Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 09:57 6 144 28

„Гражданската отговорност”: – 50% за изрядните, +180% за нарушителите

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • автокаско-
  • шофьор

Неизправните коли ще бъдат незабавно спирани от движение

„Гражданската отговорност”: – 50% за изрядните, +180% за нарушителите - 1
Колаж: Нова телевизия

Драстичен скок в цените на застраховките за автомобили. От нова година „Гражданската отговорност” и „Автокаското” ще поскъпват с всяко нарушение, което извършваме на пътя.

Крайната цел е да се намали черната статистика. В момента България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз. От началото на годината досега у нас са станали 5530 тежки катастрофи, с над 500 жертви и почти 7 000 ранени, припомня Нова телевизия.

Драстичен скок в цените на застраховките за автомобили. От нова година „Гражданската отговорност” и „Автокаското” ще поскъпват с всяко нарушение, което извършваме на пътя.

Крайната цел е да се намали черната статистика. В момента България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз. От началото на годината досега у нас са станали 5530 тежки катастрофи, с над 500 жертви и почти 7 000 ранени.

А до тежките инциденти най-често се стига заради бясно шофиране, неправилни маневри, отнемане на предимство и каране в насрещното.

Заради тежки нарушения от началото на годината досега са дерегистрирани над 11 000 автомобила на шофьори без книжка или след употреба на алкохол и наркотици. А издадените глоби минават 735 000. Толкова са издадените фишове, актове и електронни фишове.

В момента са застраховани около 3 млн. автомобила, което е 97 % от автопарка у нас.

И все пак близо 40 % от българите никога не са сключвали застраховка. А тези за автомобилите ни заемат основна част от полиците, които сключваме, показват данните на брокерите.

Заради липса на „Гражданска отговорност” до края на септември от системата на КАТ са дерегистрирани 856 000 автомобила. От тях 72 000 собственици са платили полицата след принудителното спиране от движение на колите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аРМАН

    36 3 Отговор
    "Близо 40 % от българите никога не са сключвали застраховка" - това твърдение за майтап към статията ли е???
  • 2 2пак

    37 0 Отговор
    Значи +50 за изрядните и + 180 за нарушителите
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Халоген Застрахователов

    59 2 Отговор
    Крайната цел е,че се НЕНАЯДОХТЕ С ПАРА.Не може за едно нарушение да плащаш два пъти.То намалявахте черната статистика и с фаровете ама нещо не виждаме резултата.
  • 5 алф

    42 4 Отговор
    1.Неизправните коли ще бъдат незабавно спирани от движение - това не го ли решава пункта за ГТП

    2. Гражданската отговорност” и „Автокаското” ще поскъпват с всяко нарушение, което извършваме на пътя -- ако карам без фарове ще ми се дигне гражданската станна логика
  • 6 ЙЪШЭЩТХПНРВ

    37 6 Отговор
    САМО ДЪРТА БАБА С КНИЖКА И БЕЗ ЗЪБИ КЪДЕТО ДЯДОТО КАРА КАРУЦАТА МОЖЕ ДА Е ИЗРЯДНА.ЗНАЦИТЕ СА ПОСТАВЕНИ ЗА ПАРИ И ТУК СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ПАРИ.ЗНАЦИТЕ В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ СА ЗА ХРАНИЛКИ КЪДЕТО ДЕБНАТ ГЛАДНИ ЧАКАЛИ .ИЗНЕСЕНИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ ПЪРВА КЪЩА ТАБЕЛИ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА БЕЗСМИСЛЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЕДНА КОЛИБА СТАРА КРЪЧМА И ДРУГИ ПРОСТОТИИ.НЕ СКОРОСТА А ХИЛЯДИТЕ ЛЕТЯЩИ ТИРОВЕ.
  • 7 дерегистриран

    15 0 Отговор
    Чалгарите винаги са си избивали комплексите и простотията, като са парадирали с парите си! Едно време в Ст. град беше модерно да направиш пергел пред дежурната патрулка на 7-мо районно дето стоеше пред "Баба Яга" и демонстративно да им хвърлиш 50лв. а през това време колежките седящи на "Лападунди" и спирката на 15бл. се подмокряха от Мачото, дето ще им купи обеци, телефонче, пръстенче ако успеят да го убедят, че тея 50лв. са за тях, а не за полицаите ))) Сега просто ще си сложат застраховката на предното стъкло и ще ги знаем, че са богаташи !
  • 8 дребни тарикатлъци

    28 1 Отговор
    Не вярвам да намалят нищо, това са само глупости, цените ще си останат същите.
    Джигитите, тарикатите и цигани и без това не плащат застраховки, не плащат данъци и карат без книжки, така, че файда няма да има. Само ще натоварят разни балъци, които са изрядни платци към хазната, ако случайно се заблеят и превишат скоростта.
  • 9 Mmmm

    13 3 Отговор
    С сигурност няма да намалят катастрофите защо помислете и ще разберете!

    Коментиран от #14

  • 10 Марио

    22 33 Отговор
    Тежките инциденти не стават заради тези ,които карат бързо.
    Тежките инциденти стават заради старите коли,лошите пътища и тези които карат бавно.Страх ги е да карат,правят тъпи маневри и не си гледат огледалата и влизат в 0ързата лента когато някой идва с 200 зад тях.Ето на такива хора не трябва са се дава книжка.Защото са несигурни и некадърни и изобщо нямат представа какво се прави когато си на пътя

    Коментиран от #16, #28

  • 11 Темида

    21 1 Отговор
    В държава без наказания защо се опитват да правят закони и правила???

    Ехооооооооо за убииство дават 3 години затвор. Се ни е тая за ваще закони.
  • 12 Morgoth

    23 0 Отговор
    Цената на Каското се определя от пазара. Тъй като не е задължителна за нея важи не фалшивата статистика на КАТ, а истинската статистика за щетяемост на автомобила. Сиреч, предната година не си имал и драскотина въпреки няколкото акта от КАТ - ти си ценен клиент и Каско застраховката ти е по-евтина. Ако пък си със златен талон, но поради некадърност редовно си дереш бронята при паркиране - цената се вдига. Ако пък някой застраховател реши, че е по-голям от пазара - пазара ще го изяде.

    А относно ГО - много яко -50 и 180. Защо не беше да речем -90 и 50? Всичко се прави за да се изкарат едни пари в повече! Цялата ни система от налози за автомобила е базирана на принципа - имаш по-хубава кола, значи можеш да дадеш повече пари. Това, че е по-безопасна и по-екологична на кой му пука!
  • 13 onq s konq

    14 1 Отговор
    Тека като гледам накъде вървът нештата май само ас и комшията ше останеме на пътя штото и двамата сме изрядни отсекаде и беенветата са ни чук ! Те тва е !
  • 14 Петър

    18 9 Отговор

    До коментар #9 от "Mmmm":

    Къде в България може да караш с 200. Аман от комплексари. 140 максимално разрешена. Точно такива като теб трябва да бъдат спирани, които си мислят, че света и пътя са техни.
  • 15 сталин

    2 0 Отговор
    ВРАТА В ПОЛЕТО
  • 16 Токту

    22 7 Отговор

    До коментар #10 от "Марио":

    На такива като тебе трябва да се взема книжката, защото като караш с 200 и вземеш да поднесеш на мокро някъде - някой, каращ внимателно с изрядна и здрава кола с 90 ще го отнесе заради теб. Тези, които карат с 40 в града може и да дразнят, да пречат, но не убиват хора. А те имат повече право от теб да са живи, защото не са виновни за нищо.
  • 17 гост

    8 11 Отговор
    Само да припомня на някои "оптимисти" тука , че след година и малко заедно с тол системата всички важни пътища ще бъдат следени денонощно с камери , на които не можеш да бутнеш 20 лева !!! А за тия дето си въобразяват , че "това" никъде го нямало , ще кажа , че в Англия примерно е достатъчно да си с по-малък стаж като шофьор , ако ще да си със златен талон , застраховката пак ще е доста по-скъпа ! И преживейте го най-после , времето на джигитите СВЪРШВА , и то доста бързо , колкото и да ви е неприятно ! А това за техническото състояние също тепърва ще се затяга , никой не може да гарантира , че след като излезеш от пункта за ГТП , няма да смениш половината части по колата , така че проверките на пътя също мноооого отдавна са ежедневие в ЕС и такива ще станат и тук , кадилниците за СКРАП и то веднага !!!

    Коментиран от #24

  • 18 ...

    2 0 Отговор
    На старата ми кола ГО е 250 на год. Значи, ако през последната година нямам нарушение ще ми е 125, но ако имам ще е 700???
  • 19 onq s konq

    6 2 Отговор
    Само образцови злобари сте се наредили тука,че и "оня дето драска с моя ник" и той...И комшията си довел даже:)И запомнете:ЛОШИТЕ РАБОТИ СТАВАТ ОТ НАДЦЕНЯВАНЕ СПОСОБНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА ВИ!Ама дали ще е "джигит" с таралясник или бавнодвижеща се,но ДРЕМЕЩА ОВЦА,все тая-резултатът е ПТП.А на тия които като чуят "БМВ" и си въобразяват че то е непременно "М" ,НОВО, и с от 400 нагоре коня ще обясня,че според безпристрастната статистика на "Форум на БМВ" САМО 8-10% ОТ ВСИЧКИ КОЛИ С ТАЯ МАРКА В БГ СА С МОЩНОСТ НАД 200 КОНЯ!Всичко останало-"скрап с емблема":)
  • 20 onq s konq

    2 4 Отговор
    И да допълна за тея къде не знаят тука че моито беенве е от тея 8-10% къде са нат 200 коня ! Редовно хода на беенве събора и усештам как сички ми завиждат ама на мене не ми пука штото знам че зависта не е градивна ! Те тва е положението !
  • 21 Imthedevil

    1 6 Отговор
    Да бе, они ше ма накарат да съм изряден. Да си го таковат в таковата - нема им давам повеке паре за кирливата застраховка и ще си бръмчим така. Ако ме спрат - едни 50 кинта оправят нещата.
  • 22 име

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Гражданска отговорност-застраховка-автокаско-шофьор
    „Гражданската отговорност”: – 50% за изрядните, +180% за нарушителите... ха честитит ви 1 април!
  • 23 Ха ха

    3 0 Отговор
    Тука много ревете, ама като отидете там.....

    четете...
    https://fakti.bg/bulgaria/267666-hiladi-balgari-sa-globeni-i-s-otneti-knijki-v-chujbina

    И все държавата Ви е виновна. Като си блъскал, като си неизправен, като си нарушител.... ще си носиш последствията....

    Да има хранилки, спор няма, но нека се замислим колко автомобила срещаме с не работещи светлини или такива с не регулирани, а колко бягат от ПТП-та поради n брой причини....?
    Не си ли изчистим сами кочината, няма кой! Вече минаха няколко месии и резултат няма .....
    Утре е 01.11 и ако се замислите, те не са чакали никой, а давайки живота си са целяли да има България и са я извощвали, а за нас са оставили по-лесното да я пазим и надграждаме, но докато всеки дърпа чергата към себе си няма как да стане!
  • 24 abv

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Съгласен съм , но те поне 50 % нямат място на пътя. Бай Ганьо се качва в Мерцедес и си казва нека да видят с каква кола съм, а не гледа , че отзад бълва облаци черен дим. Такава кола в нормална държава не може да мине посмъртно технически преглед.
  • 25 pandora945

    0 0 Отговор
    Че пътя нее"КОСМОС" е доказан факт .Че българските пътища са "ЛУНЕН" пейзаж е всеизвестно ! Но !!! От векове е известно че, "Овцете могат да се доят и стрижат системно ,НО-да се колят (САМО ЕДИН ПЪТ) "!!!
  • 26 бай село

    2 0 Отговор
    Поредната гавра с Българския народ! Каква дивотия , правиш нарушение пишат ти акт или фиш, плащаш за нарушението и това е, защо ще се вдига гражданската с 180%?Нали застрахователите ни задължават, принуждават да сключваме гражданска отговорност с целта , че ще бъде опазено здравето , живота и имуществото ни , а така ли е? Разбира се , че не е така , никой не го е грижа за водачите , целта е парите! Най нагло обясниха, че парите от увеличението на гражданската , няма да отиват в застрахователите , а парите от нарушителите ще се дават на примерните водачи. Поредния начин за ограбване на народа - 50% за примерните водачи +180 % за нарушителите , къде отиват 130 % господа законотворци???? Да отгатна ли ?
  • 27 бай село

    2 0 Отговор
    Ясно е , че управляващите са решили да сложат край на черната статистика с прословутите пари , и в това няма нищо лошо, но защо не пробват например! 1 Примерен водач за календарната година , не допусне нарушение ,и не е участник ПТП, да му се върне сумата от гражданската ! 2 За следващата година да е с награда гражданска! 3 Ако и през тази година е примерен водач бонус винетка! Пробвайте господа управляващи ,и ще видите ,че ще има ефект( е не за вас разбира се) , но нали целта е да се срине черната статистика? Ако наистина сте заинтересувани за Българския водач научете се и да давате , защото ще се задавите от тези кървави пари!!!
  • 28 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Марио":

    Само си виж неадекватния отговор!! Стига комплексари като теб сте плюли по старите коли. И двата ми Фв са съд преработрни спирачки изцяло дискове барабаните съм ги изхвърлил! Такава спирачка има че на прегледа ще им счупя валците!!с мойте двата Фв дето единия е на 20 години другия на 24 спират в пъти по яко от който и да е нов боклук!!като гарантирано са със скъп клас дискове и накладки!! Много пъти съм ги тествал и се оказва че трябва да се притеснявам не че ще се блъсна отпред а отзад някой ще ме нацепи защото напудрената му нова щайга спирачката нещо му идва слаба!!засъжаление не много хора правят като мен и е вярно че голяма част от бараките се подържат с евтинджос части и оттам идват бедите!!но не трябва с лека ръка да се подценяват старите коли и те могат стига да се подържат истински!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове