5 Ноември, 2017 21:31 864 12

62% от българите вярват в Бог

  • вяра-
  • бог-
  • проучване

44% от българите са правили дарение през последната една година

62% от българите вярват в Бог. Това сочи национално представително проучване на центъра „Тренд” по поръчка на Институт за дясна политика.

Има интересна зависимост, че жените са по-религиозни от мъжете, като три четвърти от анкетираните жени заявяват, че вярват в Бог, докато само половината от мъжете споделят същото мнение.

При най-младите (18-29 г.) също личат по-ниски стойности на въпроса дали вярват в Бог. Най-религиозни се оказват живеещите в селата като близо три четвърти от тях вярват в Бог. В столицата дяловете на вярващите и невярващите са относително равни.

Въпреки високите стойности на вяра в Бога, повече от половината от всички анкетирани посещават религиозни храмове само по празници.

Светският характер на държавата не се подлага на съмнение, като 60% от всички запитани не са съгласни религиозните институции да играят роля в управлението на държавата. Една четвърт са на обратното мнение. Тук отново отчитаме динамика при различните демографски групи, като живеещите в столицата са най-скептични към по-сериозната роля на църквата в държавните дела, докато една трета от живеещите в селата подкрепят това. Въпреки различията, във всички демографски групи преобладава несъгласието Църквата да играе роля в управлението на държавата.

Близо една трета от всички анкетирани споделят мнението, че религията е много важна част от живота им, а 58% са на обратното мнение.

Малко повече от половината от българските граждани смятат, че България е демократична страна, докато 41% са на обратното мнение. И тук се наблюдават различия по възраст и тип населено място. Най-младите и живеещите в столицата са по-убедени, че България е демократична страна спрямо общата картина, докато в селата например преобладава мнението, че България не е демократична страна.

55% от всички български граждани смятат, че демокрацията е добра форма на управление за България, докато 29% са на обратното мнение. Тук отново личат подобни демографски зависимости сред най-младите и живеещите в столицата.

Проява на демократичен инстинкт са и данните относно твърдението дали в България е добре всичко да се решава от един човек или властта трябва да бъде разпределена между множество хора. Една трета от всички анкетирани споделят, че е най-добре начело на страната да има един човек, който да решава всичко, докато 54% смятат, че е по-добре властта да бъде разпределена между множество хора.

Данните от предишните въпроси намират и още едно потвърждение в резултатите от следното питане „Вие лично смятате или не смятате, че изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта?“, като 67% отговарят утвърдително, докато 19% са на обратното мнение.

53% от всички анкетирани смятат, че хората в България трябва да сключват брак, а не да живеят на семейни начала, докато 37% са на обратното мнение. Сред младите възрастови групи (18-29 г. и 30-39 г.) обаче мнението е противоположно.

70% от хората смятат, че гражданският брак е по-важният, докато 14% определят църковния.

В изследването е тествано и кога според българите е нормално да станеш родител за първи път. Най-големи натрупвания има във възрастта между 24 и 27 години. Любопитни са разбивките по тип населено място, където ясно личи, че в столицата възрастта е изместена в по-високи категории, като една трета от столичани са на мнение, че нормално е първото дете да се появи между 28 и 30 години.

44% от българите са правили дарение през последната една година, а над една трета от всички дарения се правят през есемеси. 36% пък от всички българи са дарявали кръв.

Близо две трети от всички запитани са на мнение, че технологиите водят света към по-добро. Тук се открива много силна зависимост в различните възрастови групи. Сред най-младите само една десета смятат, че технологиите водят светът към по-лошо, докато при хората над 60 години процентът нараства до над една трета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    7 8 Отговор
    Не вярвам в еврейки маниполации от преди 2000 г.
  • 2 Кики

    3 4 Отговор
    Не е нужно да вярваш в Бог или да ходиш в църква, по - важно е да се спазват стриктно, така наречените 10 божи заповеди!
  • 3 КАНДИЛОТО

    4 8 Отговор
    Вярвам в себе си и ако има и шанс късмет другото е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ МОЕ МНЕНИЕ
  • 4 Кики

    2 1 Отговор
    Две от важните неща в ДЕМОКРАЦИЯТА са стриктно спазване на законите и допитване до народа. Спазват ли се тези неща?
  • 5 куку руку ку

    5 2 Отговор
    Пак неточности. 62% се определят като религиозни и вярващи в църковната догма.
    А иначе вярващите в бог са 100%. Независимо как ще го наричат: Бог, Аллах, Висша Сила, Първопричина, Природа, Вселена.
    Само имената са различни.
  • 6 Верващия

    4 2 Отговор
    Ехее, значи всяка 2-ра катастрофа не е заради телефон , а защото водача се кръсти! Всяко второ дете е по "Божия воля", всяко Правителство е по Негова заръка, всеки Премиер е на 62% Негово дело, защото Той ни сипва на 62% всяка ракия... Мен ме урежда! И без това гласувах за Светльо от Хиподил...
  • 7 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    без вяра човек лесно става комунист джихадист ,нацист...истинската вяра дава спокоиствие и увереност ,а тези дето я нямат я търсят в разни идиотски доктрини или са постоянно уплашени и депресирани ,виждаики абсолютното безсмислие на живота!за съжаление обаче тенденциите са в поскоа различна от вярата и водят до едно консуматорско общество със жалки цели и идеи,но и тва ще отмине!

    Коментиран от #8

  • 8 Верващия

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Ти, обаче пишеш по-големи глупости и от мене. Консуматорското ощество не е ли отроче на капитализма, който победи комунизма и пусна жидомасонските рептили да наливат демокрация, хомосексуализъм и консуматорска пропаганда "Аз имам, а ти нямаш, защото си комунист". Чалгата смени естрадата, БМВ смени москвичите, маргарина смени чистото масло, а ние станахме страната на Киселото зеле и Шкембе чорбата...
    Кво пиеш, да те черпя?!

    Коментиран от #12

  • 9 КАЛДЪРМЪША

    3 1 Отговор
    много п...ли се развъждат в тия манастири
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Децата не напразно търсят утеха в наркотиците,защото духовността и вярата в Бог е заложена в нашето съществуване.Това,че ни е дадена свободна воля,ни води до отричането й,поради лошотията,защото не съзнаваме колко е необходима за нас.Ние не сме само материя.Който не вярва,той е подложен на играта на други сили в природата,което не е добре за него.Та добре е да мислим преди да говорим.
  • 11 некойси

    0 0 Отговор
    Да попитам дали тази представителна извадка включва и циганите?
  • 12 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Верващия":

    тва е заради тоталната липса на вяра.пълно е у нас с такива като теб.рептили...щуротии!!!в българия има масло и маргарин в момента и всеки сам избира кво да приема.през соца бе забранено да вярваш в Бог.вярваше се в една мумия в центъра на софия и се изтръгна ,вярата и морала от хората ,замениха се с безверието и консуматорството.тва изяде и главата на комунизма щото невярващите консуматори в един момент видяха че канчето им е постоянно празно .лощо е че представата на социалистическия човек за свобода е много опорочена и реално в момента именно тази опороченост дава връх на низките страсти и енергия в българското общество.дано си ме разбрал,но едва ли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове