25 Октомври, 2017 13:59 2 765 23

Осъдиха Валери Симеонов за реч срещу ромите

  • валери симеонов-
  • реч-
  • роми-
  • присъда

Лидерът на НФСБ заяви, че ромите са се превърнали в озверели човекоподобни

Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция за антиромска реч, която той е произнесъл като депутат от трибуната на Народното събрание. Това съобщи Българския хелзинкски комитет (БХК), припомняйки, че делото беше заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, представлявани от комитета, съобщи actualno.com.

Реакцията на правозащитниците бе провокирана от думите на коалиционния партньор на управляващите, че за по-малко от 20 дни българското общество е станало свидетел на няколко "брутални престъпни акта, извършени от представители на циганския етнос" над малолетни, както и над медицински служители по време на изпълнение на техните задължения.

Освен това Симеонов заяви, че е безспорен фактът, че "голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – за тях законите не важат, данъци и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че имат само права, но не и задължения и отговорности".

Лидерът на НФСБ обаче не спря до тук, обяснявайки, че Преходът е превърнал ромите от работещи хора, които пращали децата си на училище, "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болнични, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

"Кой създаде впечатлението на нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено, че всички са им длъжни, че трябва да се лекуват безплатно. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би посочил начина на решение на този тежък проблем. И този отговор има своята политическа проекция, или както биха се изразили екзактно представителите на ДПС", заяви още Симеонов тогава.

Съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.

Ищците по делото не искат обезщетение.

„Решението е добра новина – успех за самия съд, който показва своята независимост в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки наративи от най-долна проба. Ответникът – ултранационалистически опортюнист без социализация и култура, е вицепремиер. Неговата формация, която предизвиква демократичния правов ред, е легитимирана като част от правителството“, заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

„Този овластен расизъм не е съвместим с върховенството на правото. Добре е, че в страна, управлявана от години от Бойко Борисов, който поощряваше „ловци на бежанци“, съдът знае да се произнесе в този смисъл“, заяви още адв. Илиева.

Решението подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    50 2 Отговор
    Казва истини които медиите криеха 20 години, ромите си помислиха че са безнаказани и сега затворите за пълни с "ромчета" - медиите и общественото "мислене" навредиха и на роми, на българи и на бюджета с фалшивите телкове и безсмислени помощи за хора които раждат щот не са си купили презервативи
  • 2 ЯЕЛ

    56 2 Отговор
    Дано от БХК са първите които пострадат при следващ цигански набез.
  • 3 антиром

    45 3 Отговор
    Много точно го е казал Симеонов. Що не сме чули повече за тази реч?

    Коментиран от #18

  • 4 ггг

    45 2 Отговор
    цигани,ромите са били в Рим,цигани -запомнете
  • 5 Свободен

    28 16 Отговор
    Въобще не ми пука нито за Валери Симеонов, нито за БХК. Това са двете страни на една и съща монета. Валери като е толкова голям патриот, защо не спре помощите на неграмотните циганки които на 18 години вече са родили 3 деца? Сега има власт, защо не го направи? Защото е страхливец и освен да говори глупости, друго не може. Това не е патриот, това е поредната селска мутра която се набута във властта.
  • 6 Възмутен

    45 7 Отговор
    Срам и позор за българския съд. Изключително падение и низост е да осъдиш народен представител за това, че е дал гласност на това, което електоратът му мисли. Нали затова е поставен в парламента един депутат- да казва това, което овластилите го граждани мислят! А решението на съда нима не е престъпно срещу гласоподавателите и не нарушава конституцията? Какво стана с имунитета на депутатите, особено когато се изказват от трибуните на НС... Какво стана със свободата на словото... Тях кой ще защити? БХК или незрящата, в буквален и преносен смисъл журналистка. Макар и по- остро поднесени, думите на Симеонов са факт, вредните влияние от който българското общество всекидневно носи на плещите си. И нито Кремена циганска, нито антибългарския БХК ще го променят... Позор...

    Коментиран от #8

  • 7 Пазарен Либерализатор

    23 3 Отговор
    Очарован съм от решението на съда, абсурдно е да се отправят такива тежки слова към толкова хрисим етнос и да се нарушава усещането им за безнаказаност! Ние за какво плащаме данъци и осигуровки, изпълнени с филантропия
  • 8 Пеньо

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Възмутен":

    Валерката не е осъден, за това че е казал куп истини, а за обидните квалификации. Нали си е цапнат в устата им е направил няколко квалификации, които с малко повече мозък е могъл да избегне и да остане само истината.
  • 9 Бесен Язовец

    5 12 Отговор
    Др.път да не си обиждаш родата
  • 10 Истината винаги боли

    21 3 Отговор
    Срам за такъв съд и такива адвокати представители на Сорос и БХК,който са се продали за няколко сребърника,но рано или малко по късно всичко ще си дойде на правилното място,а продажниците ще се скрият във ВИК,защото само там ще има място за продажниците..
  • 11 Пазарен Либерализатор

    17 1 Отговор
    Искам да видя вицепремиера в циганските махали из България, заедно със строителен надзор. За къщата на село трябваше да извадя 38 документа и разрешителни, като чак след 8 месеца вече можех да строя, защото толкова време отне да се уредят административно нещата, майната им на всички такси дето платих. Сега искам да сложа фотоволтаици върху задния навес и няква лелка от Общината ми обяснява, че трябвало да вадя виза...
  • 12 Барона

    16 2 Отговор
    Много точно се е изказал този депутатин, ясно е че от общият знаменател има и изключения.Публикувано във факти.бг: голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – за тях законите не важат, данъци и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че имат само права, но не и задължения и отговорности
    Свидетел съм на частни случай в полицията и в болнично заведение-двоен аршин за циганина и за изпълнителните българи пълнещи хазната да хрантутят мързеливи, нагли и престъпно хитри муцуни и обидения под формата на комитети, фондации и други законови-беззакония !
  • 13 Дикембе Мутомбо

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: делото беше заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев
    --------------------------------------
    Какви ромски журналисти има изобщо? Сега остава да им дадат и криминалната хроника да отразяват... Ромски журналисти...
  • 14 Различен

    15 1 Отговор
    Истината боли!
    Не че защитавам Валери, но къде лъже??
    С тези криворазбрани разбирания, с този Евро либерализъм, с тази Еврогейска култура я докарахме до там, да не могат хората да казват истината в очите! А истината боли!
    Кога ще има дело срещу БХК? Че дискриминира българите и защитава само ромите??? Тогава мога и да се замисля за правотата на българският съд! Защото това в България не е съд, а подигравка!

    Коментиран от #19

  • 15 Кърк патрик

    10 1 Отговор
    Адолф беше прав требва живи в пещите диваците

    Коментиран от #16

  • 16 Къкрен

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кърк патрик":

    Абе то Хитлер е убивал цигани,евреи, католици,руснаци,гейове, комунисти, инвалиди, германци, които са против национал сициализЪмЪ и кой ли не още.
  • 17 Куровед

    1 3 Отговор
    Тоя Симеонов за нищо не става.Не че не е прав, но и да си вицепремиер, а да врякаш основно против шума по Черноморието също е малоумие.
  • 18 Педи Лочик

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "антиром":

    Щото, която медия го публикува ще и се наложи да се защитава в Страсбург от БХк, ДПС, ДОСТ, Евророма и всички НПО-производни!
  • 19 Патриот

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Различен":

    Няма да има. Основните пари за съдебната система идват от "Америка за България"(не от Русия за България). За това американският посланник забрани да спираме тези пари за съдебната ни система. Америка плаща, Америка решава кой крив-кой прав м нащата родина. Какво значение има тук законът?
    Кога български гражданин ще осъди депутат с имунитет при това?
    Именно за това няма депутат, полицай и т.н. да спечели дело срещу цигани, бежанци, БХК, дори и да е н правото си.
    Америка е основният "доброжелател" за интегрирането на тези "малцинствени" групи, докато ни играят "приятели".
  • 20 Бай

    5 0 Отговор
    Трябва Бхк да се заличят от България
    И Човека си казва истината този който е против Валери да си плаща данъците и да гледа как продължават с кражбите
  • 21 Данъкоплатец

    2 0 Отговор
    Как кой им разреши,БСП и така наречената ни съдебна система!А Б Х К трябва да бъде забранен в нашата държава!Валери не се предавай,много мислим като теб,това е истината и няма как разни НПОта да ни размият представите за човечност и нечовешки същества търсещи си само правата с нашите данъци!
  • 22 Объркан правист

    0 0 Отговор
    Имам някакъв далечен спомен, че някой от учителите ми в университета ми беше преподавал, че народните представители не носят наказателна отговорност за изреченото от тях от трибуната на Народното събрание...а може да е било в исторически аспект, по царско време, когато май е имало повече свобода на словото...помня ли и аз. Какъв витиеват изказ на "новия" ни съд, какъв размах на мисълта и свободната съдийска воля...ц-ц-ц. Да преустанови нарушението и за в бъдеще да се въздържа от подобни нарушения...ц-ц-ц. Брилянтна мисъл...и споделените чувства на уникалните правни закрилници на правата на обърканите, онеправдани цигани (извинете, това с ромите не ми се събира в устата - обидно е за римляните, имам приятели от тях - не си приличат, да знаете). Само са пропуснали крилатата фраза "осъждаме остро..." - много е модерна, поправете се!
  • 23 Сузана

    1 0 Отговор
    Поздравление за министър Симеонов, точно е казал за ромите, те не плащат от години сметки за ток ,вода, здравни осигуровки, дават им помощи ! ЕЕЕЕЕ стига вече! Крадат, просят, проституират! А имат и къщи палати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове