19 Октомври, 2017 19:16 1 037 9

КНСБ: Има откъде да дойдат пари за увеличение на заплатите

  • протест-
  • заплати-
  • увеличение-
  • кнсб

Национален протест ще се проведе на 27 октомври

"Излизаме на национален протест на 27 октомври за по-високи заплати, това иска българинът, независимо в коя сфера работи", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

"Заради нашата кампания има движение на заплатите, но пак са най-ниските в ЕС", добави Димитров.

"Имаме анализи на отделните сектори, 20 млрд. лева е печалбата на бизнеса за миналата година, отчита НСИ, има откъде да дойдат пари за увеличение, когато бизнесът плати данъци. Изработили сме си го. Бизнесът има възможност да вдигне заплатите. Но трябва да има натиск, това е разход за бизнеса. Реалният бизнес, в предприятията разбраха, че няма алтернатива как да задържат кадрите освен с повишаване на доходите. За нас е ключов въпрос. Трябва да задължим целия процес за увеличение на доходите", коментира Димитров.

Президентът на КНСБ коментира и темата за фалшивите болнични:

"Рязането на болничните не е логична мярка, няма как да се преборим с фалшивите болнични с намаляване на правата, а със затягане на контрола. Например лични лекари да влязат в затвора, ако изписват фалшиви болнични."

Според него у нас при висококвалифицираните работници, например в ИТ сектора, са ниски вече. Затова се налага увеличение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    2 1 Отговор
    Най стиснатите и ненаситни,лакоми работодатели се намират в България.Всичко най,най скапано и мързеливо също.Всеки се мисли за по умен от другите,а всички са тъпунгери,включително и моя милост...
  • 2 Гого

    4 1 Отговор
    Пари има ама робовладетелите не мислят така!
  • 3 ХРИСТО ХРИСТОВ

    7 0 Отговор
    В МОМЕНТА ВСИЧКО Е НА РЪБА...ИЗМИСЛЕНИ ЗАПЛАТИ...ПЕНСИИ И Т.Н.........ЛЕДА ПО КОЙТО ВЪРВИМ Е МНОГО ТЪНЪК....НИЕ ЩЕ СМЕ ВТОРАТА ДЪРЖАВА ФАЛИРАЛА ДО 2020 ГОДИНА...ГЪРЦИТЕ ИМАТ ФЛОТ А НИЕ ......ГОЛО ДУПЕ........НЕ МОЖЕ ДВОЙКАДЖИЙ ДА СЕ ИЗЯВАВАТ КАТО МИНИСТРИ....
  • 4 Станислав

    0 0 Отговор
    Сега икономиката расте. Въпреки безобразната корупция на всички равнища - в бюджета има достатъчно пари. Точно сега е моментът да се увеличат осигурителните праговете (с тях и пенсиите), както и минималната работна заплата. Защото в момента при 24-те държави в ЕС има пет групи според минималното позволено възнаграждение. На върха е Люсембург, сам, с минимален доход от почти 2000 евро (1998,59). На дъното, също сама, с минимален доход дори под 250 евро (235,2), е България, разбира се. Дори Македония е с по-голяма минимална заплата от българската (239,74 евро). Останалите 22 държави-членки на ЕС са разпределени в междинните три групи, от които минималното заплащане при първата е в диапазон 1563,25 - 1396,9 евро, при втората е в диапазон 825,65 - 649,83 евро и при третата е в диапазон 473,27 - 318,52 евро. Виждаме, че дори в сравнение с дъното на последната трета междинна група (като цяло тази група се пада четвърта, когато се включи и първата група с Люксембург), България изостава с цели 83,32 евро. А ние сме абсолютното дъно на ЕС! Няма никой друг под нас! Сега е моментът да се качват заплатите и работодателите да започват да инвестират ударно в производителност (вече настъпват роботизираните технологии и изкуствените интелекти, автономните транспорти и други иновации, рязко повишаващи производителността) за сметка на задгранични почивки, скъпи лични превозни средства и тежкарски жилища, жилищни обзавеждания и имоти. Минаха над 10 години, през които Българи
  • 5 Станислав

    3 0 Отговор
    Продължението на предния ми коментар: Минаха над 10 години, през които България е членка на ЕС и през цялото време българските работодатели ползват най-ниската заплата в ЕС, българската, като преимущество да наваксат технологичното изоставане от колегите им в развитите икономики. Отдавна вече трябваше да са се хармонизирали и да нямат нужда от безумно-ниски доходи, за да се конкурират успешно. Високият външен дълг е сериозен проблем и той може да се реши с крути мерки срещу корупцията (стриктно следене на разходите още на изхода, от министерствата). Вероятно няма да е преувеличено да се каже, че ежегодно по корупционни схеми (без реален принос за икономиката) потъва поне по милиард.
  • 6 Варна

    2 1 Отговор
    Това са пълни глупости! Пламен Димитров е един от онези, които не си вади хляба по обичайният начин. Разликата между него и държавният служител клони към нула!
    Данните посочени от него не са верни!

    От България всяка година емигрират средно по 50 хиляди души. Парите, които са произвеждали, вече не са в оборот и потреблението следователно пада! Те вече не правят разходи за нищо в държавата. Техните разходи вече се вливат в нечия чужда икономика- в чуждата вътрешно потребление!
    Единственото, по което се води горния е абсолютната величина, но не и факторите поради които се стига до подобен резултат.
    Икономиката ни се движи основно от държавните поръчки, които както е ясно целенасочено влиза в "подходящите фирми", на завишени цени. В България на практика няма голям бизнес несвързан с обществените поръчки от държавният апарат!
    Проблемите са много дълбоки, а бюджета е пълен провал! Единствената причина да искат увеличение, е че в хазната няма пари. Като увеличиш минималната заплата с нея вървят и по- високите отчисления за държавният бюджет. Само си помислете каква структурата на бизнеса в страната, колко са работещите, колко от тях са вързани на държавната хранилка и колко не работещи се пада на 1 работещ от частният сектор?
    Ето и отговорите:
    Работещи в частният сектор по- малко от 1 милион. Пенсионери 2,5 милиона, Цигани около 1 милион и почти толкова турци. - Последните са с почти никакъв принос към бюджета!
    При 26,9 млрд. приходи от данъци и
  • 7 Тях червеното знаме роди ги

    1 1 Отговор
    В България синдикати няма! А този Димитров не стига,че е прост,като гъдулка ами е и ченге с досие. Не се връзвайте на комунистическия им театър!
  • 8 Гост

    2 1 Отговор
    Как да увеличат заплатите като трябва да си купят коли за по 200 хиляди лева или евро !!! Аз лично съм свидетел как собственик на магазини в средно голям град дава 420 лв. заплата на служителите си и ги води на 4 часов работен ден, а те естествено работят по минимум 10 часа и си е купил коли / 5 броя / за по от 50 хиляди лева до 150 хиляди евро последната. После като го попиташ защо не вдига заплатите казва няма пари??? Един германец на пример никога не би си позволил да си купи такава кола преди да е осигурил и обезпечил работниците си, а и държавата не би го позволила, но тук не е Германия, а България.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове