеми при предизвикаламподобна интервенция.Хората там просто са приели че дали карат голф, авенсис или топ лимузина целта на колата е да им върши работа 4-5-6 год и после ще вземат следващия модел.
    Само тука ганя приема автомобила за по-ценен от жена си, личния си живот, образованието на децата си. Само тука ганя се превръща в роб на автомобила а не превръща автолобила в свой роб.
  • 21 ...

    14 2 Отговор
    ТЪПОТИЯ!!! Колко от хората в България, частни лица ще врътнат километража си и ще си продадат колата? Тия схеми се случват в Горубляне, Дупница, с.Труд и прочие. Там да гледат - как всяка 20год бангия е на 130-150хил км???? Проста справка на компетентните органи ще установи дали са на толкова и прочие. Да се задължат търговците да имат снимки на колите в натурално състояние, качени на автовозите в Италия, Германия и прочие. Аз живея в Горубляне и си нямате на представа какви коли слизат от автовозите и после ги пудрят, боя, това онова и айде УНИКАТ била :х
  • 22 Технически грамотен

    7 7 Отговор
    А КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ПРОБЕГА НА АВТОМОБИЛА ЗА ТЕХНИЧЕСКОТО МУ СЪСТОЯНИЕ, ЧЕ НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО?

    КАКВА Е ТАЯ КАМПАНИЯ ПРОТИВ УПОТРЕБЯВОНИТЕ АВТОМОБИЛИ ВНЕСЕНИ ОТ ЕВРОПА?

    НЕ МИ ОТГОВАРЯЙТЕ ! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #24

  • 23 Семарянин

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалноста":

    Това и аз исках да кажа, че не си продават колите щото са им омръзнали, а че ги продават щото са станали вече проблемни.
  • 24 Без значение

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Технически грамотен":

    Еми ела имам една за продаване на 300000 навъртяни от мен и купена на 14 години и нереално "реални" 176000км. щом не ти е от значение. Пали и върви ама много, докога
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове