21 Октомври, 2017 12:14 6 064 21

Кабинетът ще изкарва армията на улицата за акции на МВР

  • армия-
  • акции-
  • мвр

Министрите на отбраната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев са подготвили поправки в закона, които да позволят ползването на армия в конкретни операции срещу престъпността. Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г., съобщи "Сега".

Това стана ясно от отговор на Каракачанов на въпрос на депутата от БСП Николай Цонков вчера. Министърът обяви, че е за допълнителни правомощия за армията, за да може тя да изпълнява и функции по охрана и опазване на обществения ред. Разрешението за конкретни акции с участието на военните ще се дава от Министерския съвет.

"Мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо да не бъдат полезни на обществото?", настоява той от месец. И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците, например след атентатите в Париж и Брюксел.

Темата в парламента в петък тръгна от въпроса на Цонков защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР в началото на септември за залавяне на охранител, убил жена си в Пещера. Тогава МО изпрати високопроходима военна техника, включително и "Хамър", а Каракачанов разреши съдействие да окажат екипи от 68-а бригада "Специални сили". След залавянето на мъжа МВР благодари и обясни, че вилата, в която издирваният се крил, била високопланинска и само колите на армията са могли да обходят района.

Каракачанов разви цял сюжет - той получил молба за съдействие, защото било възможно мъжът, който е обучен охранител, да вземе заложници и да усложни ситуацията. Това не било убийство от ревност, а тероризъм и армията можела да се включва в антитерористични операции по закон. Затова наредил съдействие, като пропуснал да уведоми дори шефа на отбраната.

"При подобни случаи, ако се наложи, аз отново ще го направя, за да подпомогнат военните МВР", каза Каракачанов. Това не означавало, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

"Очаквах похвала от БСП, че институциите си сътрудничат", каза Каракачанов, според когото участието на бойците от 68-а бригада е било ограничено до разузнаване и събиране на информация. "Тези действия са били в рамките на учение и тренировка в изпълнение на план", твърди шефът на МО. Депутатът Цонков обаче го хвана натясно с думите, че плановете за провеждане на учения се пишат предварително. Той заяви иронично, че "може би е хубаво МВР да премине към МО".

Още след конкретния случай в Пещера бившият военен министър Ангел Найденов каза, че решението на министъра е нелепо, необосновано и безпрецедентно. Според него има няколко хипотези, при които въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях нямало нито една, която да позволява използване на военни части в полицейска операции. "Стои въпросът - какво се случва със специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма?", попита тогава бившият военен министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    16 14 Отговор
    КОМУНИЗМОФАШИСТКИ МЕТОДИ
  • 2 ШмъркАн

    38 1 Отговор
    Ами ако армията и полицията скочат заедно на кабинета дали няма да има разпорени трътки? И НСО няма да помогне.
    Ще трябва да идват американците от базите за да си пазят пуделите крадливи.
    И от къде ще дойдат като около София няма едно бойно поделение?

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чурулик чурулик

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Ми те милиционерите нали видиш с кво са заети?мма битки продажба на дрога закрила на дилъри криене зад храсти и рекет на колите
  • 5 Христо

    31 7 Отговор
    Значи при следващия народен протест армията ще бие народа... С тази цел се прави, а не да се пази народа.

    Коментиран от #6

  • 6 Минавам от тук

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    Не значело това....
  • 7 Иванов

    17 1 Отговор
    А сега ще има ли.."Да дойдат танковете", като няма вече танкове....?
  • 8 Nick

    14 1 Отговор
    Полиция-не работи прокуратура-не работи армия-каква точно!? Здравеопазване-няма и ред други мизерии.ми на мене вече неми пука кво ще става.
  • 9 Nick

    14 1 Отговор
    Полиция-не работи прокуратура-не работи армия-каква точно!? Здравеопазване-няма и ред други мизерии.ми на мене вече неми пука кво ще става.
  • 10 Драйвър

    7 17 Отговор
    Във цяла Европа ,при необходимост като терористична заплаха или безредици ползват армията за справяне със ситуацията,само в България 100 полицая се борят с 1000 лумпена докато няколко хиляди военни цяла ден си клатят кубинките и гонят сенките!До кога ще пренебрегваме добрите Европейски практики и ще се водим по старите съветски похвати.Военните не могат да правят преврати и да вземат властта в днешно време,защото въпреки ,че имат оръжия,в главата си нямат и две мозъчни клетки и нямат капацитет да вземат властта,сега не сме царско време когато военните са били интелигенцията в държавата,сега са като полицаите-падари на хранилка,защо да не ги ползваме(само при необходимост естествено),а да ги хрантутим без да вършат нищо!

    Коментиран от #11, #18

  • 11 ЗЕВС

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Драйвър":

    Какви Европейски и какви Руски похвати ти бушуват в главата. Не разбра ли, че всичко това се прави за спокойствието на Евро купонджиите, и за техния кеф, а ние ще плащаме сметка за милиони евра! Никой не мисли за твоя задник, написано е, че
    - Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г., съобщи "Сега".
  • 12 Гост

    10 3 Отговор
    Американски специални части са разположени във Враня бившето поделение на вътрешните войски и участват във всички акции на ГДБОП и ДАНС! Използват тяхното облекло!
  • 13 Полиция

    11 2 Отговор
    Това са агенти на DEA и сега в ГДБОБ те командват! А си прав наистина се обличат като полицаи но като ги заговориш става ясно!
  • 14 Дано пратят и катаджии

    11 1 Отговор
    То полицията ни е по-голяма от армията и по-добре платена (поне като бюджет), но е напълнена с калинки и крадци. По-добре армията да вземе контрола по пътя, та да живнем, че сега тази част от МВР нищо не прави.
  • 15 jambazina

    10 0 Отговор
    Полицаите понеже решиха да протестират и сега тия искат да им покажат че и без тях може - това е. Прост метод за насаждане на разделение в обществото.
    Да премахнат полицията и да превърнат армията в полиция по обществения ред.
    Без полиция и без армия няма държава.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Паткан

    1 2 Отговор
    Наистина това е идеалния начин да се противодейства срещу тълпи от хора.. излезлите на поредния протест. Доста ще е грубо..
  • 18 ШмъркАн

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Драйвър":

    Драйвър, за разлика от останалите армии в Европа българската няма право да се меси във вътрешни конфликти, както и да охранява държавната граница както едно време. Охраната вече се извършва от армията със специален указ на Прецедента за това. А причината, че военните не правят преврати е проста елементарна и банална - всички нейни днешни ръководители са си на местата благодарение не на заслуги, а на политически протекции. За това никой няма да я поведе срещу този, който го е издигнал.

    Ако това е вярно ( което не се съмнявам) то това е върха на Независимостта на нашата страна.
  • 19 ШмъркАн

    3 2 Отговор
    Ако това е вярно
    "Американски специални части са разположени във Враня бившето поделение на вътрешните войски и участват във всички акции на ГДБОП и ДАНС! Използват тяхното облекло!"
  • 20 Коко

    4 1 Отговор
    Ами тогава защо ни е МВР, след като армията ще му върши работата. Или те ще си седят по кафенетата , а военните въоръжени ще "страхуват" гражданите, т.е ще вършат мръсната работа? Това ли е най-умното, което пожарникарят измисли, за да продължи да унизява армията? Много честолюбив (колкото и страхлив), ще търси лична вендета на Радев и бившите му колеги...
  • 21 Руски тролак

    4 3 Отговор
    Тъкмо малко да се разтъпчат мърдите ,няма само да ми скубят от данъците .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове