Last news in Fakti

22 Октомври, 2017 18:40 1 742 10

90% от българските мъже живеят при мама и татко

  • мъже-
  • родители-
  • младежи

Младите български мъже живеят доста дълго в бащиния си дом. Това сочи обширно проучване за жените и мъжете в ЕС, публикувано днес от Евростат, съобщава „Дойче веле”.

Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и татко, като процентът на младите български жени в същата ситуация е под 70 на сто. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е положението и в следващата възрастова група - 25-29 години, в която 70 на сто от българите и около 40 на сто от българките още не са отлетели от семейното гнездо.

Изследването на Евростат, публикувано под заглавието "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", обхваща няколкостотин страници с много графики и таблици. Те са поместени в отделни глави като „Живот, израстване и остаряване", "Учение, работа и пари" и "Хранене, пазаруване, интернет, социални контакти".

Евростат подробно е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и жените. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на ръководна позиция изкарва 34 евро на час, докато мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.

Норвежците са най-щастливите хора на света. Това става ясно от Доклада за световното щастие. Българите са далеч зад скандинавците, но пък са много по-щастливи, отколкото през 2012.

Готвенето и домакинството са женска работа - тази консервативна и банална истина все още е актуална в повечето държави от ЕС, където средно 79% от жените и само 34% от мъжете поемат такива задължения. Тук България много изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.

Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са засегнати над 57% от мъжете и само 43 на сто от жените. Горе-долу същата пропорция наблюдаваме и при употребата на алкохол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мама

    15 0 Отговор
    А кой е виновен за това...?Сравнението което се прави с Германия е повече от нахално.Сравнете заплатите и безработицата и тогава се разбира-защо.Дъщеря ми с магистратура работеше 4 години в М-донал.Защото няма място за жени като инженери.

    Коментиран от #3

  • 2 Пазарен Либерализатор

    23 4 Отговор
    Мама си е мама. Жената нито може да сготви като мама, нито риза да изглади. Факт.
    Да са ни живи и здрави родителите!
  • 3 Меркел пропаганден машинен - DW

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мама":

    Точно така си е... колко млади мъже успяват да си намерят работа и дори да успеят със заплатата могат да си позволят баничка и боза за обяд и за разкош някоя бира и кафенце! При тзи цени за наеми ток и вода е абсурдно някой да се изнесе самостоятелно с "огромните" заплати осигурвни от работодателите. Това разбира се не важи за дилърчета, рекетьорчета и пр. крими контингент.
  • 4 Истината

    23 0 Отговор
    Смисълът на статията е да се взимат ипотечни кредити и да се купуват двустайни кутийки 25 квадрата /иначе 69 с общите части/. Много от българите 18-30г. имат жилище, в което да живеят самостоятелно, но не виждат смисъл! Това жилище се дава под наем и с парите криво-ляво се закърпва семейния бюджет. Или отдавна са на гурбети и тук са само за празниците...
  • 5 dancho

    7 0 Отговор
    Така е в най- бедната страна в Европа,а може би и спрямо много други извън Европа.
  • 6 Харалампи

    3 4 Отговор
    Демокрация сме ве ши правим каквото си искаме
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    мен си ми е екстра ми мама и тате...лошото е, че с годините започва да става обратното - те да живеят при мен, защото стават все по-зависими и по-зависими. Така, че хора мислете, екстра си е да ми е сготвено, изпрано и изгладено и да няма кой да ми пили на главата за нищо, но медала си има и друга страна.
  • 8 гостуващ

    5 0 Отговор
    И какво като живеят „при мама и при татко“? Хилядолетия наред са си живяли „при мама и при татко“ и това не е било проблем защото не е имало политики и бизнеси, които да кярят от разделянето на младите и старите. А ако имаше бизнес, който да печели от съжителството на младите и старите, щеше да има и проучване за това какво мислят „мама и татко“ по тоя въпрос и то щеше да установи, че те са много щастливи от това. И следователно няма драма. И следователно няма нужда така грозно да се насажда на младите едно унищожително чувство за непълниценност заради ситуация, която биологически и исторически е не само съвсем естествена, но и правилна и полезна просто защото сме социални същества, а не бизнесчудовища. От моята гледна точка младите, които живеят „при мама и при татко“ са късметлии ако са си намерили работа, която не изисква да се изнесат от къщи. След време, когато се наложи да се грижиш за родителите си, ще установиш, че каквито и пари да похарчиш за тях, след като си отидат от живота ще ти остане мъчително угризение, че не си успял да им осигуриш най-важното, от което са имали нужда в края на живота си-да бъдете заедно у дома. Нуждата „да излетиш от гнездото“ е дефект на изродения корпоративен капитализъм, който се нуждае от все по бясното „въртене на парите“ за да се компенсира изчезването на реалната им стойност и е във война с естествената природа на хората от всички възрасти. Така ни насочва към лудницата.
  • 9 рентиер

    2 0 Отговор
    Стига сте цитирали този антибългарски DW натраващ ни неествени цености на едно разложено общество, каквото е в цяла централна и западна европа. DW да си гледа бежанците на колко години ще се изнесат от бежанския център! Да не се занимава с тях, да не почнем ние да се занимавам с тях! Фашизоиди
  • 10 Ввв

    1 0 Отговор
    Давайте европейски заплати бе вашата мама,пък ще си наемат хората и мезонет
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове