19 Октомври, 2017 15:45, обновена 19 Октомври, 2017 20:40 4 603 19

Елена Йончева показа как мигранти прескачат оградата

  • елена йончева-
  • цензура-
  • корупция

Държавата налага цензура за разследването на корупция в България, заяви Йончева

Елена Йончева показа как мигранти прескачат оградата - 1
Снимка: БСП

„Държавата налага цензура за разследването на корупция в България. Не само на оградата, но и на бежански канали, защото такива има. Знае се кой стои зад тях, но мерки не се взимат. Защо?“ Това попита говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева в парламента.

Тя припомни, че вчера МС е взел решение оградата по българо-турската граница да бъде в списъка на обектите, които са от стратегическо значение за националната сигурност.

„Това означава, че оградата и всяка тема, свързана с преминаването и качеството на строителството, се превръща в държавна тайна. Всяко настоящо и бъдещо корупционно разследване на тази тема се превръща в цензура“, обясни тя. Йончева заяви, че от три месеца, като журналист и като депутат, прави свое разследване за качеството на това съоръжение.

„Отпуснати са почти 200 млн.лв и за съжаление не е реализиран първоначалният проект, одобрен от МВР. За това имаме документи. Реализиран е друг проект, в резултат на който оградата пада и се чупи. През нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала и съм го снимала. През оградата преминават по-бързо, отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП“, подчерта народният представител.

Тя показа снимка от преди два дни (17.10.2017г) в района на Малко Търново, на която се вижда изкоп от 5 на 3 метра, който не е зарит вече две седмици. „Голяма част от този район – около 150 м, има паднала ограда, която е възстановена последните две седмици. Като депутат имам достъп до оградата и събирам информации и факти“, категорична е Йончева.

Тя разказа, че първоначално й е бил отказан достъп заради извършването на оперативно-издирвателни дейности и дори са преградили пътя й, но след много тежък разговор с „Гранична полиция“ е получила достъп.

Пред бТВ Йончева показа и снимки как мигранти прескачат оградата.

Елена Йончева показа как мигранти прескачат оградата

„Филмът не се финансира. Снимам го с моя камера, монтирам го на моя компютър. В разговор съм с няколко телевизии и не знам дали ще се решат да излъчат кадрите“, каза още тя. Според нея решението на МС да се засекрети оградата, при положение, че тя се снима откъде ли не и се представя на чужди дипломати, цели да не се излъчват тези кадри.

„БСП за България“ внесе сигнал в прокуратурата за това, че имаме съмнения за много тежки корупционни практики, свързани с изграждането на тази ограда. В момента Главна прокуратура и ДАНС провеждат разследване, изискват се документи, ще чакаме и тяхното решение“, посочи говорителят на левицата. Тя е на мнение, че всяко разследване трябва да помогне пропуските да бъдат коригирани, за да влезем в Шенген.

„От три години не работи системата за информационно наблюдение – камери, датчици, в най-деликатните части, където минават най-много бежанци. Поставих този въпрос от парламентарната трибуна и ми отговориха, че просто бил изтекъл договорът за поддръжка“, подчерта народният представител. По нейните думи оградата сама по себе си не може да пази. „Тя възпрепятства и забавя. Трябва да бъде изградена качествено и да има цялостна система за наблюдение“, категорична е Елена Йончева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    53 8 Отговор
    ГЕРБ си пълни касата от нелегалния поток от емигранти

    Коментиран от #7

  • 2 yul

    42 4 Отговор
    Въййй, каква хубава и "непреодолима" ограда са направили гербаджиите. Хвала на такива майстори. За толкова милиона такава ограда. Явно трябваше да струва няколкостотин милиарда, че за нещо да става и след това още толкова за ремонти. Хвала, хвала.

    Коментиран от #11

  • 3 един

    30 2 Отговор
    Давай како, покажи им къде зимуват раците!
  • 4 Пазарен Либерализатор

    22 4 Отговор
    Къде е Динко?

    Коментиран от #15

  • 5 Све

    29 4 Отговор
    Това е направено с тежка техника
    И пръстта е извозена, зачистено
    Супер
    Без такса Цветанов-Симеонов не може да се премине
  • 6 Оставете я тъз Йончива бйе

    11 30 Отговор
    Бойко е човекът който прави всичко в тая държава, ако управлява Йончева какво ще прави - тя не може да прави нищо, то и аз на думи съм невероятен оратор и мислител ама друго е да чистиш ла.ната на "кенефа" на Европа

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Гостенин

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Наближават кметските!
  • 8 Toti

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "Оставете я тъз Йончива бйе":

    Да му ядеш на Бойко малкия Бойко Гербаджийски иди.от
  • 9 onq s konq

    6 27 Отговор
    Аз чета САМО ЗАГЛАВИЯТА на подобни статии и единственият ми въпрос към Ленчето е:ЗА ДА ПОКАЖЕ КАК МИГРАНТИ ПРЕСКАЧАТ ОГРАДАТА ТЯ ЛИЧНО ЛИ СЕ Е СМЕСИЛА С ТЯХ И Е ПРЕСКАЧАЛА СЪС ЗАПРЕТНАТА ПОЛА,ИЛИ Е СНИМАЛА С ТЕЛЕФОНА СИ КАК НЯКАКВИ ХОРА ЗА "ЧЕРВЕНИ ПАРИ" ПЛАТЕНИ ОТ НЕЯ ПРЕСКАЧАТ ОГРАДА!
  • 10 Кро

    7 17 Отговор
    Всички знаем вече отдавна, че БСП освен да пречи на можещите хора, друго НЕ МОЖЕ. Доказано и потвърдено многократно!!! Точно защото са пълни некадърници, точно за това са толкова зли!!! Доказано и проверено вече над 20 години!

    Коментиран от #16

  • 11 Да живее ГЕРБ

    7 17 Отговор

    До коментар #2 от "yul":

    Добре, че не управлява БСП, че тогава даже и ограда нямаше да има!!! А ти ако беше на власт какво щеше да направиш там вместо ограда? Глупав си и глупав ша си останеш. Даже да беше направил ограда висока 100 метра и дълбока 100 метра откъде щеше да вземеш пари да я направиш глупак??? Да не говорим, че каквато и ограда да се направи, тъпанар, винаги ще се намери начин да се премине!А и между другото съм сигурен, че преминалите са ги хванали вече, така че драма аз не виждам! Ти, глупако бъди благодарен, че не са ти взривили главата терористи досега, защото в цяла Европа гърмят атентати а в БГ, слава Богу положението е под контрол! Ти и тия, като теб сте изключително големи наглеци, ама май заслужавате вярно да дойде БСП-то на власт и положението да отиде по дяволите и некой терористичен атентат да ви отнесе главата!

    Коментиран от #17

  • 12 Благоевград

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "Оставете я тъз Йончива бйе":

    Много си прав. Йончева барабар с БСП нищо не могат. Единствено пречат. Само това могат.
  • 13 Странникът

    15 0 Отговор
    Мислите ли че човек пропатувал толкова километри ще се спре пред една телена ограда, проблемът трябва да се изкорени!!!! Никой няма да си каже" ха, ограда, аз се връщам в авганистан!"
  • 14 Гаргамел

    3 5 Отговор
    бедничката елена е най големия трафикант,тя е къртицата която снася данни на колегите си трафиканти,откъде да минават,къде има свлачище или дупка както тя му вика....
    Мойта си камерка,мойто си лаптопче,помагай на граничарите,нали си в играта,снмала,снимай ама не лъжи бе калитко
  • 15 Гаргамел

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пазарен Либерализатор":

    Бий приятелката си някъде,дей
  • 16 Борис

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кро":

    Кои са можещите и какво могат ,освен да крадат?

    Коментиран от #18

  • 17 yul

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да живее ГЕРБ":

    Не знам, защо ме причисляваш към БСП или ти си на принципа щом не е с ГЕРБ значи е от БСП. Е не съм от БСП, но и ГЕРБ не ги харесвам. На въпроса ти от къде щях да взема пари ще ти отговоря, ами твоите хубавци просто ще спрат да "усвояват" и ето ти от къде ще дойдат парите за оградата. Отделен е въпроса, че аз лично ограда не искам, защото трудно се пази това недоразумение, което направиха ГЕРБ, за да ни замажат очите. Такава мижава ограда може да се опази само и единствено с жива сила като хората са на не по-малко от 20-30 метра видима връзка един от друг, но тогава се връщаме в 13-ти век. Тогава се е пазело така, а сега сме 21-ви век. Та, както казах аз ограда не съм искал това е ваша измишльотина. Аз искам бетонна стена поне 5 метра висока и 5 метра вкопана в земята такава каквато гърците имат на турската си граница с асфалтиран път от вътрешната страна, за да могат джиповете на гранична полиция да се придвижват бързо при нужда и задействие и едва тогава двойна телена ограда с датчици. На стената видеокамери за движение и ела тогава да ми обясниш как се преминава това съоръжение. И пак ти повтарям пари в държавата има просто твоите трябва да спрат да "усвояват". А това, че в България за момента няма все още атентати да не би да е заслуга на ГЕРБ? Недей така, че направо ще ме разплачеш от смях. Та между нас двамата наистина има един глупак, но не мисля, че съм аз.

    Коментиран от #19

  • 18 Кро

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Борис":

    Ти сляп ли си? България в момента по почти всички показатели се развива много добре! А за това че крадат е напълно нормално нещо за всеки който се качи на власт. И ти да се качиш и ти ще крадеш и ще уредиш семейството си, но въпросът е че, ако примерно крадат по 5 лева, развиват и оправят България за 1000 лева, за разлика от миналите правителства, които единствено КРАДЯХА и нищо не развиваха
  • 19 Да живее ГЕРБ

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "yul":

    Прав си, пари в държавата има, защото ГЕРБ направиха да има - бюджета в момента е рекорден, ако някой от предишните маскари управляваше, не само че нямаше да има пари, ами България щеше да фалира барабар и с атентати в нея на терористи и какви ли не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове