Last news in Fakti

28 Октомври, 2017 22:00 15 557 30

Трикове за намаляване на сметката за ток

  • осветление-
  • ток-
  • крушка

В края на седмицата преминаваме на зимно часово време

Има няколко съвсем прости трика, с които да намалим сметките си за ток през студените месеци. В това е убеден енергийният експерт от Велико Търново инженер Петко Ганчев, който над 30 години се занимава с изобретения, свързани с пестенето на електричество и алтернативни източници на енергия. Според него трябва да бъдем информирани, последователни и отговорни към домовете си, за да спестим, без да стоим на студено през зимата. На първо място експертът поставя осветлението.

„Задължително използвайте LED осветление, което е малко по-скъпо, но се избива като пари“, съветва той. Ако използвате климатик за отопление, специалистът препоръчва да бъде оставен да поддържа 16 градуса. Петко Ганчев обръща внимание и към хладилника. Оказва се, че честото му отваряне дава отражение на сметките за ток. Мислете бързо пред хладилника, категоричен е той пред радио „Дарик“.

„Когато стои отворен всичкият студ се изсипва долу и компресорът започва да работи и ви набутва с ток. Това упражнение може да доведе до доста покачване, поне минимум 50 кW“, обясни експертът и подчертава – мислете за електроуредите още докато ги купувате. Той посочва, че и автоматичната пералня харчи повече през зимата. „Ако има малки деца, се пере всеки ден. Това заедно с бойлера буквално може да ви вдигне разхода от 20 до 100 лева“, посочи той. Причината е обяснима – през топлите месеци водата, която влиза в пералнята е по-топла, а през зимата – студена. Следователно машината използва повече ток, за да нагрее водата до желаната температура.

Стотинки от сметката за ток може да спестите като изключвате зарядните устройства, които не използвате. Това важи и за всички уреди, които не използвате в момента.
Петко Ганчев подчертава, че е от изключителна важност да следим часовника на електромерите си. В края на седмицата преминаваме на зимно часово време. Така нощната енергия ще бъде от 22 ч. до 6 ч. сутринта.

„Хората поне 2-3 пъти в месеца трябва да проверяват дали часовникът на електромера им показва реалния час, за да са сигурни, че отчита адекватно дневната и нощната енергия. Ако има отклонение повече от 10-15 минути, то да звъннат в съответното електроразпределително дружество, да съобщят проблема заедно с абонатния си номер. Служителите са длъжни да реагират – да пренастроят часовника на електромера или да го сменят“, обясни експертът. Той изостря вниманието на потребителите и по друг въпрос – тази пролет бе повишена цената на газа, което предполага, че клиентите на Топлофикация в различните градове трябва да очакват по-високи сметки за парно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    68 6 Отговор
    е.ати мизерията,щом почнахме да мислим пред хладилника.докъде се докарахме?

    Коментиран от #30

  • 3 косъма

    38 4 Отговор
    Защо ни е хладилник
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    44 13 Отговор
    Демокрация капитализъм все хубави нещо от новото време......ама нали не искахте парно за 20 пари при живково и като ти е топло да отвориш прозореца да се охладиш ами ся ше си мериш живота с капкомер
  • 6 Снайпериста

    29 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #18

  • 7 Гад

    24 7 Отговор
    Пишман изобретателя Ганчев изби рибата с изсипващия се студ, мисленето и 50-те kW. Да си гледа Брауновия газ и да мисли по въпросите на перпетуум мобиле не да ръси мозък по медиите. Не че неграмотните урналисти търсещи сензации сами не го лансират.

    Коментиран от #11

  • 8 Гоу хорст ин дъ ривър

    27 5 Отговор
    Ако се стигне до там ,че да мислиш преди да отвориш хладилника , то по добре да лапнеш дулото , а с палеца на крака да натиснеш спусъка.
  • 9 dynamo

    33 3 Отговор
    Пак като не препоръчва да изключим напълно хладилника, за да се възползваме от терасата като такъв. Нали е зима. То навън като е студено защо въобще да хабим ток. Аман от статии популяризиращи мизерстване.
  • 10 Радо

    10 7 Отговор
    Какво е това хладилник?
  • 11 незнайко

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гад":

    А Вие как мислите, на къде се насочва студения въздух ? Може би нагоре !!! За 1.6 киловата повече на ден, също е прав. За сведение той не се интересува много от Брауновия газ . Това е по повод на вашия коментар а иначе всичко написано в статията си го знаем.

    Коментиран от #14

  • 12 Пестеливец

    14 2 Отговор
    Този инж. май е от Габрово а не от Търново.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гад

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    Абе верно си пълен незнайко. Какво като излиза студения въздух? Наясно ли си колко малко енергия е нужна за охлаждане или отопление на въздуха. Виж, за продуктите вътре е друга бирата. Пълни глупости плещи Инджинеря.
  • 15 Гад

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Interesno":

    Спират само електромерите на наивници като теб от устройства в контактите. Начините са други ама неграмотник като теб няма как да ги проумее дори и да му ги обясня.
  • 16 Бат Мишо

    15 0 Отговор
    начините ги има ОНАГЛЕДЕНИ в всяка мааала
    само да са позагледате къдет тряба
  • 17

    6 7 Отговор
    Така както ви чета коментарите всички си заслужавате да плащате големите сметки за ток.ЧОВЕКА се старае да помогне с каквото може а повечето се подиграват и пишат идиотски коментари.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 един

    6 0 Отговор
    Оставете климатика на 16 градуса и включете духалка да ви затопли до 20 градуса! Тъпчо!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 да квинчи

    5 0 Отговор
    Доказано е че триенето произвежда топлина .За това правете секс и се отоплявайте безплатно.
  • 24 Майор Костов

    8 0 Отговор
    Климатика на 16 градуса?
    На топло или на студено?
  • 25 Гост

    3 0 Отговор
    Ако колегата действително е казал тези неща, а не са изфабрикувани от журналистите, най-искрено го съветвам да си изяде дипломата и вече никога и никъде да не казва, че е инженер! Не че няма и истини, но те са известни и на пеленачетата. На които господинът препоръчва да стоят на климатик, настроен на 16 градуса...
    Нека първо го приложи това на внуците си и ако случайно оживеят, да пише глупости по медиите и да лъже и без друго заблудените българи!
  • 26 Алфа Ромео

    4 1 Отговор
    Не видях нито един смислен съвет който да повлияе значително на сметката за ток, с климатик на 16 градуса може да пукясате от студ зимата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    1 0 Отговор
    Със осветление не се прави икономия. Това за хладилника е пълна глупост. За автоматичната пералня е вярно до някъде. Електроенергия се харчи основно за топла вода ако си на бойлер това са 2-3 киловата.Единствено по-голям бойлер ако има къде да го монтираш и използване на нощната тарифа със бойлер и пералня.
  • 29 гост

    2 0 Отговор
    Направо смешно стана. Какви 16градуса за отопление с климатик? 16градуса топло ли е според него? И тогава разликата пред хладилника между 4 и 16градуса е много по-малка спрямо лятото когато е 4 и 32градуса, дифузията е много по-голяма и активна през лятото специално пред хладилника с бързо мислене.
    Купувате си инверторни климатици, лед осветление и дебела, външна изолация на дома и тавана, давате едни 10-15х.лв и след това берете плодовете на повишен комфорт, амортизиране на инвестицията след 10г. не е важна, а усещането и удоволетворението, че не разходвате енергия на вятъра.
  • 30 некойси

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    оцеляването е под върос тук, до там сме докарани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове