Last news in Fakti

23 Октомври, 2017 08:49 1 675 13

Лоша статистика: Над 200 хиляди българчета живеят в чужбина

  • дете-
  • чужбина-
  • българче

Всяко трето дете емигрира с родителите си

Броят на българските деца в чужбина е над 200 000. Стряскащите данни четем в Протокол № 7 от заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, предаде сайтът „Бургасинфо“.

Заседанието на комисията е проведено на 11 октомври 2017 г. с дневен ред първа точка: Представяне, обсъждане и гласуване на законопроект за изменение и допълнение на закона за българското гражданство, № 754-01-49, внесен от Андон Дончев и група народни представители на 29 юли 2017 г. Заседанието на комисията е водено от председателя Андон Дончев.

Самият той съобщава факта, който отдавна знаем, че постоянно се увеличава броят на българите, живеещи зад граница.

„Поне 2,5 млн. души са зад граница, като само в Европейския съюз са над 750 хиляди. По данни от заседания на Комисията по политиките на българите в чужбина на 43-то Народно събрание е установено, че само в периода от месец май 2014 до месец май 2015 г. са дадени ЕГН на над 19 хиляди български деца, родени в чужбина, на които са съставени актове за раждане в Република България и същите са вписани в регистъра на населението. Това е информация от национална база данни „Население” и от проверките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, информира комисията Андон Дончев.

Става ясно, че Националният статистически институт посочва, че през последните 10 години в чужбина се раждат средно по 9 хиляди деца годишно. На практика, близо 20-25 процента от българските деца са родени или емигрирали с родителите си.

По данни на НСИ, през 2016 г. са родени 65 084 деца от двата пола. През същата година от България са имигрирали 9254 души, от който 1732 деца и младежи. Или близо 3 % от децата, родени в България, напускат всяка година страната, което допълнително усложнява обстановката, съобщава още Дончев.

На базата на тези данни можем да предположим, че броят на българските деца в чужбина е над 200 000.

Подобна информация бе изнесена наскоро и от министъра на образованието и науката. Това са децата без тези, които са по произход родени там, и тези, които не си вадят актове за раждане в България, както и тези, който нямат деклариран настоящ адрес. Това е една неумолимата реалност. По същество имаме една друга България, която е зад граница, подчертава Дончев.

А какво се случва с българчетата зад граница? Например в Испания общият брой българските граждани, по данните на тяхната статистическа институция, е около 170 хиляди. От тях деца, на ученическа възраст, са 24 хиляди, като по-малко от 10% от тях посещават български училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    22 1 Отговор
    Политиците, продължавайте в същия дух и ще станат 100%!
  • 2 Бай Иван

    23 0 Отговор
    И тази цифра ще нараства!!!!!!
    Заради прекрасната УПРАВА в тази Държава!!!!!!
  • 3 OMG WTF

    11 12 Отговор
    Нека благодарим за това на наследството от болшевиките и рассия. И повече ще стават...
  • 4 Аз ......

    5 1 Отговор
    Познавам много деца които са родени тук в Сащ но родителите им не са им извадили егн и бг документи.
  • 5 Гоуст

    12 1 Отговор
    Не е лоша, а закономерна статистика.
    + че има и повече работещи българи в чужбина отколкото в България
  • 6 Еретик

    3 5 Отговор
    Толкова е просто, за да тръгне всичко в България: Трябва най-вече безплатна/полубезплатна енергия. А то, тя е тук на под 1000 метра под основните градове. Тази екологично чиста енергия се нарича ГЕОТЕРМАЛНА. И, ако се вярва на Уикипедия, нейните съоръжения ще се изплатят за по-малко от година. Просто трябва някой да приеме едно допълнение към законче по въпроса, ама нейсе...
  • 7 един

    10 3 Отговор
    Над 200 хил. спасени българчета, какво толкова? Да си дадем ясна сметка на какво могат да се научат у нас. Преди всичко как да бъдат груби, цинични, вулгарни, да си нанасят леки и тежки телесни повреди без последствия за извършителите, да не говорим за смъртните случаи в училищата с неясни присъди. Образованието ни е под всякакво ниво, преподавателският контингент също, застарели хора, зовящи се професори, доценти, учители с опорочено съзнание, ниска култура, повтарящи едно и също десетилетия, че и повече. И накрая започва играта на роби и робовладелци. В България си длъжен да работиш колкото поискат от теб, но никога не знаеш дали ще получиш обещаната заплата. Не споменавам държавния сектор. Може да се каже още много по този въпрос, но засега това е. Радвам се за двестата хиляди спасени българчета. Защото държавата ни е безсилна! С картотекиране и други насилствени методи нищо няма да стане! Слава Богу, трябва да спазваме европейските закони! И да работим за въвеждането на морал, истинско правосъдие, истински правила и спазването им, без това нищо не става! И ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО! Никъде не признават дипломите ни!
  • 8 123

    1 0 Отговор
    Брейййййй каква странна работа
  • 9 Мишо Бирата

    3 7 Отговор
    Хайде! Хайде! Няма драма тук - не четете "НОВИНАТА" като Дяволът Евангелието - истината е , че основно роми мигрират на Запад - и реално това са м...лчета родени по-надалеч от татковината ни!
    Което лично мен не кефи!

    Коментиран от #12

  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 3 Отговор
    Защо да е лоша статистика е?да стоят тука министерските дечица заедно с мутренските такива да ръгат с ножове и пистолети обикновенните деца ли? И да им се подиграват че не ги кара шофер и нямат охрана...бг е обречена не раждаите тука и емигрираите час по бърже
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Ще става и по-зле. Доста млади семейства сега се възползват от балона в имотите и продават, за да имат доказан произход на парите в чужбина и да се възползват от кредитирането там! Хубаво е БНБ да дава инфо освен какви пари влизат в БГ и колко всъщност излизат!
  • 12 Той

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо Бирата":

    Това е доброто в случая!И да те поправя,допуснал си правописна грешка-не се пише роми,а цигани!
  • 13 ЕМИГРАНТ

    1 0 Отговор
    КОЙТО СЕ ХВАНЕ НА ЕМИГРАНТСКОТО ХОРО,ИЛИ ГО ИГРАЕ ДО КРАЙ,ИЛИ ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СЕ ХВАЩА,Т.Е,ДЕЦАТА ЩЕ СЕ ВПИШАТ ТАМ И ЩЕ СИ ЗАЖИВЕЯТ НОРМАЛНО,НО РОДИТЕЛИТЕ АКО НЕ СЕ ВПИШАТ И ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ,ПРОСТО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДЕЦАТА СИ И ЩЕ НАПРАВЯТ ЕДИН ПОДАРЪК НА ЧУЖДОТО И ГЛОБАЛИСТИЧНОТО,ТАКА ЧЕ НЕ Е ВЪПРОС САМО НА ПАРИ,ТАКА ЧЕ АКО НЕ СЕ ВПИСВАТЕ,ГЛЕДАЙТЕ ДА ИЗКАРАТЕ НЯКОЯ ПАРИЧКА И СЕ ПРИБИРАЙТЕ В БГ ПРЕДИ ДЕЦАТА ДА НАВЪРШАТ 14 ГОДИНИ,ИНАЧЕ ЩЕ ВИ ГИ ОТКРАДНАТ!АЗ СЪМ ОТ СОФИЯ И СИ ДАВАМ СМЕТКА,НО ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА И СТРАДАТ ОТ КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ И ЛЕСНО ПОПАДАТ В КАПАНА,ДОРИ И ПАРИТЕ,ПО-ДОБРЕ СЛЕД 8-10 ГОДИНИ 3 АПАРТАМЕНТА И СОБСТВЕН БИЗНЕС В СОФИЯ,ОТКОЛКОТО СОЦИАЛ ДОЖИВОТ ИЛИ МИЗЕРНО МАЛОМЕРНО АПАРТАМЕНЧЕ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА НЯКОЙ ЗАПАДЕН МЕГАПОЛИС ЗАОБИКОЛЕН ОТ ВСЯКАКВА ПАПЛАЧ И ИЗМЕТ!ТОВА Е ТЪЖНАТА ИСТИНА,НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ И МИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове